Moja Primorka refit Phase I

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Moja Primorka refit Phase I

PostPostao/la Maximus_Navus » 13. 09. 2021. (00:55)

Hajde da i ja pokusam da predstavim ono sto sam pokusao sa majstorima sprovedem ovog ljeta.
Mozda se nekom svidi mozda ne ali ja sam zasad zadovoljan.
Elem, u pitanju je stara primorka.. nasao sam je na oglasima, zapustenu i odlucio da udjem u pricu.
Za pocetak je skinuta nadkabina i stavljena nova sa hardtopm...
Uradjen je spojler tzv. Katamaranski..
Preuredjeno zrcalo i krma da.moze da primi Tohatsu 30 4t..
Izvadjen je stari torpedo 9ks..
Nove komande, sajle, kusini..
Novi prozori..
Sada ide oko 8 putne.. potrosnja oko 4-5 litara na sat..
Za zimu me ceka unutrasnjost, tapaciranje krova, pregrade za ostavstine, rezervoar vode i razvodjenje struje .
Toliko.za.sada.
Pozzz iz cg:)
Maximus_Navus
New Entry

Tip plovila: Kvarner plastika primorka 630, Tohatsu 30 4T

Re: Moja Primorka refit Phase I

PostPostao/la ginekol7 » 13. 09. 2021. (06:43)

Bravo! Nabaci koju sliku. Reka sam ja da su Primorka i (pogotovo) Dalmatinka, dušu dale za VBM.
Te su brojke čak i bolje od mojih :thumbup: :thumbup:
ginekol7
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 13. 09. 2021. (07:40)

ginekol7 je napisao/la:Bravo! Nabaci koju sliku. Reka sam ja da su Primorka i (pogotovo) Dalmatinka, dušu dale za VBM.
Te su brojke čak i bolje od mojih :thumbup: :thumbup:

ovo je reć s**t "dušu dale za VBM." nevezano za pohvale za oba projekta, bitno da ste zadovoljni ali nemojte s**t isto u temi Baylinera napišite da je dušu dao za vb... kakav je to rezultat 30ks 8putne, i bolji od nečeg, pa to je minim za očekivat... ali kad se radi eksperiment je sve dobro... jeste bili na tehničkom pa da vidim ako je dušu dalo, jeste bili na moru 3, jeste probali juga po krmi, jeste probali bure po preko natkabine?
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 13. 09. 2021. (07:49)

super projekt.
pohvale, samo nabaci koju sliku.
definitivno ce bit malo vise mista nego sa u utarnjim motorom kd se makne ona skala ispred ulaza u kabinu.

medjutim snaga od 30ks definitivno faljena skroz.
za deplasmansku voznju 2x previse snage 15-20 ks i vise nego dovoljno, a za planing ili glisiranje premalo, al
isto tako perola nemoj se odma ljutit na covika. :(
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 13. 09. 2021. (08:04)

josey je napisao/la:super projekt.
pohvale, samo nabaci koju sliku.
definitivno ce bit malo vise mista nego sa u utarnjim motorom kd se makne ona skala ispred ulaza u kabinu.

medjutim snaga od 30ks definitivno faljena skroz.
za deplasmansku voznju 2x previse snage 15-20 ks i vise nego dovoljno, a za planing ili glisiranje premalo, al
isto tako perola nemoj se odma ljutit na covika. :(

haha a evo, bilo je Josey od srca, desi se i tebi ;)
ja recimo mislim da je Primorka dušu dala jer se može veliki hardtop stavit pa puno solara pa el.motor i jedro pa se uživa u tišini. Pa se po jezeru može plovit koliko oćeš... ne ljutim se više evo.. imao sam neke teške dane u zadnje vrijeme... kraj ljeta je pa me kriza hvata, još umjesto namore moram u Mađarsku 3 dana..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 13. 09. 2021. (08:24)

je, istina i ja popizdim i podivljam, pogotovo kad se neka stvar povuce kroz 2-3 teme :shock:

ajde nije kraj svita, uvik ima dogodine lito samo da je zdravlja :thumbup:
svi cem o miplovit
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 13. 09. 2021. (08:44)

a i nije kraj sezone još, baš je i pala neka ideja za ić lignjarit na Unije jedan cijeli vikend ako bude bapskog ljeta, nego pokušavao sam na ove teme čim više šutit, zato što prije svega me to uopće ne zanima i neka ljudi rade šta hoće, ja ovo što sam rekao za struju, je stvarno bilo objavljeno u Burzi Nautike i firma iz rijeke koja još uvjek izljeva iz kalupa primorke je to napravila... sve je možda dobro ali reć da je dušu dalo je za mene pretjerat, radi onoga šta sam više puta ponovio a to je atest, položaj propelera u odnosu na metacentar i kamo je bilo prije, preraspored težine i snage itd....
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Maximus_Navus » 13. 09. 2021. (09:20)

Ovako je izgledala na pocetku...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Maximus_Navus
New Entry

PostPostao/la Maximus_Navus » 13. 09. 2021. (09:24)

a dosli smo trenutno na ovakvo stanje :)
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Maximus_Navus
New Entry

PostPostao/la Maximus_Navus » 13. 09. 2021. (09:38)

Mada sam znao da će biti raznih mišljenja, opet na kraju je sve stvar ukusa.
Lično sam zadovoljan, s obzirom da nisam gadjao da idem na poludeplasmanske rezultate, te otud i zbor snage motora. MOzda je trebalo dodat jos 10ks ali ne zalim se.
@Ginekol.. kakvi su tvoji rezultati sa VB?
Kakva je po buri i jugu snage 3 ne znam , ali kada prodjem tu situaciju javit cu iskustvo. Svakako da je razlika značajna u odnosu na ono kako sam osjecao more sa pasarom.
Kobilicu smo kratili pod uglom od 45stepeni na krmi da bi propela dobila vise vode, i po meni je rezultat zadovoljavajući, nema kloparanja, niti po valu propela ispada iz vode.
Planiram joj jos stavit i brkove po uzoru na primjere sa foruma. Meni licno nije problem bocni val ali opet stabilnosti nikada nije na odmet.
p.s fale mi slike odpozadi i u kokpitu , ali cu postavit ovih dana.
Maximus_Navus
New Entry

PostPostao/la peroLA » 13. 09. 2021. (09:47)

https://www.youtube.com/watch?v=ljqf-LK5uuA
https://www.youtube.com/watch?v=cBDXoDB5RPw

evo puno puta smo ovo vidjeli... čak ovaj sa vb nisam ni gledao ali mene je fasciniralo bilo... s obzirom da si radio već na kobilici možda se još šta može, budući da imaš više snage na propeli nego ja... moji rezultati Sole 26 max 3600okretaja, na 2800 6.4, na 3000 7.4, na 3400 9.6 cca, 2800-3000 najčešće plovim, ostalo je samo za se kurčit kad me neko pokušava proć sa nekim s****... ja imam spojler by elpasoo
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 13. 09. 2021. (10:00)

perola, ovo ti sad namjerno podjebajes i provociras ili ? :D
usporedjivat unutarnji dizel na direct drive i vanbrodski :D
daj pa to je sprdacina olitiga cisto pod*ebavanje :D

nu vidi kolka je tebi propela a kolka je njemu

ako nekom nije jasno o cemu pricam,
evo nek perola i kolega maximus vezu svoje primorke krmama, perola pun gas napred i maximus pun gas napred sa VB
mislim da svi znamo rezultat :)

perola, mucki provokatoru :D

evo ako nekom nije jasno, ja cu sa mojom skatulom i 120 traktorskih konja vezat kakav gumi ili fishera sa 120ks sa VB, po krmi pa ce mo se vuc :shock:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Maximus_Navus » 13. 09. 2021. (10:39)

Hahahha.. hvala za savjete i ove filmice.. gledao sam i ja to vise puta.
Razlika je sto ovaj mercury ima 50 ks i sto je na ovoj primorci kobilica skinuta do pola barke. Ali kao sto rekoh nije mi to bio cilj :)
A za ovo sa propelama... e bas nisam verziran skroz ali mislim da ne bih imao sanse protiv dizela.. ;)
Generalno drago mi je da je tema produkovala interesovanje.
Btw.. konsultovao sam se sa El_passom oko nadkabine i spojlera.. covjek sve zna!
Maximus_Navus
New Entry

PostPostao/la ginekol7 » 14. 09. 2021. (07:17)

Sva iskustva sa ovakvom preinakom sam već podijelio na forumu. Nisam išao na poludeplasmanski režim već na čisti deplasman.
Zato nisam rezao kobilicu radi zadržavanja dobre upravljivosti pri minimalnom gasu.
Cilj mi je bio dobiti prostor u brodu i normalni prolaz u kabinu, spustio sam pod ispred kabine za 25 cm radi stajaće visine.
Nema buke, trešnje... Probao po jugu, dobra trica, bez problema i (gotovo) bez usporavanja. Iskreno, osjeti se da fali 250 kg
u santinama. To osjetim ja koji sam probao i jedno i drugo. Treba paziti pri plovidbi sa jačim morem u krmu ali nikakav problem.
Imam Yamu 25 ks high trust i to mi se čini dobro. Malo preko pola gasa 7 čv (putna) 4,5 l potrošnja. Na 4200 8,5 i 7 l potrošnja.
I pri tome razgovaraš kao u automobilu. A to što netko stavi 100 ks i ide 12 čv..."šekondi gušti". Sto ljudi sto ćudi, sto žena - dvista sisa.
Za MENE je ovo idealno. Ovaj brod nema veze sa običnom Primorkom. Ma što to nekome značilo. :wave:
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 14. 09. 2021. (08:38)

40 do max 50 ks je 11-12čvora nemojmo pretjerivat... ako je tako super rezultati su ti dosta ok, pitanje šta bi bilo sa većom težinom... i važno da ti je idealno... ja recimo kad sam imao dalmatinku sa potpuno punom kobilicom (s kojom je bio sličan osjećaj ko na drvenoj) i potom prešao na primorku sa praznom kobilicom, osjećao sam se dosta više i nestabilnije, poslije je to rješio djelomično spojler, djelomično teret i to što sam se naviknuo, u oba slučaj unutarnji motor...
ginekol7 ja vjerujem da me razumješ o svemu šta pričam s obzirom na svoje iskustvo u plovidbi koje imaš, jedino mi je čudno kad tvrdiš da je nešto bolje, što možda tebi iz nekog razloga je ali generalno i po zakonima fizike nije, vjerujem da je glavni razlog Torpedo ili ako nisi probao plovit sa kakvim boljim dizelom
i tvrdim da se moće razgovarat i na mojoj primorki sa dizelom a bogami moglo se i na dalmatinki sa dmbom koji je bio ugrađen kako spada....
što se jačine motora općenito tiče mislim da je za deplasman pogođeno 25-30ks jer je za to i rađena i tu ostane malo rezerve a sa spojelrom se dobije milja i to je to..bez spojlera će i 25ks kopat na primorki, a sve ispod toga ostaje bez rezerve...
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.