brodsko kuhalo

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: brodsko kuhalo

PostPostao/la beba » 17. 07. 2014. (21:42)

danas sam na dvi barke gleda plinske instalacije sa bocama od 2 i 3 kg i nemaju regulator vec ventil pa crivo na kuvalo i kazu da godinama tako koriste bez problema
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la josme » 18. 07. 2014. (06:44)

tg-boy je napisao/la:
Maestral700 je napisao/la:Some razlika je jer tamo ležiš a u kuhinji sjediš... :D ....napišem da boca treba biti van kabine,povišena a Josme
vjerojatno nije shvatio da pišemo isto ili slično....o tome toliko ljudi, ionako je svatko od nas "najpametniji"
i napraviti će kako je njega volja,zar ne?
U to ime :Drink40: svima i tražimo štogod za skuhati na tom plinu,biti će pametnije :thumbup:

s ovim gore se potpuno slažem ali ću samo dodati , da je plin siguran onoliko koliko je cijela instalacija sigurna - može boca biti na krmi ali ako je neisparavan ventil ili crijevo te ono pušta plin - iscureni plin je težak i pada na dno - tu se gomila i širi dalje - ovisno o spremištu gdje je i gdje curi i njegovoj koncentraciji explozija plina se može dogoditi bilo gdje na brodu (npr. u kaljuži plilikom iskrenja pumpe ili plovka) bez da explodira boca plina-- tako da sve ovisi o vlasniku i održavanju - a u načelu isto je i gore sa benzinskim unutarnim motorima....
uglavnom ne crno misliti
pozz

...hmmmm...vidim da razmišljamo u istom pravcu.. :wave:
Tg-boy..da nadodam..kod instalacije boce ..u prostor montaže postavlja se u dnu odušak koji ide van bočne stranice..kao što se radi i za rezervoar goriva..a sam prostor treba biti u mogućnosti hermetičkog zatvaranja...
...i da slažem se ...svako će po svom nahođenju to staviti... :eh:
Beba...ti tipovi imaju dizne za takav način spajanja pa im nije potreban regulator...zna se što je i čemu služi regulator(pritiska :wave: )
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Rexi » 13. 10. 2022. (22:12)

dali inverter 2500w sa peakom od 5000w moze podnit indukcijsku plocu od 1500 ili 2000w?
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la josey » 14. 10. 2022. (06:37)

Rexi je napisao/la:dali inverter 2500w sa peakom od 5000w moze podnit indukcijsku plocu od 1500 ili 2000w?

moze.
pitanje je na sta ces ti to spojit? nadam se da ne planiras to spojit u primorku?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la som » 14. 10. 2022. (08:07)

I da stavi jedno 500 kg baterija.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 14. 10. 2022. (08:08)

Rexy izbjegni to i koristi plin kao i svi ostali... traje pun klinac 2-3 kg.....
nego kad smo već na temi dali netko zna, imam u jedrilici onaj štednjak sa dva kuhala i peć, i sada upaljač ne radi neznam zašto, kuhala palim na upaljač, dali se kako može peć upalit na upaljač?
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 14. 10. 2022. (08:12)

peroLA je napisao/la:Rexy izbjegni to i koristi plin kao i svi ostali... traje pun klinac 2-3 kg.....
nego kad smo već na temi dali netko zna, imam u jedrilici onaj štednjak sa dva kuhala i peć, i sada upaljač ne radi neznam zašto, kuhala palim na upaljač, dali se kako može peć upalit na upaljač?

ako ti je spaker i dalje spojen na struju a ne baca iskru onda ti je otisa piezo upaljac tribas ga zaminit, mislin da ti je cca 80kn ako me sjecanje dobro sluzi.

rexi?
ne mislis valjda stavit invertersko kuhalo u brod?
pa cime ces to pobogu pogonit? pa treba ti cca tonu baterija, cime ces ih napunit?
sa solarem od 100w?
daj ne budi lud :(
josey
Old Senior Member

PostPostao/la som » 14. 10. 2022. (08:44)

Ma on misli kuhati samo kad je u marini a ostale dane mesni dorucak.
Kod njega je vidljiv nedostatak prakse i da puno informacija skuplja s Interneta.

Po svemu mi djeluje kao neki informaticar ili programer. Vidio sam takvih par.
Mozda se i varam ali mene podsjeca na njih.
som
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 14. 10. 2022. (08:51)

iznenadija bi se,
ja san ima od obiteljskog prijatelja koji ima brod isto pitanje. pa san mu reka da ne bude lud. I nije covik programer, starij covik ex pomorac :)
dakle opcija postoji, al zove se agregat :)
a ugradbeni dizel agregat najjeftinija varijanta je oko 10 000e
a i neznan di bi ga ugradija, na misto bivseg glavnog motora buduci da ima pentu na krmi?

opcija 2
kuva ko svi ostali normalan narod na plin :)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 14. 10. 2022. (08:52)

pa imam agm 140ah (servisna), solari 2x 150w. inverter 2.5kw.
Jos jedna od 140-180Ah dolazi nakon sto se poslozi instalacija zbog minn kote ali nikad se nece kuhalo i motor koristiti istovremeno.

Dali indukcijsko kuhalo ima peak kao frizider prilikom paljenja ili on postepeno vuce?
Koliko h ili min izdrzi 140Ah?

Dali je 1.6h točno, koristim ovaj kalkulator https://learnmetrics.com/amp-hours-to-watt-hours/ ?
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 14. 10. 2022. (09:02)

Rexi je napisao/la:pa imam agm 140ah (servisna), solari 2x 150w. inverter 2.5kw.
Jos jedna od 140-180Ah dolazi nakon sto se poslozi instalacija zbog minn kote ali nikad se nece kuhalo i motor koristiti istovremeno.

Dali indukcijsko kuhalo ima peak kao frizider prilikom paljenja ili on postepeno vuce?
Koliko h ili min izdrzi 140Ah?

Dali je 1.6h točno, koristim ovaj kalkulator https://learnmetrics.com/amp-hours-to-watt-hours/ ?

rexi,
aj objasnit cu ti ja kako da izracunas pa da ti ne trebaju kalkulatori

kapacitet baterije sa amper satima mnozis sa nominalnim naponom tj sa 12v.

u tvom slucaju onda imamo 280ah * 12 = 3360watt
odnosno 3,36kw

e sad ponukan tom cinjenicom da imas 3,3 kilowata u baterijama mislis si pa ja mogu kuhat.
eee, tu lezi drugi dio zajeba
1. baterije nemozes iscjedit do kraja (obicno mozes samo do 70%) iskoristit
2. baterije nemozes naglo iscjedit sto ih naglije cjedis to ih mos manje cjedit. odnosno sa potrosacem od 2watt ih mozes "iscjedit" puno vise nego sa potrosacem od 2000 watt.

dalje punjenje sa solarom od 2x 150w
isto imam i ja na brodu pa ti mogu rec da je max snaga punjenja ikad bila 11A, a da se vrti oko 9. Tokom dana cak oko 7A.
za napunit 280AH po tome trebas 40 sati.
buduci da ti dan ljeti ima 12h, treba ti 3.5 dana

dakle ako i uspijes u jedan dan skuhat nesto za 1h, sljedeca 3 dana nemozes kuhat nista.

jel ti sad jasnije zasto to ne pije vodu ?
dakle jos jednom proracun je na samo 1h rada indukcijske ploce od 2000w
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 14. 10. 2022. (09:14)

dali taj moj spahar ima jedan upaljač ili svako kuhalo i peć svoje? nije mi to baš poznanica i taj upaljač je 12v, na primorki sam imao kuhalo sa upljačem onaj kao na upaljaču-ručnom i trajao je jako dugo, bez struje je radio...

napravio sam novu kuću uselio pred godinu dana, instalacije mi je radio stari po starniski osvježen novim saznanjima... kuhalo je išlo kombo plin + indukcija čak smo morali u lesnini nadoplatit... i pričam ja neki dan sa kolegom na poslu o špaharima i on obnovio stan, ali ostao na plinu, pitam zašto, on kaže jer da su ga zahtjevali promjenu instalacije koju stari stan nije imao, ja se ono laički čudim pa indukcija troši manje nego stara ploča na struju, on kaže da ali u startu povuče puno i to treba popratiti dovoljnom kvadraturom kabela ja pojima nisam imao i onda išo provjervat dali je stari dobru instalaciju napravio i ispalo je dobra ali na knap.. toliko o mojem iskustvu... doma funkcionira, žena obožava... ja sam i dalje na plinu na moru i pola doma
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 14. 10. 2022. (09:36)

josey je napisao/la:iznenadija bi se,
ja san ima od obiteljskog prijatelja koji ima brod isto pitanje. pa san mu reka da ne bude lud. I nije covik programer, starij covik ex pomorac :) :)

Ne bi se ja iznenadio pomorci su na ozbiljnim brodovima i vecina se slabo razumije u ove male brodove.Meni je rodak barba na plinasu od 300 metara a u nase brode se ne razumije previse.

https://ibb.co/T8SRddj
Rexy pogledaj moju servisnu bateriju na Galebu plus jos motorna od 160 Ah. i naravno panel na krovu.
To sam ugradio zbog desalinizatora koji vuce 16 A. Od potrosaca imam frizider koji radi cijelu godinu, Webasto,tv, pumpu vode, stalno se nesta puni, pretvarac 12/220 od 100 W i aparat za espreso kavu na 12 V. Uz sve to po zimi pazim na struju .Teško ces ti ista skuhati osim akumulatora.

.https://ibb.co/nBSHDQY

Stavis ovo i miran si.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 14. 10. 2022. (09:54)

hvala momci, sada je jasnije :shh: :thumbup:

imam vec kuhalo na kamping plin i to je ok, samo sam mislio iskoristiti struju kad vec imam, ali eto ne ide jos :D .

@som daj malo reci koju o desalizatoru, o njemu sam puno citao i cini se dobra stvar a i nije vise tako egzoticno kao prije 15 godina.
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la mikula moli » 14. 10. 2022. (10:29)

som je napisao/la: i aparat za espreso kavu na 12 V.

Mene više zanima ovaj espreso aparat, daj koju sliku.....
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.