Potrosnja plasticnih brodova sa VB motorima

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Potrosnja plasticnih brodova sa VB motorima

PostPostao/la dimulius » 20. 10. 2021. (12:31)

Evo kako je na forumu tisina :mrgreen:

U zadnje vrime je prilicno pomodno ic na brodove sa VB motorima.
Pri tome ne mislim na gumenjake ili neke izrazene glisere, nego na onako, klasicne brodove koji su prije imali dizele, a sad idu sa VB.
Znaci svi Merry Fisheri, Beneteau Antaresi, ili kod nas Leidi i slicno.

Kod ovih recimo manjih i laksih, do nekih 6 metara, tu je situacija prilicno jasna i neces tu sad ic gurat dizela, ali kako se priblizavamo 7metri, a pogotovo priko, situacija se prilicno minja cini mi se.

Naravno, deklarirane potrosnje po casopisima su one iz idealnih uvjeta i uglavnom su u okviru onoga sta buduci kupac zeli cut (do 1.5 litri po milji za recimo brod od 7 metri).

U realnim uvjetima to prestaje bit tako, jer nece brod uvik bit 100% cist, niti ce more bit 100% bonaca pa da se moze ic 18+ cvorova.

Kolika je uopce svjesnost ljudi da ce vec brod od 7 metri (sa VB motorom) trosit realno 2.5 litre po milji kad ga se vozi na 10 cvorova po vecem moru?
(A u istim uvjetima, isti brod, sa unutarnjim dizelom ce trosit 1 litru po milji).

I zasto svi sute o tome?
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

Re: Potrosnja plasticnih brodova sa VB motorima

PostPostao/la peroLA » 20. 10. 2021. (12:43)

da klasične imaš ovdje na forumu, polu proizvode i tehnološka čuda. A kod novih klasični brodovi više ne postoje neko su došli poludeplasmani moderni, dakle nije isti antares iz 85 i 2005 velika je razlika u trupu i performansu, tu je i ekološka stavka kao i u električnih automobila romobila itd, te novog načina života, novih bogatih vikend kapetana kojima klasičan brod ne odgovara kao ni dizel.. i tu praktički ne stajemo na 7m nego i na većim...
život ide dalje i mjenja se, ali generalno da deplasmanski brodovi prelaze na vm ne pije vodu (osim tu na forumu)... samo čekam da vidim koji koću ili gusarski turistički brod sa pentom na krmi ;)
u ovom trendu ne potrošnja najmanje važna kao i kod elktromobila
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la ginekol7 » 20. 10. 2021. (13:47)

Već sam spomenuo ali ću ponoviti. Moja Primorka sa VBM 25 ks u deplasmanskom režimu (drugi me i ne zanimaju)
pri brzini od cc 7 čv troši oko 5 l. To je oko 0,7l/milja. Kada je bila potpuno čista -4,5 l. Torpedo je trošio cc 2 litre pri 5,5 čv.
Počeo je obrast na brodu pa će to ići na više zato nagodinu idem na copercoat. I ne samo zbog toga.
I nije to neka moda ili slično. Jednostavno svatko radi kako misli da NJEMU najviše odgovara. JA sam sa ovim
izuzetno zadovoljan a netko drugi bi bio užasnut.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la dimulius » 20. 10. 2021. (13:55)

Dobro, vise sam ovde mislija o malo jacim motorima i nesto brzim (nazovimo ih PD) brodovima.

Iako mislim da je za deplasmance pogotovo primjereniji mali dizel. Ali, on ima svoju cijenu (ne samo novi motor nego i sva prateca oprema i ugradnja) i razumin da je jednostavnije i osjetno jeftinije ic na VB. Realno, za stavit novog dizelica od 3 cilindra u primorku, triba sprzit 60ak tisuca kuna.

peroLA je napisao/la:dakle nije isti antares iz 85 i 2005 velika je razlika u trupu i performansu

ma ne mislim ja da tu ima nekih velikih razlika u trupu.
Evo i Targa sad ima brodove (vise manje iste ka sta su i do sada bili) na koje je nacelno samo zakacila nosac motora i sad mozes kupit Targu "povoljno".
Ali to onda vise nije Targa po meni.

Isto ka i sta ovaj novi MF795 (6,99m) vise nije MF695 (6,99m), iako je trup skoro pa isti.

Slicno i kod nas mozes uzet Leidi 800 sa VB i sa unutarnjim motorom, a isti trup.
Ili Kuster 70.
Usparas nesto kod kupnje, ali nakon toga :problem:

Za charter i slicno to naravno nije nikakav problem.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 20. 10. 2021. (15:03)

ako govorimo o novim renomiranim proizvođačima deplasmanici više ne postoje, a pogotove ne nešto tipa primorka dalmatinka sa vanjskim... ja sam mišljenja da je Leidi nekako zamišljen da pokuša zadovoljiti i trend i mogućnosti lokalna, što je jako teško sa druge strane, za antares u generacijama koje sam naveo je velika razlika... to što je leidi ista za vanjski i unutarnji ne ulazim... sve to skupa je novo i isto ako gledamo dizel ne može se usporediti sa klasikom, zbog viših okretaja, elektronike, turbine... pa ako se ide na novi pd treba imat šuške i za vanjski i za unutarnji jer je to jednostavno skuplje od deplasmana sa dizelom... koliko sam pričao sa meštrom osim potrošnje ti novi visoko okretajni dizeli su i manje trajnjiji od starih nisko okretnih.. baš mi je za primjer dao održavanje pilotine koja radu u raškom kanalu za luka rijeka...
i ako se vratimo na deplasmane i primorku jasno da je jako skup novi pa ljudi svašta rade a minimalno razmisle prije kupnje... evo moja ide u prodaju pa se za cjenu motora dobije gratis i barka i sva oprema, samo tenda i frižider vrijede ko plastika..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 20. 10. 2021. (18:41)

To su sad uglavnom čisti gliserski trupovi, a francuzi uz to idu na šta lakši brod i šta slabiji motor da budu cjenovno primamljivi. Pari mi se da više nemoš kupit novi brod 6+ za osobne potrebe, a da nije jedrilica (DP) ili gliser.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la lošinj » 21. 10. 2021. (06:05)

Ako Yanmar od cca 150 ks dođe sa ugradnjom 30 000€, a iste jačine VM duplo jeftiniji, računaj koliko sati moraš napraviti da bi isplatio razliku u gorivu. Ja sam cijele godine na moru, pa sa svojim VM napravim cca. 100-120h.
Onda sezonac teško da će napraviti više od 30h. Računica vrlo jednostavna. Trim imaš besplatan na VM-u ,a za unutarnje moraš još extra plaćati. Potrošnja Vm- a od 150 se kreće oko 20 l, a unutrašnjeg oko 15l. s time da je brzina veća sa Vm-om.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la peroLA » 21. 10. 2021. (06:39)

120 sat napravi moj susjeda svake godine u 2mjeseca ja ih napravim u godinu...tko jesvaki dan napravi i preko 200 i puno vise...zatim je tu i faktor pouzdanosti itd.. i ne mora se nos racunat jer je to skupo jedno i drugo pa svatko kupi sto je trend i sto mu se svidja..koliko samo ljudo kupi tdi za se vozit po otoku..gdje je logika?
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 21. 10. 2021. (07:47)

Pri brzini od 12 milja bacaš gorivo kakav god pogon ima.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la dimulius » 21. 10. 2021. (08:24)

macro je napisao/la:Pri brzini od 12 milja bacaš gorivo kakav god pogon ima.

ovo bas i nije tocno.
Ovo je prilicno "sweet spot" za pd-ove sa dizelom i tu u stvari trose minimalno (ako izuzmemo sad brzinu od 5-6 milja).
A ujedno je smrt za VB sta se tice potrosnje.
Znaci, pri ovoj brzini VB trosi minimalno duplo u odnosu na dizel.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 21. 10. 2021. (09:17)

a cuj ja to gledam ovako,
1. benzinac je jeftiniji i to duplo
neko je navea primjer yanmara
evo
YANMAR 4LV170 33 300 eur za gotovinu sa sajamskim popustom 15% - snaga 170ks obujam 2800ccm
YAMAHA F175 17 500eur, snaga 175ks, obujam 2800ccm
znaci nije da ce yanmar trajat 10 000 uri a yamaha se raspast nakon 5, ner nece.

na unutarnji motor ti fali jos sustav kormilo, hidraulika, trim, osovina, propeler, škrok, bukule ... dakle jos minimalno 5000eur - MINIMALNO
neka benzinac trosi 50% vise, dok ja potrosim 20 000eur goriva, vise me nece bolit zubi.

2. benznac stoji na krimi, znaci pajole mozes spustit niže i imat stajacu visinu u brodu

3. benzinac buci na krmi a ne u salonu unutra

4. benzinac je cisci i laksi za odrzavanje

zapravo mogu nabrajat do jutra prednosti benzinca, a ima samo dvije mane
vecu potrosnju i nema momenta (jer nema turbo) pa kad vozis tezak velik brod kad se zabijes u val VB se ugusi, kod turbodizela to ne osjetis.

nemoj me krivo shvatit, i ja imam dizela, al ne vidim nijednu tocku u kojoj je superiorniji od benzinca, osim nase "ostavštine" di su nasi stari imali dmb ove, torpeda itd i nije se znalo za nista drugo, a ko je ima yanmara on je bija bog i batina. prosla su ta vrimena i to odavno!
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la škampar » 21. 10. 2021. (09:33)

3 mana izmjena impelera na pumpi vode
škampar
Member

Tip plovila: elan 22 fl

PostPostao/la peroLA » 21. 10. 2021. (09:37)

vidiš to za turbo dizele nisam znao, tj. kod auta se koristi turbo kod ubrzavanje i brežg postizanja optimalnih okretaja.. na brodu pogotovo deplasmanu mi nije bilo i još uvjek nije jasno zašto turbo... predpostavljao sam za na nekim većim brzinama da je veća potreba za njime, jer u normalnim uvjetima ubrzaš i tako voziš konstantno... prvi susret sa turbom bio je na parasailu - brodu za vuču padobrana... to mi je ujedno i bila najveća brzina na moru.. cca 50čvorova max. ali od nula kad si ga stisnuo do kraja to je ostavljalo ogromne mrlje na moru...
a josey mislim da si pogriješio u ove kontekste stavljat dmb i torpedo jer govorimo o modernijim i bržim plovilima, deplasman je ostao deplasman i na njemu nije prošlo vrijeme unutarnjeg malog dizela na jedrilicama recimo, a za pouzdanost da ne govorimo jer idu na ocene... mali dizeli bez turbine imam brdo primjera sa 10.0000 sati zato mi nije jasno zašto je to upitno... yanmar ta tom satu tek veći servis napravi (2gm20), bio je i tu forumaš koji je na soletu napravio preko 10, ja sam imao na dmbu 3600 i nije bilo tragova da neće još a znam da još uvjek plovi a prodana 2014.

ja da mogu bi 20tisuća ura vrlo lako potrošio sa 200ks da ih imam
Zadnja izmjena: peroLA; 21. 10. 2021. (09:40); ukupno mijenjano 1 put/a.
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 21. 10. 2021. (09:39)

josey je napisao/la:YANMAR 4LV170 33 300 eur za gotovinu sa sajamskim popustom 15% - snaga 170ks obujam 2800ccm

hehehhee. vidim da ga dosta detaljno pratis ;)
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 21. 10. 2021. (10:22)

peroLA je napisao/la:vidiš to za turbo dizele nisam znao, tj. kod auta se koristi turbo kod ubrzavanje i brežg postizanja optimalnih okretaja.. na brodu pogotovo deplasmanu mi nije bilo i još uvjek nije jasno zašto turbo... predpostavljao sam za na nekim većim brzinama da je veća potreba za njime, jer u normalnim uvjetima ubrzaš i tako voziš konstantno... prvi susret sa turbom bio je na parasailu - brodu za vuču padobrana... to mi je ujedno i bila najveća brzina na moru.. cca 50čvorova max. ali od nula kad si ga stisnuo do kraja to je ostavljalo ogromne mrlje na moru...
a josey mislim da si pogriješio u ove kontekste stavljat dmb i torpedo jer govorimo o modernijim i bržim plovilima, deplasman je ostao deplasman i na njemu nije prošlo vrijeme unutarnjeg malog dizela na jedrilicama recimo, a za pouzdanost da ne govorimo jer idu na ocene... mali dizeli bez turbine imam brdo primjera sa 10.0000 sati zato mi nije jasno zašto je to upitno... yanmar ta tom satu tek veći servis napravi (2gm20), bio je i tu forumaš koji je na soletu napravio preko 10, ja sam imao na dmbu 3600 i nije bilo tragova da neće još a znam da još uvjek plovi a prodana 2014.

ja da mogu bi 20tisuća ura vrlo lako potrošio sa 200ks da ih imam

kod dizela postoje 2 pravila
"if diesel then turbo, if turbo then diesel"
"the hotter she gets the faster she goes, the faster she goes the hotter she gets..."

ajmo natrag na skolu natural aspirated motora.
da bi motoru poveca snagu moras pronac nacin da povecas kolicinu sagorenog pogonskog goriva u jedinici vremena
kako to postic? a dodavanjem zraka ces moc sagorit vise goriva logicno.
kako ces dodat vise zraka?
"ugurivanjem" zraka pod pritiskom umjesto da motor usisava zrak.
i tako dolazimo do turba ili kompresora.
nusprodukt je vise momenta = vise snage. nije neobicno da za istu snagu turbodieseli imaju i po 3x vise momenta od atmo benzinaca
e zato kad vozis turbodizela na moru on ne minja zvuk na valovima, a vb minja a pogotovo unutarnji benzinac.

na dmb i torpeda sam se referirao da je to nasa ostavština. nasi stari su imali samo te motore i to se koristilo i to je to. oni koji su imali novaca i srice imali su yamare i cila lučica je znala da taj i taj brod ima yanmar.
to su bili u velikoj vecini slucajeva natural aspirated dizeli velike zapremine koji su se malo vrtili, i kao takvi su bili nepoderivi.

tehnologija je napredovala a mi smo zapeli u pedesetim godinama proslog stoljeca.

nema potrebe vise za 6.0 dizelom od 150ks koji ima 900kg. sta ce ti? da moze odradit 30 000 uri? kome to treba? kome treba 150ks i 900kg? kočama? ok nek imaju i nek voze to, svima ostalima a pricamo o 99,999% plovila to ne treba.
hoces proizvodit motore za 0.001% trzista ili?

to nas vraca na pricu yanmara
YANMAR 4LV170 170KS 3500RPM 2,8LIT
alo 3500rpm, 2800ccm 170ks? to je u doba nasih didova
1. bilo nemoguce
2. i da je bilo govorili bi da ce se raqspast do prve lanterne.
a svi znamo da danas to ne stoji jel tako?
nego eto taj yanmar je danas opet neka perijanica motora, ponavljam prije 60god ga niko nebi stavio u brod.
vremena se mjenjaju, tehnologija ide napred, zahtjevi trzista se mjenjaju a ponavljam mi smo nekako zapeli u vremenu, i to uglavnom zbog predrasuda - nazalost.

iskreno do nekih 12m nevidim uopce potrebu za unutarnjim motorom.
al kad bi pogledali preko oceana i sta ameri guraju pao bi nam mrak na oci
primjer
Cigarette 59 Tirranna 6 vanbrodskih motora mercury sa po 600ks aj sracunajte kolko trosi, ja jesan i smrza san se.
primjer od poznanika gumenjak brig od 10m sa 2x350 veradom trosi 5 litara po milji na punom gasu. je dobro ste procitali
mislite da inboard diesel trosi puno manje?
mislite da je nekom ko ima novaca za takav brod bitno kolko trosi?
brod je i onako luksuz, a jahtice su stvar prestiža.

nazad na temu,
na manjim plovilima pogotovo 6-8m inboard je zapravo losija varijanta.

dimulius je napisao/la:
josey je napisao/la:YANMAR 4LV170 33 300 eur za gotovinu sa sajamskim popustom 15% - snaga 170ks obujam 2800ccm

hehehhee. vidim da ga dosta detaljno pratis ;)

ne gledam yanmara, samo ga navodim ko primjer,
a da gledam, gledam VM704.
iako mislim da ce upast francuz umisto ovog sta imam. vjerojatno ce buducem vlasniku "kamionskih" 120ks bit dovoljno ;)
(zasto kamionskih, jer motor ima 3200ccm a 120ks, ovo danas je u toj kubikazi sve oko 200+ks)

btw,
apropo trajnosti,
evinrude etec 90ks, covik na forumu evinrudea je stavija broj radnih uri, 7000 uri ima motor.
je nije 700 nego 7000 uri.
pricamo o dvotaktnom motoru sa direktnim ubrizgavanjem koji je "nabrijan" jer ima samo 3 cilindra i 1300ccm
kolko bi trebali trajat cetverocilindrasi vece zapremine i manje konjaže? 10 000? ja mislim da je to vise nego dovoljno. prije ce se raspast sve ostalo nego motor.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.