Đita s Dalmatinkom (Brač/Hvar)

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Đita s Dalmatinkom (Brač/Hvar)

PostPostao/la vicko.st » 06. 09. 2025. (22:28)

Evo kratki putopis vezan uz moju ovogodišnju ljetnu đitu, pa tko ima volje čitati..

S obzirom da sam prošlih par godina bio uglavnom na južnu stranu Brača na đitu, ovo ljeto cilj mi je bio dobaciti se dalje do Hvara s mojom Dalmatinkom.

Posada smo ja, mala i pas. Plan je bio naći se s mojim kumom i njegovima ispred Bobovišća, te produžiti dalje na južnu stranu Brača, ostati dan/dva, te se zatim prebaciti na sjevernu stranu Hvara, a dalje ćemo vidjeti.

DAN PRVI - 01.08.2025.

U 07:00h stižemo u lučicu, sa ocem pušem malog gumija na vesla kojeg cemo vući za sobom, te krcamo brod spizom i ostalim potrepštinama. Uz gumija kojeg ćemo vući, još imam i već napuhan SUP zavezan na bandi broda…rekao bi čovjek da smo na ne znam kakvoj jahti, a ne Dalmatinki.

U 08:30h napokon isplovljavamo iz lučice, mašem ocu, te krećemo prema Braču. Vrijeme vedro, nema puno valova, vjetar jedva lagano piri. Mala zaspala na klupi u kokpitu na pola puta.

slika
slika

Oko 10:30h prolazimo pokraj Bobovišća na Braču i moj kum nam se priključuje sa svojim Gradacom. Sinoć je imao nastup u mistu sa Mjesnim Odborom, pa je zato tu a ne doma, u Kaštelima. S njim sam siguran, ima iskustva u đitanju, tako da bi mogli i na Lastovo što se mene tiče…ali zasad, držimo se ipak ovih naših otoka u blizini.

Kum s Gradacom:
slika

Ja s Dalmatinkom:
slika
slika

Kratki video:
https://drive.google.com/file/d/1M0TsMm2PtcHm1Ob2g_BZucRywYmo6lYt/view

Prolazimo kroz Splitska vrata, te je sad već malo više valova i ljuljanja. Ne toliko od vjetra, već od razno raznih brodova koji zuje - trajekti, katamarani, charteraši, gliseri veliki i mali. Jedina stvar koju mrzim kod ljeta kao i svi dalmatinci, turisti.

Cilj nam je taj dan uvala Lučice, nedaleko od punte Brača. Tu smo dosad svake godine ostajali, te znamo gdje i kako se sidriti, vezati, i što očekivati.

Ubrzo stižemo u valu, te se prvo javljamo kolegi od kuma koji je također tu sa novim Merry Fisherom na điti, u istočnijem dijelu uvale. Zatim se zavlačimo u kraj vale na zapadnoj strani te pronalazimo prostor između dvije jahte gdje je dovoljno mjesta za baciti sidro i privući se u kraj.

Kum baca svoje sidro i veže brod pramcem u obalu, zatim ja bacam svoj sidro ali se vežem krmom uz obalu, do njega. Zaključimo da je ipak bolje da se vežemo oboje krmom u obalu kao i inače, te okrećemo njegov brod u mistu. Finalno, vežemo svaki brod s 2 konopa po krmi na kraju.

Dica odmah spuštaju skale i skaču u more, odvezivam im SUP i gumija, zabava zagarantirana. Već je podne prošlo, tako da se odmah sprema ručak. Kad dica izađu iz mora, znamo da će biti gladni kao vukovi.

Video:
https://drive.google.com/file/d/1Mlewima6aYDs7DVMGMrwn_uWKJ1ujcmU/view

Ove godine sam (napokon) kupio pravi frižider, kompresorski, nakon dugih mozganja koliki, gdje ga uglaviti na mali brod i ima li to smisla. I moram priznati, to mi je dosad najbolja investicija ikad. Uzeo sam Vevor od 15 litara, što je relativno malo, ali mi veći jednostavno ne stane u prostor ispod sjedišta. Ali, u njega mi stane dovoljno hrane koja mora biti u frižideru, a koja piva i boca s vodom uvijek stane na vrhu, tako da je za potrebe mene i male sasvim dovoljan. Ipak, ponio sam jednu jaceru leda u porteli u kokpitu i ona je ipak 2-3 dana držala led i hladila pivu i vodu, tako da sam ful zadovoljan tom kombinacijom.

Ostatak dana chillamo, taman sam usred Bese 1 Jože Horvata, a di ćeš bolje atmosfere za čitati knjigu nego na điti u ležećem položaju.
Za večeru se frigaju jaja i pomfrit, dici omiljeno…oko 22h, pakiram se s malom u kabinu. Ostavljam dignute tende, bilo bi bolje da sam ih spustio, jer ujutro ipak zafriška i vlaga bude po kokpitu, treba se i pokriti.

Dodatna stvar koju sam ove godine instalirao je ventilator na stropu koji isto zlata vrijedi i čini boravak unutra ugodnijim, s obzirom da sam na kabini plastificirao sve prozore, te nema nikakvog otvora.

Noć je mirna, vali spavaju, laku noć...sutra dalje za Hvar.
vicko.st
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka, Torpedo 18/24

Re: Đita s Dalmatinkom (Brač/Hvar)

PostPostao/la Ivek Zagorec » 07. 09. 2025. (05:25)

Super, uživao sam čitajući. :thumbup:
Hvala ti na odličnom tekstu i guštu. :clap:
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la gosmart » 07. 09. 2025. (06:33)

Bomba! Uživancija!
Jedva čekam dalje.

Ne smeta SUP za vidljivost?
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la vicko.st » 07. 09. 2025. (08:50)

gosmart je napisao/la:Bomba! Uživancija!
Jedva čekam dalje.

Ne smeta SUP za vidljivost?

Thnx!

Ne smeta, sjedim na suprotnoj strani od njega, i vidim preko sve, nisam imao problema. Jedini mi je problem sto djelomicno skriva crveno navigacijsko svjetlo, taman je u razini s njim. Ali em ne vozim previse po noci, em sam ga sad skinuo s broda, do iduceg ljeta.
vicko.st
New Entry

PostPostao/la Shile » 07. 09. 2025. (09:58)

Super.
Preporuka za SUP..na ili pored gumija...isprobano već tako.
Ili može na krov..
Shile
Old Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la lior » 07. 09. 2025. (11:48)

Super.
Samo gdje pas obavlja fiziološke potrebe?
lior
New Entry

Tip plovila: G646

PostPostao/la vicko.st » 07. 09. 2025. (12:59)

Shile je napisao/la:Super.
Preporuka za SUP..na ili pored gumija...isprobano već tako.
Ili može na krov..

Dobra ideja, na gumija :thumbup: Na krovu je solar pa ga ne bih pokrivao radije.
vicko.st
New Entry

PostPostao/la vicko.st » 07. 09. 2025. (13:02)

lior je napisao/la:Super.
Samo gdje pas obavlja fiziološke potrebe?

Uglavnom se strpi dok se ne zaustavimo i vezemo negdje, i onda je prvu izbacim van na obalu (pudla, zenka), ode iza stabla i obavi svoje :D

Desilo mi se 2 puta da nije jadna mogla trpit, pa ode na provu i tamo je obavila :D Ali to je mali pas, nista sto kanta mora ne moze rijesiti :thumbup:
vicko.st
New Entry

PostPostao/la vicko.st » 07. 09. 2025. (16:36)

DAN DRUGI - 02.08.2025.

Nastavak u vali Lučice na južnoj strani Brača.
Negdje oko pola noći, lagano je zahladilo, bolje bi bilo da sam spustio tende. Pokrivam sebe i malu dekama, te nastavljamo dalje spavati.

Jutro, svitanje. Prvi se budim, tj. pas me budi, počeo je osluškivati preko bande kumovog broda i potiho lajati i režati, jer je čuo dicu kako se komešaju. Izlazim iz kabine, sunce je već lagano prešlo preko brda i grije. Bonaca.

U ovakva mirna i tiha jutra mi je najveći gušt promatrati more, ne bi li vidio kakvog predatora da traži marendu uz kraj.
U Drveniku sam dosad svaki put u ovu uru ujutro ugledao ispod broda komarče kako brste uz kraj, i to solidne veličine.

Promatrajući dno, ugledam crva! Znam da postoji i onaj vatreni crv, ali iskreno ne znam ga razlikovati od običnog morskog još, a i nisam siguran da li morski crv uopće izlazi iz rupe, ovaj je cijelom dužinom lagano milio po dnu. Ostavljam ga na miru.

Nakon što su se svi lagano podizali, doručkujemo, dica se kupaju a ja i kum planiramo dalje. S obzirom da sam naumio na Hvar, dogovaramo se da idemo preko u valu Stiniva, sa sjeverne strane. Tamo navodno ima veliki mul gdje bi trebali biti zaštićeni dodatno sa sjeverne strane.

Pakiramo stvari, gumija, SUP, odvezujemo konope, dižemo sidra i krećemo preko, sad je već oko 9-10h. Prije nego smo odvezali brode jedan od drugog, mala i pas me veselo napuštaju i prelaze u kumov brod, vozim se solo. AD/DC na najjače, ladni radler (prošla je ura od marende), i lagano krstarimo jedan za drugim.

Udaljenost od Lučica do Stinive nije sad nešto spektakularno velika, rekao bih čak i malo bliže nego od Čiova do Brača. Ali, meni je prvi put da prelazim Hvarski kanal, prvi put da sam krenuo dalje na jug, na neki novi otok gdje još sa svojim brodom nisam bio.
Vjerojatno smiješno zvuči to nekome tko vozi čarter, glisere, turističke brodove na dnevnoj bazi po toj ruti, ili ima brz brod s kojim je tu u tren oka, ali meni je taj prelazak bio jedno lijepo novo iskustvo i neka nova stepenica koju sam si zacrtao proći s tim brodom. Promijenio sam si sklop u glavi, gdje sad razmišljam: “hej, pa sad si na drugom otoku u Jadranu, ne vidis kopno, da bi se vratio do njega, nije ti dovoljan jedan otok i taj jedan prelazak!”. Pitam se, kakav bi tek bio osjećaj da se i još dalje nizbrdo dobacim sa svojom Dalmatinkom, da me recimo na Visu ili Korčuli u čudu gledaju sa ST tablicama i tim brodićem? Vjerojatno da sam lud, ali saznat ćemo i to, ja se nadam :D

Na pola puta do Hvara:

slika

More pri prelasku ima nešto valova, ali sve je to podnošljivo i u granicama normale, Dalmatinka i Gradac lagano klize preko. Klize i čarter jedrilice, a oru more jahte-gliseri….fakin turisti.

Za jedno 2 ure, možda i malo manje, približavamo se Stinivi. Plan nam je bio vezati se na mul bočno, i tu ostati.
Kum ide prvi i nažalost tu su domaći postavljeni već, ima i drugih brodova, dolaze turistički brodovi, a postavljene su i “krunice”, ograda u moru zbog koje se ne može ni sidro tu baciti. Ništa, ulazimo dalje u valu, napuštamo mul.

slika

Tražimo gdje bi se mogli usidriti, vezati, kumu dolazi jedan domaći i s obale viče “ne vrtite se po vali!”. Mislim se svašta, što udaljenije misto i otok, to luđi svit, umjesto da pomogne i savjetuje gdje bi mogli stati. Nailazimo na drugog, koji nas fino uputi gdje da se vežemo, na mulet i za kolpo morto koji se ne koristi već dugo. Barba nam fino prihvati i konope. Na kraju saznajemo od njega da je onaj veliki izletnički brod koji je vezan na mulu njegov, on prevozi turiste preko sezone, dok se van sezone bavi građevinom. Svakako, bacamo naša sidra i vezivamo brodove provom u kraj, kako i domaći stoje, smjer jugozapad.
Dodatno, kum hvata konop od kolpa morta i veže se za njega, a ja se vežem za njegovu bitvu.

Dalmatinka i Gradac:

slika

Pudla provjerava da li je sve OK:

slika

Vala Stiniva:

slika

Spuštamo skale, dica i pas skaču odmah u more i odoše na taj veliki mul da istraže sve. Sprema se ručak, podne je već prošlo.

Nedugo nakon toga, u Stinivu dolazi i kumov kolega, kojeg smo jučer sreli u Lučicama. Merry Fisher mu je praktički nov i on se još uči na njega, veže se ipak uz mul bokom. Naša dica dobivaju još dvoje aktera, i dječji šušur i cjelodnevna zabava je zagarantirana. Ručak je taman gotov, svi skupa se tiskamo u Dalmatinku i Gradaca, i ručamo. Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna.

Nakon ručka, opet dalje svak svojim poslom, netko se kupa, netko je otišao ubiti oko, netko je otišao do plaže u vali, koja je stvarno prekrasna, lijepi fini oblutci, čisto more, divota. Dica skaču okolo sa supom, malo po naša dva broda, malo guštaju na Merry Fisheru, i tako do večeri.

Za večeru su pale i palačinke, bonaca je, tuširamo se u slatkoj vodi iz rezervoara, gotovo s kupanjem za danas. Ovu večer ćemo fino spavati, vrime i more je mirno, spuštam bočne tende i pakiramo se u kabinu.

Jedna slika sa drona.
P.S. Ne vozite dron u sumrak, preko mora, da vam ne upadne unutra. Kao moj :D

slika

Sutradan, totalna suprotnost od vrimena i mora (hint: Komiža, nevera -> https://www.tiktok.com/@lostindalmatia/video/7534438869572390166), ali o tom u nekom budućem izdanju :D

BONUS

Još par slika u suton:

slika

slika

slika

Malo video materijala:

https://drive.google.com/file/d/1f7mf8pqWz2DOIY06y8eG1f_Onrx8gqal/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1Pg2IIghEYJT-Uk5TxcogpGkdpcM64aNz/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1wA2eaDwDSInow4094Cl6zpvHv9rTzV6t/view?usp=drive_link
vicko.st
New Entry

PostPostao/la porer » 07. 09. 2025. (18:25)

Zavidim ti :thumbup:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Ivek Zagorec » 07. 09. 2025. (20:01)

Milina za čitati prije spavanja, odlično.
Pravi gušti. :clap:
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la oneeyed » 08. 09. 2025. (08:11)

"Jedina stvar koju mrzim kod ljeta kao i svi dalmatinci, turisti."
"Klize i čarter jedrilice, a oru more jahte-gliseri….fakin turisti."
A onda preokret:
"Tražimo gdje bi se mogli usidriti, vezati, kumu dolazi jedan domaći i s obale viče “ne vrtite se po vali!”. Mislim se svašta, što udaljenije misto i otok, to luđi svit, umjesto da pomogne i savjetuje.." :D :D :D

Ni ovaj domaći s Hvara ne voli turiste (Vas u ovom slučaju), ne znam što se čudiš :) .
Inače, jako ugodno štivo uz jutarnju kavu. :thumbup:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la vicko.st » 08. 09. 2025. (11:10)

oneeyed je napisao/la:"Jedina stvar koju mrzim kod ljeta kao i svi dalmatinci, turisti."
"Klize i čarter jedrilice, a oru more jahte-gliseri….fakin turisti."
A onda preokret:
"Tražimo gdje bi se mogli usidriti, vezati, kumu dolazi jedan domaći i s obale viče “ne vrtite se po vali!”. Mislim se svašta, što udaljenije misto i otok, to luđi svit, umjesto da pomogne i savjetuje.." :D :D :D

Ni ovaj domaći s Hvara ne voli turiste (Vas u ovom slučaju), ne znam što se čudiš :) .
Inače, jako ugodno štivo uz jutarnju kavu. :thumbup:

Da, imas pravo, gledajuci iz te perspektive :D
vicko.st
New Entry

PostPostao/la peroLA » 08. 09. 2025. (14:14)

bravo, ja ovu sezonu imam sup prvi put, obavezna je to oprema za djecu, meni na jedrilici dosta smeta pogotovo za jedrrenje i za teža vremena, a tad ga raspušem
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la vicko.st » 08. 09. 2025. (17:23)

peroLA je napisao/la:bravo, ja ovu sezonu imam sup prvi put, obavezna je to oprema za djecu, meni na jedrilici dosta smeta pogotovo za jedrrenje i za teža vremena, a tad ga raspušem

Vjerujem da smeta, ja ga ne bi imao zivaca puhat/praznit svako malo, ako ga odnese dobro odnese…ali eto zasad je prezivio svakakav vjetar i drzao se na bandi sa 2 elasticna kabela/konopa vezan na ogradu
vicko.st
New Entry

Sljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.