Guc i gajeta - razlika?

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Guc i gajeta - razlika?

PostPostao/la dendo » 04. 11. 2013. (19:54)

Koliko su madiri širi nego na Betinskoj !
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la jerga » 04. 11. 2013. (20:12)

dendo je napisao/la:Koliko su madiri širi nego na Betinskoj !

Nisu sve betinske sa uskim madirima ali najčešće jesu. Uži madir-skuplja izvedba, više kalafatanja ali lakši rad i ljepše se slažu. Ovisi o financijama, kao uvijek :D
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la mirin » 04. 11. 2013. (20:36)

Slika iz Newarrovog posta od 1.11. napravljena je između Brodarice i otoka Krapnja (na provi je mazga, a ne tovar), dok bi druga slika s dva tovara trebala biti s otoka Murtera. Prva slika iz posta od 2.11. je napravljena u krapanjskom portu, gdje su na provi, uz tri "tovara" i jedan pravi. Fotografije bi mogle biti iz 60-tih godina. Na drugoj i četvrtoj slici su tišnjanske gajete (oznake Tj), a treća bi također trebala biti s otoka Murtera.
mirin
New Entry

PostPostao/la dendo » 04. 11. 2013. (20:58)

Širi madiri rezultiraju manjom debljinom na uzvoju.Betinska u odnosu na korčulansku ima uzvoj u krače poput koljena sa večim ravnim dionicama.Kad je brod na remontu nekako je najlakše zbog položaja brusiti oko uzvoja pa se i time madiri dodatno stanjuju sa vremenom.Popravlja sam svojevremeno jednu betinsku od 6,5 m i tu nisu bili deblji od 12-13mm.Di god je bija čvor na kimentu tu je puštala.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

Prethodna

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.