Ovako, evo stavit ću ja svoje viđenje toga šta ti triba iz perspektive broda dužine 8,80 kojeg smo nedavno ja i kolega uređivali (radili naš dio posla odnosno struju, elektroniku...).
Prvo ću ti reć da je tip kupio brod u kitu i kaže da je na 50.000,00 EUR (!!!) prista računat'.
Sat električara, ako išta valja, nije ispod 20 EUR (i to ako nađeš). Druga stvar je šta većina njih i nije tako dobra kako govori, a isto naplate. Mi smo se napopravljali tuđeg posla već, i moran reć da mi se to više i ne da... sad se bavim drugim poslom.
Fora je šta "majstor" prvo dođe, uzme neku kaparu (kao za materijal), i onda se vi lipo dogovorite kad će on to završit. Onda on ode kod drugog, trećeg, četvrtog, petog, šestog... Svagdi započne, pa se vi svi skua onda mislite. Otkazat ga nećeš jer si već dala lovu, a on lagano pomalo radi desetak poslova paralelno da mu ih neko drugi ne uzme. Osobno to nikad nisam tako radio, jer ako znaš radit od posla se ne možeš obranit'.
U mojoj struci triba pazit na puno stvari, od izbora materijala (neke stvari su jako skupe, a mogu se nabavit i na jeftinijim mjestima, samo da na njima ne piše da su za brod). Dosta stvari majstori preporuče, a one ti nikad neće tribat. Neke stvari su, opet, jako korisne, a oni niti ne znaju za njih. danas triba bit jako širokog znanja za pratit sve te sheme koje se događaju.
Evo, stavit ću jedan primjer. Inox tičnica za priključak 220V na kopno, kromirana, dođe cca 1000 Kn (negdi i do 1200).
Utikač dođe još 500-600, kako di i kako koji. Ona stvarno lipo figura, al' zapravo uopće nije potrebna.
Rješenje se krije u činjenici da u nekom od krmenih gavuna moraš na nekom mistu držat kabel. U najbližem suhom prostoru (a obično je to baš taj gavun) napravi se fiksni spoj tog kraja kabela (U npr. Gewiss izoliranoj kutiji cijene cca 50 Kn), stavi se dvostruki osigurač (Fidova sklopka je isto poželjna) i gotovo. Moran također napomenit da dosta električara niti ne stavlja dupli osigurač koji će prikinit i fazu i nulu. Upusti se malo rub poklopca gavuna da se kabel može izvuć van, i rješenje je tu.
Uštedi se dosta, i vrimena i novca. U ovom šta sam spomenuo, npr, uštedi se za jedan prozor na kabini.
A "majstor" može reć da to nije dobro, da je ovo ili ono, a zapravo opet će imat taj fiksni spoj negdi, PLUS će stavit tu utičnicu.
Na ovaj moj način kabel ide iz kokpita, ne s krme, pa kome ne smeta nek stavi. Kome smeta, nek plati.
A sad zamisli koliko će ti majstora proć po bodu i provat prodat priču (čitaj: svoje vrime). Preopćenito ti je pitanje za jednostavan odgovor.
za struju ti mogu preporuit' kolegu tu u ST, pa se možeš raspitat. Cijena cile nove elektroinstalacije na tom brodu koji sam spomenuo bila je (cijena ruku majstora, ne materijala) cca 1.000,00 Eur.
I, moran odgovorit na ovo tvoje o godinama. Neko ostari i do 80. a nema veze s mozgom. Mogla si ti i s po glave do 43

.