filip_ri je napisao/la:Miki kako mjeriš okretaje motora? Da ti urica ne laže?
Ja imam sličan brod ali 6,05 900kg. I 3 motor sam već zamjenio...
Tvornički je bio Suzuki df115 (2.59:1) s 14x19 propelom, ali nakon 1200h sam ga zamijenio s Hondom BF135 2.14:1 isto 14x19 (težak motor 220kg) performanse i slip katastrofa.
Za ovu sezonu sam stavio Mercury 115 1.7 (2.07:1) (vrti se do 6200rpm tvornička specifikacija) i propeler je 13,75x15. Zadovoljan sam iako mislim da mu je mrvicu prevelik.
Jutros sam snimio podatke putne i koliko sam ga navukao (2 osobe,cca 100 litara goriva i 60L vode)
Bok Filip.
Mjerim ih isto kao i ti

isto imam ovaj vessel view, za kontrolu, i pokazuje mi identično koliko i urica. A i urica je ona digitalno/analogna original or Mercurya, ugrađena u kompletu s motorom.
Tako neke brojke slične tvojima bi i ja trebao postizat s mojim brodom sa 100ks. Tj bar ih se nadam postić kad se sve poredi do kraja. ALi vidjet ćemo.
Zanimljivo da ti performanse sa Hondom 135 bile tako loše...ne bi nikad rekao. Jesi saznao je problem bio do kombinacije tog motora i propele ili nešto drugo?
Sad sam išao malo googlat slip, pa vidim da se to lako računa, Pa ću se i s time pozabavit. Čisto da imam info, po onome što čitam slip je slip, na određenim okretajima i brzini je takav kakav je, ne utječe na njega to što mi trenutno motor ne može ić visoko u okretaje.
Ić ću sam van da bez problema izglisiram, pa izmjerit slip na nekoj putnoj, i nekom maximumu kojeg u ovom stanju postiže brod. Baš me zanima. Iako ustvari...kad smo nakrcani smo sporiji na istim okretajima, znači slip je veći...da, neće mi imat smisla ti podaci dok ne izmjerim na putnoj kad smo nakrcani, a to sad dok se motor ne riješi ne mogu dobiti...
A dobro.
Kakav ti je taj Merc u odnosu na Suzukia? Što se tiče performansi i to? To je neki stariji Merc? Prije 2014? Jer mislim da su od 2014 prešli na 2,1l, takav je ovaj moj, i taj blok imaju i dan danas, a serija prije je bila 1,7l.