Nije me bas bilo po forumu nesto cesto od kad sam se iskrca s broda, ipak tamo imam malo vise vrimena za piskarat nego doma uz sve obaveze.
Uglavnom da s vama podjelim moje iskustvo s kupovinom, uvozom i sredjivanjem doticnog broda. Imam puno ideja al je uvik lipo cut neki pametni savjet od ljudi koji imaju iskustva. Znaci ovako, radi se o Adriatiku od moje prijateljice koji je pod slovenskom zastavom. U hrvatskoj je vec dugo vremena ali zadnjih skoro 5 godina je na suhom vezu i tako jadan stari i trune. Prije nego je izvadjen sanirana je osmoza i napravljena generalka na mariniziranom mercedesu 220D al nazalost od tada skoro pa i da nije paljen. Ja sam ga dobio za male novce tj. skoro na poklon pa mi se isplati ulagat u njega.
Evo malo informacija o uvozu plovila pod slovenskom zastavom. Mislim da ce pomoc mnogima posto je jako tesko doc do prave informacije. Od cetiri razlicite osobe dobijem cetiri razlicite procedure

Prvo treba rijesit kupoprodajni ugovor (moze u Slo uz prijepis ugovora na hrvatski ili u Hr) i odjavu iz slovenskog registra. Ako je brod na suhom vezu treba kigovodstveni zapis koji daje vlasnik suhe marine. Zatim se ide u Hrvatski Registar Brodova i zatrazi potvrda o tehnickoj prihvatljivosti plovila bez koje se ne moze na carinu. Za to vam trebaju slike broda od sprida, sastrana, s krme, slika plocice proizvodaca nakojoj se vidi broj trupa broda te pismeni zahtjev za izdavanje potvrde. Predano sve u ponediljak i ceka se cca. 7 dana. Kad je sve to rijeseno ide se kod speditera sa svom tom papirologijom. Spediter radi skracenu deklaracijku i zamolbu za naknadno prijavljivanje robe na carinjenje. Trosarine na plovilo vise nema. Carina i PDV se placa po kataloskoj procjeni broda ili u slucaju da je brod u losem stanju uzima se sudski vjestak da procjeni brod radi smanjene vrijednosti da se ne plati carina i PDV na precjenjenu vrijednost.
Nakon sta je sve to rijeseno ide se na lucku kapetaniju s papirima i osiguranjem broda.
Nadam se da sam uspija bar malo pomoc s ovim, koliko god izgleda jednostavno jako je komplicirano i dugo traje.
Evo i malo slika od broda:

Nedavno su "barbari" pokrali s broda frizider, kuvalo i stolicu. Vec prije su razvalili vrata i iznutra uzeli sta su mogli.