macro je napisao/la:Maleni je napisao/la:ovu schemu za primazivanjen drvenog kalupa slojen smole san takodjer skupia sa foruma, medjutin ocito san negdi priskocija proceduru. nisan dovoljno ceka da se osusi ta smola ili san ulija manje utvrdjivaca kako je bilo vruce, uglavnom ostavia san ga da se osusi priko noci, a to mu nije bilo dovoljno, jer mi se cili laminat zalipija za kalup, tako da san taj drveni kalup iscipa, sta me nije ni briga, ali san pri tome ostetija djelkot, te se po cilome izlivu vidi onaj sloj smole koja je sad priko djelkota. svo zlo bilo u tome, ko radi taj i grijesi, sad cu to morat dodatno brusit, kitat i opet piturat, ali san naucija lekciju.
ovde bi volia koji komentar iskusnijih, kako san zapravo to triba obavit.
pratia san prethodne teme i u temi o maestralu 710 i jos nekim san vidia da to ispada ka iz ducana di se isto izlivalo iz drvenih kalupa. ono sta mislin da san pogrijesia jest to da mi je taj premaz smole na kalup bija jos bokun frisak kad san na na njega nanosia vosak/odjeljivac. a mozda je pogreska bila u tome sta odjeljivac nisan dovoljno polira i ceka da odstane. namaza san dvi ruke (po ure razmaka izmedju voska) i onda nakon maza djelkot, pa je to ispalo ovako...
po meni je taj sloj smole priko drva višak. za to služi vosak, po potrebi više slojeva i dat mu koju uru da se osuši. ili, ako baš inzistiraš, obična pitura.
inače lipo figura, samo si triba produžit pasaru za metar, metar ipo kad već radiš

drago mi je da ti se svidja dosasadasnji rad, za ovi sloj smole se mogu slozit s tobom sad kad vidin sta mi se dogodilo. taj nacin san odabra zapravo za isprovat i vidit kako ce bit. kako san ima one utore i zljebove utisno, a duboko, bilo je skoro nemoguce to sve pokitat i obrusit kako bi tribalo, a mozda je i vrime bilo presudno. kad san namaza smolu, ona je popunila lipo sve rupice od drva i nekako sve stopila u jednu lipu zagladjenu masu, di san mislia da ce odjeljivac dobro radit, medjutim kako san vec ranije opisiva to se nije dogodilo jer san negi zafrkuljia. po onome sta san do sad iskusija mislin da ako se radi kalup ili model od iverice koja ima onu zastitnu obojanu foliju, da se priko nje moze direktno mazat vosak i onda djelkot, medjutim kad je to drvo onda bi tribalo vise slojeva voska/odjeljivaca, jer drvo upije gelkot pa onda i slipi.
Ovo sta spominjes produzivanje pasare za metar do metar ipo ne cini mi se dobro iz nekoliko razloga. to je mala pasara koju ka i svaki brod "trpi" nekakvo estecko produljivanje do 10%, kako san ja i uradia (u gornjem dijelu), zatim tolika duzina pasare meni nije potribna, jer to onda pricamo o duljini gradaca, sta mi opet nema neke racunice, pa je tu jos dodatnoga posla a i ovde ga ima na pretek i vise od planiranog. mislin da za produljivanje ovakve pasare triba rasirit i krmu, kako je to Harpoti ucinija u svojem slucaju, jer se ova krma suzava u krmenom dijelu, pa ako samo produljis, to ti onda izgleda ka produzena primorka sa limun krmon koja je onda totalno neiskoristiva i brod izgleda bas onako kako ja nebi zelia, E!
Uglavnom, drago mi je da pratis temu i fala ti na komentaru. Moj cilj je dobit krmeni prostor koristan za panulu, da san blizu bande i da to ujedno lipo figura.