Gradac 580 - ugradnja vanbrodskog motora

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gradac 580 - ugradnja vanbrodskog motora

PostPostao/la Sunseeker » 18. 08. 2025. (08:29)

josey je napisao/la:
Sunseeker je napisao/la:Ne bi tia stavljat nikakve slike na forum od ljudi koji nisu na forumu. To mi je zadiranje u privatnost.

Al ide brod baš lipo. I stabilan.

naravno
ovaj zadarski ide 14+ putne. to je indijanska brzina stari moj

Nije taj u pitanju, ovom je maximalna oko 13,putna oko 10 milja.

Mene je iskreno najviše zanimalo kako je upasa toliki motor iza, Gradac nema prostora ka Dalmatinka za motor. Al eto, je.

A taj šta so reka da ide +14 milja, jel to turbak? To mi se čini baš puno, pa to je već i za pentu od 40ks brzina na Gradcu a di neće za unutarnji dizel.
Sunseeker
Member

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la Luka Susak » 09. 09. 2025. (20:57)

Drago mi je vidit da jos uvjek se raspravlja o Gradacu. Vec koju god pratim sve moguce forume citam trazim i istrazujem.
Prije mjesec dana i ja sam odlucio konacno uzet jednog.
Bio je u relativno solidnom stanju ali kako sam do sada sve barke koje sam imao doradivao spojlerima, morao sam i njega.

Nisam probavao more s njim jedino sto sam ga upalio da ga izvezem na trejlu i van sa njime
To sto sam probao stabilnost nije neka extra bila samo cekam da se sve zavrsi, takoder neznam ni za brzinu koju je postizao jer motor je koma bio pa nisam htio ni pokusat.
Vanbrodski je bio selva 30 u jako losem stanju.

Za sada sam pri kraju sa grubim radovima, stavio sam yamahu 20.

Ja sam se nadao nekoj solidnoj brzini 9-10 al mi danas kaze jedan otocan koji takoder ima gradaca sa hondom 20 i spojlerima da njemu ide 7 i preko sve mogu zaboravit. Inace je kalafat, pa sve sta je na njemu radio vjerujem da je napravio top. Jos je i kabinu kratio i olaksao ga dosta. Mislim, to po meni vise nije taj gradac al me malo to ubilo u pojam.

Krajem tjedna je u planu da moj zapliva, pa cemo vidjeti sta kaze brzina.
Luka Susak
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gradac 580

PostPostao/la josey » 09. 09. 2025. (21:22)

ne kuzim sto te ubilo u pojam? :(
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Luka Susak » 09. 09. 2025. (21:26)

Ja sam se nadao putnoj brzini cca 10 na max gasu i vecoj, a on mi rekao da max gradac moze 7, citao sam i po prijasnjim temama da mogu oni i vise kad je sve ljepo odradeno pa me to malo "ubilo"
Luka Susak
New Entry

PostPostao/la josey » 09. 09. 2025. (21:53)

ako ti je to problem, onda problema nema, kupis jaci motor. rjeseno.
nemoj bit ubijen, zivot je jedan, kratak i tezak. Ovo nije nerjesiv problem
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Luka Susak » 09. 09. 2025. (22:00)

Vidit cemo ubrzo sta ce pokazat moja izvedba, ako nebude ono sta sam zamislio nakon sezone lignji jaci motor. Cim isprobam javljam
Luka Susak
New Entry

PostPostao/la peroLA » 10. 09. 2025. (09:32)

ako uspjem doć u drugoj polovici 10. ti se javim, pa mi prodaš koju ligunju ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la peroLA » 10. 09. 2025. (09:48)

peroLA je napisao/la:ako uspjem doć u drugoj polovici 10. ti se javim, pa mi prodaš koju ligunju ;)

Mislim da Susak ;) inače ću kod Barbare morat
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Sunseeker » 10. 09. 2025. (15:52)

Luka Susak je napisao/la:Drago mi je vidit da jos uvjek se raspravlja o Gradacu. Vec koju god pratim sve moguce forume citam trazim i istrazujem.
Prije mjesec dana i ja sam odlucio konacno uzet jednog.
Bio je u relativno solidnom stanju ali kako sam do sada sve barke koje sam imao doradivao spojlerima, morao sam i njega.

Nisam probavao more s njim jedino sto sam ga upalio da ga izvezem na trejlu i van sa njime
To sto sam probao stabilnost nije neka extra bila samo cekam da se sve zavrsi, takoder neznam ni za brzinu koju je postizao jer motor je koma bio pa nisam htio ni pokusat.
Vanbrodski je bio selva 30 u jako losem stanju.

Za sada sam pri kraju sa grubim radovima, stavio sam yamahu 20.

Ja sam se nadao nekoj solidnoj brzini 9-10 al mi danas kaze jedan otocan koji takoder ima gradaca sa hondom 20 i spojlerima da njemu ide 7 i preko sve mogu zaboravit. Inace je kalafat, pa sve sta je na njemu radio vjerujem da je napravio top. Jos je i kabinu kratio i olaksao ga dosta. Mislim, to po meni vise nije taj gradac al me malo to ubilo u pojam.

Krajem tjedna je u planu da moj zapliva, pa cemo vidjeti sta kaze brzina.

Evo ovako, ako san išta ovo lito zaključia pametno šta se tiče Gradca ( sia san i prova se vozit na svakom ko me tija primit :D ) bi bilo ovako:

1. Unutarnji mu daje najbolju stabilnost i najmanje je vergulast ali ako nemaš bar 40ks tamo - neće ni ići. Đaba sve drugo. Bia san na jednom sa Torpedom 18/24 sa extra spojlerom i to ti je max 7, 7 ipo. Aj, nek je 8 ali putna je oko 6, 6ipo.

2. Pente od 20ks i spojler - putna računaj 7 ipo do 8max. I to je to iskreno. Idu 10, kako ne idu..Ali to je deranje motora i tako nemoš stalno.

3. Penta 25 je već razlika lipa, ja bi reka više u nekom osićaju jačine nad 20tkama kod lošeg mora. Prova i to. Brzina mi se čini slična.

4. Penta 30 je već razlika ozbiljna naspram 20 i računaj bar +2 milje ( a vjerojatno i više ) na putnu od 20tke.

5. Penta 40ks je već glisiranje i Gradac leti na toj penti ali meni osobno nije Gradac za te brzine, nije mi se svidia osićaj na +15milja sa tom pentom. 10,11 milja drži ko od šale i mislim da mu je to neki maksimum koju taj brod podnosi.

Sve ovo što san nadrobia je samo moje viđenje i poštujem da netko misli drugačije.

Ukratko, 30ks i dobar spojler ti znači cca 9,10milja bez problema i ne triba ti više za takav brod. Eto, živia!
Sunseeker
Member

PostPostao/la beba » 17. 09. 2025. (05:09)

Ja imam radnu verziju gradca(bez kabine) ugradija sam spojler i putna mi je 7čv a max 8.5čv sa nas dvojicom. Motor je nanni 14ks.
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la beba » 17. 09. 2025. (06:14)

Sunseeker je napisao/la:
josey je napisao/la:
Sunseeker je napisao/la:Ne bi tia stavljat nikakve slike na forum od ljudi koji nisu na forumu. To mi je zadiranje u privatnost.

Al ide brod baš lipo. I stabilan.

naravno
ovaj zadarski ide 14+ putne. to je indijanska brzina stari moj

Nije taj u pitanju, ovom je maximalna oko 13,putna oko 10 milja.

Mene je iskreno najviše zanimalo kako je upasa toliki motor iza, Gradac nema prostora ka Dalmatinka za motor. Al eto, je.

A taj šta so reka da ide +14 milja, jel to turbak? To mi se čini baš puno, pa to je već i za pentu od 40ks brzina na Gradcu a di neće za unutarnji dizel.

Prijatelj je na gradcu prekopira onu "rupu" sa dalmatinke i stavija 10ks,sve izgleda orginal.
beba
Senior Member

PostPostao/la Sunseeker » 17. 09. 2025. (07:16)

beba je napisao/la:Ja imam radnu verziju gradca(bez kabine) ugradija sam spojler i putna mi je 7čv a max 8.5čv sa nas dvojicom. Motor je nanni 14ks.

Ovo gori što san napisa je moje iskustvo i kažen, toliko tu ima caka, fali vamo centimetar, dodaj drugdi - i eto neke druge priče.

Al u globalu je to - to.

Oni koji su ravnali brodsko dno, od zadnje trećine i produžili cca 50cm su svi dobili na brzini. Plus ako dodaš jaču pentu ( a yamaha 20 ti je jača od ostalih je ima ako se ne varam oko 430 kubika, druge su mahom 320-350 kubika ) i ide to lipo.

Ono šta je najbitnije, 20tku moš upisat i dalje bitan legalan i registriran trajno. Ove jače nisan siguran.

https://i.postimg.cc/QtBm4SCZ/u-ka5.jpg

Ovo je slika Učke sa foruma i ovo je najbitnije napravit. Izravnat dno od trećine i produžit. Ko misli da će nešto dobit bez toga mislim da se vara.
Sunseeker
Member

PostPostao/la beba » 17. 09. 2025. (08:33)

Ja sam tako pravija spojler,zadnja trećina ravno i dug je 65cm od krme.
beba
Senior Member

PostPostao/la Sunseeker » 17. 09. 2025. (08:45)

beba je napisao/la:Ja sam tako pravija spojler,zadnja trećina ravno i dug je 65cm od krme.

Esi radia sa "blažujkom" ili nekim drugim drvetom osnovu pa posli plastificira ili sve plastika?

Ja se još mislim što bi pa zato i pitan. Radit ću sam.
Sunseeker
Member

PostPostao/la josey » 17. 09. 2025. (09:09)

Sunseeker je napisao/la:Oni koji su ravnali brodsko dno, od zadnje trećine i produžili cca 50cm su svi dobili na brzini.

ok jos samo kut treba pogodit, al to je dobar pocetak :thumbup:
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Nk Iskustvo i 6 gostiju.