Sušenje ribe

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Re: Sušenje ribe

PostPostao/la Kapo » 01. 01. 2012. (21:06)

Pape je napisao/la:...i ako je 3 miseca puno, jebaji ga, nemoj sušit...radije kupi bakasralu, šta bi moj pokojni did uvik govorija za bakalar...i mirna bosna. sori bat jebiga. moje mišljenje da ne triba baš svaku spizu i tradiciju usrat da bi se na kraju trovali samo zato jer nam guza ne može malo strpit se, i to bar onu na koju još možemo utjecat. još samo da si napisa da misto malo mriže za muve da možemo je zalit nekim pesticidom...pa muva neče sigurno.... :lol:

...jebaji ga, bez ljutnje...al repliku mora dat sam.... :wave: :thumbup:

Bravo Pape,pogodio si srz problema u domacoj kuhinji i jelovnicima izgubljenog vremena.
Svekoliko pucanstvo stoji uz tebe.... :thumbup:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Dade » 01. 01. 2012. (21:25)

Pape za tu rič i ja potpisujem domaće je domaće i to po starinski....da se ne zaboravi. :thumbup:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la sans-ego » 01. 01. 2012. (21:45)

saša šverko je napisao/la:ugor 5+ :thumbup:

Ugor - yes. Ali Oslic = Bakalar pa evo sve o tome (pdf na Hrvatskom):

http://www.seafoodfromnorway.com/binary?id=64300

Inace susena hobotnica je meni osobno naj..
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la Pape » 01. 01. 2012. (23:31)

sans-ego je napisao/la:
Inace susena hobotnica je meni osobno naj..

...eto to još nisan proba. sušenu hobu. znan kako se suši, objašnjavali su mi, ono priko obruća je rastegneš, al zaboravi kako se pripremi za sušenje tako da nikad nisan ni pokuša. inaće u stara vrimena za kil sušene hobe ili brašna od sušene hobe si moga dobit litru maslinovog uja...šta znaći da je vridila dosta.

...ako znaš toćno kako se suši i sprema za sušenje...napiši koju... :thumbup: :wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la tg-boy » 02. 01. 2012. (00:59)

kako me pape popljuca - jebiga zato šta neman vrimena - nisan ja to tija prodavat po tvoje originalno... e za ovo mi duguješ jednu tri miseca sušenu da znaš---- :D :D

šta je reka -- kad nemaš vrimena jebi se i ji bakalar------ malo će bit jedna - donesi dvi pa dođi i ti na obid :D :D :D
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la Pape » 02. 01. 2012. (13:35)

eto kad se već smatraš mokrin od pljuvake, za obeštećenje donit ću ti kad bude koja! :D ... a za obid, moremo uvik se dogovorit.... :lol:

ti ipak zaslužuješ dobit koju... :thumbup: :wave:

i btw, nikad u životu nisan proda dek ribe, pa ni te sušene. kad ima viška pravi ljudi uvik dobiju svoj dil.... ;)
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la ab ovo » 02. 01. 2012. (15:40)

Jesi li vidio da netko suši lignje? Ako je hoba dobra, trebao bi bit i liganj. A čini mi se i lakše za osušit. :idea: Makar samo torbe.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la sans-ego » 02. 01. 2012. (17:37)

Pape je napisao/la:
sans-ego je napisao/la:...ako znaš toćno kako se suši i sprema za sušenje...napiši koju... :thumbup: :wave:

Hoba se susi polako, na buri i u sjeni - hladovini. Hobu uloviti i ubaciti zivu u mlaku slatku vodu. Smrt je trenutna i misici se opuste. Nikako mlatiti po stijenama i ostale "recepture" sto se cesto vidjaju po nasoj obali. Hobu ocistiti - izvrnuti glavu, izbaciti unutrasnjost. Debele djelove krakova pri glavi razrezati po duzini da nisu deblji od 2 cm (zavisno od velicine hobe). Namljeti hrpu papra i rasporediti ravnomjerno po cistoj kuhinjsku krpi ili gazi. Iz slatke vode pripremljenu i mokru hobu poloziti na krpu s paprom i uvaljati dobro u papar, da doslovce u sve pore udje papar. Ostaviti 1/2 sata da krpa upije ostatak vlage.

E sada...na Susku je trstika glavni prirodni materijal - ja razrezem 60 - 70 cm suhu dugu trstiku uzduzno po pola i izkonstruiram 6-kraku zvijezdu . U sredini s drvenim cepom probijem - jer zica i zeljezu nisu dobri da ne hrdjaju - i dobijem nesto kao goli kisobran. Neki upotrebljavaju i stapice za raznjice - sve samo ne metal i zicu. Tu se hoba odozgora polozi,rasiri svaki krak (dva mogu i visiti) i objesi se visoko u hlad, na buru. I susi 5-9 dana - zavisi od bure. Gotova je kad je tvrda na dodir. Papar skinuti kada se zavrsi sa susenjem. Uglavnom, hrpe mljevenog papra, nikako soliti i najbolje nikakav kontakt s zicom i metalom. U slast!
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la Pape » 02. 01. 2012. (22:15)

... :thumbup: ...bravo!... :clap:

...a vidin da i na par mista sopminješ nikako žicom...je ja san napisa žicom...al ne bilo kojom žicom... ;) ...a može se i komadon arganela, koncem za mriže, nailonom....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la legi » 05. 01. 2012. (22:30)

Mi kad smo sušili mrkača,nismo ga ni paprili ni solili,samo na jelove letvice razvuć i sušit,naravno u hladu i na buri...kad se stvrdne je gotov,frigan s jajima poslastica....
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la sans-ego » 05. 01. 2012. (22:38)

legi je napisao/la:Mi kad smo sušili mrkača,nismo ga ni paprili ni solili,samo na jelove letvice razvuć i sušit,naravno u hladu i na buri...kad se stvrdne je gotov,frigan s jajima poslastica....

Papar je samo da ti muha ne dodje na suseno blago...naribana susena hoba na fritaju s sparogama...mmm.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la Lando » 06. 01. 2012. (00:49)

ja sam sušio tako hobotnicu , ali iskreno meni nije nešto za poželit . Ajde koji dobar recept kako je spremate ?
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la pecho » 13. 01. 2012. (21:47)

Moj ujak je s otoka Molata i znam da sam mu kao mali pomagao lignje soliti krupnom soli i vješati na vjetar, izgledale su kao drveni zmajevi. Dao mi je da probam jednu posušenu, nisam bio oduševljen.
pecho
New Entry

Tip plovila: Elan T-401, T18

Prethodna

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.