Honda, voda u peti?

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Honda, voda u peti?

PostPostao/la dragger » 10. 04. 2025. (07:44)

Pozdrav,

evo jučer radio servis na pentama honda 20hp i 8hp. Obe su iz 2017 g. sa cca 750 sati u besprijekornom stanju. Hm, malo mi je čudno ovo ulje iz peta sa kojim sam prešao 70 sati rada sa svakim uljem, a ulje je original honda. Za ovo ulje iz osmice mislim da je ušlo malo vode....ali i 20tica mi je upitna. Molio bih vaše cijenjeno mišljenje.
hvala,

20250410_0754032e.jpg

20250410_075414.jpg

20250410_075418.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
dragger
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Pasara kvarnerplastika - Kuster 15 M (uskoro)

Re: Honda, voda u peti?

PostPostao/la Marin Bralic » 10. 04. 2025. (09:26)

Original honda ulje, ili ekstradjevicansko? Boja ipak pari na maslinovo…
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la egotrip » 10. 04. 2025. (21:26)

Čini se ko emulzija,more bit da je pukla gumica ispod vide,ako nije hitno nalij novoga malo i nek iscidi i vozi.nemoj čekat kraj lita za servis.za jeno misec,dva ga izvadi i pogledaj.ili odnesi na ser is da ispitaju drži li pritisak,ili je neka brtva od propele ili osovine pustila.nije neki veliki trošak
egotrip
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: gs nautica open 550 yamaha 100 4t

PostPostao/la dragger » 11. 04. 2025. (20:44)

egotrip je napisao/la:Čini se ko emulzija,more bit da je pukla gumica ispod vide,ako nije hitno nalij novoga malo i nek iscidi i vozi.nemoj čekat kraj lita za servis.za jeno misec,dva ga izvadi i pogledaj.ili odnesi na ser is da ispitaju drži li pritisak,ili je neka brtva od propele ili osovine pustila.nije neki veliki trošak

Dali ste mislili da je emulzija u ulju
od obe dvije pente?
dragger
New Entry

PostPostao/la som » 11. 04. 2025. (20:49)

Pa pogledaj, preli ulje u prozirnu staklenu času i ako ima vode na dnu probio je semering a ako nema stavi novo i vozi. Ovako sa ovih slika ne moze se nista viditi.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la dragger » 11. 04. 2025. (21:24)

som je napisao/la:Pa pogledaj, preli ulje u prozirnu staklenu času i ako ima vode na dnu probio je semering a ako nema stavi novo i vozi. Ovako sa ovih slika ne moze se nista viditi.

Eh da je to tako onda se nebi postavljala pitanja i vodile rasprave...Koliko mi je poznato to nije slučaj sa marine uljem....ne može se voda odvojiti od ulja radi raznih aditiva već se ona pomiješa sa uljem i dobije se emulzija koja takva kakva je podmazuje i štiti zupčanike......itd
dragger
New Entry

PostPostao/la egotrip » 11. 04. 2025. (21:42)

Sigurno je emulzija u oba.pogledaj ako nije kasno gumice s vida.često ljudi zategnu i one puknu,pogotovo ako se ne zateže rukom.pod rukom osjetiš ako je pukla.možeš i sam ispitat,treba ti mala pumpa s manometrom,napumpaš 2 bara i trebalo bi držat,ako curi negdi provjeri s sapunicom gdje
egotrip
Senior Member

PostPostao/la dragger » 11. 04. 2025. (22:12)

egotrip je napisao/la:Sigurno je emulzija u oba.pogledaj ako nije kasno gumice s vida.često ljudi zategnu i one puknu,pogotovo ako se ne zateže rukom.pod rukom osjetiš ako je pukla.možeš i sam ispitat,treba ti mala pumpa s manometrom,napumpaš 2 bara i trebalo bi držat,ako curi negdi provjeri s sapunicom gdje

ulje minjan u portu, ali zadnji put nisam stavija nove gumice. Probao sam ovu 20 hp natlačit na 1.2 bara i stavija je u jaceru i gleda 10 min. i nema mihuriča. Još jednom je natlačija i ostavija vani 2 sata i tlak je pa na 1bar.
dragger
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 12. 04. 2025. (06:55)

Nisam covjek od struke, ali ako pusta na gornjem semeringu, nisam siguran da ce biti mjehurica, posto ce zrak izlaziti kroz unutrasnjost noge…
Najsigurniji nacin mi se cini da je ovaj sa druk probom. Ali ako si nadrukao na 1.2, a docekala te na 1.0, onda ocito pusta… druk probu radi u hladu, na priblizno istoj temperaturi na pocetku i kraju druk probe…
Ovo sa mjehuricima zraka je jedino siguran nacin da skines cijelu petu, nadrukas, i potopis pod vodu cijelu petu. Onda mozes traziti/gledati mjehurice…
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la egotrip » 12. 04. 2025. (08:17)

Ja mislim da je dovoljno pričekat 10ak sekundi,stavi nove gumice ,pažljivo zategni,ne treba konjski,prvo kupanje provjeri kacavidom da se nije oteglo,i za misec dana izvadi i promjeni ulje.bude li opet emulzija,ili servis ili još češče minjanje ulja.svako 15 dana do kraja sezone. :D
egotrip
Senior Member

PostPostao/la dragger » 12. 04. 2025. (19:47)

Marin Bralic je napisao/la:Nisam covjek od struke, ali ako pusta na gornjem semeringu, nisam siguran da ce biti mjehurica, posto ce zrak izlaziti kroz unutrasnjost noge…
Najsigurniji nacin mi se cini da je ovaj sa druk probom. Ali ako si nadrukao na 1.2, a docekala te na 1.0, onda ocito pusta… druk probu radi u hladu, na priblizno istoj temperaturi na pocetku i kraju druk probe…
Ovo sa mjehuricima zraka je jedino siguran nacin da skines cijelu petu, nadrukas, i potopis pod vodu cijelu petu. Onda mozes traziti/gledati mjehurice…

Gore sam napisao da sam je stavio u jaceru i cila je peta potopljena. To što je tlak pao za 0.2 bara me ne zabrinjava i to iz razloga jer sam mjerio običnim manometrom od kompresora i tu postoji malo praznog prostora u crijevu gdje uđe natlačeni zrak iz pete ili eventualno malo izađe prilikom stavljanja crijeva na ventil koji sam stavio na petu kako bih mogao natlačiti.
dragger
New Entry

PostPostao/la dragger » 12. 04. 2025. (20:09)

egotrip je napisao/la:Ja mislim da je dovoljno pričekat 10ak sekundi,stavi nove gumice ,pažljivo zategni,ne treba konjski,prvo kupanje provjeri kacavidom da se nije oteglo,i za misec dana izvadi i promjeni ulje.bude li opet emulzija,ili servis ili još češče minjanje ulja.svako 15 dana do kraja sezone. :D

Slažem se daje dosta 10ak sekundi a ja sam držao dosta više. Jedino mi je žao što nemam mogućnost da ispitam i vakumetrom. E sad dali će imati utjecaja na propuštanje vode vrtnja pogonske osovine i osovine propele uključujući i polugu mjenjača je upitno. Kad sam jednom mjenjao ulje (7 mj.) nisam stavio nove gumice. Međutim, kad sam sada stavljao nove gumice primijetio sam da su malo deblje. Očito one prije nisu bile odgovarajuće, dali ih u Hondi vjerojatno od nekog drugog modela. Ali imam obe i pitat ću ih koja je za moj model. Ova što je bila prije prilikom zavidavanja hvata oko 1/6 kruga a ova koju sam sad stavio hvata oko 2/6 kruga ili duplo više. Ja sam paničar i volim to zategnuti muški, onako desnom rukom koliko mogu a kacavida je križna velika. Sad brod ide u more i nakon 20 sati ću na gornji vijak sa špricom izvući uzorak ulja od 20 ml da vidim u kakvom je stanju.
dragger
New Entry

PostPostao/la egotrip » 13. 04. 2025. (08:31)

Na hondu idu one male okrugle crne gumice,ne plosnate.kacavidom možeš rukom zategnit jako,ne gedorom ili udarnim odvijačem.možeš negdje u plitko podignit motor i odvit donju vidu,i ako treba na sekund gornju da malo iscuri,ak je čisto ok,ak nije izvadi i ponovo zamjeni
egotrip
Senior Member

PostPostao/la dragger » 13. 04. 2025. (09:13)

oring2.jpg
egotrip je napisao/la:Na hondu idu one male okrugle crne gumice,ne plosnate.kacavidom možeš rukom zategnit jako,ne gedorom ili udarnim odvijačem.možeš negdje u plitko podignit motor i odvit donju vidu,i ako treba na sekund gornju da malo iscuri,ak je čisto ok,ak nije izvadi i ponovo zamjeni

Znam koje idu jer uvik kupujem originalne dijelove. Evo stavija sam sliku gumica i vijka. Lijeva gumica je ta o kojoj sam pisao da je vidno manja i tanja a desno je koju sam sada ugradija i u vrečici je jedna nova. Sve šta promijenim ostavim pa ču probati naći vrečicu od ove uže da vidim koji je parts broj. Među gumicama koje sam mijenjao od 2017 g. otkako sam kupija novu pentu našao sam obe dimenzije. Sada me to zabrinjava jer sam već dva puta mijenjao komplete semeringa na peti uključujući i od mjenjača i onaj oring fi cca 60 mm iza propelera. Oba puta je bilo malo vode u ulju ali nisam primijetio tragove curenje/ulaska vode u petu. Sad sam u zabludi dali su možda ove tanje gumice problem???
Godišnje radim oko 250 sati i mijenjam ulje u peti kako si i napisao, u plitkom. U motoru mogu iz broda.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
dragger
New Entry

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.