Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
Strici je napisao/la:Prije par godina je u Splitu na Mateuški bila prodavaonica (Dangl ?) gdje je bilo i raznih cinkprotektora.
To su bili vječni protektori, jedamput kupiš, i netreba ih mijenjati.
Eventualno brod; kad ga galvanske struje srede. Neznam ima li i danas te prodavaonice, no skoro da ne vjerujem, jer se i kod nas u međuvremenu dosta naučilo.
riberer je napisao/la:Strici, gledajući ovaj tvoj gambet palo mi ja na pamet da i kod pocinčanog lanca uvijek imamo jedan (uglavnom samo jedan) dio
koji se "istopi" prije od ostatka lanca. Lanca čiji ostatak, u pravilu, ne potrpi nikakvih vidljivijih oštenja, prouzročenih djelovanjem galvanske struje.
Moje pitanje je, a vidjevši da se spremaš i ti uraditi tako, da li tko već ima iskustava sa postavljanjem cink protektora na lanac od bove i ima li to ikakvog smisla?
Mislim, naravno, na pocinčani lanac.
Strici je napisao/la:
Ta ista cink anoda dvije godine kasnije. Crvenkaste rupice na propeleru (iz bronce izvučen cink), ostale su iste.
Dakle anode, pa ma koje bile; moraju se trošiti.
Meni ta anoda štiti propeler, i sve metalno šta je na propelu spojeno. Brončani držač šupernice i brončani ležaj osovine kormila imaju svaki svoju posebnu cink anodu, koje se isto troše, ali ne toliko jer su površinski znatno manji. No ipak kod svakog dizanja broda ih redovito mijenjam, naravno i dva velika na kokumbi. Tu se nesmije štedjeti.
egotrip je napisao/la:Postoje cinkovi koji nisu cinkovi,nego aluminijski.tako da obrati pažnju na to koji trebaš.ja sam jednom svojom krivnjom kupio aluminijski i još bio sretan kako se ne troši,dok nisan svatia
josip je napisao/la:Mišljenja sam da bi ipak cink ublažio propadanje lanca, bez obzira što nema čvrste veze između karika, ali veza ipak postoji, te mislim da nije zanemariva.
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.