miki1981 je napisao/la:lupis je napisao/la:Vani po rijekama dosta se koriste francuzi sa,za naš pojam slabijim makinama,vjerojatno jer ne smiju glisirat,pa vidi koliko bi te došao neki npr MF 580 ili slično s motorom do 70 ks.
Takav brod je svemir za skučenog G,kao i za sve pidi verzije D,a dobit ćeš željenu brzinu,jedini što je širi .
Al ako je cifra ok za tebe,razmakni malo susjede na vezu ,KIJ.
A ja nekako zapeo zbog cijene za m sport 590 pd. I zbog ipak nesto mirnije i sigurnije plovidbe i s manjim motorom, zbog male bebe, i zbog nesto uze sirine.
A mf580, s 70ks, sto bi to bilo u upotrebi, koliko to moze izglisirat ili ic s npr 5 osoba od kojih jedna 150kg, jedna 100, jedna 80kg...plus gorivo, plus stvari za klince za kuoanje, nesto vode i hrane, pelena i ostaloga? Cini mi se da takvoj barci treba bar 90 da bi u toj konfiguraciji glisirala? 70ks na max skoro ili? Jer to ne zelim.
A idem isprobat pd dalmatinku drugi tjedan jos jednu, pa cemo vidjet. Jedna koju sam probao je bila bas ugodna, lagana plovidba i mirna... Ono sto trazim.
Takva barka ne treba više od 90 ks za glisiranje.
Moj 625 ima 115 ks i to je maximum po proizvođaču(mada ih ima u Hr par sa 135,a bogme i jedan sa 150,baš me zanima koja službena osoba je to legalizirala).
Sa 115 625 glisira bez problema sa 4 odrasle osobe,normalno lakše izglisira s manje ali ni 4 nije problem.
Sa 6 ne znam.
625 glisira i s 90 bez problema ako brod nije pretrpan ljudima(više od 300 kg),i teretom.
580 možeš računat 20-30 ks manje za iste uvjete.
Ima 580 po FR sa 50-70 ,i to kako sam napisao,za ono što ti želiš orati s 12 putne,je dovoljno.
Sa 6 osoba bi mogao orat i 625 sa 115,ako govorimo o 500 kila osoba + 50 kila dnevne prtljage+100 kila nepotrebnih sitnica koje 365 dana šlepaš uokolo,a kamo li neće nekakva Dalmatinka ili Grašo.
U tom režimu 12 milja kopaju svi više manje,i potrošnja im se penje.Slabiji motor na MF je manji trošak,ali jednog dana možda kad shvatiš da se ne plovi s 12 čvorova,kupiš motor od 90 pa si na miru,a ako to shvatiš u Dalmatinku,nema druge nego prodat i kupit treće.
Sa aspekta plovidbe,i te male dice,Mf580 je 10×sigurniji od svega ostalog,pogotovo od Dalmatinke,zbog oblika krme i visokih bandi,a ti kupi što hoćeš i uživaj

Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.