Istranka, rekonstrukcija i preuredjenje

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Istranka, rekonstrukcija i preuredjenje

PostPostao/la 4ever » 10. 08. 2021. (19:34)

josey je napisao/la:neznam zasto bi ispucalo kao staklo ako je laminirano dobro i docoljno debelo.
na slikama nemozes vidjet jel dobro ili ne ali s obzirom na obim posla u koji se covjek upustio, nebi rekao da je pao sa kruske i da nezna sto radi.

...josey bas zato sta je debelo
Ako malo bolje pogledas onda se kroz ispunu vidi krmeno zrcalo sta znaci da je vrh skoro sama smola bez puno laminata, 10 kila smole bi bilo jace ugradeno sa par kombinacija mat roving
Inace za neka vezivanja i cvrstocu bi radije koristia epoksi smolu pomisanu sa aerosilom i to je kamen a ovako gledajuci sliku i kolicinu smole po meni je isto ka da je nalia rupu talkom :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la josey » 10. 08. 2021. (22:13)

gledam alike opet
vidim da je atavio roving
vidim da je izlaminirano
nevidim gdje si vidio da nije
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la infinitas » 10. 08. 2021. (23:57)

4ever je napisao/la:josey bas zato sta je debelo
Ako malo bolje pogledas onda se kroz ispunu vidi krmeno zrcalo sta znaci da je vrh skoro sama smola bez puno laminata, 10 kila smole bi bilo jace ugradeno sa par kombinacija mat roving
Inace za neka vezivanja i cvrstocu bi radije koristia epoksi smolu pomisanu sa aerosilom i to je kamen a ovako gledajuci sliku i kolicinu smole po meni je isto ka da je nalia rupu talkom :thumbup:

Mislim da nisi bas ispratio tok radnje oko zrcala.
Prvo sam plastificirao 10 slojeva vune i rovinga na postojecu plocu i tu vec dobio 13mm laminata, tu je poslo nekoliko kg smole. Zatim uz njega naslonio drugu plasticnu plocu koja ima.nekih 7-8mm a onu supljinu koja se javila izmedju, 7-8mm, napunio smjesom plastike i sjeckanih vlakana stakloplastike.
Na samom vrhu jesam napunio ciste plastike par cm dubine, koja je vec ispucala sama od sebe ali cu taj dio svakako jos dosta da brusim da bih uklopio gornji dio.. slikacu sjutra drugacije, da se bolje vidi

Jesam je predimenzionisao, sad kapiram, radim prvi put ovako nesto i cinilo mi se da je ovako ok...
infinitas
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka P500

PostPostao/la infinitas » 11. 08. 2021. (00:30)

Nego, idemo dalje... Zavrseno je komplet oblaganje sa unutrasnje strane.
Radio sam uvece jer samo tada su mi temperature dozvoljavale da spremim pola kg smole a da se ne pocne stvrdnjavati do kraja jednog sloja. Bude zbog nocnog rada i poneka greska, vazduh ostane ali nista strasno.
Radio sam "mokro na mokro", cini mi se da tako ide manje materijala. Roving se utapa u mat bez dodavanja smole. A debeli mat upija samo tako... Otprilike je islo 1.5kg po.jednoj traci.
Trake su 50cm siroke a duzina se otprilike pogodila sa fabrickom dimenzijom mata, 125cm. Preklapao sam ih po 4-5cm, tako da dobijem dodatno neku vrstu rebara. Opet-cinilo mi se kao dobra ideja iako je mozda bilo bez potrebe na taj nacin odraditi sve...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
infinitas
New Entry

PostPostao/la infinitas » 11. 08. 2021. (00:35)

Jos malo cu plastificirati na pramcu i dno kobilice, pa da sredim ivice i bacam se na gornji dio
infinitas
New Entry

PostPostao/la 4ever » 11. 08. 2021. (08:40)

infinitas je napisao/la: Zatim uz njega naslonio drugu plasticnu plocu koja ima.nekih 7-8mm a onu supljinu koja se javila izmedju, 7-8mm, napunio smjesom plastike i sjeckanih vlakana stakloplastike.
Na samom vrhu jesam napunio ciste plastike par cm dubine, koja je vec ispucala sama od sebe ali cu taj dio svakako jos dosta da brusim da bih uklopio gornji dio.. slikacu sjutra drugacije, da se bolje vidi

Jesam je predimenzionisao, sad kapiram, radim prvi put ovako nesto i cinilo mi se da je ovako ok...

.....samo ti radi i svaka cast za volju :thumbup: ,pogleda sam slike i s obzirom da je krmeno zrcalo zna sam da ce popucat
Koristi ako imas di kupit tamo usporivac smole i slobodno mozes ic sa 4 sloja a da ti ne zakuva
Marco ti je da savjet i poslusaj dok si u toj fazi pa pojacaj sa kojom trakom poliuretana i to uzduzno jer se plastika tako pojacava :thumbup:
Zadnja izmjena: riberer; 11. 08. 2021. (09:02); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la infinitas » 11. 08. 2021. (10:44)

4ever je napisao/la:....samo ti radi i svaka cast za volju :thumbup: ,pogleda sam slike i s obzirom da je krmeno zrcalo zna sam da ce popucat
Koristi ako imas di kupit tamo usporivac smole i slobodno mozes ic sa 4 sloja a da ti ne zakuva
Marco ti je da savjet i poslusaj dok si u toj fazi pa pojacaj sa kojom trakom poliuretana i to uzduzno jer se plastika tako pojacava :thumbup:

hvala na podrsci... usporivaca nema kod nas tako da je sve trka sa vremenom na ovoj vrucini. a bas bi bilo dobro da ima, mogao bih i popodne ponesto isplastificirati

nije mi jasno to uzduzno ojacanje, kuda?...

"
macro je napisao/la:Vrlo dobro. One rupice jesu osmoza.
Kolumbu ispuni kvarcom i smolom, da ne bude vergulasta. Nebi radija rupe u bočnim stranicama jer ćeš je tako oslabit. Ako negdi oćeš dodat ojačanja (u obliku lungaina ili sl.) koristi poliuretanske ploče krojene i lipljene po želji pa plastificiraj priko. Ta varijanta je puno bolja od drva.

za kobilicu cu jos razmisliti, sracunao sam da treba oko 30kg kvarca plus 10kg smole. na ove cijene to je nekih 65e... treba ustedjeti dje nije neophodno :)

sta su te ploce poliuretana? dje se to kupuje?
infinitas
New Entry

PostPostao/la 4ever » 11. 08. 2021. (11:52)

..pojacas ga di oces uzduzno ko sta ti je marco reka kako stoje logarine,plasricni brod se pojacava uzduzno a drveni sa rebrima
Nadi na otpadu staru skrinju,zamrzivac i izvadi iz njega poliuretan ,iskroji ga 5×5 i plastificiraj od prove koji metar ili po zelji :!:
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 11. 08. 2021. (16:29)

stavi 0.5% ubrzivaca umisto 1%
na ovoj vrucini ce ti dat malo vise vremena da radis, i nece “zakuhat”
a stisnut ce 100%

sad ce plasticari krenut nevalja nemoj
been there done that
tisuce puta sam to napravio, stiska normalno, taman ti da malo vise vremena da zavrsis
josey
Old Senior Member

PostPostao/la infinitas » 11. 08. 2021. (18:36)

Neke stvari koje sam radio sa otprilike 0.8 su ostale malo ljepljive po povrsini pa nisam htio probati nize od toga.
Ali kad vec predlazes-pokusacu sa 0.5 neku manju povrsinu da vidim kako se ponasa. Javicu rezultat. Uz nastavak radova sledecih dana...
infinitas
New Entry

PostPostao/la josey » 11. 08. 2021. (21:56)

ako se ne varam a mislim da se ne varam,
stakloplastika ti na dodir uvik ostane kao “ljepljiva”
ne ostane na prstu nista al ljepi.
dokle god ne obrusis, zamatiraš taj gornji tanki sloj. ili naravno ako radis u kalupu pa gelcoat pa smola onda je ok.

dakle moj savjet ti je 0.5 i stisnut ce.
ispod toga nisam nikad probao a iskreno ni nebi, iako mozda i stiska :)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 11. 08. 2021. (22:49)

evo kaze prijatelj da je probao sa 0.3 i da je stislo, da je trebalo duze nego inace al da je stislo (nezna kolko jer je ostavio preko noci i dosao ujutro)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la infinitas » 19. 08. 2021. (16:06)

Popunio sam kobilicu smjesom kvarca i smole. Nisam bas siguran u to ali poslusah savjete.

Zatim sam se bacio na gornji dio... Poskidao sva ojacanja jer su daske trule. Ocigledno im nije funkcija da budu cvrste ali svakako me nervira da stoje trule i vlazne.
infinitas
New Entry

PostPostao/la infinitas » 19. 08. 2021. (16:11)

Ovaj otvor odlucih da zatvaram, za 15 godina koriscenja barke nikad nije zatrebao... Samo smeta.
Mislio sam se oko zatvaranja, tj cvrstoce ovakog nacina ali poslije dva sloja debelog mata to je vec cvrsto. Kad stavim rebra od plastike a sa gornje strane jos jedan sloj mislim da nece bit razloga za brigu.
infinitas
New Entry

PostPostao/la josey » 19. 08. 2021. (22:41)

sve si ok napravio, samo napravi rebrenice od poliuretana i plastificiraj sa 3 sloja. sa donje strane palube naravno

po meni niso treba stavljat kvarc u kobilicu ali ok. svak ima neku svoju viziju
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.