Pasara Kosanović 500

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la som » 03. 08. 2025. (22:56)

Ivek stvarno imaš nos za prepoznati starog morskog vuka. Svaka ti čast, triba to znat vidit pored svih sta ovih dana plove po ovom jadnom moru. Ko zna, zna.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la mali od palube » 17. 08. 2025. (21:31)

Evo, da dovršimo priču za ovo ljeto.
Najprije nekoliko fotkica s mora:

Ušće Zrmanje:
slika

Nedaleko od ušća otoćić/hrid viri iz rijeke:
slika

Kanjon zavija i koliko god se puta provezao ovuda, uvijek me ostavlja bez daha:
slika

Neka utvrda na vrh stijene:
slika

Ovo je očito neki tvrđe materijal, kad ga Zrmanja nije uspjela isprati u more:
slika

Na nekoliko mjesta labudovi:
slika

Moja mala barka na vezu u Obrovcu. Iza se vide jedno od nekoliko jata pitomih gusaka. Mislim da te guske ne pripadaju nikome...
slika

Novi stari Maslenički most:
slika

I odmah novi/novi:
slika

I sinoć bijela lađa sretno doplovila doma:
slika

Jako mi se sviđa ovaj koncept da brod vozim kud hoću i kad hoću. Doduše, kad sam ga vadio iz mora spalio sam lamelu toliko koliko ju ne spalim u godinu dana normalne vožnje. Idući ću puta naći nekoga s traktorom, a da ima auto kuku...
Koncept s malom barkom koju mogu sam vaditi iz mora prije nije bio moguć, jer su djeca bila mala i uvijek mi je trabao veći brod. Sad kad smo dvoje, ovih 5 m je pun pogodak.
Neke ću stvari na brodu preraditi za iduće ljeto.
1.
Moja konstrukcija za tendu ipak smeta pri izlasku na provu. Naime, dok je barka bila u dvorištu, bilo je sve okej. Ali u moru, ako sam sâm i nema nikoga da na suprotnoj bandi napravi protutežu, onda je malo problem izaći na provu. Vratiti se natrag u kokpit je malo manji problem... Zato ću za iduće ljeto napraviti jedan stup u sredini, koji će držati cijelu prednju stranu konstrukcije, a ove "vanjske" ću maknuti.
2.
Ne znam je li razlog tome što je hladnjak u sredini broda i okrenut tako "paralelno" s brodom, ali nikakvih problema nisam imao s njime. Ujutro u njemu bude 5/6/7/8 stupnjeva, a preko dana dogura do 12/13. Uvečer opet padne ispod 10. Voda i namirnice su uvijek zadovoljavajuće hladne. Do sad sam imao tri ili četiri takva hladnjaka (jednoga sam čak i sam radio) i uvijek im je bilo nešto...
Možda najveću ulogu igra što ovaj puta iza njega nema ništa - nije leđima sisnut uz neku stijenku, već je stražnja strana sasvim "prozračna". Sve u svemu sretan sam što nisam potrošio gomilu novaca na solar/akumulator/kompresorski hladnjak... s ovim sam zadovoljan. Stolić iznad hladnjaka ću ipak morati malo suziti. Tamo gdje je kuhalo mogu smanjiti tek 2 cm, ali odmah nakon hladnjaka mogu na svakoj strani suziti za 5-6 cm i to će puno značiti u prolasku kroz brod.
3.
Netko je već spominjao zaštitu plamena na kuhalu. To ću morati napraviti za iduće ljeto. Mislio sam da ću spuštati onu stranu tende otkuda puše vjetar, ali ispostavilo se da su to skoro uvijek dvije strane i da sam za to prelijen. Vjetar mi nije nijednom ugasio plamen, ali zato "otpuše" toplinu i sve što je na plameniku sporije zakuha.
4.
Ljestve za izlazak iz mora su malo preuske i za iduće ću ljeto napraviti nove i to s platformom.
5.
Iz ležaja u kabini ću izbaciti onu sredinu i od jednog širokog napraviti dva uska kreveta. To je bolje rješenje - mi se ionako više ne ljubakamo ha ha
6.
Ipak neću mijenjati Yamahu za slabiji motor. Za iduće ću ljeto nekako s tom budućom platformom ojačati i taj nosač pomoćnog motora, da me nije strah - hoće li se otkinuti ili neće...
7.
Zeleni valobran od pleksija (šoferšajbu) ću zamijeniti kaljenim staklom. Ovaj ima milijun mikropukotina i vožnja po noći je koma. Zato sam ga i skinuo...
8.
U sistem usisa morske vode u sudoper ubacit ću nožnu pumpu. Kad god u plovidbi otvor usisa na valu izađe iz mora, u pumpu uđe zrak i onda moram na pipu ustima usisavati more, da opet "zalijem" pumpu...

I to je otprilike to. Sve ostalo je bilo super. Ideja s laganim sidrima za svakodnevno sidrenje je baš dobra. Bez problema ih iz mora diže bilo tko. Veliko (i teško) sidro nisam ni izvadio iz spremišta.
Barka me oduševila na mnogo načina. Čak nas je jednom more 2 tuklo u pola prove i... osim što nije bilo ugodno... ni u jednom času nisam osjećao ni trnunku nesigurnosti. Doduše, razbijeni su nas valovi močili kad sam maknuo "šoferšajbu", ali, kao što rekoh, to će se do idućega ljeta riješiti.
Ipak barka ima jednu dosta nezgodnu manu - slab uzgon na krmi. Doduše, ja sam do sad uvijek imao veće brodove... osim istranke koju sam imao jako davno... pa možda to tako na brodiću od 5 m treba i biti. Ali kad nas četvero sjedne u kokpit na ručak, svak mora svoj tanjur s juhom malo pridržavati da stoji vodoravno. Krma jako utone u more. Gledam kojekakve glisere sličnih veličina - imaju motorčine koji su teški kao cijela moja barka, pa im ipak krma ne utone tako u more kao meni...
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Ivek Zagorec » 17. 08. 2025. (22:04)

Bravo, odlična reportaža :thumbup:
Ima tu puno ekipe da nekaj nauči od tebe. :clap:
Nek vide da se i sa malmo barkom može guštat na godišnjem :thumbup:
Evo svaka ti čast, sad imaš uvid u sve kaj treba popravit i to je to, super si sve napisal i objasnil. ;)
Stari morski vuk si baš pravi.
Takvi članovi trebaju an forumu, koji imaju znanja i iskustva, a neki imaju za učiti. :clap:
Kaj je bilo spavat?
I zakaj nisi vlekel van sa nekom gurtom prikolicu?
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la josey » 18. 08. 2025. (06:32)

svi imamo puno za naucit od mopa,
pogotovo
2. di nas je naucija kako od frižidera napravit toster, unatoc tome sto mu je vise ljudi govorilo da to nece radit, pa smo mi ispali debili, ok
3. di nas je naucija kako se od špakera napravi grijalica u kolovozu kad je vanka +39 da jos malo ugrije jer nije dovoljno toplo na brodu, pa je som koji mu je to sugerira isto ispa glupan
7. puno tema ima na forumu di ljudi govore kako plexi nije dobar za nocnu voznju jer se kroz njega znatno losije vidi

ok ostalo necu ni spominjat, al vidi se iz dubrovnika u zagreb da je mop stari morski vuk (koji nezna elementarne stvari, a koje su mu sugerirane da ih radi krivo i opet covjek ismije one koji su bili dobronamjerni)
da ne spominjem danasnji post u zanimljivostima sa interneta, a autor prvi nema teh. ispravnu brodicu.
svaka cast obojci :thumbup:
divim vam se
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la mali od palube » 18. 08. 2025. (16:34)

slika

Evo je, spremna za zimu.
Ali...
Ipak ću je sutra morati ponovno otvoriti i nekako se zavući unutra - zaboravio sam izvaditi rezervar za vodu. A želim ga izvaditi, oprati i osušiti...
Jako mi se sviđa to što je barka u dvirištu iza radionice. Tu je svima na oku svaki radni dan. Ako vjetar, kiša, tuča... bilo što... odmah je rješivo. A sve za dva sata dulje putovanje s mora i malo više potrošenog goriva.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 18. 08. 2025. (17:01)

josey je napisao/la:svi imamo puno za naucit od mopa...

Josey, poslao sam ti PP.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la josey » 19. 08. 2025. (06:47)

E I?
i ja sam poslao pismo baki mraz na sjeverni pol.

necu uopce ulazit u diskusije sa ljudima koji me vrjeđaju a nemaju to muda napravit javno (jer za javno snose sankcije) a ovako kao curice se sakrivaju ispod mamine suknje.

sto te zasmetalo, sto sam ti napisao da gledas drugima trn u oku a da ne vidis balvan u svom odnosno sto si konetirao kako je posada ispala iz glisera i kako je gliser bez posade jurio prema rivi i u istu se zabio?
Pa nemas tehnicki ispravnu brodicu pomiri se s atim, preko veze ti je progledano kroz prste i tehnicki pregled ti nikad nije obavljen.
Svak sa dva razreda osnovne skole moze vidjet javno dostupne podatke na e plovilu gdje pise da je tehnicki na brodici napravljen 10.11.2011 odnosno nikad jer onda nije bilo tehnickog.
I molim te nemoj nam mazat oci da ipak neces mjenjat motor, neces ga mjenjat jer ti niko nece upisat novi bez tehnickog, a isti u ovakvom stanju nemos proc.

Kaze hrvatski zakon da si u krivu, meni veca satisfakcija ne treba. Sad me na pp mozes nazivat debilom kolko hoces.
Zivio ti nama 100 god i uveseljavao nas sljedecih 20 radom na svojoj (najboljoj) pasari :thumbup:
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Nk Iskustvo, riberer i 12 gostiju.