Potreba za vecim brodon. gradac, dalmatinka, primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Potreba za vecim brodon. gradac, dalmatinka, primorka

PostPostao/la notturno » 24. 09. 2020. (03:18)

Dobar dan ekipa..

Vec par miseci (u biti cili zivot, samo san tek sad u mogucnosti ajmo reci, a i stislo me u kostima), gledan uzesti brod sa
kabinon i nadkabinon,da pređem sa mog starog elana P490 na nesto ozbiljnije.
Da je teke vece, da se mogu sakrit od kise (jucer mi je po miljunti put prikipilo),
a i da mogu otic i digod lovit lignje cilu noc pa i odspavat do podne..

onda, sad je tu i zena došla jelte, mozda da i nju ukrcan, pa neka đita od par dana po škojima.. =)
nije da mi je elan loš, sluzi vec 20 godina, penta yamaha 5 iz '96, cvajo, pali iz prve, servisirana i uvik pažena i necu
ih nikad prodat...

ali gledan cili zivot te gradace, to mi je bas lipi brod, pa onda dalmatinke i primorke.. pa ven zora (5.90) sa tin nisan bas bija odusevljen...

tovar san od 203 cm i 110 kg a na elana san se navika, krecen se po njemu ko srna :-) znan da je gradac mali brod pogotovo
za moju visinu ali mi je nekako bas lip i po gustu.. diga bi gori tendu ili eventualno hardtop na moju visinu...

u dalmatinku nisan usa, a primorka je vec kus broda, pogotovo ova od poznanika na kojoj san bija, kad san zagazija - ko na mulo da san ugazija, ne mrda...je da ju je nakrca olova, to znan
(a moje skromno mišljenje je da na moru nisi nista bas dobija sa tezinom u sredini,samo valja sporije)...

imate li koji savjet?

znaci gradac, dalmatinka, primorka.. eventualno ven 590... mozda sirius (ali to je vec kus broda meni neznane kvalitete)

mozda nesto trece? greben? mmmmm to bi svak volija... uh skupo

a novac... sta manje to bolje... sjebalo nas sve.. (ja san muzicar, tako da smo mi na zadnjen mistu u ovoj koroni)
ali ploviti se mora tako da se mogu rastegniti od 3 do 6 tisuca ojra... ako je nesto bas odlično, nabavit cu jos koju..:-) (posuditi)

Brod mi treba za ribaščinu - lignje, tunja, panula, vrša i ronjenje - ronjenje je primar, da ima krmenu platformu zada da mogu se uvatiti,
poslin 6,7 sati ronjenja neman snage ni u elana se dignit

uglavnom san ljubitelj starih brodova.. znan sa plastikon, drvon, pituravanje, kitavanje i slicno mi nije strano..
da se razumimo, nisan mestar da si mogu napraviti kabinu, spojlere i te stvari, nebi se nikad ni upusta u to. ali ove osnove, znam..
i virujen da dobro održavan brod moze nadziviti unuka od vlasnika.... posli ce mu se izgubiti trag :-)

e da, procita san apsolutno sve teme na forumu u vezi navedenih brodova..

fala unaprid, živili

Ivan, Primošten
notturno
New Entry

Tip plovila: Maestral 600K - Yanmar 2GM20, Elan P490

Re: Potreba za vecim brodon. gradac, dalmatinka, primorka

PostPostao/la josey » 24. 09. 2020. (05:50)

nebi te tija razocarat, nebi te tija odgovorit od kupnje, al najjeftinija stavka je kupit brod. (isto ko i auto, a valjda 90% foruma ima auto, najjeftinija stavka bilo kupit ga, sta ne?)
Odrzavanje? e to je vec neka druga prica, i sta veci brod triba ti sve veca vrica novaca, olitiga da ti preveden, za imat kaic od 6m vec ti triba mala vrica novaca, a za imat kaic od 8m + triba ti kisu isusovu novaca.
Kako i zasto? ma nemoguce nemoguce itd.
A moguce je, prvo ako i imas vez, vjerojatno je na divlje, i to ce ti kroz god dvi sve bit "zabranjeno", olitiga napravice se komunalne lucice u kojoj ce ti min bit 200kn po metru.
onda ces dizanje i bacanje placat reda velicine 500-1000kn, a onda sva ta silna pitura, servis na motoru, pa se priko godine osteti ovo i ono, ajmo pokrpat, pa se osteti bimini ili tenda... vidis i sam u kojem smjeru idem.
Znaci pricamo o cifri (za gradac 5,90m) vez 1200kn, dizanje spustanje nek je 800kn, pitura manji popravci na plastici itd 1000kn (pod uvjetonm da sam radis), motor recimo da je DMB 9ks pa da ne treba ovlasteni servisirat nego da ces sam... bumbeta tamo, plafonjera vamo, malo struje, pukne koja kopca na biminiju i zbilja manji servisi van plastike jos 1000kn. dodjemo na 4000kn godisnje + gorivo, a za gradac ces dat 3000-5000e? dolazimo na cifru od 10% vridnosti broda godisnje.

A s obzirom na budjet kojim raspolazes, nikako ne preporucam da kupujes nesto od navedenog, jer ces kupit rbaline u koje ce tribat usust jos dobru vricu novaca. Iskreno, nisu to brodovi za tebe, ti se tu neces moc okrenit, a kamoli kad vas bude dvoje ili nedaj boze vise na brodu. A i neznan kako si zamislija ti sa 203 spavat u gradcu vise dana sa familijom? Jesi ti siguran da si bija na gradcu 5,90m a ne na peršingu od 15m :) nekako mi se covik i od 180 osjeca klaustofobicno a kamoli od 203.
Znaci dok stojis na nogama zapinjes kolinima u kasun od motora, zapinjes stopalima u kasun od motora, jer fala bogu imas nogu 49-50, kad ides sist nemos uopce sist od kasuna od motora jer ti je nadkoljenica preduga, konstantno tuces glavon u natkabinu... :wtf: :wtf:
Po meni nije to brod za tebe, tj nijedan od nabrojana tri, po meni ako vec ides na tu duzinu ti je najbolje uzet nesto sa vanbrodskim, al to je vec prenovo i ispada iz buđeta i to trostruko i vise.
Znaci ovo je samo moje subjektivno misljenje, mozda neko sa 200cm + ima gradac i njemu je super pa ce ti on napisat da kakan gluposti. :thumbup:
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 24. 09. 2020. (09:00)

a ti Josey je u pravu... možeš ti za 5 kupit i m700, ali bit će toliko star motor i loša oprema da opet ćeš malo toga moć snjim a troškova ima dosta, a glupo je imat troškove za nešto što se ne može koristiti kako treba... i za vez je istina samo što u hr ima toliko razlika od kraja do kraja i neće se negdje mjenjati ništa još 20 godina možda više... recimo moj kraj koji je dosta razvijen, imamo turizam i industriju, smeće smo počeli odvajat čim je počela austrija itd.. sa druge strane glavni centar Rabac nema niti lukobrana a kamoli vezove kako treba... jedva jedna dizalica, a benzinsku morsku imamo na Cresu, škver na Cresu itd... što se tiče vađenja kod nas iskusni vade na rampu i prikolicu do dalmatinke svi, primorke djelomično a neki do 8 metara se usude.. sve zavisi... troškova ima dakle a elana si mogao držati 7godina u moru i malo ga ljeti oprat vrećom za krumpire.. najbliže tome ti je Istranka gdje bi eventualno doradio ulaz i kakvu tendu pa bi nekako po dužini mogao prespavat+dobra tenda... natkabina mislim da će ti smetat.. ja recimo samo uživao i na dalmatinki i primorki s natkabinom ali sam 176 a žena manja, ali kad dođe netko visok velika je razlika.. dakle bolje bez klasične natkabine, neka open varijanta može.. sa istrankom možeš za istu lovu sve i što sa elanom i imaš kabinu i ostane ti novac..možeš i trenutni motor korisit možeš kupit novi možeš šta očeš.. ako ti je cilj više plovit od lovit onda mala jedrilicu sa vanjskim, skuplji troškovi ali veći komoditet i možeš kamo oćeš...ako znaš radit sam i imaš puno slobodnog vremena možda se i kakva drvenjača nađe, znam lika koji si sve radi sam i tako je dobio si brodić sredio i znam da je jako zadovoljan... dalje dalmatinka recimo se da preradit da se za onaj ormar produži krevet... ali sad sa dobrim motorom probit ćeš buđet... jer to pita motor sa komandama i pokretačem, ja osobno preferiram samo unutarnje ali sve to košta, i tu znam lika koji ima dalmatinku sa prerađenim nosačem i yamahom 4 pa je zadovoljan, ja osobno sa time nigdje nebi išo, ali može se, vidi razmisli pogledaj i nemoj se zaletit.. jer ako se zaletiš za 5 lako možeš doć na 15 (radi zamjene motora itd) i opet imat nešto što vrijedi samo tebi... Ja recimo imam primorku ali je koristim ko jahtu pa sam samo za tendu i frižider i solare platio za cijenu Istranke, kad sam kupovao tražio sam veći brod ali sam kupio radi motora koji je bio ugrađen Sole 2004. godište pa je to presudilo jer koristim za duže đite brod... ja mogu reć da puno koristim svaki dio opreme, tuš, wc, radio, tendu i uv prozore jer sam po najvećim vrućinama na moru, frižider jer pijem ledene bevande.. ali sam u sve dobrahno uložio i svake godine ulažem i ne računam da ću financijski to vratit kod prodaje koja će biti kad završim kuću pa kupim veći brod ili jedrilicu...ali meni je primarni cilj praktički živjet na brodu ljeti...
Kod nas je prijevoz i vađenje prikolicom 200kn za istranuku 300 za dalmatinku 350 za primorku, dizalica 200kn za primorku... rampe su više manje besplatne..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la notturno » 24. 09. 2020. (11:32)

Pozdrav.. Hvala josey, peroLA na odgovorima, bas ste se potrudili.. :-)

Prvo sta se tice novaca reka san od 3 do 5 ali bi se moglo rastegniti do 7 -8, nisan tija namjerno vise stavljati jer mi je jasno
da za veci brod triba pun kiki vise i para za sve, a i kad krenes sa 7, 8 u startu dođes na 10 u sekund a to mi je za sad malo previse..
navijam za gradaca jer smatran da bi ga moga sam odrzavati, vezati na postojeci vez (da - na divlje još uvik), vaditi vanka za 200 kn sa kranom i slicno.. i na elanu uvik ima nenadanih troskova
osim piture, pojavi se koji balončić pa brusi, kitaji, plastificiraj, servis pente, sta ti ja znan a kamoli na vecen brodu... jasno mi je.. malo me strah vecih brodi bas iz tih razloga, nije da nebi ga ima..
na gradacu san bija ali samo ovako brzinski, nisan nikad plovija (bar ne u zadnje vrime, jesan ka mulac i sican se da san 2 puta pa umore, jer san i onda bija krakat ) i ima je vanjski motor bez hard topa, samo tendu, pa san moga stati usparavno zada..
Jedino sta mi se pari da od onih bocnih kasuna bi bilo tesko stajati i drzati ravnotezu dok lovis ako ima iti malo mora, jer nemos rasiriti noge.. // ali opet mogu se i ispilati da se naslonis bedron na razmu, ali to sad vec malo pretjerujen...//
Frend mi je savjetova da zamolin nekoga iz sela ko ima neki od navedenih brodova da napravimo đir, eventualno da se i
plati coviku, nije problem, da steknen osjecaj istog na moru, pa da cu ga lakse eliminirati :-)

Nebi nikako open varijantu, nadkabina mi igra da se sakrijen od kise i vitra, tu mi nije bitna stajaca visina nego sideca, dok vozin..
Jos jedna stvar zasto bi manji brod je da mogu sam manovrirati. uploviti natrag na svoje misto na vezu je pakal ode, triba razmicati susjedne brode i sta ti ja znan, još ako ima teke kurenta uff..

vrimena iman za raditi po brodu, takav mi je posal, a i gust mi je..

Stari mi navija za jedrilicu, on ju je ima kad smo bili dica, to su bili gušti neviđeni :-) ali biž, di bi s tin, ko bi to i di veza, pa onda u marinu svake godine, a i nisan bas vican istima, radija san u charteru, nikako mi nije do jedrilja =)

rekli bi slatke brige, koji brod kupiti :-)

ugodan dan...
notturno
New Entry

PostPostao/la peroLA » 24. 09. 2020. (12:03)

da najbolje ti je ne zurit i isprobat ono što voliš.. na kraju brod se kupuje srcem ne mozgom :), prednosti natkabine i tende su ogromne, pogotovo ljeti kad je paklena vrućina, ili noći kad je zima i rosa... ja imam bočno zatvaranje i kombinaciju.. natkabina je za moju visinu stajaća... kad tako loviš ko da loviš iz dnevnog boravka... ali mana je skučenost rad sa štapovima, ostima... ako puše nosi više nego sa elankom.. recimo kad se lignje lovi uz korenat.. za stabilnost sve navedene su stabilnije puno od elanke.. za gradac neznam jer nisam nikad bio na njemu jer kod nas ih skoro nema... za na vez u natrag neće baš ić sa unutarnjim jer za nazad većina ih ne sluša..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la gosmart » 24. 09. 2020. (13:18)

notturno je napisao/la: da se naslonis bedron na razmu..

Gradac? Ti preko 2m? :D
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la josey » 24. 09. 2020. (13:37)

vidin da si zapea za gradac.
ajde, vidi probaj odi kod nekog ko ima gradac, garantiran ti da ces porazbijat kolina na tom bordu.

Po meni ti je bolje kupit istranku sa nadkabinom i 6ks vanbroddski motor, daleko vise mista u krmi, i ostat ces u budjetu!

a sta se tice cjene, brodova. e tu se mogu lomit koplja kolko oces.

imas kupit dalmatinku sa unutarnjim motorom za 6000e (evo bila je i jedna na forumu) imas i za manje,
a recimo moj poznanik je proda svoju sa vanbrodskim motorom za 15 000e
samo ova za 15 000e nisi na njoj ima sta radit nego sist palit vozit, ko da si kupija novi auto iz salona.

evo priatelj prodaje produzivanu dalmatinku sa zatvorenom krmom (vrata su na nadkabini), spojler, bocne vodilice bla bla
sa volvom 3 cilindra, repariranim u volvovom servisu, 2006te, motor ima 1500 sati od onda, motor je u odlicnom stanju i pali na zub.
trazi 7000e, a brod je prakticki ne uredjen.
tako da zbilja neznam sta mozes dobit i u kakvom stanju za 6000e ako gledas gradac i dalmatinku.
iskreno mislim da je ovaj njegov brod dobra kupnja zbog motora, al sa druge strane 7000, i za to uredit kako spada za duge đite... doci ce to na 12k ok ne odmah nego bi ulaka kako budes moga i ima novaca, al svejedno.

Misljenja sam ako ces ostat u tom buđetu da ti je najbolje kupit istranku sa nadkabinom i vanbrodskim, jer ces je onda dobit u dobrom stanju sa motorom u dobrom stanju
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 24. 09. 2020. (16:40)

Siriusa nađi za 5-6000 eura i to je to,kakav Gradac ....
Kad osvane oglas da netko prodaje dobrog za 8,ti pokaži 5 i čekaj da čovik razmišlja,ne žuri,daj si vremena ,zovi više vlasnika od raznih barki i čekaj,jedan će popustiti.
I za druge barke ista stvar.Te cijene po oglasima su barem 25% prenapuhane,tko zaista prodaje taj će spustiti toliko.
Siriusa baš i nema ,ali gradac vergul za popizdit i dalmatinka su 2 klase ispod.
Može i M600 ali opet,Sirius je tu ispred,još ako ti odgovara visina natkabine,top topova.
Ljudi obično misle da je sad vrijeme za kupnju,poslije sezone,nije.Sad se svima hebe oće ili neće prodat jer ima vrimena čekat nekog bedaka do sezone,ali vjeruj tko stavi oglas u proljeće taj stvarno prodaje .
Sad prati oglase i ponudi ,pa ih kontaktiraj tamo negdi iza prvog maja.,ako budu u oglasu
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la notturno » 24. 09. 2020. (17:00)

lupis je napisao/la:Siriusa nađi za 5-6000 eura i to je to,kakav Gradac ....
Kad osvane oglas da netko prodaje dobrog za 8,ti pokaži 5 i čekaj da čovik razmišlja,ne žuri,daj si vremena ,zovi više vlasnika od raznih barki i čekaj,jedan će popustiti.
I za druge barke ista stvar.Te cijene po oglasima su barem 25% prenapuhane,tko zaista prodaje taj će spustiti toliko.
Siriusa baš i nema ,ali gradac vergul za popizdit i dalmatinka su 2 klase ispod.
Može i M600 ali opet,Sirius je tu ispred,još ako ti odgovara visina natkabine,top topova.
Ljudi obično misle da je sad vrijeme za kupnju,poslije sezone,nije.Sad se svima hebe oće ili neće prodat jer ima vrimena čekat nekog bedaka do sezone,ali vjeruj tko stavi oglas u proljeće taj stvarno prodaje .
Sad prati oglase i ponudi ,pa ih kontaktiraj tamo negdi iza prvog maja.,ako budu u oglasu

Bogami dobra strategija, poslusat cu :-)
I gleda san Siriuse isto, neznan zasto ga nisan naveja u naslovu.. nema ih puno po oglasima ali cak mislim da ima jedan tu blizu mene na suhom vezu..
mislim da lik trazi 7000 e ako se ne varam.. neznam vise u kojem sam oglasniku vidija, bas cu potrazit...

I ja san mislija da je sad vrime za kupit brod.. prosla sezona, kriza ovo ono ali makakvi, drze cijenu..
notturno
New Entry

PostPostao/la notturno » 24. 09. 2020. (17:06)

josey je napisao/la:vidin da si zapea za gradac.
ajde, vidi probaj odi kod nekog ko ima gradac, garantiran ti da ces porazbijat kolina na tom bordu.

Po meni ti je bolje kupit istranku sa nadkabinom i 6ks vanbroddski motor, daleko vise mista u krmi, i ostat ces u budjetu!

a sta se tice cjene, brodova. e tu se mogu lomit koplja kolko oces.

imas kupit dalmatinku sa unutarnjim motorom za 6000e (evo bila je i jedna na forumu) imas i za manje,
a recimo moj poznanik je proda svoju sa vanbrodskim motorom za 15 000e
samo ova za 15 000e nisi na njoj ima sta radit nego sist palit vozit, ko da si kupija novi auto iz salona.

evo priatelj prodaje produzivanu dalmatinku sa zatvorenom krmom (vrata su na nadkabini), spojler, bocne vodilice bla bla
sa volvom 3 cilindra, repariranim u volvovom servisu, 2006te, motor ima 1500 sati od onda, motor je u odlicnom stanju i pali na zub.
trazi 7000e, a brod je prakticki ne uredjen.
tako da zbilja neznam sta mozes dobit i u kakvom stanju za 6000e ako gledas gradac i dalmatinku.
iskreno mislim da je ovaj njegov brod dobra kupnja zbog motora, al sa druge strane 7000, i za to uredit kako spada za duge đite... doci ce to na 12k ok ne odmah nego bi ulaka kako budes moga i ima novaca, al svejedno.

Misljenja sam ako ces ostat u tom buđetu da ti je najbolje kupit istranku sa nadkabinom i vanbrodskim, jer ces je onda dobit u dobrom stanju sa motorom u dobrom stanju

ma nije da san zapeja samo za gradac ali mi se sviđa brod, ima bas lipu liniju i cili zivot san ga tepija.. ali sta cu kad nisan u škvari.. probat cu ga ovi dana pa cu javiti iskustva...
notturno
New Entry

PostPostao/la street » 24. 09. 2020. (18:09)

Ima ti Šuljo Gradac, pa ga zamoli djir. Ionako je svaki dan na njemu 6-7x i u Portu.
Stran aprema školi, jedno 10.brod prema lukobranu
Na staroj rivi i na novoj rivi imaš par primorki, a i hrpu dalmatinki, sve ti je u 500m, ne trebaš nagađat nego zamoli i probaj i sve vidiš u 30min :thumbup:
street
Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la notturno » 24. 09. 2020. (18:16)

street je napisao/la:Ima ti Šuljo Gradac, pa ga zamoli djir. Ionako je svaki dan na njemu 6-7x i u Portu.

znan, prica san s njin x puta i bija san u brodu njegovom.. doduse nisan ga pita đir, nekako mi je to neumjesno :? :)
notturno
New Entry

PostPostao/la street » 24. 09. 2020. (18:20)

notturno je napisao/la:
street je napisao/la:Ima ti Šuljo Gradac, pa ga zamoli djir. Ionako je svaki dan na njemu 6-7x i u Portu.

znan, prica san s njin x puta i bija san u brodu njegovom.. doduse nisan ga pita đir, nekako mi je to neumjesno :? :)

A gle, nece ti nitko moci objasniti dok sam ne vidiš jel ti leži. Odnosno, blago receno i u dobroj namjeri, nece ti nitko pomoci ako si sam ne pomogneš. Ne treba ti nitko dati brod, ali ljudski pristupiš ponudiš za gorivo i stvar rješena. Tvoj dojam ti neće nitko moći pojasniti i prezentirati na forumu..to je tako
street
Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la notturno » 24. 09. 2020. (18:26)

street je napisao/la:
notturno je napisao/la:

A gle, nece ti nitko moci objasniti dok sam ne vidiš jel ti leži. Odnosno, blago receno i u dobroj namjeri, nece ti nitko pomoci ako si sam ne pomogneš. Ne treba ti nitko dati brod, ali ljudski pristupiš ponudiš za gorivo i stvar rješena. Tvoj dojam ti neće nitko moći pojasniti i prezentirati na forumu..to je tako

Je, slažen se...
eto jugu za primorku, boru za dalmatinku, cvrlju i šulju za gradaca (unutarnji i vanjski motor) :clap: :clap: :D
notturno
New Entry

PostPostao/la josey » 24. 09. 2020. (20:27)

sirius za 7keka?
plus zakon ponude i potraznje?
tesko, al sretno.

ako si zapea za gradac, uzmi, sa vanbrodskim motorom
josey
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.