Od kade motornjak (the next episode)

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od kade motornjak (the next episode)

PostPostao/la Gaso » 26. 08. 2010. (11:39)

mali od palube je napisao/la:Pa to je to... gledajte taj trup...
Ima presedana milijun...

Pogledaj provu ispod mora i tvoju dasku umjesto prove, pa češ vidjet razliku.

Inače sam i ja mišljenja, da ti je bolje radit katamaran.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la mali od palube » 26. 08. 2010. (13:42)

Može li katamaran duljine 7 m imati stajaću visinu u kabini? Da bi se to postiglo, bio bi vrlo visok i time znatno nestabilniji od moje "kade". Naravno, govorimo o istoj duljini i širini brodice (radi trajne registracije i jednostavnijeg transporta).
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la gavijal » 26. 08. 2010. (13:57)

Po cemu bi bio nestabilniji?
gavijal
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 26. 08. 2010. (14:20)

Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 26. 08. 2010. (14:22)

Pa što je višlji, time je nestabilniji. Trebalo bi više tereta u kobilicama da ga bočni val ili vjetar ne može prevrnuti. Zar to nije logično?
Ako radim korito koje gazi u moru cca 30 cm i dno toga korita je ujedno pod u kabini. Na katamaranu bih izgubio tih 30 cm ispod vodene linije, ali i još cca 30 cm iznad vodene linije. Spoj trupova ipak mora biti iznad mora. To znači da bi ista konstrukcija bila 60 cm višlja...
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 26. 08. 2010. (14:30)

Ima ti takav katamaran širinu 3.4m, tako da ti malo viša nadgrađa ništa ne znači, balasta ne trebaš imat, zato ima dva trupa, ne ko drugi brodovi, kdje kobilica kompenzira naginjanje. Što bi tu profitirao je brzinu broda, dok sa tvom kadom, imaš takav odpor tvoje "prove" da se uopšte neče isplatit plovit takvim brodom i sa motorima koje ti gledaš, takva kada neče ploviti ni 3čv, dok če ti bit potrošnja na prevaljenu milju nenormalno velika. A da če bit i katamaran ko i tvoja kada osjetljiv na bočni vjetar to če bit sigurno.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 26. 08. 2010. (15:00)

Ako širina prelazi 270 cm u transportu cestom se stvar maksimalno komplicira... Druga bi stvar bila kad bih ja živio na moru i od radionice do rive imao par stotina metara.
Kako se ti veliki i široki katamarani uopće transportiraju cestom? I da li se transportiraju cestom?
Malo prerađena prova (ova u drugoj varijanti) ne bi pružala takav otpor. Napravit ću model, samo ne znam kome da ga dam na ispitivanje? Trebalo bi nazvati brodograđevni fax i tamo se spojiti s nekim entuzijastom koji je dovoljno lud, a zna puno više od mene. I ima resurse za koješta...
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la gavijal » 26. 08. 2010. (15:48)

Bez uvrede MOP, ali sumnjam da ce ti iti jedan brodski entuzijast pomoci, ovo kaj ti radiš nije brod i samim time nije interesantno zaljubljenicima u more i plovidbu. Ti zelis vikendicu koja ce plutat, a to je nekaj drugo.
gavijal
Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 26. 08. 2010. (16:40)

Ovako bi to izgledalo na duljini od 5 m. Širina je ostala ista, a visina nadkabine je smanjena za 20 cm. Visina u kabini bi ostala oko 170 cm.

slika

slika

slika

Unutarnji raposred bi, naravno, bio skromniji. Ali još uvijek bi u provi bio jedan dupli ležaj 150x190 i jedaj jednostruki 70x190. WC kabina bi opet bila kraljevska (60x150 cm). Nasuprot nje, desno od ulaza u kabinu bi mogao biti sudoper. Crveni kvadar je cca dimenzija odralse osobe (40x40x170 cm) - tek toliko da se vidi odnos dimenzija. Klupe i stol i kokpitu bi se opet mogle pretvoriti u dupli ležaj. Kuhalo bi moralo također biti u kokpitu. Za brod od 5 m i četiri člana posade sasvim dovoljno... A skoro pa se može prevoziti na običnoj auto-prikolici.

slika
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 26. 08. 2010. (19:39)

evo ti nešto za početak
http://www.fsb.hr/geometrija.broda/
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 26. 08. 2010. (20:23)

malibrod je napisao/la:Mali od palube-o tebi treba snimiti film,već mi se rađaju ideje za scenarij...Od mene imaš punu podršku u novim projektima...
GT27_350.jpg
http://www.bateau.com/studyplans/GT27_s ... ?prod=GT27 Pogledaj ovaj projekt MOP....

...malo pročitaj za šta je ovi ka brod..."This is a river cruiser, ideal for protected waters: rivers, lakes, bays"...dakle samo vi meljite i dalje...i ostavite se mora, držte se bare....
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la gavijal » 26. 08. 2010. (20:36)

Kaj god mi napisali čovjek bu radil po svome, dok jednom ne dodje do sr@**a,... a onda bu kasno
gavijal
Senior Member

PostPostao/la malibrod » 26. 08. 2010. (21:08)

MOP napravi katamaran ,nemaš što razmišljat... http://www.bondyachts.com.pl/mc30_en.html
Žmuj vina,žmuj vode!
malibrod
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: B-Square 290 gumenjak,motor Parsun 5

PostPostao/la mali od palube » 26. 08. 2010. (22:29)

Gaso je napisao/la:evo ti nešto za početak
http://www.fsb.hr/geometrija.broda/

Naravno, to je znanost. To smo već ustanovili. No, nepismeni graditelji su radili brodove davno prije inženjera brodogradnje. Radili su ih po iskustvu i po osjećaju. Dimenzije su skidali s modela koje su brižno rezbarili i sa svakim sljedećim trupom nastojali biti još bolji.
O toj silnoj teoriji koja se krije pod Gašinim naslovom "Geometrija broda" nemam pojma. Ali imam osjećaj i oko. I alat koji je moderniji, moćniji i precizniji od nožića kojim se izrezuje model. Zove se Spline. To je jedna od komandi svemoćnog AutoCAD-a. Spaja točke u ravnini ili u 3D prostoru tako da među njima radi krivulje poput onih koje radi tanka, savitljiva letvica na papiru, opterećena utezima. Takvim se letvicama u naravi iscrtavaju krivulje rebara, pramčane statve i sl. Primit ću se projektiranja i crtanja nekog "normalnog" broda... onako odoka...po osjećaju. Da dokažem da to baš i nije takav bauk i kumst, barem za moje potrebe. Bit će to koljenasti trup, da se može napraviti od šperploče. Tko zna, možda netko po tome i napravi brod.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 26. 08. 2010. (23:04)

MoP, nije onaj link što sam stavio neka silna teorija, barem ako pogledam matematiku, koja se koristila, to je više na nekom osnovnom novou ...., vjerojatno se to u praksi ne radi ovako, mislim da je to neki uvodni kurs, koji je više na nekom osnovnom nivou, pa sam mislio da če ti bit barem zanimljivo pročitat i da se prije nacrta počneš malo u tom smjeru obrazivati, pa možda sam pronađeš još koje više ozbilnije čtivo. Jer danas ne treba sve iz prakse naučit, presproro se uči ovako, a zašto bi, kad možeš neke glupe ideje več prije testa sa stajališta teorije odbaciti. Ovi "nepismeni" brodograditelji su kroz historiju napravili i teoriju, nije ona došla od boga sama od sebe, nego od ovih kako kažeš "nepismenih" brodograditelja, pa su napravili polako skroz godine i neke logične zaključke, da nebi još dalje "nepismeni" brodograditelji radili gluposti, koje su oni več iz prakse u prošlosti skužili, da nisu dobre.
Zašto si nebi i sa malo stručne literature pomogao u vezi tvog nacrta. imao si ideje radit svoj GPS, pa programirao nešto, što možeš kupit za 100€, a zašto nebi i počeo sa teorijom i proračunom brodske ljuske.
Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.