VBM za gumija

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

VBM za gumija

PostPostao/la ginekol7 » 09. 04. 2025. (14:33)

Samo da podijelim iskustvo.
Dakle, 18 godina me je vjerno služio Tohi 3,5 2T, kojega sam kupio novog i solidno održavao.
Unatrag 2 godine počeli su problemi te sam se odlučio za električni motor. Prošlo ljeto sam njime pogonio gumija i to mi je bilo veliko razočaranje. Za vrlo bliske udaljenosti je OK, ali za plovidbu
radi ribolova, do obližnje vale ili punte jedva služi. Ako je imalo valova i vjetra, neutješno loše.
Kupio sam aku od 42 AH i to se isprazni u jednom ribolovu.
Pitao sam svog servisera za Yamu (ovlašten i za Suzija, mislim i Tohija) koji motorčić 2-3 ks 4T da kupim i odgovor je bio - bilo koji jer nijedan nevalja. Savjetovao mi je da nađem rabljenog 2T.
Potrudio sam se, imao i sreće i iz Slo je stigao Tohi identičan mojemu. Održavan, servisiran, izgleda kao novi.
Imate li iskustva po ovom pitanju? Ne radi mene nego drugih koji će se ovo isto pitati. :wave:
ginekol7
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

Re: VBM za gumija

PostPostao/la peroLA » 09. 04. 2025. (14:49)

ja imam hondu 2.3 smješna je, ali kako relativno malo koristim mi je dobra jer je s jednom rukom prebacim... u usporedbi s suzuki df4, on je puno mirniji stabilnije radi, dok kod honde oni trzaji centrifuge živciraju... ali suzuki za dizanje i spuštanje kad to radim sam sreća da nije pao u more.. honda je zračno hlađenje bez imepelera.. smjeh kažem kao neki tomos ali laka, čak i za ribolov mislim da bi živcirala za panulu..za sad ostajem na njoj
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: VBM za gumija

PostPostao/la porer » 09. 04. 2025. (18:34)

Doktore čuvaj i pazi taj Tohi i ja ga imam i ne bih ga prodao nikada. Samo redovito održavanje i trajat će ti godinama kao i ovaj kojeg si imao.
A 45Ah za električni je samo za pokrenut ga, ako želiš nešto ozbiljno preporuka je 200Ah. Prijatelju sam na staru pasaru stavio krov od solara, 190Ah bateriju i neku električnu Yamahu, to i dan danas veselo plovi.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.