Crni rižot

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Re: Crni rižot

PostPostao/la montenegringo » 11. 02. 2011. (10:01)

NERETVANSKI GUSAR je napisao/la:Pozdrav svim gurmanima :)

Jednostavno nisam mogao odoljeti a da na ovu temu ne postavim link recepta po kojem pripremam crni rižoto za svoje goste: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=64

Probajte, siguran sam da ćete biti oduševljeni i skupiti simpatije kod svih koji budu u prilici kuš :thumbup: ati

odlican recept...svaka cast.....mastovito....
montenegringo
New Entry

PostPostao/la brule » 08. 01. 2012. (23:44)

morski konjic je napisao/la:osim riže za isti postupak kuhanja možemo dodati i ječam pa ćemo dobiti drukčiju nijansu ovog ukusnog jela kojega su u svoje jelovnike uvrstili opatijski restorani pod imenom ORZOT, naopačka izvedenica riječi TORZO želeći s tim otvoriti temu konobaru koji prodaje isto jelo aludiravši na ječam koji pospješuje metabolizam i time utječe na mršavljenje i stvaranje skladnog tijela..tj. torza...

moderna kuhinja sipino meso predstavlja kao temelj u raznim minestronima te su ga zamijenili sa slaninom spajajući ga s povrćem,lećom,slanutcima pa čak i fažolom a pokušavajući se približiti modernom gurmanu dubljega džepa pa takve minestrone finiraju s mesom škampa,kozica i čak jastoga dok vrsni majstori poput Nobusakija vještim rukovanjem noža sipu režu na dugačke tanke fine rezance koje tretiraju kao špagete koje obogaćuju umakom od živih kamenica naziva "kill patrick"..

sipino crnilo osim u gastronomiji još uvijek se koristi u likovnoj umjetnosti a stare udovice s naših udaljenijih otoka koriste ga za obnavljanje izbledjele crnine a vjerovanja su da ljubavna pisma napisana sipinom tintom pojačavaju ljubav i zaljubljenost te spriječava preljub ...koristili su se tim vjerovanjem pomorci,svjetioničari pa čak i robijaši na otocima..

osim mesa i crnila važno je napomenuti da i sipina kost ima vrednote koje im poklanja ptičji svijet,naime vlasnici pernatih kućnih ljubimaca poput vrabaca,kanarinaca...itd. rado stavljaju u svoje krletke sipine "lađice" na kojima ptičice vole spavati i izležavati se...

mi ukućani sipe obožavamo a ja ih lovim tako da s metle odrežem štap i na vrh štapa pričvrstim izravnatu vilicu kojom probodem sipu na koju naiđem dok pobirem ogrce i priljepke a usput nađem i kojeg grmalja..

inače jako lijepo sam lovio zadnjih dana pa se među ulovom i pronašlo pokoje kilo sipe koje su slučajno uletile u moje precizno postavljene kogole kojima inače lovim ciple

...ko ovo more paltit,..umjetnika od pera i kužine. :D :clap: suze mi idu!
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la Kapo » 10. 01. 2012. (08:18)

Evo kako to izgleda na ljetnoj djiti :

crni rizot.JPG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Lando » 10. 01. 2012. (10:28)

:thumbup: lijepa sjećanja Kapo , mora bit da si jutros izrana ogladnio . Sve nešto jutros oko papice :) :thumbup:
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la Kapo » 10. 01. 2012. (10:35)

Lando je napisao/la::thumbup: lijepa sjećanja Kapo , mora bit da si jutros izrana ogladnio . Sve nešto jutros oko papice :) :thumbup:

A da vidis kuvara sve bi ti bilo jasno... :think:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

Prethodna

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.