pasara jugoplastika -modificiranje

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: pasara jugoplastika -modificiranje

PostPostao/la Maleni » 25. 07. 2016. (00:54)

slika
tu je sad vec sve plastificirano i zavrsno obojano dvi ruke topcoatom.
slika
evo ovo je ujedno i posljednja slika mog dosadasnjeg rada na kaicu. krmena klupica je samo postavljena na svoje misto.
slijedeci je korak upasat je u potpunosti i slipit sa brodon, pobrusit i kitat di je potribno, te salit i uklopit poklopac krmene klupice i jos toga i jos toga.....
zivi bili pa vidili. :D
Maleni
New Entry

Tip plovila: Jugoplastika 460+DMB 450LDA

PostPostao/la el passo » 26. 07. 2016. (07:41)

Super ti je ispalo ! Dobro si to odradio i popratio sa slikama :clap: ....čekam nastavak :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la macro » 26. 07. 2016. (09:51)

Maleni je napisao/la:ovu schemu za primazivanjen drvenog kalupa slojen smole san takodjer skupia sa foruma, medjutin ocito san negdi priskocija proceduru. nisan dovoljno ceka da se osusi ta smola ili san ulija manje utvrdjivaca kako je bilo vruce, uglavnom ostavia san ga da se osusi priko noci, a to mu nije bilo dovoljno, jer mi se cili laminat zalipija za kalup, tako da san taj drveni kalup iscipa, sta me nije ni briga, ali san pri tome ostetija djelkot, te se po cilome izlivu vidi onaj sloj smole koja je sad priko djelkota. svo zlo bilo u tome, ko radi taj i grijesi, sad cu to morat dodatno brusit, kitat i opet piturat, ali san naucija lekciju.
ovde bi volia koji komentar iskusnijih, kako san zapravo to triba obavit.

pratia san prethodne teme i u temi o maestralu 710 i jos nekim san vidia da to ispada ka iz ducana di se isto izlivalo iz drvenih kalupa. ono sta mislin da san pogrijesia jest to da mi je taj premaz smole na kalup bija jos bokun frisak kad san na na njega nanosia vosak/odjeljivac. a mozda je pogreska bila u tome sta odjeljivac nisan dovoljno polira i ceka da odstane. namaza san dvi ruke (po ure razmaka izmedju voska) i onda nakon maza djelkot, pa je to ispalo ovako...

po meni je taj sloj smole priko drva višak. za to služi vosak, po potrebi više slojeva i dat mu koju uru da se osuši. ili, ako baš inzistiraš, obična pitura.

inače lipo figura, samo si triba produžit pasaru za metar, metar ipo kad već radiš :mrgreen:
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la Maleni » 27. 07. 2016. (02:37)

el passo je napisao/la:Super ti je ispalo ! Dobro si to odradio i popratio sa slikama :clap: ....čekam nastavak :thumbup:

zahvaljujem se na komentaru i moran priznat da mi se svidja nacin na koji ti radis :thumbup: :thumbup:
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 27. 07. 2016. (02:56)

macro je napisao/la:
Maleni je napisao/la:ovu schemu za primazivanjen drvenog kalupa slojen smole san takodjer skupia sa foruma, medjutin ocito san negdi priskocija proceduru. nisan dovoljno ceka da se osusi ta smola ili san ulija manje utvrdjivaca kako je bilo vruce, uglavnom ostavia san ga da se osusi priko noci, a to mu nije bilo dovoljno, jer mi se cili laminat zalipija za kalup, tako da san taj drveni kalup iscipa, sta me nije ni briga, ali san pri tome ostetija djelkot, te se po cilome izlivu vidi onaj sloj smole koja je sad priko djelkota. svo zlo bilo u tome, ko radi taj i grijesi, sad cu to morat dodatno brusit, kitat i opet piturat, ali san naucija lekciju.
ovde bi volia koji komentar iskusnijih, kako san zapravo to triba obavit.

pratia san prethodne teme i u temi o maestralu 710 i jos nekim san vidia da to ispada ka iz ducana di se isto izlivalo iz drvenih kalupa. ono sta mislin da san pogrijesia jest to da mi je taj premaz smole na kalup bija jos bokun frisak kad san na na njega nanosia vosak/odjeljivac. a mozda je pogreska bila u tome sta odjeljivac nisan dovoljno polira i ceka da odstane. namaza san dvi ruke (po ure razmaka izmedju voska) i onda nakon maza djelkot, pa je to ispalo ovako...

po meni je taj sloj smole priko drva višak. za to služi vosak, po potrebi više slojeva i dat mu koju uru da se osuši. ili, ako baš inzistiraš, obična pitura.

inače lipo figura, samo si triba produžit pasaru za metar, metar ipo kad već radiš :mrgreen:

drago mi je da ti se svidja dosasadasnji rad, za ovi sloj smole se mogu slozit s tobom sad kad vidin sta mi se dogodilo. taj nacin san odabra zapravo za isprovat i vidit kako ce bit. kako san ima one utore i zljebove utisno, a duboko, bilo je skoro nemoguce to sve pokitat i obrusit kako bi tribalo, a mozda je i vrime bilo presudno. kad san namaza smolu, ona je popunila lipo sve rupice od drva i nekako sve stopila u jednu lipu zagladjenu masu, di san mislia da ce odjeljivac dobro radit, medjutim kako san vec ranije opisiva to se nije dogodilo jer san negi zafrkuljia. po onome sta san do sad iskusija mislin da ako se radi kalup ili model od iverice koja ima onu zastitnu obojanu foliju, da se priko nje moze direktno mazat vosak i onda djelkot, medjutim kad je to drvo onda bi tribalo vise slojeva voska/odjeljivaca, jer drvo upije gelkot pa onda i slipi.
Ovo sta spominjes produzivanje pasare za metar do metar ipo ne cini mi se dobro iz nekoliko razloga. to je mala pasara koju ka i svaki brod "trpi" nekakvo estecko produljivanje do 10%, kako san ja i uradia (u gornjem dijelu), zatim tolika duzina pasare meni nije potribna, jer to onda pricamo o duljini gradaca, sta mi opet nema neke racunice, pa je tu jos dodatnoga posla a i ovde ga ima na pretek i vise od planiranog. mislin da za produljivanje ovakve pasare triba rasirit i krmu, kako je to Harpoti ucinija u svojem slucaju, jer se ova krma suzava u krmenom dijelu, pa ako samo produljis, to ti onda izgleda ka produzena primorka sa limun krmon koja je onda totalno neiskoristiva i brod izgleda bas onako kako ja nebi zelia, E!
Uglavnom, drago mi je da pratis temu i fala ti na komentaru. Moj cilj je dobit krmeni prostor koristan za panulu, da san blizu bande i da to ujedno lipo figura. :think: ;)
Maleni
New Entry

PostPostao/la binebi » 26. 01. 2017. (10:05)

Već sam postao ovo pitanje u drugom malo posjećenom dijelu foruma ali kako nema odgovora prebacio sam ga da bude na vidljivijem dijelu . Mod neka obriše ako je van pravila.

Trebao bi savjet kako najbolje sanirati ova oštećenja .
Plan mi je obrusiti kompletnu kolumbu i 25 cm sa strane kolumbe do plastike i navuć 4 sloja 350 g vune , prevuć talk i smolu prebrusiti dat 2 , 3 ruke primera i onda intonak . a ove rupice ( osmoza ?? ) i napuknuća iznad vodene linije lagano prebrusit pokitat dat 1 ruku primera i piturat auto lakom ( koji lak bi bio dobar ?? )
Dali bi ovako bilo dobro ili ima pametnijih solucija , vjerojatno bi bilo bolje raskopat duplo dno da se lipi s unutrašnje strane ali me strah da se ne otvori pandorina kutija :D
Svaki savijet je više nego dobrodošao.

Ps . ove rupe sam izbušio da bi se ocidila voda koja se uvukla u duplo dno ali sam naknadno otvorio rupu u škafu isušio vodu i sanirao rupu kroz koju je voda ušla unutra . poslije sam špricom napunio smolu u rupe.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
binebi
Member

Tip plovila: Pasara 4,60

PostPostao/la macro » 26. 01. 2017. (11:28)

Ajme.. koliko tebi vridi ova pasara? Ovo nije jeftini zahvat i potrosit ces jedno 2000 kn + masu sati rada da je dovedes u red. U red pod uvjetom da odradis posa besprijekorno. Ne napravis li kako triba nece licit na nista i nece trajat nista.

Idealno bi bilo da nadjes nekoga da ti je povoljno ispjeskari, al ono da ubije boga u njoj, da se otvori sta god ima i onda krenes na sanaciju. Najbolje epoksi kitom pa dalje..

Inace, zboravi auto lak, drzi se rodula i dvokomponentne piture tipa hempel i sl.

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 26. 01. 2017. (11:46)

Ako ne ostane nista na okupu onda plastificiranje. Najbolje slikaj stanje posli pjeskarenja (brusenja).

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

PostPostao/la binebi » 03. 02. 2017. (20:00)

Početak brušenja...plastika mi se zasad čini relativno ok , naša san jedno misto 25x25 cm sa ovim rupicama ( jeli ovo osmoza ? ) ostalo mi izgleda ok
Koji brusni papir inače koristite za ovo ? Uzeo sam 60 ali mi se čini da san mora uzet grublji.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
binebi
Member

Tip plovila: Pasara 4,60

PostPostao/la pecolovac » 12. 08. 2020. (17:40)

Pozdrav evo s maaalo zakasnjenja naletim na ovaj prezanimljivi projekt. Je li zaplovila lipotica i kakva je na moru? :thumbup:
pecolovac
New Entry

Tip plovila: Pasara Dalmatinka 590

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.