elan 450 family

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: elan 450 family

PostPostao/la titoti82 » 02. 04. 2014. (19:47)

putnik je napisao/la:Jel se smije znati koliko si dao za njega?

Nazalost nebi o cijenama jer nije profesionalo, posto vidim da forumasi znaju sve i svakoga. :D
titoti82
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan 450 F Mercury 2t 40

PostPostao/la titoti82 » 02. 04. 2014. (20:18)

psenicadenis je napisao/la:
el passo je napisao/la:Pozdrav !
Neznam kad si kupio plovilo no kad se ono kupi od firme koja se time bavi...kao što je MK nautika u tvom slučaju onda se mora dobiti neka garancija. Situacija koja je u duplom dnu iziskuje opsežan zahvat. Ne samo da treba pokrpati oštećenja nego treba i ostatak detaljno pregledati a za to treba sve rastaviti. Da izgleda kao na slici koju si citirao. Ovdje se radi o vitalnom dijelu plovila čije loše stanje može narušiti sigurnost plovidbe. Kao što to biva kod recimo prekupaca automobila isto je i kod nautike. Prilikom kupnje plovila za danju preprodaju...ili zamjene staro za novo...plovilo se detaljno prgleda da bi mu se mogla odrediti cijena. Tako da je to oštećenje moglo promaknuti nekom ko prvi put kupuje plovilo a ne nekome koji živi od toga. Dakle, moj ti je savjet da nazoveš Matea i riješiš problem sa njim. Naravno ako ti je situacja bila poznata prije kupnje i to oštećenje je bilo ukalkulirano u cijenu onda stvari riješavaš o vlastitom trošku i to na način na koji je to prikazano u ovoj temi

Potpuno se slažem s el passom. Sve ovisi dali si znao ili ne za oštećenja. Ako nisi onda je savjet da to probaš izgladiti sa prodavateljem jer ti je sanacija potrebna za sređivanje oštećenja jeben posao. Ako ideš to srediti (toplo preporučam) moraš rastaviti čamac kako sam ga ja rastavio pa na brušenje i krpanja. Tek ćeš tad biti siguran da je sve u redu i ploviti bez brige. Financijski to nije problem ali vremena ćeš trebati jako puno.

Vidim da si spominjal neke zakovice na spojevima. Ja sam gledal na svojem ali nema nikakve zakovice. I koliko vidim po slikama, moj donji dio je drugaciji od tvojeg i nema onog ljepila o kojem si prical da se tesko odvaja. Ocito godina proizvodnje je u pitanju. Uzmes brusilicu i peri deri?
titoti82
New Entry

PostPostao/la el passo » 02. 04. 2014. (20:30)

titoti82 je napisao/la: Cisto me zanima sto bi bilo kad bi ostavio ovako kako je sad?

Prvo bi se sve skupa još malo rasulo. Nakon toga bi dno počelo raditi i javio bi se zamor materijala a nakon toga kad malo bolje sjedneš na neki val gliser ti se vrlo brzo transformira u podmornicu. No nije sve tako crno. Skini merca, stavi tomos 4 i vozi se godinama bez brige
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la titoti82 » 02. 04. 2014. (20:41)

el passo je napisao/la:
titoti82 je napisao/la: Cisto me zanima sto bi bilo kad bi ostavio ovako kako je sad?

Prvo bi se sve skupa još malo rasulo. Nakon toga bi dno počelo raditi i javio bi se zamor materijala a nakon toga kad malo bolje sjedneš na neki val gliser ti se vrlo brzo transformira u podmornicu. No nije sve tako crno. Skini merca, stavi tomos 4 i vozi se godinama bez brige

Imao sam pasaru i prodao sam ju samo jer je spora. I bas sam se gustao na elan. A sad ce me elan doci zivaca i novaca. Ali nema mi gore kad se vozim 45 min do pošte. Za poludit...
titoti82
New Entry

PostPostao/la el passo » 02. 04. 2014. (21:05)

Poslušaj moj savjet i javi se Mateu. Na kraju krajeva možda mu i je promaklo. I meni se desilo da sam jednom forumašu prodao motor koji je imao rasuti impeler. Motor sam probao doslovno 5 minuta u moru, kad sam ga upalio bacao je vodu i poslje nisam više obraćao pozornost. Kad je rekao šta je, spustio sam cijenu i problem riješen
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la titoti82 » 02. 04. 2014. (21:13)

el passo je napisao/la:Poslušaj moj savjet i javi se Mateu. Na kraju krajeva možda mu i je promaklo. I meni se desilo da sam jednom forumašu prodao motor koji je imao rasuti impeler. Motor sam probao doslovno 5 minuta u moru, kad sam ga upalio bacao je vodu i poslje nisam više obraćao pozornost. Kad je rekao šta je, spustio sam cijenu i problem riješen

Sumnjam da ce reci: ok, nisam vidio saljem vam natrag 200 € za popravak! (Ako ce to uopce biti dovoljno samo za materijal) Ali svakako cu mu poslati slike i obavijestiti ga o šteti.
titoti82
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 02. 04. 2014. (21:25)

Vidim da si spominjal neke zakovice na spojevima. Ja sam gledal na svojem ali nema nikakve zakovice. I koliko vidim po slikama, moj donji dio je drugaciji od tvojeg i nema onog ljepila o kojem si prical da se tesko odvaja. Ocito godina proizvodnje je u pitanju. Uzmes brusilicu i peri deri?[/quote]

Kad skineš bokoštitnicu (crna guma oko čamca), onda vidiš plastičnu lajsnu koja je zanitana pop nitnama.

slika

izbiješ pop nitne, skinep plastične lajsne i brusilicom po sredini spoja razdvojiš skroz okolo.

slika

s obzirom da nemožeš drugačije, moraš napraviti otvor kad skineš konzolu kroz koji češ razdvojiti dio koji sam označio crnom bojom

slika

slika

tako sam ja razdvojio svoj. dali je tvoj nekakav drugačiji model ja neznam ali ne vjerujem da ima mnogo razlike.
psenicadenis
New Entry

Tip plovila: fisherman elan 450 f sa evinrude 60 vro

PostPostao/la psenicadenis » 02. 04. 2014. (21:31)

razdvajanje je gadan posao. malo mjesta, a treba lupat čekićem po kajlama (tako sam ja radio) dok se spoj ne odvoji. ja sam gornji dio svezao gurtnama i našpanao na dizalicu tako da je cijelo vrijeme spoj bio pod opterećenjem dok sam nabijao kajle.

slika

slika
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la titoti82 » 02. 04. 2014. (21:51)

psenicadenis je napisao/la:Vidim da si spominjal neke zakovice na spojevima. Ja sam gledal na svojem ali nema nikakve zakovice. I koliko vidim po slikama, moj donji dio je drugaciji od tvojeg i nema onog ljepila o kojem si prical da se tesko odvaja. Ocito godina proizvodnje je u pitanju. Uzmes brusilicu i peri deri?

Kad skineš bokoštitnicu (crna guma oko čamca), onda vidiš plastičnu lajsnu koja je zanitana pop nitnama.
Kad skinem gumu nema pop nitni nego samo smola ili kaj vec. Mislim da nisu isti, jer je moj 2005, a tvoj 1989 ako se ne varam. Stavit cu sutra slike.

s obzirom da nemožeš drugačije, moraš napraviti otvor kad skineš konzolu kroz koji češ razdvojiti dio koji sam označio crnom bojom
Koliko sam vidio, nije nista ljepljeno po donjem dijelu. Jer to duplo dno se ne proteze po cijelom dijelu. A konzola se drugacije postavlja nego u tvom slucaju. Ona se serafi na ravno dno, dok tebe konzola sjeda na poviseni dio u kojem si ti napravio rupu. Mislim da je zbog godina proizvodnje na mom dosta šparano na materijalu. Camac je za odmah spustiti u more da nema taj ``mali`` problem sa dvije rupe u doljnjem dijelu koji sluzi da camac ne potone. :D
titoti82
New Entry

PostPostao/la titoti82 » 02. 04. 2014. (21:53)

[quote="psenicadenis"]razdvajanje je gadan posao. malo mjesta, a treba lupat čekićem po kajlama (tako sam ja radio) dok se spoj ne odvoji. ja sam gornji dio svezao gurtnama i našpanao na dizalicu tako da je cijelo vrijeme spoj bio pod opterećenjem dok sam nabijao kajle.

U kojoj si fazi sa svim tim?
titoti82
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 03. 04. 2014. (04:50)

U kojoj si fazi sa svim tim?[/quote]

Čamac je sastavljen. Dno je pofarbano, kao i konzola i dijelovi koje sam stavio na slikama (poklopci spremišta). Unutrašnjost ću pofarbati kroz tjedan-dva i onda ga trebam složiti do kraja. Konzolu sam složio. Odavno bi ja bio gotov da imam vremena.
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la titoti82 » 03. 04. 2014. (21:16)

Pitanje: Recimo da zelim da sredini camca gdje se nalazila konzola odrezati dio kako bi mogao popraviti rupu na donjem djelu, da ne odvajam cijeli gornji dio camca. Nakon sto to saniram, kako se ponovo zaljepi dio koji sam odrezao na gornjem dijelu? Predpostavljam da je to moguce.
titoti82
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 04. 04. 2014. (05:37)

titoti82 je napisao/la:Pitanje: Recimo da zelim da sredini camca gdje se nalazila konzola odrezati dio kako bi mogao popraviti rupu na donjem djelu, da ne odvajam cijeli gornji dio camca. Nakon sto to saniram, kako se ponovo zaljepi dio koji sam odrezao na gornjem dijelu? Predpostavljam da je to moguce.

Otvor koji misliš otvoriti (ispod konzole) lako saniraš. Izrežeš otvor brusilicom, saniraš puknuća i kad je gotovo vratiš dio koji si odrezao (prethodno ga izbrusi po rubovima, kao i rubove na koji ćeš ga vratiti na gornjem dijelu bar 3-4 cm) Izrežeš trake mata te širine pa polijepiš . I tako 3-4 puta. Poslije napraviš kit od smole i talka i pokitaš taj dio da bude ravan.

E sad koliko ti kvalitetno možeš sanirati oštećenja kroz taj otvor teško je reći. Po slikama koje sam pažljivije pogledao koje si stavio mislim da tebi nebi trebalo biti muka kao meni rastaviti čamac jer mi se čini da je tvoj spojen samo po rubovima i pramčanom spremištu. A to znači da bi ga rastavio relativno lako. Moj ti je savjet da ga ipak rastaviš jer ćeš jedino tako kvalitetno napraviti posao i imati mir kad ga porineš. Kad je otvoren onda je to pjesma od posla, lako dođeš do svih dijelova i vidiš eventualna oštećenja koja ovako ne vidiš. I pregledaš šperu krmenog zrcala koja za tu godinu može biti dobra a možda je i trula. Sve ovisi koliko čamac misliš koristiti. Ako si ga uzeo da ti služi dugoročno, rastavljanje je najbolja preporuka.
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la titoti82 » 04. 04. 2014. (12:59)

Probat ćemo nešto izmislit...prisjelo mi je sve trenutno...
titoti82
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 04. 04. 2014. (13:32)

titoti82 je napisao/la:Probat ćemo nešto izmislit...prisjelo mi je sve trenutno...

glavu gore. i ja kako sam prvi put kupovao čamac nisam znao šta me čeka. meni je čovjek koji ga je prodao rekao da ga pregledam i pitam sve što me zanima. bio je više nego korektan. ali drago mi je da sam sve radio i da znam da je sve složeno da mogu s njim kamo želim. nešto naučiš. sljedeći put kad/ako budem kupovao čamac dobro ću znati na šta sve moram paziti. Ti bi svakako trebao kontaktirati prodavatelja i ako ti ga je ovakvog prodao a znao za oštećenja dužan bi bio ili sanirati štetu ili vratiti dio novca. Bude li se pravio blesav, svakako otvori temu o tome i iznesi činjenice tako da upozoriš druge da ga izbjegavaju. To je najbolji način da zaštitiš druge da ne prođu kao ti.
psenicadenis
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.