masline u salamuri

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

masline u salamuri

PostPostao/la saša šverko » 22. 10. 2012. (19:00)

ima mnogo načina ali evo jedan provjereni-u posudu -red maslina -red pepela i tako dalje-zaliti zasoljenom vodom ili morem i ostaviti tri dana u toj kaši sa povremenim mješanjem(1 do 2 puta dnevno).nakon toga -masline oprati i ponovo staviti u vodu ili more -slijedečih 6-7 dana mjenjati vodu da se odgorče.salamura- na 10 lit.vode ide 1kg soli -neka voda proključa-pustiti da se ohladi i njome zaliti masline u teglama.tegle sa maslinama staviti u rernu na 80 stupnjeva i ostaviti 30 min.staviti foliju i ostaviti da se ohladi -može se jesti odma .što više zriju u salamuri to su bolje.za pripremu -može se začiniti -češnjakom,ružmarinom,lovorom,ljutim papričicama itd.topli kruh i peglaj :thumbup:
saša šverko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: maestral 710 yanmar hm 35 hp kvar.plas.4.10

Re: masline u salamuri

PostPostao/la Lando » 22. 10. 2012. (21:57)

jednom prilikom sam jeo masline spremljene na jedan poseban način . Ovo tvoje me podsjetilo na to i kad sam počeo čitat , ponadao sam se da je to baš to , međutim nije isto . Ako se dobro sjećam i ako je točno , te masline su se spremale uz pomoć pepela i kreča :shock: , što me je jako iznenadilo .
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la josip » 23. 10. 2012. (17:52)

Lando je napisao/la:jednom prilikom sam jeo masline spremljene na jedan poseban način . Ovo tvoje me podsjetilo na to i kad sam počeo čitat , ponadao sam se da je to baš to , međutim nije isto . Ako se dobro sjećam i ako je točno , te masline su se spremale uz pomoć pepela i kreča :shock: , što me je jako iznenadilo .

Evo Lando taj stari i dobar recept.

Na 10 kg zelenih plodova trebamo 6kg pepela i 3 kg vapna. Napravimo kašu od pepela vapna i vode u kojoj zelene masline držimo dok joj meso ne požuti do koštice. Plodove operemo i slijedećih 8-10 dana svaki dan mijenjamo čistu vodu ( najbolje svakih 12 sati ). Kad nam okus maslina više nema okus lužine izlijemo vodu, te masline u teglicama ili posudama u kojima ćemo ih čuvati prelijemo 10% salamurom . Možemo dodati koromač i lovor. Plodovi moraju biti potpuno pokriveni salamurom jer inače mijenjaju boju. Naravno pepel mora biti od čistog drveta i prosijana (npr. bukva , grab , jasen, nekad se koristila i pepel vinove loze ali se sada ne preporuća zbog učestalog špricanja) . Koristi se samo fina pepel.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Lando » 03. 12. 2012. (23:58)

hvala Josipe , evo tek sad vidio tvoj odgovor , jer mi je palo na pamet to učinit pa pošo tragom upita :) . Ma zapravo , dodijalo mi filozofitranje tamo o uljima , pa pobjego iz teme :mrgreen:

:thumbup:

Da li netko radi ovo ?
Lando
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 04. 12. 2012. (05:08)

Lando je napisao/la:hvala Josipe , evo tek sad vidio tvoj odgovor , jer mi je palo na pamet to učinit pa pošo tragom upita :) . Ma zapravo , dodijalo mi filozofitranje tamo o uljima , pa pobjego iz teme :mrgreen:

:thumbup:

Da li netko radi ovo ?

Kakvo vapno se upotrebljava? Gaseno ?
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Lando » 04. 12. 2012. (17:58)

Da , to je i meni nepoznanica . Vjerujem da onoga pravoga "domaćega " više i nema , nego samo ovo u vrećama u prahu , a u to nisam siguran . Neznam da li taj građevinski kreč u vrećama ( u prahu ) sadrži neke aditive
Lando
Old Senior Member

PostPostao/la djigo » 05. 12. 2012. (09:37)

Upotrebljava se gaseno vapno, radio sam to jedne godine i masline su bile super. Postoje tesko doc do vapna provo sam i ovaj drugi recept.

Prvi način je starinski, a radi se na način da za otprilike 10 kila maslina nam treba otprilike 6 kila pepela i 3 kila ugašenog vapna (klaka)
U neku veću posudu ulijemo vode i napravimo rijeđu kašu od klaka i pepela i stavimo unutra masline, masline i kašu svaki dan miješamo. Masline stoje u toj otopini oko 7 dana, može i više i manje to ovisi o jačini lužine koja se tako dobije, ustvari dok meso masline ne požuti sve do pice. Masline bi trebale biti pokišane skroz u otopinu, jer inače u doticau sa zrakom malo pocrne, ali to upoće ne smeta.
Nakon toga masline pokišamo u posudu sa hladnom vodom i tu vodu mijenjamo svaki dan narednih 5-6 dana, da bi isprali lužinu iz njih.
Onda ih stavljamo u tegle sa salamurom (10 % soli).

Drugi način je malo više kemijski, za njega nam je potreban natrij hidroksid (NaOH), ili ti soda kaustika.
Bilo mi je malo teško doći do nje, jer je u apotekama više ne prodavaju, ali našao sam je u poljoprivrednoj apoteci jer se sa njom ispiru bačve.
Dakle napravi se 1.5 % otopina natrijeva hidroksida u vodi (15dkg na 10 lit.) i u nju se stave masline, koje stoje u otopini 12 sati, naravno pokišamo i njih cijele u otopinu.
Ova lužina je malo jača pa treba biti oprezniji s njom i isprat ruke sa čistom vodom iza posla.
Nakon odgorčivanja i njih također ispiremo u čistoj hladnoj vodi koja se mjenja svaki dan oko 6-7 dana. Onda ih stavljamo u tegle sa par grančica morača i ulijemo salamuru. Ostavite ih par dana da odstoje u salamuri sa moračem prije nego što ih probate. Ovako konzervirane mogu stajati u teglama i godinu dana.
djigo
Member

Tip plovila: Betina 700

PostPostao/la COGI » 05. 12. 2012. (10:13)

Djigo,sve si dobro napisa,samo ja neznan šta je morač??????

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la ab ovo » 05. 12. 2012. (10:14)

Da nije komorač ili koromač?
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la Lando » 05. 12. 2012. (15:44)

Ali dobro , vrijedi li onda onaj klak iz vreće u prahu što služi za inkarat ?
Lando
Old Senior Member

PostPostao/la tramontana » 05. 12. 2012. (16:56)

Lando, dodaš u njega i malo cimenta (u omjeru 1:2) i onda ti sigurno ne može naškoditi :mrgreen:

... osim ako ne zagrizeš slika

;)

Jbg, nemam sad pri ruci vreću da vidim što piše, ma mislim da je ono čisto "hidratizirano vapno" bez aditiva, i da se može koristiti ... uostalom, jesi li kad vidio da je koji zidar pokvario želudac, a manjaju one sendviče od cijele pinke kruha sa rukama bijelim do lakta
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la Lando » 05. 12. 2012. (20:08)

znači , moglo bi i to . Prvo ga pomiješat sa pepelom , dodat vodu i udri mutit :)

Gospar Trogiranin bi ovdje mogo reć svoju , samo ga nema ni čut ni vidit ;)
Lando
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 05. 12. 2012. (21:19)

lando
u poljoapoteci imaš kupit vapno - to ti je kalcijev karbonat
i koristi se za svašta (kad bi ti reka - mora bi te ubit)
u svakom slučaju će ti poslužit za tu namjenu :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la wildstar » 05. 12. 2012. (22:15)

Kupi se lužina i u njoj se topi 3 dana a gospar Trogiranin to zna jist a nema pojma kako se pravi to :D
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la Dade » 06. 12. 2012. (10:48)

Evo da malo doprinesem ovoj temi
KONZERVIRANJE ZELENIH MASLINA
Masline za konzerviranje beru se kad plodovi postignu punu krupnoću i boja im prelazi iz zelene u zlatnožutu. Beru se ručno, a za konzerviranje samo zdravi, neoštećeni plodovi. Prevoze se u plitkim letvaricama i po mogućnosti bi ih odmah trebalo preraditi. Odgorčavaju se 1,8-postotnom otopinom tehničkoga natrijeva hidroksida lužine uz dodatak 2-postotne kamene kuhinjske soli. Odgorčavanje pri temperaturi 20-25 C traje oko 12 i više sati ako su masline krupne. Smatra se da su masline odgorčene kad lužina prodre do 2/3 koštice. Plodovi se ispiru od ostatka lužine tehnološkom vodom 3 - 4 dana mijenjajući je svakih 12 sati. Potom se stavljaju u salamuru otopina kuhinjske soli (8-10-postotne).
Tako se odgorčavaju i crne masline. To je brz način vezan uz kemikalije, što otežava rad u malom kućanstvu, pa se može primijeniti i stari način konzerviranja zelenih maslina. Zeleni se plodovi umiješaju i umoče u kašu pepela i vapna i drže dok im meso ne požuti do koštice. Za 10 kg plodova uzima se 6 kg pepela i 3 kg vapna. Plodove potom valja oprati i staviti u vodu 8-10 dana. Vodu treba mijenjati svaki dan. Kad se kušanjem ustanovi da meso više nema okus na lužinu, vodu izlijte, a nalijte 10-postotnu salamuru uz dodatak koromača ili lovorova lišća. Plodovi moraju biti posve uronjeni u tekućinu, jer inače mijenjaju boju
KOZERVIRANJE CRNIH MASLINA
Jedan je od najlakših i najjednostavnijuh načina konzerviranja crnih maslina suho soljenje, mokro soljenje i sušenje, a plodovi moraju biti ujednačeno zreli i zdravi. U Dalmaciji se zrele masline često konzerviraju suhim načinom soljenja. Stavite ih u platnenu vreću ili PVC-vreću i pola minute do najviše jedne minute uronite i držite u kipućoj vodi. Potom ih uronite odmah u hladnu vodu i poslažite u staklenke, a svaki sloj pospite kuhinjskom morskom solju, tako da na 1 kg plodova dodate 5-8 dag soli.
Možete po želji dodati i usitnjene začine - lovor, ružmarin ili komorač. Napunjenu staklenku povremeno protresite kako bi iz njih što prije iscurila vegetabilna voda, jer ta im voda i daje gorčinu. Ta voda mora prekriti plodove, jer ih tako i djelomično konzervira. Prije upotrebe možete masline preliti maslinovim uljem. Ako masline želite čuvati dulje, u tu izlučenu vodu možete dodati neki od konzervansa. Pri mokrom soljenju postupak je isti kao i pri suhom. U kipuću vodu uronite masline malo dulje od dvije do tri minute i odmah potom uronite u hladnu vodu. Pri tom se postupku sol dodaje kao otopina, tj. salamura u koncentraciji 5-8 posto, odnosno 50-80 dag na 10 litara vode. Prvih šest do osam tjedana, svakih 6-7 dana salamura se mijenja dok se ne prestane pjeniti. Poslije toga stavite plodove u staklenku sa salamurom uz dodatak po želji nekoliko zrna papra, lovora ili komorača. Masline se mogu sušiti u peći 6-8 sati na 50 C tako da u plodovima ostane 25-30 % vlažnosti. Možete im po želji dodati i aromatično-začinsko bilje i malo ih posoliti dok se peku. Najbolje je to raditi u krušnim pećima. Osušene masline malo posolite i po želji nalijte ulje i stavite ih u staklenku.

Znači sve što je do sada rečeno sadrži ovaj tekst preuzet iz poznatih gastronomskih kuvara iz odjeljaka gdje se opisuju zimnice.. :D
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.