IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la josey » 13. 08. 2025. (08:59)

samo sugestija,
prije promjene propelera, odi na more i provjeri kolko se motor vrti (u slucaju da je brod obrasta u odnosu na sad ili ima malo marete)
i onda kad prominis propeler isti đir odradi.
a 200-300 rpm bi svakako trebao dobit.
Ja san jucer proba svoju F80B sa ecuom od 90ks i isto je ko sa ecuom od 80 isto ko sa ecuom od 100ks
6000rpm uz malo vitra u provu i malo trima.
36-37 cvorova
uvik isto. Jedino nisan proba kad ukrcan 3-4 covika od 100kg sta bi se dogodilo, kad buden ima priliku testiracu.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la miki1981 » 13. 08. 2025. (12:02)

Hvala na sugestiji.

A zanimljivo mi da nemaš baš nikakve razlike za različitim ECU-ima, ja imam, iako male, ali osjetne. Ne na WOT, ali na putnoj. Jači ECU mi donosi malo veću brzinu na malo nižim okretajima, i s nižom potrošnjom. Nisu to neke razlike, ali čovjeka vesele. Isto sam probao praktički u isto vrijeme. Odradio test, samo prespojio ecu od 100, pa opet odradio test, u oba smjera. Znači stvarno isti uvjeti.

Da, planirao sam to tako, prvo isprobat, pa onda zamijenit, pa opet probat.
A u međuvremenu mi je frend javio da frend od frenda ima Solas aluminijski 4 pera, 13,25"x13, i prodaje ga, pa mi i on šalje ovih dana taj prop da ga probam ako mi možda takav odgovara. Tako da vjerojatno će na kraju taj prvi stić do mene. Jer ovaj 13,5x15 neće sigurno još 15ak-20 dana, kod poznanika je na brodu i koristi ga.

Baš me zanima hoću li išta dobiti okretaja sa tim modelom, jer 4" je manji pitch, ali ima i jedno pero viška, što mu opet povećava opterećenje, pa ne znam hoće li to anulirati okretaje koje bi dobio sa manjim pitchem. Ali saznat ćemo. Ako pošalje.
miki1981
New Entry

Tip plovila: Beneteau Antares 550 Calanque, Mercury 100EFI

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.