Cink protektori

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Cink protektori

PostPostao/la primorac » 28. 08. 2008. (13:44)

slika
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la gambet » 28. 02. 2009. (20:26)

Strici je napisao/la:Prije par godina je u Splitu na Mateuški bila prodavaonica (Dangl ?) gdje je bilo i raznih cinkprotektora.
To su bili vječni protektori, jedamput kupiš, i netreba ih mijenjati.
Eventualno brod; kad ga galvanske struje srede. Neznam ima li i danas te prodavaonice, no skoro da ne vjerujem, jer se i kod nas u međuvremenu dosta naučilo.

Bog "strici"
Taj proizvođač o kojem govoriš radi od 93. i da proizvodi cinkove koji vjećno traju zatrpao bi do sada cili brački kanal sa njima. Prodavaonice nema na tom mjestu jer je preselila u veći i pristupačniji prostor a Dang i dalje proizvodi 20-30 tona protektora godišnje .
A ko je što naučio to je pitanje jer se čovjek uči dok je živ. Šetajući po forumu vidio sam da je netko spomenuo "Burzu nautike" kao list u kojem je stručno obrađena tema cinkova i to je istina. Znam sigurno da u Hrvatskoj postoje dvije firme koje rade cinkove POD NADZOROM Hrb-a a to je PMP iz Rijeke i DANG iz Splita a osnovno vam je pravilo kad ne poznajete tematiku kupiti cink deklariranog proizvođača.(Kupujmo Hrvatsko) Za napraviti cink protektor nije potrebno samo pretopiti cink ima tu još jako puno toga i kad vam ne bude radio bar ćete znati kome ga reklamirati (ako znate zašto nije radio jer postoji najmanje šest razloga za to ).
Što se tiće vaše propele i crvenih točaka po njoj to vam je od kvalitete legure propele. Kad cink ne radi propada najprije inox pa crni čelik pa tek nakon toga obojeni metali. (Zato vam propadaju oni gambeti na lancu i vijci na brodu)
gambet
New Entry

PostPostao/la gambet » 28. 02. 2009. (20:39)

riberer je napisao/la:Strici, gledajući ovaj tvoj gambet palo mi ja na pamet da i kod pocinčanog lanca uvijek imamo jedan (uglavnom samo jedan) dio
koji se "istopi" prije od ostatka lanca. Lanca čiji ostatak, u pravilu, ne potrpi nikakvih vidljivijih oštenja, prouzročenih djelovanjem galvanske struje.

Moje pitanje je, a vidjevši da se spremaš i ti uraditi tako, da li tko već ima iskustava sa postavljanjem cink protektora na lanac od bove i ima li to ikakvog smisla?
Mislim, naravno, na pocinčani lanac.

Bog riber
Na žalost nema smisla jer bi morao stavit cink na svaku kariku . Cink protektor mora biti u čvrstom el. kontaktu sa materijalom koji štiti , kod lanca znači u obzir dolazi jedino pocinčavanje. Strici je izgleda vješt meštar koji sam sebi radi protektore ( ko zna jeli samo sebi jer svaka lučica ima inžinjera od svake tematike ) ali fali tu bar malo teorije .
gambet
New Entry

PostPostao/la riberer » 01. 03. 2009. (01:10)

Zahvaljujem na pojašnjenju :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la josip » 01. 03. 2009. (01:31)

Mišljenja sam da bi ipak cink ublažio propadanje lanca, bez obzira što nema čvrste veze između karika, ali veza ipak postoji, te mislim da nije zanemariva.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la gambet » 16. 05. 2010. (19:26)

Strici je napisao/la:slika
Ta ista cink anoda dvije godine kasnije. Crvenkaste rupice na propeleru (iz bronce izvučen cink), ostale su iste.
Dakle anode, pa ma koje bile; moraju se trošiti.
Meni ta anoda štiti propeler, i sve metalno šta je na propelu spojeno. Brončani držač šupernice i brončani ležaj osovine kormila imaju svaki svoju posebnu cink anodu, koje se isto troše, ali ne toliko jer su površinski znatno manji. No ipak kod svakog dizanja broda ih redovito mijenjam, naravno i dva velika na kokumbi. Tu se nesmije štedjeti.

Nešto šetam po forumu pa mi vrag ne da mira kad vidim šta sve ljudi rade.
Tablicu elektropotencijala raznih metala se može naći po internetu a i u Burzi nautike koja svake godine piše o temi cink protektora na lagan i svima razumljiv način. Naime ako ne radi cink anoda najprije propadaju INOX pa onda obojeni metali.
Ako su dvi anode (ili tri) trošit će se ona sa najvećim elektropotencijalom. Kod konkretnog slučaja potrošila se "anoda" iz propele , odnosno magnezij iz legure . Vjerovatno je propela "no name" proizvođača ,a da cink ne staviš par godina izilo bi ti u normalnim uvjetima najprije osovinu pa tek onda propelu. U ekstremnim uvjetima proboja struje u more s tvog ili nekog drugog broda bez inox djela koji privuče struju na sebe možeš ostati u par miseci. U svakom slučaju jako puno stvari (već opisanih u časopisima) može prouzročiti netrošenje cink anode a kvaliteta same anode je samo jedan bitan faktor.
P.S. Ona butiga na Matejušci je priselila u veći prostor i prodaju za nautičke portebe samo mali djelić svoje proizvodnje a i to je sa certifikatom Hrvatskog registra brodova što je garancija kvalitete koju se ne može ignorirati.
gambet
New Entry

PostPostao/la Dalmato » 27. 05. 2023. (20:46)

Pozdrav ljudi,

što mislite jeli kvaliteta cink protektora u svakoj trgovini ista ili ima i tu dosta varijacija? Čuo sam da Dang nije više ono što je prije bio. Jeli to istina? Ima li tko da iz osobnog iskustva kaže iz kojeg dućana su mu bili najbolji cinka protektori?
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la egotrip » 28. 05. 2023. (14:12)

Postoje cinkovi koji nisu cinkovi,nego aluminijski.tako da obrati pažnju na to koji trebaš.ja sam jednom svojom krivnjom kupio aluminijski i još bio sretan kako se ne troši,dok nisan svatia
egotrip
Senior Member

Tip plovila: gs nautica open 550 yamaha 100 4t

PostPostao/la som » 28. 05. 2023. (15:20)

Ne postoje aluminijski cinkovi.
Postoje cink protektori i magnezij protektori za aluminij.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la egotrip » 29. 05. 2023. (20:08)

Drugim rječima zovu se aluminijske anode
https://shop.wasi.hr/RedSilverPage.aspx ... ra&prv=540
egotrip
Senior Member

PostPostao/la Rexi » 10. 06. 2023. (11:06)

egotrip je napisao/la:Postoje cinkovi koji nisu cinkovi,nego aluminijski.tako da obrati pažnju na to koji trebaš.ja sam jednom svojom krivnjom kupio aluminijski i još bio sretan kako se ne troši,dok nisan svatia

zar nije aluminij za slatku vodu a cink za slano more?
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la egotrip » 10. 06. 2023. (13:07)

Ja samo znam da za plastične brode s vanbrodskim motorom ide cink anoda
egotrip
Senior Member

PostPostao/la Rexi » 10. 06. 2023. (13:46)

ja sam cuo da, konkretan primjer je bio na suzukiju kupljen negdje na kontinentu strane drzave, da je dosao sa aluminij anodama jer je ko tamo slatka voda, pa su to mjenjali u cink jer je motor sada doveden tu. E sad.. dali se to netko pravio pametan ili tako je, neznam, ali volio bi da netko tko zna kaze
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 10. 06. 2023. (15:31)

Ja znam da za motor, izmjenjivac topline i hladnjak ulja, osovinu, kormilo i propelu imam cink protektore a za vanbrodsku pentu magnezijevu anodu. Sumnjam da bi aluminijski protektor moga zastititi pentu koja je i sama od aluminija.
Sve radi savrseno godinama i netreba mi za to misljenje nikakvih strucnjaka.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la street » 11. 06. 2023. (13:40)

josip je napisao/la:Mišljenja sam da bi ipak cink ublažio propadanje lanca, bez obzira što nema čvrste veze između karika, ali veza ipak postoji, te mislim da nije zanemariva.

Ja uvijek stavim cink na lanac i cink radi. Produljim si trajanje lanca 2-3 x
street
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.