Damor 900 Furia

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Damor 900 Furia

PostPostao/la kvarnerić » 02. 02. 2015. (15:32)

Koja je onda optimalna putna na Fjaki?
Po meni to to ni nije strasna potrosnja na takvom brodu, ipak je to 9m, moj Antares 750 sa Suzom 150 trosi 30l na 20 knt u idealnim uvjetima a cim se mora usporiti zbog vremena potrosnja raste.
kvarnerić
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bavaria 36 Cruiser

PostPostao/la SEA » 02. 02. 2015. (17:19)

nako nekih 400hs s Furijom i svakakvog mora
po nekakvom mirnijem mirnom moru di se mala piva nece uspjenit ili se prolit
a ekipa se nece drzat cvrsto po brodu
meni je najugodnije bilo 2650-2800p ideala od 13 do ideala .. 17nm tad je brod najvie provom uzdignut
tad ga flapsovima spustit I dobit do 1,5nm na iste okretaje motora

ali kako se dizu diri motora flapsovi vise ne igraju za brzinu jer prova brodu na vecim dirima padne dole bez flapsova

fjera je PD brod I te nekle brzine 20 I vise milja on ide ali nikako ugodne brzine a tebi je glisersko dno, druga prica

potrosnja nije neka ako se motoru ne vadi mast tj ne vuce preko 3000rpm i ako brod nije opterecen jer samo tankovi puni su 800kg a di je ostatak ludosti
s putnicima,teret jos 400-500kg tad taj brod u full jedva ide 22nm ,furija je circa 4,5Tona prazna ako ne I vise

tako da te konacne brzine tipa bacanje broda iz aviona i postize 26,27 nm ili ja vozim 20nm u stvarnosti ispane puno drugacije ;)
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la baja » 02. 02. 2015. (20:33)

Ja držim putnu 20 kts između 3000 do 3200 rpm,ovisi o stanju dna,i sasvim se pristojno ponaša i na nemirnijem moru.Za potrošnju neznam jer je nisam mjerio,odprilike sam samo računao potrošnju samo u vožnji od Splita do Punta,dalje više nisam i ne zamaram se previše s tim.A što se tiče krajnje brzine ona je kad je prazan brod 28 kts,a sa punim tankovima i troje na brodu 26 kts.Malo je nezgodno na brzinama preko 20-21 kts da ima tendenciju jedna strana "zaronit" tj.nagnut se na jednu stranu pošto nemam flapsove.
baja
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Damor Furia Yanmar 6LPA 315 ks

PostPostao/la lupis » 03. 02. 2015. (15:50)

SEA je napisao/la:
potrosnja nije neka ako se motoru ne vadi mast tj ne vuce preko 3000rpm i ako brod nije opterecen jer samo tankovi puni su 800kg

Ajd kad si već načeo ovu temu,iako mrzim te priče o potrošnji,dal znaš zašto su ti tankovi takvi ..?...,meni je malo nelogično da brod čiji motor ne troši ima ovako velik tank..
I ako nije problem,a stvarno mrzim pričat o tome što si načeo,tj potrošnji,može li se ona opisat nekako u brojkama..,a ne opisno..,?..ili koliko to "nije neka" iznosi konkretno u litrama,miljama,satima ili čemu već..??..., e da i kolika je brzina kad je sva mast u motoru?

Mene su te brojke oduvik zanimale,jer brod je lip i drži more i građen je kvalitetno i tu nemam dileme ali o potrošnji tih brodova nemam pojma s obzirom da su informacije koje imam u suprotnosti jedna s drugom,jer jedni pričaju o potrošnji na uru,drugi na milju,treći na vikend,pa na godinu ,pa onda jel pun,prazan,čist ,prljav..,nemogu dobit dva identična uzorka nikako ,nekako ovako kad sve skupim rekao bi da troši jedno 30-35 litara na uru,na putnoj brzini..,pa ispada da tank od 800 litara i nemože baš zijapit poluprazan,ili da godišnje ja potrošim s motorom od 50 ks više nego netko s ovim brodom i takvim motorom
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la SEA » 03. 02. 2015. (16:55)

Lupis

Nisam ja naceo temu vec neko drugi koje je zaljubljen u brod ka I svi mi I prikazuje brzine vece a potrosnju manjom od stvarnosti,citaj postove od pocetka.

Tank nije 800l nafta ,vec 400nafta I 400voda

Potrosnju ne moras slusat od drugih vec uzmes graf motora i pogledas koliko trosi
Furija je PD brod koji zasigurno trosi po grafu potrosnje nikako da manje trosi moze jedino vise.

Na forumu 3200rpm 30l, na grafu motora 3200rpm 38,7litara????

Test motora yanmar 6lpa 315hp na lobster back cove 30 koji je gliser dno(znaci sigurno manju potrosnju nego pd brod) I taj brod je vise od1Tonu laksi potrosnja isto,slicno kao u grafu motora :shh: iako lipo je napisano na svakih 200rpm povecanja okretaja povecanje potrosnje,pogledaj po netu naci ces info.

Kod mene je bilo da kad brod napunim naftom ,vodom I materjalom ludostima taj brod ne ide te brzine koje govore a potrosnja ni priblizno pricama.
Jedino je bilo spas u flapsovima ,gdje se brod mogao koristiti u rezimu 2600-2850 rpm di je prova isla puno vanka mora ,flapsovi bi je spustili I dobila bi se po mirnom moru oko1,5 do max 2nm.

sad Lupis udri po netu vidi graf motora I potrosnju tad ces shvatit o cemu pricam.

potrosnja je 20nm = 40l sad ako je litra vise ili manje I to na ne opterecen brod I to nije ugodna brzina tog broad.

zasto na ne opterecen brod ,zato pogledaj tezinu Furije pa tezinu drugih brodova u toj klasi I usporedi razliku od min 1Tona a onda daj jos stavi 1Tonu u taj brod I tad brod ide na miris od nafte zavezan u lucici.

Ovo nije prica da je Furija los brod ,naprotiv za mene je brod koji zbilja super stoji na moru i moja preporuka :thumbup:
SEA
Senior Member

PostPostao/la som » 03. 02. 2015. (17:02)

Lupis nemaš ti pojma čemu služe veliki rezervari na brodu koji troši ka upaljač. Velika većina koja drži takav brod van sezone na suhom obično su stručnjaci za struganje bočnim, zadnjim i prednjim trasterima uz obilno korištenje motora prilikom pristajanja na benzinsku pumpu. E da ne bi uništavali trastere koji nisu baš jeftini ti isti ljudi kad prevoze brod cestom za bacit ga u more pred sezonu usput stanu na benzinsku negdi u Vlaškoj i natoče te velike rezervare. Ko bi iša stalno na pumpu. Imam negdi sliku kako lik u Biogradu na srednjoj pumpi ( koja je malo manje od 1 km do mora, za one koji ne znaju) toči Princezu od 10 m usput dok su se spuštali iz suhe marine put mora. Ja mislim da bi to moglo bit razlog tih velikih rezervara.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la kvarnerić » 03. 02. 2015. (17:12)

Svaka cast SEA na ovak iscrpnom postu, ove brojke mi se čine malo realnije za ovako veliki brod. :thumbup:
Daj mi molimte samo reci koja je to brzina na tih 2600-2850 rpm I kolika je onda potrošnja onako odokativno.
kvarnerić
Member

PostPostao/la SEA » 03. 02. 2015. (18:18)

kvarnerić

Ma ovis dosta zbilaj o moru ,kurentu,jeli sporko dno itd

ali recimo brod spreman za sezonu cist nakrcan s 350lit nafte vode mozda 100lit +200kg tezina dvi odrasle osobe(prasca ;) ) brod koplet opremljen s glupostima 200kg
vracam se s kornata predvece more za pozelit

na nekih 2700rpm s flapsovimase nagura na 16nm max 16,5nm lipo lezi ne buci puno i zbilja predivno plovi
potrosnja je nekin 23-25lit nafte dok ako ne koristim flapsove i brod stoji uzdignuto provom osjeca se snaga broda i motora tad mi potrosnja ide uzbrdo za iste dire i manju brzinu
tacno znam kad me uhvati more da na iste okretaje potrosi 20% vise nego potrosnja po mirnijem moru i rasterecen s flapsovima

uglavnom s flapsovima sam kala potrosnju i dobio brzinu u podruciju 2550 -2850rpm
ako je vise nakrcan brod motor osjeca tezinu i padaju mu perfomanse...

a za 20nm = 40lit sad ako je nekome 38,7 e meni je to 40lit ;)

som jedan pogled s druge strane tanka

ova vecina sta ih ja znam potrose rezervar do sveca i nazad ;)
a ribe se moglo kupit za 4000kn auuuu
plus crvi (barem 5 komada) daj malo kozica ,koja srdela a triba nesto i izist
treibalo bi sta i popit skoci napuni jacere ledom
uvih fali koja udica, krena olovo
ma ne prode ispod 5000kn izlet nikaako
i onda se vratis u 30% slucajeva uhvatis pristojno i zoves sve poznate i dilis ribu
jer uvalit 50kg ribe u frizider nemas di stavit a i riba se jede friska :thumbup:

i na kraju sutra triba radit jer triba platit taj izlet onda uhvati koga da ti opera brod jer crviju ima na oplafonu a i teak pogine i to je jos min 100kn dobre ruke

tako to rade oni koje ja znam

eto tome sluze veliki tankovi jer i jabuka je blizu triba i nju obac vec kad je bolja polovica dala zeleno svitlo za ribolov!!
SEA
Senior Member

PostPostao/la lupis » 03. 02. 2015. (18:38)

SEA je napisao/la:Lupis

Nisam ja naceo temu vec neko drugi koje je zaljubljen u brod ka I svi mi I prikazuje brzine vece a potrosnju manjom od stvarnosti,citaj postove od pocetka.

Tank nije 800l nafta ,vec 400nafta I 400voda

Potrosnju ne moras slusat od drugih vec uzmes graf motora i pogledas koliko trosi
Furija je PD brod koji zasigurno trosi po grafu potrosnje nikako da manje trosi moze jedino vise.

Na forumu 3200rpm 30l, na grafu motora 3200rpm 38,7litara????

Test motora yanmar 6lpa 315hp na lobster back cove 30 koji je gliser dno(znaci sigurno manju potrosnju nego pd brod) I taj brod je vise od1Tonu laksi potrosnja isto,slicno kao u grafu motora :shh: iako lipo je napisano na svakih 200rpm povecanja okretaja povecanje potrosnje,pogledaj po netu naci ces info.

Kod mene je bilo da kad brod napunim naftom ,vodom I materjalom ludostima taj brod ne ide te brzine koje govore a potrosnja ni priblizno pricama.
Jedino je bilo spas u flapsovima ,gdje se brod mogao koristiti u rezimu 2600-2850 rpm di je prova isla puno vanka mora ,flapsovi bi je spustili I dobila bi se po mirnom moru oko1,5 do max 2nm.

sad Lupis udri po netu vidi graf motora I potrosnju tad ces shvatit o cemu pricam.

potrosnja je 20nm = 40l sad ako je litra vise ili manje I to na ne opterecen brod I to nije ugodna brzina tog broad.

zasto na ne opterecen brod ,zato pogledaj tezinu Furije pa tezinu drugih brodova u toj klasi I usporedi razliku od min 1Tona a onda daj jos stavi 1Tonu u taj brod I tad brod ide na miris od nafte zavezan u lucici.

Ovo nije prica da je Furija los brod ,naprotiv za mene je brod koji zbilja super stoji na moru i moja preporuka :thumbup:

To s "načeo temu" je napisano iz jednog drugog razloga..,nema veze možda nisi pratio sve te teme na forumu kroz povjest, o raznim brodima i njihovoj potrošnji,isplativosti i sl....,uglavnom meni je bitno da nisam ja "započeo"... ;)

Drugo,ja sam krivo shvatio to s 800 litara,sad je jasnije,moja kulpa :thumbup:

Graf motora...,ok...,ali mnogo je pitanja oko toga na kojim okretajima se postiže koja brzina broda...

tvoja računica potoršnje se poklapa s mojom,2 litre po milji,20 milja putne 40 litara na uru

naravno da nije ovo priča da je brod loš,ja bi ga odmah uzeo,baš njega,kad bi htio pd od 9 m.
:wave:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la kvarnerić » 03. 02. 2015. (18:54)

Izgleda da je to baš tako brod 8-9m 2l/nm brodovi oko 7m 1,5/nm dok ovi oko 6m mogu proć oko 1l/nm.
Sva sreća da su tu i dobri stari deplasmanci koji mogu 0,5/nm i to mrcine od barki. :thumbup:
kvarnerić
Member

PostPostao/la Denis1 » 03. 02. 2015. (19:30)

Može i ovaj ispod litra- milja ako vozi u deplasmanskom režimu ( cca 7kn).Pa ko voli neka izvoli...
Denis1
Member

PostPostao/la bobipu » 03. 02. 2015. (19:54)

Imam i ja poznanika koji ima dva rezervara od 450lit. ( nafte ) na pičuljanu 980..uz dva volkswagena 265 ks.....ali se sa tim plovilom piči u potragu za tunama...do medjunarodnih voda..i blizu platformi...
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la SEA » 03. 02. 2015. (20:38)

lupis sve 5 :thumbup:

brod trisi koliko trosi kad ga ulijes dva puta tacno vidis nema greske
posli betine7 sa furijom sam osjetia razliku u potrosnji

stara papina priporka s volvom 18ks ,tank nikako potrosit,vise mi vina I vode popijemo split -bol nego brod nafte
a bile su dvi demizane I samo 2 litre vode :o
SEA
Senior Member

PostPostao/la baja » 03. 02. 2015. (23:18)

SEA,ako misliš na mene da ja tvrdim kako brod manje troši nego što je to u stvarnosti,pročitaj sve moje postove od početka pa ćeš vidjeti da u niti jednom svom postu nisam napisao koliko točno troši pošto nikad nisam mjerio niti me to previše zanima.A što se tiče brzine,meni je udoban i na 20 kts pošto smo najčešće dva muška na brodu i prvi cilj je što prije doći na poštu ili preselit se na drugu.
baja
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Damor Furia Yanmar 6LPA 315 ks

PostPostao/la Eventum » 04. 02. 2015. (07:18)

kvarnerić je napisao/la:Izgleda da je to baš tako brod 8-9m 2l/nm brodovi oko 7m 1,5/nm dok ovi oko 6m mogu proć oko 1l/nm.
Sva sreća da su tu i dobri stari deplasmanci koji mogu 0,5/nm i to mrcine od barki. :thumbup:

Točno, za Nerezine 630 i Damora 700mogu mogu to potvrditi iz prve ruke.
Eventum
Senior Member

Tip plovila: Adria 500+6KS Suzuki & Elan i45.1

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: aistran i 10 gostiju.