kutnjak je napisao/la:Cestitam Mario na novom brodu, lip je i dobro opremljen. Napisi koju o brzini i potrosnji slobodno...
Napokon lijepo vrijeme i prošli vikend prvi pravi đir brodom. Dva dana ribarenja na potezu Molat, Ist, Škarda pa evo da podijelim s vama svoje impresije.
Brod je u odnosu na Arvora 230 kojeg sam imao prije totalna razlika. U G23 se osjećam nekako sigurnije i moćnije i rekao bih da je za klasu bolji brod. Znatno bolje drži pravac, bolje probija val, manje je osjetljiv na bočni vjetar. U kokpitu mjesta za radit i previše, u kabini u odnosu na prethodnika mjesta ko u priči. S Yanmarom 125 ima manju putnu brzinu u odnosu na Arvora, ali motor sasvim ok za moje potrebe.
Brzina i potrošnja:
Kada sam početkom svibnja brod spustio u more sa skoro praznim rezervarima nafte i praznim rezervarom vode i samo ja u brodu motor na fulu postiže maksimalnih 3800 okretaja i postiže brzinu od 17kt. Na minimumu ide 3kt. Prije đite brod sam "opteretio" s 250 lit nafte, 100 lit vode, pomoćnom pentom, 50-ak kg opreme, dvije jacere s ledom, 10 lit alkoholnih pića i prijateljem od 100 kg

. U toj situaciji brod na fulu ide 15kt. Po meni je optimalan režim vožnje na 3200 okretaja uz brzinu od 12-13 milja. Inače brod je kompletno obložen tikovinom, ima hard top i još puno opreme što ga dodatno otežava. Što se tiče potrošnje mi smo u dva dana prešli 60-ak milja i vozili brod putnom brzinom od cca. 11-12kt. Potrošili smo cca 60-65 lit goriva što je otprilike litra/milja. U odnosu na Arvor i tu Grašo ima prednost jer ovaj prvi je trošio 1,3 - 1,5 lit za milju.
Imam jedno pitanje u vezi propelera. Moj brod ima propelu 18x19. Vidio sam u dva G23 s istim motorom prilikom potrage broda za kupnju da su imali propele 18x18. Kako se iskreno rečeno ne razumijem previše u tu tematiku molio bi odgovor u čemu je razlika i zašto bi jedna ili druga dimenzija bila bolja ili lošija.
Inače ovi brodovi s 18x18 noviji su od mojeg pa si mislim da je možda Grašo iz nekog razloga kasnije promijenio dimenzije propele.
I na kraju evo par sličica: