josey je napisao/la:ivek, znam.
zato sam i pitao jel zvao kapetaniju i sto su mu rekli da mu treba od papira za dovest brodicu morem u hr. Ne na kamionu, morem.
Dakle kada se radi o brodici novijoj od 2000. godine, kako sam i npaisao treba to što sam napisao - isprava kojeom se dokazuje vlasništvo prodavatelja (ako brodica nije bila registrirana) ili plovidbena, ako je, zatim kupoprodajni ugovor, odjava iz talijanksog registra, izjava o sukladnosti, CE pločica.
Ako ćete "bez prijevoda", za upis brodice potrebno je sljedeće:
Prema članku 39. stavku 1. Pravilnika o vođenju upisnika brodova, najvišoj dopuštenoj starosti i tehničkim uvjetima za upis u upisnik brodova („Narodne novine“ broj 131/23. i 142/23.) zahtjevu za prvi upis postojeće brodice mora se priložiti:
1. isprava kojom se dokazuje vlasništvo,
2. isprava kojom se dokazuje da je udovoljeno uvjetima za upis u upisnik brodova sukladno članku 187. i 188. Pomorskog zakonika,
3. isprave i svjedodžbe kojima se utvrđuje starost i tehnička prihvatljivost kako je propisano ovim Pravilnikom i posebnim propisom kojim se uređuje tehnička prihvatljivost brodice, čamca i jahte duljine trupa do 24 metra,
4. potvrda tijela koji vodi strani upisnik da je brodica brisana iz tog upisnika ako je bila upisana u strani upisnik i
5. isprava kojom se dokazuje status korisnika brodice, čamca ili jahte ukoliko se isti upisuju u upisnik brodova.
Nadalje, stavkom 3. istog članka propisano je da za prvi upis postojeće brodice stavljene na tržište ili puštene u uporabu u jednoj od država članica Europske unije, a koja udovoljava zahtjevu u pogledu najveće dopuštene starosti iz članka 53. istrog Pravilnika, umjesto isprave iz stavka 1. točke 3. ovoga članka može se priložiti samo isprava iz stavka 1. točke 4. ovoga članka.
Međutim, prema sljedećem stavku 4. u slučaju da brodica nije podlijegala obvezi upisa ili nije bila upisana u upisnik države čiju je zastavu vijala, na zahtjevu iz stavka 1. ovoga članka ne prilaže se isprava iz stavka 1. točke 4. ovoga članka, ali se obavezno prilažu isprave iz stavka 1. točke 3. ovoga članka, uključujući i isprave za izvanbrodski porivni uređaj, a to su isprave koje su definirane Dodatkom 12 točkama 4.1.1.4 i 4.1.1.1. Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama ( „Narodne novine“, broj 13/20. i 52/20.)
Prema odredbama članka 263. Pomorskog zakonika ako više osoba uzastopce stekne pravo na upis kakva prava na brodu ili na pravu upisanom na brodu, a to svoje pravo nisu upisali, posljednji stjecatelj može, ako dokaže tko su mu prethodnici, zahtijevati izvršenje upisa toga prava neposredno u svoju korist.
Nadalje, prema odredbama članak 282. istog Zakonika uz isprave sastavljene na stranom jeziku mora se priložiti ovjerovljeni prijevod na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu osim isprave iz članka 213. stavka 3. ovoga Zakonika i potvrde tijela koje vodi strani upisnik brodova da je brod brisan iz tog upisnika, a koje mogu biti sastavljene na engleskom jeziku.