Damor 800 Fjaka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Damor 800 Fjaka

PostPostao/la Graditelj » 07. 05. 2018. (16:36)

A.jpg

Tija san pitat...

...je li u plovidbi vaše Fjake dime toliko da se ispuh ćuti u kokpitu ili u nadgrađu...a ako nesritno puše i ako ne puše? Ili je moj nos osjetljiv? Vidio sam na nekoliko Fjaka ispuh savijen prema dolje - vidi sliku. Ja razmišljam o fiksnom poklopcu (odignutom, tako da ostane jednaka površina ispuha) od inox lima koji bi usmjeravao plinove i vodu prema dolje....

...eto to san tija pitiat.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Kvadrat ne može razumjeti kocku...
Graditelj
Member

Tip plovila: Fjaka + VM

PostPostao/la SEA » 09. 06. 2018. (14:12)

Graditelj je napisao/la:
A.jpg

Tija san pitat...

...je li u plovidbi vaše Fjake dime toliko da se ispuh ćuti u kokpitu ili u nadgrađu...a ako nesritno puše i ako ne puše? Ili je moj nos osjetljiv? Vidio sam na nekoliko Fjaka ispuh savijen prema dolje - vidi sliku. Ja razmišljam o fiksnom poklopcu (odignutom, tako da ostane jednaka površina ispuha) od inox lima koji bi usmjeravao plinove i vodu prema dolje....

...eto to san tija pitiat.

nije ti nos osijetljiv to se zbilja zna vratit miris nafte ili dima

jedan od problema je i na koliko okretaja vozis baci oko ima okretaja gdje motor izbacuje puno manje mirisa
ako si u granicnim okretajima kad brod treba izglisirat i drzis ga tako onda ce i bit nesto vise mirisa nafte ,mozda malo dima

ispuh im je na krmi i ja sam to imao na fjeri problem ,dok na furiji ne ,ali je fjera imala platformu

na sadasnji brod sam ispuh izbacio sa strane van mora na granici broda(bio je ispod broda u moru)prije i to sastrane mi djeluje najbolje
pitanje dva kad je brod nakrcan dali je ispuh uronjen pri plovidbi u more ako je nemas vent line to isto stvori taj miris jer
motor ne izbacuje normalno vec nakupi pa izbaci..
SEA
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la Graditelj » 05. 11. 2018. (20:47)

Evo, za ne bit lijen...a da odgovorim SEA koji uvik ima koju mudru, makar i nakon pola godine... stavljam što sam napravio još prije ljeta. Izdržalo je ovoljetnu torturu... Moj dragi frend inoksaš je jako lijepo i praktično to dizajnirao. Otvor je iste površine kao nekadašnji krug, a po potrebi sam ga mogao brusilicom kidat koliko triba... Evo, nema autorske zaštite, pa... a moj se frend čudi kako svi nisu navalili k njemu da svima napravi bar dva: jedan za brod, a drugi ka ukras kući...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Kvadrat ne može razumjeti kocku...
Graditelj
Member

Tip plovila: Fjaka + VM

PostPostao/la dottore » 30. 05. 2024. (17:17)

Pozdrav svima...

kao što je Graditelj prije nekoliko godina podigao ovu temu, tako se i ja nadam da ću dijelom pridonijeti... Inače puno hvala svima na ovoj temi, malub, Sea, graditelj, zore...i još mnogi... vaši postovi su mi puno pomogli u dvojbama oko kupnje broda.

Od nedavno sam vlasnik Fjake. Brod je u vrlo dobrom stanju, prijašnji vlasnik ga nije puno koristio, nadam se da će se to promijeniti u idućim godinama.
S obzirom da je lito pred vratima, nema puno vremena za išta osim kozmetičkog sređivanja i plan je brod koristiti što više u sljedećim mjesecima, slagati popis svih stvari za popravit, prominit, nadogradit i onda na jesen/zimu izvadit ga vanka i malo po malo to odradit.

Za početak sam se koncentrirao na struju. Fjaka ima standardne 3 baterije, jednu servisnu 180Ah AGM i dvi olovne 100Ah, jedna za motor, druga za winch/thruster. Solar od 100w je na krovu. Vlasnik je nedavno stavio nove baterije, tako da ih nemam potrebu mijenjati. Plan je vidit ovo lito je li ovaj setup dovoljan i šta će tribat minjat (dodat novu servisnu, veći solar, prelazak na litij...?).

E sad... utvrđeno je da je postojeći punjač baterija s obale (samlex wsc 1230sb) mrtav i da je tu potrebna promjena. Gledao sam victronove slične uređaje i u dvojbi sam ići na punjač/inverter (Victron Multiplus) ili samo na punjač (Smart ip43 charger)? je ima netko iskustva i prijedlog?

Inače je punjenje baterija složeno na način da je ugrađen Victron argofet battery isolator sa 3 izlaza (za sve tri baterije), a na ulaz su spojeni kabel sa alternatora i kabel iz punjača kojeg sad tribam prominit...

možda je i tema za drugi dio foruma, ali postavljam je ovdje pa ćemo vidjeti hoće li biti odgovora.

stavljam i sliku, nadam se da je primjerene veličine

slika
dottore
New Entry

Tip plovila: Damor 800 Fjaka

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: peroLA i 5 gostiju.