Primorka sa VBM, "nju đenerejšn"

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Primorka sa VBM, "nju đenerejšn"

PostPostao/la peroLA » 23. 09. 2021. (08:43)

Nisam uopce skuzio da itko koristi odvlazivac jedino na kampiranju sam to vidio... ja recimo po zimi vecinu kusina stavim doma pa imam manje problema.
Jedino mi nije jos jasno na tim losim dali nemaju motor pregradjen u kabini, ili u kobilici ili kako kad je toliki problem? Recimo isto ako plovis s vjetrom u krmu bilo vanjski ili umutarnji osjetis miris koji moze i uc u kabinu pogotovo ako je bocna tenda..ali opet ne vidim ja tu problem, dmb na dalmatinki nije bio suh potpuno ali da je mirisao manje ili vise nikad nisam primjetio..
I nisam shvatio kao podjebavanje nego zelim shvatit..vise puta su mi isto pricali u marine shopu i imam filing da im to pricaju na tecaju za prodaju vb..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 23. 09. 2021. (09:02)

ja imam dva velika odvlazivaca ona po kilo (pevex i slicni centri), svi kusini su preko zime u brodu, vlaga nula.
izolacija je 40mm stirodur, plus kontrastampa 10mm u sendvicu, unutra je poprilicno toplo (citaj oko 15c kad je suncan dan) kad je van bura i nula.

motor je novi i stvarno sa njega nista ne kapa, tako da ni tu nemam nikakvih mirisa.

dok sam imao stari motor uvik je sa njega nesto kaplalo ili ulje ili nafta, kapljalo je na bukoli tako da je uvjek bilo i mora unutra, vjecno vlaga vjecno neki miris naftnih derivata, a vjeruj mi tako je zimi u 90% brodova u koje sam usao a da imaju unutarnji motor.

ti svoj brod odrzavas dobro i imas novi motor pa ti ovo sve skupa nije poznato, tj jasno.

btw,
imam auspuh na boku broda tocno na polovici, ne smeta mi vjetar u krmu i nikad nemam apsolutno nikakvih mirisa ispusnih plinova u brodu, al jako dobro znam da ih je itekako bilo prije nego je auspuh dosao na bok
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 23. 09. 2021. (09:32)

dobro u ovaj smjer smo krenuli jer sam htio reć da loše imaju vlagu i miris bez obzira na motor, kao npr onaj video od istranke, često imaju puna spremišta vode kao i kobilicu... ako je sistem bukole, uvjek naravno dođe mora, ali to more od bukole kao i sve ispod motora opet bi trebalo biti odvojeno od kabine, meni je tako bilo i na dmb-u na dalmatinki.. na primorki sam htio zamjenit od trinele na volvo ležaj da mi bude sve suho ali odustao sam kad sam vidio na potpuno novim ugradnjama da ipak nije suho pa zato sam odustao.. to sve govorim na obje barke kako je bilo... dakle santina odvojena, a motor fizički potpuno zatvoren i zvučno izoliran... i taj dmb kad se otvorio poklopac u kookpitu osjetio se miris ulja i nafte, ali recimo da ja u kabini nisam to primjetio tj. nije mi predstavljalo nešto sa čime se nemože... auspuh je na dalmatinki bio iza, a na primorki sam premjestio sa strane kad sam stavlja spojler, i zna ponekad doć miris ali tako isto dođe i sa vanjskim... jednom sam pomoćni išo isprobavaat a natanka sam uzpomoć gume sa kojom tankam naftu... i iako je dole na spojleru zadimio sam cjelu valu ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ivica1611 » 23. 09. 2021. (15:04)

Da se nadovežem na priču o odvlaživanju. Ja za kuću kod Baške kupujem kalcijev klorid (koji je glavni sastojak mnogih odvlaživača) u firmi Probiotik u Zagrebu. !0 kg košta oko 120-130 kn. Ove godine sam i u Primorku na suhom stavio cca 2 kg pa me zanima kako će djelovati. U kući sa zatvorenim prozorima od 9. do 5. mj. nema vlage.
ivica1611
New Entry

Tip plovila: Primorka 630, Sole Mini 33

PostPostao/la Rexi » 23. 09. 2021. (22:51)

ivica1611 je napisao/la:Da se nadovežem na priču o odvlaživanju. Ja za kuću kod Baške kupujem kalcijev klorid (koji je glavni sastojak mnogih odvlaživača) u firmi Probiotik u Zagrebu. !0 kg košta oko 120-130 kn. Ove godine sam i u Primorku na suhom stavio cca 2 kg pa me zanima kako će djelovati. U kući sa zatvorenim prozorima od 9. do 5. mj. nema vlage.

kako to izgleda? moze neki link?
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la josey » 24. 09. 2021. (05:09)

ivica1611 je napisao/la:Da se nadovežem na priču o odvlaživanju. Ja za kuću kod Baške kupujem kalcijev klorid (koji je glavni sastojak mnogih odvlaživača) u firmi Probiotik u Zagrebu. !0 kg košta oko 120-130 kn. Ove godine sam i u Primorku na suhom stavio cca 2 kg pa me zanima kako će djelovati. U kući sa zatvorenim prozorima od 9. do 5. mj. nema vlage.

wikipedia kaze da nije bas tako
https://hr.wikipedia.org/wiki/Silika-gel
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la ivica1611 » 24. 09. 2021. (09:08)

Kalcijev klorid je u obliku zrnaca, 10 kg je pakirano u kanti kao npr. Jupol. Ja ga stavljam u krpu, zavežem na vrhu da dobijem kao loptu i stavim na plastično postolje i u veću kantu gdje se sakuplja voda. Danas idem do barke pa ću poslikati kako to izgleda. Susjedi koji imaju ključ moje kuće povremeno izlijevaju vodu koja je u kanti.
Istina, silikagel je odlična higroskopna tvar, ali je meni daleko lakše nabaviti kalcijev klorid koji se nalazi u mnogim odvlaživačima (Ceresit, Bison...).
Wikipedija također kaže https://hr.wikipedia.org/wiki/Kalcijev_klorid
ivica1611
New Entry

PostPostao/la ivica1611 » 24. 09. 2021. (09:15)

ivica1611
New Entry

PostPostao/la ivica1611 » 27. 09. 2021. (12:15)

cacl2 3.jpg
cacl2 2.jpg
cacl2 1.jpg

nakon 20 dana u kanti je bilo oko 4 dl vode
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ivica1611
New Entry

PostPostao/la el passo » 27. 09. 2021. (12:49)

peroLA je napisao/la:
el passo je napisao/la:
josey je napisao/la:super brojke,
bravo
vozis na 6.5kn i trosis jos 1 litru manje
a motor ce te nadzivit

a za kvalitetu boravka na brodu ti vjerujem, em nema buke, em nema one kašete u koju tija netija svako malo opališ sa noznim prstom

imas super brodic a i vidin da je ispunija tvoja ocekivanja, sad je ostalo samo gustat

Uf, spasio si se. Samo sam čekao kada ćeš navesti miomirise u kabini...ali dobro po tebe da nisi... :lol:
Sory Pero, morao sam :) :thumbup:

Necu ne ;) pogotovo u situaciji u kojoj si

Dobra :lol: :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Ivek Zagorec » 30. 05. 2024. (11:51)

Ovo mi je naljepša primorka koju sam vidio, stvarno rađeno sve iz ljubavi, to je prava ljubav prema brodu.
I ovo je pun pogodak vanbrodski motor. :thumbup:
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la ginekol7 » 03. 06. 2024. (09:59)

TNX!
Primorka je jeftin i relativno prostran brodić koji se može prilagoditi raznim namjenama i
ne zahtjeva neku jaku konjicu po krmi ili u santinama.
Uskoro (sutra!) je porinuće mojeg novorenoviranog i nadograđenog motorsajlera ali Primorka
ostaje radi ribolova uključivo i višednevne ribolovne izlete za što je savršena.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 03. 06. 2024. (12:54)

super,čestitam :) nadam se da će "kvaltiteta boravka" biti zadovoljavajuća s obzirom na Volva ;) u odnosu na VB, koji ne trese
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 03. 06. 2024. (15:23)

Ivek u FB oglasniku imaš jednu top, najbolja do sad koju sam vidio, motorizacija PArsun 9.9 cijena 6, vjerujem da bi išla i dolje nešto... ako požuriš eto ti super prilike... ovo je top, i zadovoljavajuća kvaliteta boravka
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 03. 06. 2024. (17:32)

Vidio sam ju, ali mislim da moram još malo strpljenja imat za brodicu.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.