S obzirom da sam prošlih par godina bio uglavnom na južnu stranu Brača na đitu, ovo ljeto cilj mi je bio dobaciti se dalje do Hvara s mojom Dalmatinkom.
Posada smo ja, mala i pas. Plan je bio naći se s mojim kumom i njegovima ispred Bobovišća, te produžiti dalje na južnu stranu Brača, ostati dan/dva, te se zatim prebaciti na sjevernu stranu Hvara, a dalje ćemo vidjeti.
DAN PRVI - 01.08.2025.
U 07:00h stižemo u lučicu, sa ocem pušem malog gumija na vesla kojeg cemo vući za sobom, te krcamo brod spizom i ostalim potrepštinama. Uz gumija kojeg ćemo vući, još imam i već napuhan SUP zavezan na bandi broda…rekao bi čovjek da smo na ne znam kakvoj jahti, a ne Dalmatinki.
U 08:30h napokon isplovljavamo iz lučice, mašem ocu, te krećemo prema Braču. Vrijeme vedro, nema puno valova, vjetar jedva lagano piri. Mala zaspala na klupi u kokpitu na pola puta.
Oko 10:30h prolazimo pokraj Bobovišća na Braču i moj kum nam se priključuje sa svojim Gradacom. Sinoć je imao nastup u mistu sa Mjesnim Odborom, pa je zato tu a ne doma, u Kaštelima. S njim sam siguran, ima iskustva u đitanju, tako da bi mogli i na Lastovo što se mene tiče…ali zasad, držimo se ipak ovih naših otoka u blizini.
Kum s Gradacom:
Ja s Dalmatinkom:
Kratki video:
https://drive.google.com/file/d/1M0TsMm2PtcHm1Ob2g_BZucRywYmo6lYt/view
Prolazimo kroz Splitska vrata, te je sad već malo više valova i ljuljanja. Ne toliko od vjetra, već od razno raznih brodova koji zuje - trajekti, katamarani, charteraši, gliseri veliki i mali. Jedina stvar koju mrzim kod ljeta kao i svi dalmatinci, turisti.
Cilj nam je taj dan uvala Lučice, nedaleko od punte Brača. Tu smo dosad svake godine ostajali, te znamo gdje i kako se sidriti, vezati, i što očekivati.
Ubrzo stižemo u valu, te se prvo javljamo kolegi od kuma koji je također tu sa novim Merry Fisherom na điti, u istočnijem dijelu uvale. Zatim se zavlačimo u kraj vale na zapadnoj strani te pronalazimo prostor između dvije jahte gdje je dovoljno mjesta za baciti sidro i privući se u kraj.
Kum baca svoje sidro i veže brod pramcem u obalu, zatim ja bacam svoj sidro ali se vežem krmom uz obalu, do njega. Zaključimo da je ipak bolje da se vežemo oboje krmom u obalu kao i inače, te okrećemo njegov brod u mistu. Finalno, vežemo svaki brod s 2 konopa po krmi na kraju.
Dica odmah spuštaju skale i skaču u more, odvezivam im SUP i gumija, zabava zagarantirana. Već je podne prošlo, tako da se odmah sprema ručak. Kad dica izađu iz mora, znamo da će biti gladni kao vukovi.
Video:
https://drive.google.com/file/d/1Mlewima6aYDs7DVMGMrwn_uWKJ1ujcmU/view
Ove godine sam (napokon) kupio pravi frižider, kompresorski, nakon dugih mozganja koliki, gdje ga uglaviti na mali brod i ima li to smisla. I moram priznati, to mi je dosad najbolja investicija ikad. Uzeo sam Vevor od 15 litara, što je relativno malo, ali mi veći jednostavno ne stane u prostor ispod sjedišta. Ali, u njega mi stane dovoljno hrane koja mora biti u frižideru, a koja piva i boca s vodom uvijek stane na vrhu, tako da je za potrebe mene i male sasvim dovoljan. Ipak, ponio sam jednu jaceru leda u porteli u kokpitu i ona je ipak 2-3 dana držala led i hladila pivu i vodu, tako da sam ful zadovoljan tom kombinacijom.
Ostatak dana chillamo, taman sam usred Bese 1 Jože Horvata, a di ćeš bolje atmosfere za čitati knjigu nego na điti u ležećem položaju.
Za večeru se frigaju jaja i pomfrit, dici omiljeno…oko 22h, pakiram se s malom u kabinu. Ostavljam dignute tende, bilo bi bolje da sam ih spustio, jer ujutro ipak zafriška i vlaga bude po kokpitu, treba se i pokriti.
Dodatna stvar koju sam ove godine instalirao je ventilator na stropu koji isto zlata vrijedi i čini boravak unutra ugodnijim, s obzirom da sam na kabini plastificirao sve prozore, te nema nikakvog otvora.
Noć je mirna, vali spavaju, laku noć...sutra dalje za Hvar.