StructureScan, SideV, DownV, CHIRP ...

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: StructureScan, SideV, DownV, CHIRP ...

PostPostao/la K0ma » 07. 03. 2016. (06:09)

pozdrav
može jedno pitanje
trenutno sam u americi i kupio sam ehomap 53dv
sa sondom gt 20 zanima me što mogu očekivati od
njega do sada sam imao 521s i s njim sam bio zadovoljan
ovu sondu bi stavio ispod broda negdje na sredini i to je sonda
77/200 a do sada sam imao krmenu sondu 50/200
stavljenu u brod bez bušenja broda stari garmin mi je tako radio odlično
dali je mjesto za sondu uredu kako mislim ili ima neko bolje riješenje
dali mi je tradicionalni sonar isti kao kod starog garmina ili ima razlike
i kakav je down vu sa tom sondom ili je potrebno nabaviti
gt 21 sondu lovim oko porera albaneža znači dubine do 70 metara
prosijek od 30 do 60 m na teškoj panuli za zubce molim onog
tko ima isti ploter ili ima iskustva s njim da da koji savjet :D
K0ma
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adria 800 fnm atm 135

PostPostao/la popecek » 12. 03. 2017. (22:39)

Dizem temu nakon duze pauze.
Gledam ovaj lowrance i simrad structurescan 3d i nevjerovatno izgleda. Jel imao tko priliku koristiti i kakvi su dojmovi?

Evo kako izgleda
https://youtu.be/pI0lV20xL9I
popecek
Member

PostPostao/la Panbo » 14. 03. 2017. (11:00)

Fantastično, ali ima većinom tvrdo dno i nije proša ni 10m dubine. Mislin da je to namjerno tako. Mene je dojmija procesing ali ostaje velika sumlja zbog dometa.
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la boogaloo » 14. 03. 2017. (12:51)

Evo kako to izgleda na 30ak metara dubine
https://www.youtube.com/watch?v=RC5CxnH ... e=youtu.be
boogaloo
New Entry

PostPostao/la Panbo » 14. 03. 2017. (14:59)

Da, hm, vidi se da je lošije, dosta lošije. Ne znam po kome su dubine od 30m "deep water", za nas nisu. Osjetljivost mu je naložena, prvi kontakt desne zrake sa dnom je u zasićenju (imate kontinuiranu bilu traku po desnoj strani a tu bi baš mora imat najbolju definiciju. Tija je pokazat koliko je širok pa je naložija gain. Zbog toga je u najpreciznijem području prepojačan pa tu ne vidi ništa osim bile boje. Govori da je taj brodić zatrpan, po meni je ta slika tribala bit čistija, jer je tu ponovo u plićini. Ja to tako vidim, loše, loše i nikako. Puno para za malo toga. Poprilično san uvjeren da je bilo spustit taj brodić na 90ft da bi vidija samo fleku na dnu, ako i to. Oduševljen san prikazom,.......,samo prikazom.
Panbo

PostPostao/la popecek » 14. 03. 2017. (16:06)

Da, nazalost definitivno je losije na 30m, ali svejedno izgleda bolesno dobro. Vjerojatno ce kroz koju godinu i to napredovati.
Panbo, koji bi GPS/FF preporucio do cca 2000€ sa thruhull sondom? Vidim da se dosta hvali Garmin 74 serija.
popecek
Member

PostPostao/la Panbo » 15. 03. 2017. (12:15)

Pa vidiš, kod mene je to malo čudna stvar sa Garminom. Kad se pojavija bija mi je fantastičan, u pravom smislu te riječi. Stvarno san ga volija jer je tada ima puno lipše i funkcionalnije proizvode od konkurencije. (to je većinom bija Magellan) Onda su dosli ti njegovi fishfinderi koji nisu bili nesto, pa su dosli oni "blue" koji su bili bolji, pa onda slijedeći...ali baza je u tome da oni nikad nisu radili nista novo, a svoj put u tom segmentu su vecinom trazili preko marketinga jer i nisu imali neko drugo oružje. Fishfinderi i radari, vhf stanice pa i autopilot nisu plod njihovog izvornog inženjeringa vec nekog drugog i ti proizvodi su vecinom po meni bili losi, vrlo losi. Svojedobno se znalo cuti da se nista ne uzima od Garmina sto odasilje. Iz tog razloga ih ne volim, ne volim ih jer ne osiguravaju nikakvu tehničku dokumentaciju za svoje proizvode pa se to ne moze profesionalno raditi, ali....sad....koliko vidim amo reć od vremena chirpa i Vu zracenja cini mi se da su im proizvodi odlicni, mozda i zaista najbolji. Ne znam sto se kod njih prominilo ali nesto jest, nabolje, puno bolje, jer je jednostavno nemoguće da ih toliko hvale sa raznih strana svita. Vidio sam puno screenshotova koji po meni i nisu mogli bit bas svi nekako amo reć namisteni, mislim da ima tu dosta neovisnog materijala i kako vidim meni je to njihovo za mene "novo ruho" fenomenalno ako ne mozda i najbolje. Tako mislim da neces falit sa Garminom ni ti ni itko drugi. Ja nisam bas imao prilike to vidit uzivo, pa ne mogu za sve govorit 100%, ali mogu 90.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 15. 03. 2017. (12:31)

popecek je napisao/la:Da, nazalost definitivno je losije na 30m, ali svejedno izgleda bolesno dobro. Vjerojatno ce kroz koju godinu i to napredovati.

Hoce napredovat sigurno, mora, slazem se da izgleda bolesno dobro, ali pomalo, doc ce to na svoje.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 16. 03. 2017. (09:30)

Ovo je dobra i moze se reć, doista aktualna tema. Mogu malo napisati o ovome pa ce to sve skupa biti jasnije. Za globalno trziste prica pocinje 2004. Tada Humminbird izbacuje tkz. Side Imaging. Kako je to tvrtka koja je mnogo puta kopirana, ovaj put su puno pametniji. Zato su "posadili" 14 potvrđenih patenata oko toga i onda krenuli na trziste. Side Imaging postaje doslovno revolucija na slatkim vodama, na slanim, poluprevara i razocarenje, medjutim vremenom napreduje, te se kopira od strane drugih koji jednostavno nisu mogli dozvoliti sebi ogroman gubitak trzista. Cijela tehnologija se bazira na vec provjerenoj vojnoj side scan tehnologiji koja je odavno tu, ali ova je prilagodjena da to sve skupa mozes montirat na jedan mali brod. Igra je u tome sta moras dobit rezoluciju i domet po daljini i dubini. Ti zadaci su međusobno oprecni. To je ka stisnit i prnit. Znaci inženjering je veoma bitan jer moras odredit niz kompromisa. Mislite li da je Humminbird tek onako izbacija to u pocetku na frekvencijama od 262/455 kHz, pa onda posli isa prema nekim visim. Ne. Ispitivanja su trajala mnogo vrimena, a onda drugi dodju na gotovo. Osnova dobre Side Scan slike je siroka sonda u smjeru bok-bok broda ali i sto uža u smjeru naprid-nazad. To nije bas lako napravit. Ugradnja sonde je vrlo bitna kao i postavke. Primjena u moru znatno otezava stvari, negdje oko 50% na frekvencijama visim od 400 KHz. Za more su bolje nize frekvencije, sto rezultira znatnim gubitkom rezolucije. Prijamnici moraju biti strasno osjetljivi jer se veci dio snopa odbija u smjerovima gdje ga ne mozes primiti. Slike visokih frekvencija su fantasticne, ali plitke, za nas nemaju osobitu prakticnu primjenu, ali za Amere i te kako imaju. Garmin ima dovoljno duboke i razlucive slike te radi na 260 KHz, s druge strane Humminbird je od te frekvencije vec u početku odusta, zašto, tko zna, znaju oni. To se zracenje lagano modificira i dobije se Down Scan/Imaging/Vu. To zracenje koristi mnogo istih tehnika ali sa usmjerenjem prema doli, pa se puno toga odbija nazad, te je logicno da su dubinski dometi veći. Kad se ovdje os bolje umiša chirp bit ce to dosta dobro.
Panbo

PostPostao/la Forani » 31. 03. 2017. (16:15)

Pozdrav ljubiteli mora i tehnike i svega sta ide uz to,ucenje i nova iskustva.. :D
Evo da podjelim svoje iskustvo s side image funkcijom.Imam garmin gpsmap 7408xsv i sondu gt51tm.Meni sdide image radi vrhunski i iz prve ruke vrdim da je to islo napred ka sta je nas veliki znalac Panbo reka na frekvenciji 260 meni ide i do 80 m.Sve vise je slabije al jos uvik uspijem vidit pokoju točku ili neki odraz necega,ima tu jos i zumiranje itd nisam jos skroz naucuio sve.. :D Uglavnom dok vozim negdi dalje uvik mi je ukljucen side image i vidi do 300m livo i desno ustvari nekih 250 bas dobro do tih dubina.Nije to neka velika rezolucija al se vide promijene na dnu.Zadnji primjer je vozim se na dubini od 80m kroz kanal i zraka pokazuje 150 m desno neku neravninu,automatsi skrecem desno i na toj razdaljini nalazim na brak koji se dize na 65m.To sam prije moga samo sanjat ,i recimo za manje dubine to je velika stvar jer mozete nac svakakve predmete.Frekvencija radi na 500w i to je recimno taj doseg.Kad bi to napravili na 1kw mozda bi mogli poć i dublje sta bi meni bilo savrseno jer van prema Suscu i Visu idemo na vece dubine od 80m..Ima tu i neka funkcija fish eye 3D prikaz dna i ona koristi kartografiju za prikaz,ima i auto live snimanje dna i vlastita izrada realnih karata,nisam ni to jos naucio ,vise vremena provodim u ribolovu jos uviek.. :wave:
Forani
Member

Tip plovila: Korculanska Pasara s spojlerom,Vetus M417 42

PostPostao/la fishbone » 31. 03. 2017. (17:46)

Evo i meni je dosao isti komplet. Dobro radi ali jos sam mjesec dana u dvoristu pa ne mogu reci iskustva sa mora. Umrezio sam ga putem wi-fi sa iphonom i ipadom, oboje mogu upravljati sa njim, snimati screen shotove i video. Jedva cekam traziti s njim nove poste, za koje ce izobate biti tocno nacrtane i snimljene u realnom vremenu bez pomoci interneta! :)
fishbone
Old Senior Member

Tip plovila: Piculjan 720ng, Yanmar 240

PostPostao/la marin » 31. 03. 2017. (19:15)

ovo miriše na masakr oborite i ostale ribe, di će se beštija sakrit, u marjanskoj brazdi ?

koliko košta taj garminov komplet sa sondom ? Fish, možeš li na njemu gledat karte koje si prije napravija s Lowrancom ?
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la fishbone » 31. 03. 2017. (20:30)

Dosta kosta.. :mrgreen:
Fora je sto mozes snimiti novi/stari teren i nacrta ti tocne izobate. I onda mozes odabrati zeljenu dubinu, npr. 36-40m, odaberes boju, i onda vidis unaprijed kuda tocno vuci panulu. Na taj nacin gubis puno manje vremena u upoznavanju novog terena. Manje grijesis. Nisam probao u praksi ali ima vec toga na netu.

Za prebacivanje tocki iz uredjaja druge marke, izvezes tocke na sd karticu u gpx formatu (pita te format kada ih snimas), te ubacis karticu u svoj novi uredjaj i sve ok. Gpx format prepoznaju svi noviji uredjaji (ne znam za starije uredjaje), te je vjerovatno napravljen zbog toga.
fishbone
Old Senior Member

PostPostao/la mstim » 31. 03. 2017. (20:56)

Po referencama vrhunski uredjaj u klasi... :thumbup:
Jel dosta tih 8incha,kad je vise funkcija ukljuceno....
mstim
Senior Member

Tip plovila: Rent A Boat

PostPostao/la fishbone » 31. 03. 2017. (21:13)

10" mi je preveliko, ne vidis gdje vozis :mrgreen:
8" mi se cini taman, a ima wi-fi pa ga mozes gledati i upravljati na vecem ekranu
fishbone
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.