Pozdrav svima...
kao što je Graditelj prije nekoliko godina podigao ovu temu, tako se i ja nadam da ću dijelom pridonijeti... Inače puno hvala svima na ovoj temi, malub, Sea, graditelj, zore...i još mnogi... vaši postovi su mi puno pomogli u dvojbama oko kupnje broda.
Od nedavno sam vlasnik Fjake. Brod je u vrlo dobrom stanju, prijašnji vlasnik ga nije puno koristio, nadam se da će se to promijeniti u idućim godinama.
S obzirom da je lito pred vratima, nema puno vremena za išta osim kozmetičkog sređivanja i plan je brod koristiti što više u sljedećim mjesecima, slagati popis svih stvari za popravit, prominit, nadogradit i onda na jesen/zimu izvadit ga vanka i malo po malo to odradit.
Za početak sam se koncentrirao na struju. Fjaka ima standardne 3 baterije, jednu servisnu 180Ah AGM i dvi olovne 100Ah, jedna za motor, druga za winch/thruster. Solar od 100w je na krovu. Vlasnik je nedavno stavio nove baterije, tako da ih nemam potrebu mijenjati. Plan je vidit ovo lito je li ovaj setup dovoljan i šta će tribat minjat (dodat novu servisnu, veći solar, prelazak na litij...?).
E sad... utvrđeno je da je postojeći punjač baterija s obale (samlex wsc 1230sb) mrtav i da je tu potrebna promjena. Gledao sam victronove slične uređaje i u dvojbi sam ići na punjač/inverter (Victron Multiplus) ili samo na punjač (Smart ip43 charger)? je ima netko iskustva i prijedlog?
Inače je punjenje baterija složeno na način da je ugrađen Victron argofet battery isolator sa 3 izlaza (za sve tri baterije), a na ulaz su spojeni kabel sa alternatora i kabel iz punjača kojeg sad tribam prominit...
možda je i tema za drugi dio foruma, ali postavljam je ovdje pa ćemo vidjeti hoće li biti odgovora.
stavljam i sliku, nadam se da je primjerene veličine