Drveni brod zapeo u projektu

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Drveni brod zapeo u projektu

PostPostao/la Sunseeker » 21. 07. 2025. (09:23)

Ivek Zagorec je napisao/la:
som je napisao/la:MOP i Ivek bi to napravili za 2-3000 Eura i porinuce u petak. Jelove daske i preko rabic mrezica pa dvi ruke Samopev lipila za plocice. Ostalo bi i za janjetinu. Koliko ima budalasa, cudo jedno.

A vaši savjeti su još gori, kad vi nekog savjetujte ljudi otiđu sa foruma, jer vama smeta jer smo iz Zagreba i nismo pohlepni ko vi ili kaj? Pa mislim da je forum za sve, a ne samo ljude smora.
Kolko sam dugo na forumu ni jedan savjet niko ne prihvaća od vas koji sve znate. Tj mislite da znate.
Tako da ima pravo svako na svoje mišljenje.
Jer mi isto mislimo da smo u pravo isto ko i vi koji mislite da ste u pravu.

Ive, o kakvoj pohlepi ti pričaš? Ja prvi ne živin od mora nego - za more.

Drugo, i meni su svi rekli na mojoj temi da ko ne ugradim spojere na moju pasaru da đaba mi i 100ks kad neće glisirat. To što bi ja tia da on piči 10 milja sa 20 konja i to šta je realnost deplasmanskog vozila - to je druga priča.

Zbilja, ja ti mogu reć u svoje ime a virujen da govorin i o drugima - ne mrze ti južnjaci nikoga, i virova ili ne virova nismo svi isti. Pa misto do mista se razlikuje u običajima i govoru a kamoli neće regija od regije, recimo naši Istrijani ili neko doli u Dalmaciji.

Jedino šta je svima nam s mora zajedničko je to da smo rođeni u moru i da puno, puno, puno ( i opet puno ) više znamo nego neko ko nije pa ti ako želimo pomoć i kažemo da se tako radi - vjerovatno i je tako.

Kažen, evo meni si ti zanimljiv lik ali ponekad ka malo dite. Navigacija nije zajebancija ( i to ti govori čovik koji je i pirate doživia, i to da 300 metara bulk carriera tone 15 dana na Pacifiku i ne spavaš cilo vrime i 100 takvih sr@**a ) i more triba poštivat.

Viruj mi, svega se čovik na moru nagleda.

A apropo teme - ja ti o drvenim brodima ne znam puno ( osin da se moj pradida spasia kad ga je se libera ) ali znam da je krvavo, skupo i iziskuje vrimena.
Sunseeker
Member

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la porer » 21. 07. 2025. (09:28)

Kamo je ova priča otišla ljudi moji? Ma tko ti je ikad rekao nešto, pa evo ja sam Baranjac koji živi na moru i prihvaćen sam kao domaći!! Po cijelom jebenom svijetu sam radio i nigdje problema.

Nego problem je druge prirode - forum služi za razmjenu iskustava. Eto recimo ti poštuješ doktora, poštujemo ga svi to je neupitno. A ti govoriš da si majstor za mehaniku. Kada si ikome na ovom forumu dao savjet oko nekog motora? Zamisli se?
Nema to veze od kuda je tko. Baš nikakve.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josey » 21. 07. 2025. (09:39)

Ivek Zagorec je napisao/la:
som je napisao/la:MOP i Ivek bi to napravili za 2-3000 Eura i porinuce u petak. Jelove daske i preko rabic mrezica pa dvi ruke Samopev lipila za plocice. Ostalo bi i za janjetinu. Koliko ima budalasa, cudo jedno.

A vaši savjeti su još gori, kad vi nekog savjetujte ljudi otiđu sa foruma, jer vama smeta jer smo iz Zagreba i nismo pohlepni ko vi ili kaj? Pa mislim da je forum za sve, a ne samo ljude smora.
Kolko sam dugo na forumu ni jedan savjet niko ne prihvaća od vas koji sve znate. Tj mislite da znate.
Tako da ima pravo svako na svoje mišljenje.
Jer mi isto mislimo da smo u pravo isto ko i vi koji mislite da ste u pravu.

ti bi zbilja triba kod doktora na hvar,
al da te pogleda malo.
to sta ti pises niko nikad nije napisa.
to sta som napise jedanput (zasvira i zadije za pas) i kasnije podjebava, to je njegovo pravo, a zasto, opet jer necete da slusate. pa nemojte, niko ti nije stavija cjev od pistolja nja celo.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la som » 21. 07. 2025. (09:59)

Ivek Zagorec je napisao/la:A vaši savjeti su još gori, kad vi nekog savjetujte ljudi otiđu sa foruma, jer vama smeta jer smo iz Zagreba i nismo pohlepni ko vi ili kaj?

Ivek u cije ime ti govoriš? Ti nisi iz Zagreba, iz Zagrebacke zupanije si a ovde svadis Zagreb i Dalmaciju, sta nije normalno, pa ima nas samo 3 500 000. Normalni ljudi su normalni bez obzira od kuda su.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Smokva » 21. 07. 2025. (10:44)

Sunseeker je napisao/la:Ne znam koliko šoldi triba ali znam da nije malo i da je krvavo.

Davno san čoviku pomaga oko drvene gajete i to je...a ne znam šta reć.

To čovik mora imat vrimena, šoldi, volje...svega. Al da se najlipše vozit na drvenjačama - nema tog osjećaja.

MA najviše vremena kad se radi sam, ovo su slike iz 2010 kada sam isto radio veliki remont
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Smokva
New Entry

PostPostao/la ivan83 » 22. 07. 2025. (16:31)

Smokva je napisao/la:
Sunseeker je napisao/la:Ne znam koliko šoldi triba ali znam da nije malo i da je krvavo.

Davno san čoviku pomaga oko drvene gajete i to je...a ne znam šta reć.

To čovik mora imat vrimena, šoldi, volje...svega. Al da se najlipše vozit na drvenjačama - nema tog osjećaja.

MA najviše vremena kad se radi sam, ovo su slike iz 2010 kada sam isto radio veliki remont

Ima tu ispod tema MOJ BROD di se moze viditi sto sam radija tj majstor mi je radia ja i otac smo se nacistili napalili piture posli i napiturali takodjer jedan posteni remont se odradija al iskreno cu reci nikada srice sa tin brodom kako god to zvucalo, znaci stalno nesto a uzivancija 0 bodova, taj brod bia je kod nas puno godina jednostavno tu nije bilo vise kemije otac sve stariji a ja po 8 miseci godisnje na brodu navigan, na kraju je brod prodan kupljen je antares 805, vise je goriva taj anteres potrosija u 3 godine i vise sam se sa njim navoza nego sa proslim brodom u 12 godina otkad sam ga renovira, po mom iskustvu dobar ste potez naptavili
ivan83
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PostPostao/la filip_ri » 23. 07. 2025. (21:22)

Htio bih napisati par riječi malo izvan teme — oprosti Smokva, ali srce mi se stegne za svaku drvenu barku koja nestaje s mora.

Otkad znam za sebe, gledam i sanjam o jednoj drvenjači s dizel motorom za đitavanje — nečemu poput onoga što Josey ima u potpisu. Navozao sam se na drvenim barkama i kad zatvorim oči, još uvijek mogu osjetiti taj poseban spoj mirisa drva, nafte i mora, dok u pozadini tapka dizel motor: tap-tap, tap-tap… i šiklja voda iz auspuha. To je za mene san — neostvareni, ali duboko usađen.

I naletio sam već na nekoliko takvih barki koje se doslovno poklanjaju… Ali nemam mjesta, ni znanja, ni meštra da bih je mogao održavati kako zaslužuje. A takva barka ne zaslužuje propasti pod ceradom, nego disati punim plućima mora.

Kako je krenulo, uskoro možda više ni neće biti drvenih barki na našem moru. Nestaju tiho, bez glasa, zajedno s ljudima koji su ih znali graditi i voljeti.

Nakon nekoliko godina posjedovanja različitih gliserskih brodica, mogu vam iskreno reći — izgubio sam gušt za plovidbu. Sve se svelo na jurcanje od uvale do uvale, izbjegavanje morskih kamikaza, guranje s neukim strancima po valama… kao da sam u prometnoj špici usred grada.

Fali mi duša u svemu tome... Fali mi tišina... Tap-tap dizela... Drvo pod dlanovima…
filip_ri
New Entry

Tip plovila: Arkos 21, Honda BF135

PostPostao/la Smokva » 24. 07. 2025. (06:01)

filip_ri je napisao/la:Htio bih napisati par riječi malo izvan teme — oprosti Smokva, ali srce mi se stegne za svaku drvenu barku koja nestaje s mora.

Otkad znam za sebe, gledam i sanjam o jednoj drvenjači s dizel motorom za đitavanje — nečemu poput onoga što Josey ima u potpisu. Navozao sam se na drvenim barkama i kad zatvorim oči, još uvijek mogu osjetiti taj poseban spoj mirisa drva, nafte i mora, dok u pozadini tapka dizel motor: tap-tap, tap-tap… i šiklja voda iz auspuha. To je za mene san — neostvareni, ali duboko usađen.

I naletio sam već na nekoliko takvih barki koje se doslovno poklanjaju… Ali nemam mjesta, ni znanja, ni meštra da bih je mogao održavati kako zaslužuje. A takva barka ne zaslužuje propasti pod ceradom, nego disati punim plućima mora.

Kako je krenulo, uskoro možda više ni neće biti drvenih barki na našem moru. Nestaju tiho, bez glasa, zajedno s ljudima koji su ih znali graditi i voljeti.

Nakon nekoliko godina posjedovanja različitih gliserskih brodica, mogu vam iskreno reći — izgubio sam gušt za plovidbu. Sve se svelo na jurcanje od uvale do uvale, izbjegavanje morskih kamikaza, guranje s neukim strancima po valama… kao da sam u prometnoj špici usred grada.

Fali mi duša u svemu tome... Fali mi tišina... Tap-tap dizela... Drvo pod dlanovima…

Ma volim i ja to drvo, da ne ne bi se toliko godina gombao s tim....ali jednostavno mi dosadilo a i nemam vremena toliko
Smokva
New Entry

PostPostao/la Sunseeker » 24. 07. 2025. (09:42)

filip_ri je napisao/la:Htio bih napisati par riječi malo izvan teme — oprosti Smokva, ali srce mi se stegne za svaku drvenu barku koja nestaje s mora.

Identično razmišljamo.
Sunseeker
Member

PostPostao/la josey » 24. 07. 2025. (11:18)

@ filip_ri
@ sunseaker

Je, ok, u pravu ste i nitko nije sporio da drveni brodovi "imaju dusu", ali, uvjek taj prokleti ali, vremena su se promjenila.
Nije dovoljna drvena gajeta sa torpedom 18ks, treba nesto brze, "luksuznije", veće.
Da nije tako onda bi i danas svi zivili na selu, u štalama imali poljski wc, toplu vodu bi imali samo na nacin da je grijemo na drva...
A imat drveni brod koji ti daje "luksuz", kabine, lezaja, kuhala, wc-a, tuša ... kosta, puno, jako puno, i jos vise vremena, beskonacno puno vremena. A svo to vrjeme ovog svjeta jos pomnozi sa 5 ako mislis da brod nigdi ne curi i ne daje po tufini.
Neznam nismo svi isti, al evo ivan je napisao da je prodao drveni brod i sa francuzem napravio vise milja u jednoj sezoni nego sa drvenim u zadnjih 10.
Tako to ide ne treba bit rob povijesti.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Sunseeker » 24. 07. 2025. (12:59)

Ma je, slažen se s tobom, ja san jedini u ekipi šta ima "spori" brod. A viruj mi da san za šolde koje san ga sredia ( i šta još mislim ) moga uzet solidan poludeplasmanac.

Nisan tia. Meni fali eto još koja milja ( idealno 8-9 putne ) i to je u biti to.

Šta ja znam, po meni se svit ne minja na bolje. Kad san bia u Kini prije 15,20 godina to mi je bia Blade Runner i mislia san da mi nikad nećemo tako. A sad vidin da idemo prema tome.

Evo, upravo se vratia iz dućana, uzest koju pivu, neka Šveđanka doslovno gola u bikiniju se čudi šta joj prodavačica ne da da uđe unutra. Mislin, meni je nju lipo vidit onako šesnu :D ali brate, el to radiš u Švedskoj?

E, pa nemoj ni odi. Brzo sve, sve na hop cup. I nije ni more pobiglo od toga. Moran se micat od svega a nemoš ni na moru više pobić.

Tako i ovo. Svi ti brzi brodi, komodni i jaki - ne daju možda taj gušt ka ovi taka taka. Možda je to glupa nostalgija, ko će ga znat.

Al znam da je sigurno sve bilo mirnije i lipše kad san bia dite u 80ima.
Sunseeker
Member

PostPostao/la josey » 24. 07. 2025. (13:27)

francuz sa flajem i drvenjaca iz osobnog iskustva?
razlike i ugoda ili nostalgija?
dva neusporediva broda ko da usporedjujes brod i auto.
drvenjaca je za more, i ide kroz more ko razarac, nema diskusije, di francuz nemoze, jednostavno "sidne" u val, znaci moras usporit i lagano jer ce brod vjerojatno puknit negdi. iako, niko nije lud osim mene navigavat po tolikom moru, pa onda taj plus na stranu drvenjace i nije neki plus.
sve ostalo, gust u voznji, komod, brzina, luksuz je na strani francuza. Sidit na flaju i vozit se po bonaci u sumrak nazad u porat, ko nije proba nezna sta je gust, i nema tog drvenka koji ce dat taj isti gust. Tako da nostalgija? koja nostalgija?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Sunseeker » 24. 07. 2025. (13:49)

josey je napisao/la:francuz sa flajem i drvenjaca iz osobnog iskustva?
drvenjaca je za more, i ide kroz more ko razarac, nema diskusije, di francuz nemoze, jednostavno "sidne" u val, znaci moras usporit i lagano jer ce brod vjerojatno puknit negdi. iako, niko nije lud osim mene navigavat po tolikom moru, pa onda taj plus na stranu drvenjace i nije neki plus.
sve ostalo, gust u voznji, komod, brzina, luksuz je na strani francuza. Sidit na flaju i vozit se po bonaci u sumrak nazad u porat, ko nije proba nezna sta je gust, i nema tog drvenka koji ce dat taj isti gust. Tako da nostalgija? koja nostalgija?

Ma ok, složit ćemo se da se ne slažemo. Bogu fala, nisu svi ljudi isti.

Samo ti oću reć da san prova od drvenih brodi, jahti do VLCC tankera...I najveći mi je gušt dobar drveni brod.

Al život je jedan, danas se živi brzo i ja neman vrimena za to.
Sunseeker
Member

PostPostao/la Smokva » 24. 07. 2025. (14:48)

josey je napisao/la:francuz sa flajem i drvenjaca iz osobnog iskustva?

Nažalost meni je taj gušt postao prenaporan, puno odricanja i rada na brodu a onda dodje lito a ja moram samo još šta lakirat i sredit....nikada kraja priči
Smokva
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 24. 07. 2025. (16:47)

Kuzim vas ja obojicu, i trojicu,…, ali je*emmu, jednu stvar ne kuzim…
Ako smijem pitat, sunseeker, koliko godina imas?
Kako ti moze toples smetati? I jos svedjanka?
Pa bas da si i u 60im, pa i u 70im, je*emmu, ma ni tada ne vidim kako bi mi toples mogao smetati…
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.