Pre 40 godina ( u mirnodobska vremena ) cale se zaleteo pa usred gradnje kuce, vikendice i sredjivanje vocnjaka pazario i glisercic od 4.2m ELAN-ov sa prikolicom.
Prikolicu je prepravio na teretnu i tako je i dan danas koristi.
Srecom sacuvao je delove za prevoz camca, pa ga je lako bilo vratiti u osnovnu funkciju.
Motor nije kupio tad, pa ga je "obesio" u garazi od zapocete vikendice.
Jedne godine ( pre petnaestak godina ) smo ga spustili na Tisu, ali se ispostavilo da nije praktican za caletove svakodnevne rabote ( prevoz voca i granja preko reke ).
A i posto je bio jedini beo camac u nizu crnih drvenih camaca, svi klinci su bas sa njega ulazila i izlazila iz Tise.
Uz Tomos od 4.5 bio je 100% nepraktican, tako da se posle mesec dana vratio na robiju ... da visi u garazi na vikendici.
Slikao sam sve i svasta, samo camac u celini nisam

Ovo su slike sa neta, ovako izgleda sam camac :

I tako visio camac 40 godina, u medjuvremenu na Tisi je koristen drveni camac sa Tomos 4.5 motorom ... koji je koristen za prevoz voca i granja.
Proletos nas iznenadio cale, kupio Hondu ... kaze vidi svi u porodici presli na svabe i francuze ... pa da se ne brukamo dalje

( i on vozi Opel Astru G )
U pitanju je 2006 Honda BF40A Marine Outboard SOHC / 808cc / 3 cyl / 6 valve / 4 stroke / 29.4kW

Motor je uvezen iz Italije. Solidno je ocuvan i spolja i ispod haube.
Jedina veca rdja koja cu morati nekako da saniram je ova ( izlaz za polugu menjaca ):

Kupio ga je od nekog preprodavca iz Ade za 3100 EUR, koji je prihvatio i da ugradi volan i komande i sve poveze uz solidnih 500 evropejaca.
( za 40 godina stojanja, 2 selidbe, zagubili smo volan i pratece sajle ).
Preplatio je i motor i ugradnju, ali sta je tu je. On je verovao nekom svom "drugaru", umesto da je pitao nas da proguglamo.
Prica je bila med i mleko sve dok nije placeno, a od onda je cica ispao bezobrazan.
Cilindar trimera ( mehanizma koji elektricni podize i spusta motor ) je propiskio ulje posle 30 minuta na vodi.

Caletu je receno da je na motoru sve servisirano i da je sve tip top - ali kad sam ga ja pitao sta je konkretno radjeno dobio sam "onaj" pogled kao "sta ti tu pametujes" i kratak odgovor - SVE

Motor je bio montiran na najnizu poziciju, pa je poluga volana kacila u camac - reseno podizanjem motora za jednu rupu.

Na srafovima kojima je montiran motor prolazi voda - reseno ponovnim sklapanjem uz upotrebu silikona.

Vodena pumpa ne radi kako treba ( ne "piski" lepo na kontrolnom izlazu ) - stigla je nova, pa cu je zameniti za sledecu sezonu.

Svecice su stare - nabavljene nove za prolece.
Stavljena je i nova anoda ( deo koji sluzi da spasi motor od korozije dok stoji u vodi )

Vracen mu je na popravku, naplatio je 5000.00 dinara i cilindar je opet propiskio posle 2 sata voznje.
Trazi se drugi majstor, problem je sto nema nikog u blizini, u lokalu svi primaju samo male Tomos motore.
Majstori se uglavnom nalaze u NS/Senta/Beograd ... sto otezava popravku.
Mozda se zaletimo sami pa ga mi raskupusamo.
Sreca, pa je u pitanju Honda - pali i radi ko japanac.
Drugi problem po meni je da je motor prevelik za ovaj gliser - tezi oko 95kg - a pozicija sedenja je u sredini camca, pa je nos u vazduhu,
sto je otezavalo dostizanja vecih brzina. To smo deonekle resili sa 10 balona vode od 5 litara koje smo ugurali u "nos" camca.
Akumulator i rezervoar je takodje smesten u nosu camca bas iz gore pomenutog razloga.

Sad se lako dostize 45km/h, ali pri toj brzini camac pocinje da se klati gore dole ( porpoising ) ukoliko se ne smanji brzina.
Ovo nije najelegantnije resenje, jer se dodaje bezpotrebna tezina u camac, pa camac "gura" vodu ispred sebe umesto da lakse glisira na njoj.
Porucio sam pera za kavitacionu plocu na motor ( "outboard hydrofoil" ) ... to bi trebalo da pomogne da se brze dostigne brzina za glisiranje i da smanji efekat poskakivanja.

Nosaci sedista su propala od stajanja, pa smo ih malo doradili.
Lako se pomeraju napred nazad i vade u zavisnosti od potrebe.
Nije fancy, sluzi svrsi.

Evo par fotki same mehanike:

Ugradio sam jesenas obrtomer sa Aliexpress-a. Radi, ali moracu da ga kalibriram kad camac ponovo bude na vodi.

Porucen je i satic 3u1 za temperaturu vode, pritiska ulja i voltmetar.
Camac je "maleni", kao mogu da sednu cetvoro u njega ali je onda bas skuceno i nije praktican.
Od prvog dana sam imao ideju da kupim "gumu" za vucu da bih za klince ( a i za nas vece klince ) voznju ucinio zabavnijim.
Nabavio sam potrebne kanape i Jobe Double Trouble gumu. I nisam se pokajao

https://youtu.be/AV8QfZTEZWUKrece sređivanje za novu sezonu ...
Delovi za servis :
Motorno ulje, filter ulja, ulje menjača, svećice, pumpa za vodu ...

Termostat zasad necu menjati, planiram da ugradim mali instrument cluster za praćenje temperature motora, pa ću ga menjati ako se pokaže da je motor vruć.

Sto se tiče poskakivanja, prošle godine sam ubacio 10 boca vode od po 5 litara u nos čamca, i to mi je pomoglo da postignem veće brzine.
Sad planiram da montiram Hydrofoil ( kupio sam za motore od 40-200 - imam i za motore do 40 koji nisam montirao ) ...
Levo veci - desno manji :

Malo Update-a ...
Proletos sam odradio servise : zamenjeno ulje motora, ulje menjača, filter ulja, svećice.
Zamenio sam vodenu pumpu ( kupio je sa Ali-a ) - staru sam srećom sačuvao jer je delovala OK ... srećom.
Produvao sam vodeni put kompresorom - delovalo je da je na početku bilo nekog otpora - otpor je nestao posle par minuta duvanja i motor je počeo da "piški" ... ooo moje radosti.
Radost je potrajala prvih pola sata na vodi, opet je prestao da "piški" i primetio sam da se čizma motora pregreva bas na visini vodene pumpe, nesto ispod auspuha ...
Pojavilo se i pištanje za upozorenje od pregrevanja na leru ... čim sam dao gas, posle malo trokiranja ( zastita je gušila motor ) digli se obrtaji, nestalo pištanje i motor je išao najnormalnije ... sve dok ponovo nisam usporio.
Skinuo ponovo čizmu motora i gle cuda - Ali Express pumpa za vodu se "otopila" ... sve znam, đavo me terao da mehanički deo kupim sa Ali-ja ...
Vratio sam pumpu sa kojom sam ga kupio, proverio vodene kanale - nema zapušenja - sklopio - i motor ponovo "PIŠKI" - ooo radosti

Sad me hebe alergija i vetar, nikako da ga spustim na vodu da ga ponovo poteram.

Ugradio sam Hydrofoil - sa istim setupom dostižem do 5km vise krajnje brzine nego bez nje ... nije neki rezultat.
Par slika sa servisa i ugradnje Hydrofoil-a :

Jedna sa Tise ...