Samogradnja 690

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Samogradnja 690

PostPostao/la luc » 14. 06. 2014. (22:04)

Ne znam koji ste program koristili kod izrade projekta broda, ali ako se planira raditi sa pločama, onda isključivo projekti za aluminijske brodove, jer se oni oblažu pločama pa nigdje forma ne smije biti u 3D dimenziji. Ono što se vidi na slici izgleda pramčani dio koji ima dosta izvijen oblik prema vani, tako da tu rad sa pločama vrlo teško, tu se jedino letvicama mogu takve forme izvodit, ili CNC i stiropor.
luc
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la josme » 15. 06. 2014. (07:07)

marinb.zd je napisao/la:
josme je napisao/la:Dužan sam ispravku

josme je napisao/la:
dendo je napisao/la:...Ja bi preporučio dobru šperu....

...a ja nebi no to ...ja bi radio umjesto sa šperom ili mediapanom,odmah sa tankim pločama izlivenih u dve ruke sa matom 100...po sistemu rada kao u Van de Stadt sistemima..po ovome viđenome to se može tako izvesti...inače mi se sviđa model i samo naprijed.. :thumbup:

..radijuse nije problem pratiti sa tako tankom plastikom...lakše nego sa drvom...uostalom na ova izrezana rebra treba još staviti i letvice da se dobije oblik...ovo kako je sad služi samo da se može započeti nešto raditi...

Ma sve je to OK, ali ako ideš raditi sa tankim pločama plastike moraš raditi uzdužne letvice, a znaš li koliko je metara letvica na ovakvom kalupu.
Ali mislim da je plastika i puno skuplje rješenje, jer da bi kalup bio čvrst, moraš imati određeni broj slojeva, sada kad zbrojiš sve to pogledaj gdje si. Nakon toga i izvana moraš plastificirati spoj rebara i letvica sa odlijevom da bi mogao pomaknuti kalup.

Još jedna stvar koja ne dovodi u nikakvu kombinacuju plastiku je mjesto izgradnje kalupa, zbog susjeda. Neće se odlijevati na mjestu izgradnje kalupa.

Vidim da nisi shvatio što sam ti napisao...prvo bez letvica nećeš postići valjani oblik..drugo nisam mislio da radiš kalup od ploča već brodicu i to po sistemu Van de Stadt tj rezanje ploča i spajanje u tom tvojem okviru.
usput da odgovorim i Levanu.ploče izlivene sa jednim slojem mata 100 možeš oblikovati kako hoćeš(isprobano)i što je najbolje sa njima možeš pratiti oblik brodice,dakako ploče treba znati rezati da bi se pratio oblik brodice...I na kraju tko nije ove stvari radio bolje da se ne upušta u to jer su i veliki padali na takvim radovima..a o troškovima da ne govorim..
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la levan » 15. 06. 2014. (07:49)

luc je napisao/la:Ne znam koji ste program koristili kod izrade projekta broda, ali ako se planira raditi sa pločama, onda isključivo projekti za aluminijske brodove, jer se oni oblažu pločama pa nigdje forma ne smije biti u 3D dimenziji. Ono što se vidi na slici izgleda pramčani dio koji ima dosta izvijen oblik prema vani, tako da tu rad sa pločama vrlo teško, tu se jedino letvicama mogu takve forme izvodit, ili CNC i stiropor.

upravo tako ,možda sam se nespretno izrazio u prijašnjim postovima.

ekipa sretno i detalje molim :D
levan
Senior Member

Tip plovila: Jouet 920

PostPostao/la idobros2 » 15. 06. 2014. (08:27)

Ja bi to radio sa šperom koji se savija poprečno ili uzdužno, radio sam sa njm i odlično se ponaša.
Imaš ga kupit u Elgradu Zadar.
idobros2
Member

Tip plovila: Betina 600-yanmar 55 ks

PostPostao/la Trogiranin » 15. 06. 2014. (10:57)

Projekt je hvalevrijedan i nadasve zanimljiv. O zahtjevnosti samog projekta ne treba uopće trošiti riječi počev od prostora, alata, vremena, .... itd.....itd. U svakom slučaju očekujemo daljnje izvještaje o napredovanju, a osvrnio bi se na komentar kolege Josmea: naime sa dvoslojnom plastikom se može izvesti "gotovo" sve i sigurno nije puuuno skuplje od mediapana, ali mislim da sa mediapanom pogotovu debljine 10 mm će bit nemoguće bez puno rezanja postići npr. formu pramca, a kod puno rezanja i malih ploha će opet biti potrebna gomila rebara i neizbježno pokoja poprečna letvica stoga ako mediapan nije već nabavljen ipak bih savjetovao plastiku.
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la marinb.zd » 18. 06. 2014. (10:19)

Nije me bilo par dana pa evo novih slicica.

luc je napisao/la:Ne znam koji ste program koristili kod izrade projekta broda, ali ako se planira raditi sa pločama, onda isključivo projekti za aluminijske brodove, jer se oni oblažu pločama pa nigdje forma ne smije biti u 3D dimenziji. Ono što se vidi na slici izgleda pramčani dio koji ima dosta izvijen oblik prema vani, tako da tu rad sa pločama vrlo teško, tu se jedino letvicama mogu takve forme izvodit, ili CNC i stiropor.

Radio sam u autoCadu i to samo formu rebara. Poslije su rebra odrađena na CNC. Na ovako iskrojena rebra stavljati će se medijapan debljine (ne kako sam ranije rekao 10 mm), nego 12 mm. Medijapan se s obzirom na poziciju reže i oblikuje u trake širine od 1 cm do ravnih ploha gdje je 20-tak centimetara. Ovako je odlučeno i ovako će se raditi, možda će biti problem, ali uz sve savjete koje sam dobijao, iskustva moja i nadasve iskustva mog "mentora" idemo probati ovako. Možda je tvrdoglavo ali... poslije ćemo vidit.

lijevo slozeno 2.jpg

lijevo slozeno_1.jpg

Kada bi se islo na letvice, one bi morale biti od nekog ultra žilavog i savitljivog drva, da bi dobile pravu zakrivljenost. Tada bi na mjestima spojeva i lomova tih letvica opet iste trebalo brusiti. Ako te letvice prekrivamo tankim pločama, svaka nepravilnost bi se vidila. Znaci prvo bi trebalo pobrusiti letvice do savršenstva. Tanki materijal teško trpi vijke ili klame bez deformacije, pa opet nakon toga slijedi kitanje i brušenje. I na kraju ono sto sam prije rekao, teško je hodati po tankoj oplati.
To su razlozi zbog kojeg se ne ide na letvice i tanki materijal.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
marinb.zd
New Entry

Tip plovila: primorka 630

PostPostao/la porer » 18. 06. 2014. (12:47)

Hrabro si se upustio. Pratim sa zanimanjem :thumbup:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la amater » 18. 06. 2014. (13:24)

zelim puno srece u ovom projektu! i naravno, pogonskog "goriva". :)
bolje ulje u peti nego voda u kolinu
amater
Member

Tip plovila: Glastron MX 175 / Volvo Penta 3.0GL

PostPostao/la Trogiranin » 18. 06. 2014. (14:00)

Sve pet marinb.zd ! Pratimo sa zanimanjem i očekujemo slike uz popratne komentare sa velikim nestrpljenjem . :thumbup:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la luc » 18. 06. 2014. (21:54)

Ako mediapan režete na letvice, to je sasvim druga priča, i to bi trebalo dati kvalitetan rezultat. Gleda sam izradu modela za kalup betine 700 od mediapana i to je jako lijepo izgledalo.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la luka » 19. 06. 2014. (22:48)

Samo me intereauje jedna stvar koliki je nagib dna, na sredini ili na transomu,cini mi se ovako od oka 10 stepeni, jer mi nesto cudno izgleda na prvim slikama ili je doslo do promjene razmjere u slikama, zbog formata slike. Nekako mi taj brodic izgleda zdepast.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la marinb.zd » 24. 06. 2014. (21:54)

Pozdrav

luka je napisao/la:Samo me intereauje jedna stvar koliki je nagib dna, na sredini ili na transomu,cini mi se ovako od oka 10 stepeni, jer mi nesto cudno izgleda na prvim slikama ili je doslo do promjene razmjere u slikama, zbog formata slike. Nekako mi taj brodic izgleda zdepast.

Na krmenom zrcalu nagib je 6° a na sredini 14°, s tim da ima "skiju" ravni dio od cca 16 cm po krmi koja se prema provi gubi. Zdepast je, naravno zbog širine, dali je katastrofalna pogreška neznam, vidit ćemo.
Volio bih čuti pojašnjenje ovoga "čudno".

Prvotna ideja je bila izgraditi manji ali brži brodić, ali je s vremenom narastao. Tako to kod Hrvata ide.
marinb.zd
New Entry

PostPostao/la marinb.zd » 24. 06. 2014. (21:59)

Evo jedna od novijih slika. Osim na jednom dijelu krivine provenog dijela su zadovoljavajuće, za sad.
Sam početak prove nije definiran.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
marinb.zd
New Entry

PostPostao/la Denis » 24. 06. 2014. (22:00)

Evo sam ja nasao jednu sliku srednjeg rebra prije pocetka radova

slika
Denis
Member

Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la bruno1000 » 25. 06. 2014. (09:22)

hvale vrijedan projekt sretno u nastavku radova...pratim sa zadovoljstvom...
bruno1000
New Entry

Tip plovila: honda wave

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 7 gostiju.