Đita s Dalmatinkom (Brač/Hvar)

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Đita s Dalmatinkom (Brač/Hvar)

PostPostao/la peroLA » 08. 09. 2025. (17:27)

Ima i 12v pumpi samo treba pazljivo odabrat jer su neke katastrofa...najgore je pumpat na ruke a zaboravit okrenut ventil ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 08. 09. 2025. (17:32)

... bravo Vicko uzivaj ... uci dicu na more neka uzivaju i neka im udje u krv , kako bi rekli nasi stari :D
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la ginekol7 » 09. 09. 2025. (10:25)

Odlično, bravo!
Gradac, Dalmatinka...kao u dobra stara vremena :clap: :thumbup:
Ima nas još!
ginekol7
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la gosmart » 09. 09. 2025. (17:51)

peroLA je napisao/la:Ima i 12v pumpi samo treba pazljivo odabrat jer su neke katastrofa...

Potvrđujem. Uzeo neku s aliexpress-a koja navodno može i auto gume napumpat. 0 bodova. Samo buku radi.

peroLA je napisao/la: najgore je pumpat na ruke a zaboravit okrenut ventil ;)

:D :D :D :D :D
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la Sunseeker » 10. 09. 2025. (16:05)

Bravo!

Ima nas dosta koji munjesamo uokolo sa Gradcima i Dalmatinkama ali eto ne pišemo o tome..

Lipa đita!
Sunseeker
Member

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la vicko.st » 10. 09. 2025. (20:00)

ginekol7 je napisao/la:Odlično, bravo!
Gradac, Dalmatinka...kao u dobra stara vremena :clap: :thumbup:
Ima nas još!

Sunseeker je napisao/la:Bravo!

Ima nas dosta koji munjesamo uokolo sa Gradcima i Dalmatinkama ali eto ne pišemo o tome..

Lipa đita!

Hvala, lijepo je čuti da nas ima još :thumbup:
Nadam se da će ovaj đitaški dnevnik potaknuti još nekog da napiše svoja iskustva...zapravo mislim da bi bio i odličan oblik "peljara" za ljude koji dolaze u neku valu ili mjesto po prvi put, da znaju što očekivati od veza, ljudi, vjetrova, i svega ostalog što će ih tu dočekati.
vicko.st
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka, Torpedo 18/24

PostPostao/la vicko.st » 10. 09. 2025. (20:23)

DAN TREĆI - 02.08.2025.

Drugi dan koji provodimo u vali Stiniva na Hvaru, nije nam u planu mrdati nigdje. Pogotovo jer već tjedan dana najavljuju promjenu vremena i neveru, a ovdje smo relativno dobro zaštićeni.

Opet se budim prvi, stavio sam si alarm da mi zvoni prije svitanja. Mir i tišina u vali. Uzimam svoj spinning stap Casted Ventus, komad piletine koji sam sačuvao za ješku i grozd pedoča koje smo ubrali sa bove.

Lagano se izvlačim sa broda da ne probudim ni malu ni društvo u Gradacu, te idem na veliki mul kako bi lovio s njega. Pas je izdržao svega 3 minute kraj mene i odmaglio nazad do broda.

slika

Od 4 pirke koje sam ulovio, sačuvao sam samo zadnju, najveću, ostale vratio. Moram priznati, očekivao sam koju konkretniju ribu ili bar nekoliko srednjih. Ali nema veze, odlučim da ću kasnije probati opet, sad se moram vratit na brod jer se ekipa već podizala i vrime je za marendu.

slika

Nakon doručka, opet svak svojim putem, kupanje i zafrkancija. Ja i kum gledamo prognozu, zovu popodne/navečer tu promjenu vrimena, tako da promatramo i aplikacije i nebo.

Oko neke ure, podne, lagano se vali pribiližava veliki jedrenjak, Šćedro. Planira se vezati uz veliki mul bokom, vozi grupe turista. Kapetan šijaje brod krmom, te se pomalo približava mulu. Neki stari morski vuk. Moj kum je na mulu, pomaže prihvatiti konope. Nakon 20tak minuti manevar je gotov i Šćedro je vezan bokom uz mul, te iz njega silaze grupe turista. Prolaze puteljkom i kraj nas, idu put plaže. Od kapetana saznamo da ostaju tu noćiti, a sutra idu dalje.

slika

Nastavljamo dalje svak svojom zanimacijom, i nedugo nakon toga dolazi kumov prijatelj s Merry Fisherom, jer su jučer popodne otišli u Hvar i danas se opet vratili u Stinivu. Sad je tu Šćedro i ne možemo ih vezati na mul. S kapetanom se dogovorimo da će se oni vezati Šćedru uz bok te preko jedrenjaka izaći. Cime bačene, i brzinski su privezani.

Dica se nastavljaju skupa igrati i vozati SUPom, lagano je vrime za spremat ručak. Čistim svoju pirku i spremam je u frižider.
Za ručak je pomfrit i piletina, kaul, salata pome i krastavci, a za kraj još valjam pirku u brašno i pržim i nju. Sve domaće od ulja do spize, jedino sol nije. Nitko od dice nije htio pirku, jer piletina je ipak bolja, jel…ja si fino guštam u pirki, divota. Svi smo opet stisnuti u Dalmatinku i Gradaca, gdje ćeš bolje jest nego sjedeći na skali, na motoru.

slika

slika

Iza ručka djeca s kumovom ženom odoše iznad vale, postoji jedna mala crkva, pa istražuju okolo. Meni vrag ne da mira, opet uzimam svoj Casted Ventus i idem na mul s ješkom. Bacam, ješkam, ali ništa specijalno. Na kraju opet zapinje predvez i ode jedna pioka…prekidam i vraćam se na brod. Svejedno ne odustajem, u gumija krcam sič, ješku, kesu, te uzimam svoj štap za jigging, Lemax Pro, te na kopču stavljam nekakav jadni jeftini inchiku, klizni.

Kumov mali se ukrcava odmah sa mnom i nas dvoje lagano veslamo na sredinu vale. Tu ješkam inchiku i bacam ispod sebe, trava je. Počelo je puhati te nas stalno nosi u obalu, pa se svako toliko moram vraćati veslima. Požalio sam što nisam pentu za gumija sredio i ponio.
S obzirom da nema nekog uspjeha, odlučim još dalje izaći, na puntu. Veslam van vale i tu već nosi dosta jače, puše, veći valovi…ništa, bacam inchiku i instant nas nosi preko punte u iduću valu. Praktički panulamo :D

Nije prošlo 2 minute da smo spustili inchiku, osjetim udarac. Dam kontru i riba je stvarno gore. Nije neki pretjeran otpor ali isto se solidno bori. Mali i ja se smijemo, veselimo, vučem lagano ribu gore - pauk!

slika

Oprezno ga dižem i stavljam u kantu, skupa s inchiku-om. Uzimam vesla i idemo natrag u valu, već nas je dobro odnilo. Kad smo se vratili pauka oprezno skidam, čistim i stavljam u frižider. Odmah pada dogovor da idemo ujutro gumijem ja i mali u ribe.

Ostatak dana nam prolazi standardno u kupanju i chillanju, pranju sudi od obida itd.
Pratimo prognozu, pocelo se lagano oblaciti i skupljati…kum mi odjednom javlja “da ovo dolazi”, triba se pripremit i provjeriti sidra, konope, itd.

Pramčane konope mijenjam na duže i laškajemo malo brode da odu dalje od obale, te na provi ostavljam uredno smotane ostatke konopa. Kaže kum da u slučaju potribe odvežem ta 2 prednja i bacim u more, gas u rikverc i put sredine vale. Zlu ne tribalo.

Od konopa sa kolpa morta na koji smo se vezali smo otkačili jedan gambet koji nam je smetao, pa njega vežem trećim konopom da ga možemo izvući kasnije sa dna, da ne ronimo, i ostavljam taj konop na zadnjoj bitvi.

Nakon što smo provjerili i osigurali sve, prijatelja u Merry Fisheru savjetujemo da ga okrenemo put vani, da u slučaju potrebe i on može baciti konope sa jedrenjaka i put sredine vale, ovako gleda provom u obalu. Kod njih je malo stres oko takve operacije, s obzirom da se nebo zacrnilo, već je panic mode :D Tako da odustajemo od te ideje, ostaje brod kako i je. Neće daleko od Šćedra.

Sjećam se točno momenta kad sam na nebu vidio da nevera prelazi preko brda i vale. Činilo mi se kao da se vrti u šiirokom krugu i lagano guta sve u svoj obruč, brzo je prilazila. Par sekundi kasnije, samo je sastavila. Vjetar, kiša, grmljavina…negdje sam davno pročitao na forumu da je u neveri bolje dignuti tende, da je sigurnije na valovima, da te manje nosi…možda to vrijedi kad si negdje vani na moru, ali ovdje na vezu sam brzo vidio da to nema smisla :D Zatvaram sve tende što prije, ali svejedno sam već mokar. Moja mala leži u kabini, igra igrice, pojma blagog nema što je vani niti je zanima.

slika

Brodovi nam stoje na mjestu, ne mrdaju, dobro je sve. Vjetar je jak, ali nekakvih specijalnih valova nema, s obzirom da smo sa svih strana zaštićeni.

Lagano virim kroz tendu i gledam put Brača nebo kako se sastavilo sa zemljom...nevera nakon pola sata prolazi dalje i odlazi preko Splita. DIžem tendu, pričam s kumom. Gledamo na netu što je nevera napravila u Komiži. Veli mi da bi on sad nakon što je prošla nevera upalio motor i vozio bilo gdje bez problema. Ja se ipak ne bih usudio, nakon ovog što sam doživio :D Prošle godine sam na Žirju doživio isti scenarij, ludom srećom bio sam vezan solidno bokom na mulu u mjestu, ni ne sluteći kakva noć me čeka…manjak znanja i iskustva, a Bog izgleda čuva takve :D

Još neko vrijeme, nakon što je sve smirilo, šekajem brod spužvom jer je dobro natopilo kokpit. Nakon tog, zatvaram sve tende, uvlačim se u kabinu i odoh spavat…preživili smo i to, dosta uzbuđenja za danas.
vicko.st
New Entry

PostPostao/la Sunseeker » 11. 09. 2025. (07:07)

Biži od pauka :D

Mi smo jednon povlačili mriže i troje završilo na hitnoj zbog njega :idea: :!:
Sunseeker
Member

PostPostao/la ab ovo » 11. 09. 2025. (07:22)

Daj, reci da su dvoje nosili onog ubodenog. 8-)
Od istog pauka?
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la som » 11. 09. 2025. (07:23)

Pauk ima vrhunsko, čvrsto i bilo meso. Jedna od boljih riba. Netriba bjezat vec triba znati kako s njim.
slika
slika
slika
Oš lešat, brujet ili gradele, odlican.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la egotrip » 11. 09. 2025. (08:53)

Uživancija,moj i ženin prvi pauk.joj vidi lipe ribe,stavili ga u icebox i žena ga mazila po ledjima.vledamo ga kako pliva i idemo do neke barke pitat čovika koja je to lipa riba :D
egotrip
Senior Member

Tip plovila: gs nautica open 550 yamaha 100 4t

PostPostao/la Sunseeker » 11. 09. 2025. (09:26)

ab ovo je napisao/la:Daj, reci da su dvoje nosili onog ubodenog. 8-)
Od istog pauka?

Znači, ovako priča ide. Petorica vuku mrižu, ima tu svega naravno al uvatili su i pauka. Ubode se prvi i smij, ka smotan si, sad ćeš završit na hitnoj i tako to, ubode se i drugi dok je ovom pomaga i smija se. Dođe treći da pokaže kako se to radi ( to ti je u Dalmaciji normalno, mi se rodimo "umitni" i sve znamo, niko ne zna ka mi :D ) i ubode se i on.

Nije im bilo ništa, Bogu fala, dobili injekciju koji su tribali ( ne svi ) i to je to. Al eto, Monty Python :D
Sunseeker
Member

PostPostao/la vicko.st » 11. 09. 2025. (19:12)

Sunseeker je napisao/la:
ab ovo je napisao/la:Daj, reci da su dvoje nosili onog ubodenog. 8-)
Od istog pauka?

Znači, ovako priča ide. Petorica vuku mrižu, ima tu svega naravno al uvatili su i pauka. Ubode se prvi i smij, ka smotan si, sad ćeš završit na hitnoj i tako to, ubode se i drugi dok je ovom pomaga i smija se. Dođe treći da pokaže kako se to radi ( to ti je u Dalmaciji normalno, mi se rodimo "umitni" i sve znamo, niko ne zna ka mi :D ) i ubode se i on.

Nije im bilo ništa, Bogu fala, dobili injekciju koji su tribali ( ne svi ) i to je to. Al eto, Monty Python :D

Ja tu ribu kirurski, rukavice, klijesta, noz, skare, sto pomagala, samo da ga ne diram direkt dok ne skinem bodlje :D
vicko.st
New Entry

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 11. 09. 2025. (19:43)

... ja za pauka iman jedan stari bat za tuc meso ... elegantno ga polozim na bankinu i junacki opalin po glavi ... kad je gotov uzmen pejanke uvatin ga za usta o nozem okinem glavu i ledjne bodlje ... !
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 11. 09. 2025. (19:44)

... govorin o vecim paucima , male bacan nazad u more !
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.