filip_ri je napisao/la:Ej a ni Vessel view ti ne pokazuje nikakvu grešku motora? S obzirom da je to i diagnostika motora…
A trebao bi imati slične performanse kao ja. Imaš veći moment iz tog 2.1, lakši brod ali nešto sporiji trup koji zahtjeva manji propeler.
Ja ako još nešto ukrcam u barku morati ću uzeti 14x14 propeler, doduše ovo što sam testirao kratko je još benzin od prošlog ljeta.
Nikakvu grešku, sve je uredno. Sad sam bio neko vrijeme ća od doma, pa je barka bila kod mehaničara, riješio pumpu goriva, motor sada mrvu mirnije i tiše radi na većim okretajima, i malo brže digne okretaje, ali gotovo nikakve druge razlike nema ili su jako male.
Max okretaji i brzina sa 1 odraslom osobom, i sa 2 odrasle osobe i 2 djece je ista, 4400 rpm, 24,5 čvorova. po malo mora, nije bonaca, bilo je valića, ali niš posebno jako.
A kad smanjim okretaje na cca 3700, drži 20 čvorova.
Sa 5 odraslih i 1 djetetom ne izglisira, ili izglisira ako je jedna osoba na špirunu, i dvije za kormilom, ostali na krmi. Tada izglisira, okretaji idu na cca 4000, i brzina se, ovisno o stanju mora, drži na 17-18. Isto je bilo malo više mora.
Sve je to sa elektronikom od 80KS. Iako, naravno, s obzirom da se zavrti samo do 4450 max onda ni ne razvija tih 80 ks, nego manje na tim okretajima.
Sada mi je dalje plan probat iste stvari ali sa elektronikom od 100KS, jer nju već imam pa ću je samo prekopčat za probu, da vidim ima li tu ikakve razlike ili ne. Kažu mi u ovlaštenom Mercury servisu da je to jedina razlika, i da su ovi motori od 2,1l od 80 i 100ks identični motori sve do zadnjeg vijka, i doslovno jedina razlika je elektronika. A onda na kraju i sa drugom propelom, najvjerojatnije Solas aluminijski 13,50x15, umjesto trenutne aluminijske 13,25x17, jer izgleda da ću za takvu uspjet dogovorit posudbu.
Ovo sa elektronikom ću isprobat sutra/prekosutra, a probu druge propele ću napravit kad riješim tu posudbu.
A slip...ako računam da je 24 čvora = 28 MPH onda mi je slip 19%. Što navodno nije pretjerano loše. A kada smo nakrcani, sa 5+1 osoba, onda je 32% slip.
Motor je po visini montiran točno kako treba, nije prenizak, nije previsok, mehanički je sve ok, kompletan servis obavljen, sve je prekontrolirano, injektori, svjećice, pumpe - sve je uredno.