Glisiranje i kazne za glisiranje

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Glisiranje i kazne za glisiranje

PostPostao/la Dalmato » 23. 07. 2023. (05:18)

Pozdrav ljudi,

zna li tko jeli policija mjeri brzinu broda kada kažnjava za glisiranje?
Gledam pravilnik, nigdje ne piše kojom brzinom se smatra glisiranje.
Primjerice, elan T400 sa motorom 10 KS glisira sa brzinom 8čv - jeli on u prekršaju?
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

Re: Glisiranje i kazne za glisiranje

PostPostao/la chomli » 23. 07. 2023. (07:51)

Dalmato je napisao/la:Pozdrav ljudi,

zna li tko jeli policija mjeri brzinu broda kada kažnjava za glisiranje?
Gledam pravilnik, nigdje ne piše kojom brzinom se smatra glisiranje.
Primjerice, elan T400 sa motorom 10 KS glisira sa brzinom 8čv - jeli on u prekršaju?

Mislim da ovisi i o tom tko te kontrolira. Po lučkom kapetanu kojeg poznam, u prekršaju si.
Meni je cijeli taj zakon glup sa zabranom 300m od obale.
Nije isto da li glisiraš 15 ili 30kt i lokacija gdje glisiraš.
Ako je logika da si u prekršaju samo ako glisiraš, znači ti s elanom i 8kt dobivaš kaznu a kruzer koji ide 15-20kt u deplasmanskom režimu nije u prekršaju?! A da ne spominjem one ratne brodove...
Po meni bi trebalo definirati zone max brzine kao što piše u lukama.
chomli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

PostPostao/la lupis » 23. 07. 2023. (10:17)

A po meni bi trebalo jednostavno prepustit nadležnoj osobi na licu mjesta da procjeni kažnjavati ili ne,ako kad predmet dođe do suda, da se prepusti sucu.
Samo to kod nas nije moguće.

Vani u nekim razvijenijim zemljama, za neke prometne prekršaje nije potreban nikakav dokaz osim izjave onoga tko je prijavio,jer je pretpostavka da svi rade svoj posao,i da ima dovoljno ljudi da ga rade,a lažna prijava je kazneno djelo(opet pretpostavka da svi rade svoj posao).

Mi ne možemo ni saobraćaj na cesti dovest u red,a kamo li na moru.
Prometnice su postale lunaparkovi di se su se osim hrvata,počeli iživljavat i stranci.

Razne rente,od glisera pa do cestovnih qvadova i sličnih sr@**a,to sve cvate kod nas ne bez razloga.

I sad bi trebalo još ić u neke dodatne detalje oko mjesta di se može a di ne glisirat.Ko će to nadzirat???

Jel vidio ili čuo netko da je netko alkotestiran na moru?

Pa da samo popodne na povratku na rivi alkotestiraju sve redom ,bilo bi veselo.
I kakva korist onda uvodit druga ograničenja kad je polovica
pod gasom.

Sad ti pusti nekog sa 2-3 promila da glisira na 50 metara sa brodom od 10-15 metara negdi di to ne predstavlja opasnost.
Ako nije i našmrkan.

Ovi s malim rentama 5-8 metara glisiraju posvuda,75% nezna ni šta je 30 metara,a kamo li 300.

Još kad vidiš tko su im skiperi u fušu,sve je jasno.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la lupis » 23. 07. 2023. (17:44)

Eto krenulo ipak...,prije 10 dana na moru nikoga,sad odjednom sva križanja i parkinzi u krkljancu..bit će nešto sezone ipak...

Kauč majka...,do 20.08. .....,uživajte :wave:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la MURTERINJO » 23. 07. 2023. (23:07)

Serikamo kao sta smo navikli.
Di je policija i koga kontroliraju,al je vazno izac na more od 01.01 do 05.01. i napisat domacem coviku kaznu jer nema dozvolu za ribolov jer je u tom periodu nemozes ni dobit.A ovi sta glisiraju i ubiju koga tu i tamo kakve to veze ima.Idemo dalje doci ce dogodine neki novi Hor......
MURTERINJO
Member

Tip plovila: Leidi 660

PostPostao/la som » 24. 07. 2023. (08:04)

Za glisiranje uz obalu trba uvest kazne da ih se sjecaju dok su zivi. Kazna i pržun.
Neka probaju glisirati u Italiji.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Bal » 01. 08. 2023. (19:29)

Frenda koji je ful savjestan lik je pilicija zaustavila neki dan da je glisirao 15kt. Blijedo je gledao policajca i tekao da nema šanse da je glisirao. Išao je između 5-8kt. Na to će ovaj da sačeka i dobio kaznu 400 eur. Ima Navionics track i tamo je max brzina bila 7.2kt. Brod je od 7m. Nigdje u zakonu se ne spominje brzina nego "vizualna procjena". Glisiranje ovisi o duljini broda Foukovoj jednadžbi i bla bla. Nema niti fotografije obične. Drugim riječima može te zaustaviti i opalit kaznu bez ikakvog mjernog instrumenta. Ne znam kako prolazi prigovor i sud ali zakon sam po sebi kao ni određivanje kazne nemaju smisla.

Kakva su Vaša iskustva?
Bal
New Entry

Tip plovila: Quicksilver 700

PostPostao/la Dalmato » 01. 08. 2023. (21:11)

Bal je napisao/la:Frenda koji je ful savjestan lik je pilicija zaustavila neki dan da je glisirao 15kt. Blijedo je gledao policajca i tekao da nema šanse da je glisirao. Išao je između 5-8kt. Na to će ovaj da sačeka i dobio kaznu 400 eur. Ima Navionics track i tamo je max brzina bila 7.2kt. Brod je od 7m. Nigdje u zakonu se ne spominje brzina nego "vizualna procjena". Glisiranje ovisi o duljini broda Foukovoj jednadžbi i bla bla. Nema niti fotografije obične. Drugim riječima može te zaustaviti i opalit kaznu bez ikakvog mjernog instrumenta. Ne znam kako prolazi prigovor i sud ali zakon sam po sebi kao ni određivanje kazne nemaju smisla.

Kakva su Vaša iskustva?

Izgleda da svima ide "vizualna procjena" , zato sam i otvorio temu.

U Nečujmu prije cca 10-ak dana policajac sjedi u hladu na kopnu i javlja svojim gumenjacima koji brod glisira....jeli to zakonski OK ?
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la som » 01. 08. 2023. (21:30)

Zasto ne bi bilo OK?
Di pise da nesmi biti u hladu.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Bal » 02. 08. 2023. (15:20)

Dalmato je napisao/la:
Bal je napisao/la:Frenda koji je ful savjestan lik je pilicija zaustavila neki dan da je glisirao 15kt. Blijedo je gledao policajca i tekao da nema šanse da je glisirao. Išao je između 5-8kt. Na to će ovaj da sačeka i dobio kaznu 400 eur. Ima Navionics track i tamo je max brzina bila 7.2kt. Brod je od 7m. Nigdje u zakonu se ne spominje brzina nego "vizualna procjena". Glisiranje ovisi o duljini broda Foukovoj jednadžbi i bla bla. Nema niti fotografije obične. Drugim riječima može te zaustaviti i opalit kaznu bez ikakvog mjernog instrumenta. Ne znam kako prolazi prigovor i sud ali zakon sam po sebi kao ni određivanje kazne nemaju smisla.

Kakva su Vaša iskustva?

Izgleda da svima ide "vizualna procjena" , zato sam i otvorio temu.

U Nečujmu prije cca 10-ak dana policajac sjedi u hladu na kopnu i javlja svojim gumenjacima koji brod glisira....jeli to zakonski OK ?

Da...pitanje je kako prolazi žalba na sudu jer policija radi šta hoće.
Zadnja izmjena: riberer; 02. 08. 2023. (18:28); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
Bal
New Entry

Tip plovila: Quicksilver 700

PostPostao/la Dunavski alas » 12. 09. 2025. (06:32)

Pozdrav prijatelji!

Evo šta mi se dogodilo juče kod otoka Levan u Medulinskom akvatorjiu: dok sam se kretao u svojoj barci prema istoku od otoka Levan brzinom od 16 - 18 čvorova na udaljenosti od obale daleko većoj od 300 m, dostigao me je skuter (wave runner) i prosao pored mene na ne više od jednog metra razdaljine, te punom brzinom nastavio tako da me je zapljusnuo valom toliko da sam ceo bio mokar! Obzirom da se vozač okrenuo i nasmejao mi se u stilu: baš sam te...., očigledno da je to učinio sa namerom!
Na skuteru je bio vozač od tridesteak godina, i dete možda malo starije od deset.
Nekoliko minuta kasnije, isti skuter je nastavio divljanje sasvim blizu plaže kampa Kažela u Medulinu.
Rezimirano: Gospodin na skuteru je načinio nekoliko dela radi kojih bi policija mogla da reaguje. Neka od njih su direktno ugrozila moju bezbednost, kao i bezbednost deteta na stražnjem sedištu.
Ja naravno nisam uspeo ni pročitati registraciju, a svakako je ne i fotografisati.
Moje je pitanje šta sam mogao učiniti da se idiot ukloni sa mora?
Hvala unapred. Pozdrav,

Dušan
Dunavski alas
New Entry

Tip plovila: Jaguar 5.7

PostPostao/la Sunseeker » 12. 09. 2025. (07:04)

Dunavski alas je napisao/la:Pozdrav prijatelji!

Evo šta mi se dogodilo juče kod otoka Levan u Medulinskom akvatorjiu: dok sam se kretao u svojoj barci prema istoku od otoka Levan brzinom od 16 - 18 čvorova na udaljenosti od obale daleko većoj od 300 m, dostigao me je skuter (wave runner) i prosao pored mene na ne više od jednog metra razdaljine, te punom brzinom nastavio tako da me je zapljusnuo valom toliko da sam ceo bio mokar! Obzirom da se vozač okrenuo i nasmejao mi se u stilu: baš sam te...., očigledno da je to učinio sa namerom!
Na skuteru je bio vozač od tridesteak godina, i dete možda malo starije od deset.
Nekoliko minuta kasnije, isti skuter je nastavio divljanje sasvim blizu plaže kampa Kažela u Medulinu.
Rezimirano: Gospodin na skuteru je načinio nekoliko dela radi kojih bi policija mogla da reaguje. Neka od njih su direktno ugrozila moju bezbednost, kao i bezbednost deteta na stražnjem sedištu.
Ja naravno nisam uspeo ni pročitati registraciju, a svakako je ne i fotografisati.
Moje je pitanje šta sam mogao učiniti da se idiot ukloni sa mora?
Hvala unapred. Pozdrav,

Dušan

Ništa.

I sad zamisli nas, domicilno stanovništvo šta trpimo cilo vrime? A pazi, mi se dobro sićamo vrimena kad je najbrže plovilo na moru bia Tomos 18.

Ja dok san bia mlađi ( u dvadesetima ) san se uredno kačia ( ali nije toga bilo toliko prije 20tak godina ) a sad jedino da mi se desi nešto ka tebi bi reagira. Ovo ostalo - nemoš ništa osim ako ne znaš registraciju.

I to ti je ono na šta se svi mi s mora žalimo pa nas se prozivalo odi na forumu da smo ovakvi, onakvi, ne poštujemo zakone...Ne, nego se ne poštuju nepisana pravila po kojima je živia još moj nono i nono prije njega. I viruj mi, sve je bilo puno bolje jer se znala "nagrada" za idiotizam.

Demokracija.
Sunseeker
Member

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la peroLA » 12. 09. 2025. (07:31)

najgore šta za naše sjevernije područje kažu da su slabije kontrole(2god max) jer da stalno kažnjavaju u Medulinu, čak su nekoliko puta na tvu bili
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.