IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la miki1981 » 11. 07. 2025. (09:09)

Svakako i dalje imam isto pitanje, jer me zanima i to, zašto ne bi dobio proračun propelera od nekoga tko se kuži u te stvari? Jedno je što ti imaš na svom brodu, i što su oni slični više ili manje, drugo je kad netko izračuna nešto po podacima s mog broda. To što ja želim proračun propelera ne znači da mislim da je propeler kriv, ili pogrešan, samo da možda može biti i bolji. Ali to što sam napisao da će sve onda na čekanje do kraja sezone, dok se prvo ne riješi pumpa...to već znači da smatram da ipak nije problem u propeleru, već u nečem drugom...kao što si mi nedavno napisao...čitaj pažljivo.
Ali zašto ne imati proračun propelera, i nabaviti propeler po proračunu?
miki1981
New Entry

Tip plovila: Beneteau Antares 550 Calanque, Mercury 100EFI

PostPostao/la porer » 11. 07. 2025. (09:10)

Gdje je nestao Tacek?
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josey » 11. 07. 2025. (09:24)

miki, potrudio sam ti objasnit koliko mogu, naveo ti dva primjera iz osobnog iskustva ne sta mi je baba rekla da joj je sestra od rodice pricala, a mogu ti ih navest jos 5 sa brodicama slicne iste duzine ko tvoj, sa kabinom itd, al vidim da ne kuzis problematiku, pa onda ok, sacekaj nekog strucnijeg. :thumbup:

nebudi ljen
zvao prijatelja koji je zvao poznanika koji ima fortis 590c i yamahu 80 (crveni trup ako je do boje trupa)
ima propelu 13x17 i postize 5500 i preko.

dakle definitivno je problem u propeleru (sarkazam),
ima li ko strucniji da mahne carobnim stapicem i rjesi problem.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la miki1981 » 11. 07. 2025. (11:08)

josey je napisao/la:miki, potrudio sam ti objasnit koliko mogu, naveo ti dva primjera iz osobnog iskustva ne sta mi je baba rekla da joj je sestra od rodice pricala, a mogu ti ih navest jos 5 sa brodicama slicne iste duzine ko tvoj, sa kabinom itd, al vidim da ne kuzis problematiku, pa onda ok, sacekaj nekog strucnijeg. :thumbup:

nebudi ljen
zvao prijatelja koji je zvao poznanika koji ima fortis 590c i yamahu 80 (crveni trup ako je do boje trupa)
ima propelu 13x17 i postize 5500 i preko.

dakle definitivno je problem u propeleru (sarkazam),
ima li ko strucniji da mahne carobnim stapicem i rjesi problem.

Pa hvala ti na trudu.
ALi nisam siguran da li uopće čitaš moje postove, ili samo djelomično...
Znači kužim da nije stvar u propeleru, zato ga i neću sada mijenjati, napisao sam to dva puta već. Nego ću to pustiti za nakon sezone kada riješim druge potencijalne stvari.
Ali svakako da želim i dalje proračun propelera, jer zašto ga ne dobiti od nekoga tko se time bavi, ili tko ima iskustva baš u tome, tko može po podacima mog broda izračunati koji bi bio optimalni propeler? Ne vidim zašto te to smeta, a i nije mi jasno zašto mi govoriš da ja forsiram da je problem u propeleru kad sam već napisao da mi je jasno da nije.
miki1981
New Entry

PostPostao/la josey » 11. 07. 2025. (12:14)

pa pokusavam ti rec da ti je propeler ok, da nesto drugo nije ok.
znaci ima
13 x 15
13 x 17
13 x 19
13 x 21

ti imas 13 x 17, za tu snagu motora i tu tezinu broda propeler je u redu
koji ti dio nije jasan ?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 11. 07. 2025. (13:07)

porer je napisao/la:Gdje je nestao Tacek?

Gdje se skriva on?
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josey » 11. 07. 2025. (13:13)

on je ko pokemon, sad ce iskocit odnekud
josey
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 11. 07. 2025. (13:33)

porer je napisao/la:
porer je napisao/la:Gdje je nestao Tacek?

Gdje se skriva on?

Tacek ne radi izračun propelera za vanbrodske motore, a nema ga već jako dugo, nadam se da je sve u redu :thumbup:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la filip_ri » 12. 07. 2025. (12:18)

Miki kako mjeriš okretaje motora? Da ti urica ne laže?

Ja imam sličan brod ali 6,05 900kg. I 3 motor sam već zamjenio...
Tvornički je bio Suzuki df115 (2.59:1) s 14x19 propelom, ali nakon 1200h sam ga zamijenio s Hondom BF135 2.14:1 isto 14x19 (težak motor 220kg) performanse i slip katastrofa.
Za ovu sezonu sam stavio Mercury 115 1.7 (2.07:1) (vrti se do 6200rpm tvornička specifikacija) i propeler je 13,75x15. Zadovoljan sam iako mislim da mu je mrvicu prevelik.

Jutros sam snimio podatke putne i koliko sam ga navukao (2 osobe,cca 100 litara goriva i 60L vode)

slika

slika
filip_ri
New Entry

Tip plovila: Arkos 21, Honda BF135

PostPostao/la miki1981 » 14. 07. 2025. (07:13)

josey je napisao/la:pa pokusavam ti rec da ti je propeler ok, da nesto drugo nije ok.
znaci ima
13 x 15
13 x 17
13 x 19
13 x 21

ti imas 13 x 17, za tu snagu motora i tu tezinu broda propeler je u redu
koji ti dio nije jasan ?

Pa dobro sad već mislim da me zajebavaš. Znači koliko puta moram napisat da razumijem da nije do propelera, i da kužim da je nešto drugo uzrok?
Zato i ide barka van, i mijenjat će se pumpa goriva, i tako. Čitaš li uopće ono što pišem ili samo spamaš? Jer ako čitaš onda si valjda već barem 3-4 puta pročitao da razumijem da nije do propelera, i razumijem da je nešto drugo osnovni problem.

I isto mi tako nije jasno zašto je problem to što želim proračun propelera...i sam kažeš da je propeler "u redu", i to je ok. Ali kao što je aluminijski bimini isto u redu, i kao što je i 60ks na tom brodu isto u redu, i kao što je brod sa frižiderom ali bez solara i 2 baterije isto u redu...meni je osobno bolja inox tenda, 100 ks, i 2 baterije i solar u paketu sa frižiderom ili nekim trećim trošilom. Pa je moja želja za proračunom propelera ustvari želja da saznam je li neki propeler bolji za moj brod, i moj slučaj korištenja od 3lista 13,25x17. Npr...možda bi sa 13x17 dobio malo brze glisiranje, ili malo manju potrošnju na putnoj. Možda bi sa 4 lista i 12,75x15 dobio nešto treće bolje, ili pak sa 13,75x17, ili pak neka kombinacija sa x19, ili sa x15..ne znam, ali bi volio saznati. Zato je to nešto što istražujem, i tražim optimalni info.

Zašto bi čekao da se riješi problem koji imam s okretajima, pa tek onda išao tražiti info o optimalnom propeleru, ako mogu već sada istraživati taj info? Zašto bi ostavio 13.25x17 ako bi mi 13x17 ili 13.5x17 ili 14x17 bio bolji za moj način korištenja? Neću ga ići mijenjati na slijepo, ali ako iskopam negdje neki info da bi neka druga dimenzija bila bolja za mene, onda je to info koji ću već imati kad se riješi problem s okretajima i mogu onda odmah pokušati naći takav drugi prop, i imati ga spremnog za trenutak kad se ostali problemi riješe. A ne tek onda krenuti u istraživanje što i kako bi mi bilo bolje.

Koji ti dio nije jasan?
miki1981
New Entry

PostPostao/la miki1981 » 14. 07. 2025. (07:50)

filip_ri je napisao/la:Miki kako mjeriš okretaje motora? Da ti urica ne laže?

Ja imam sličan brod ali 6,05 900kg. I 3 motor sam već zamjenio...
Tvornički je bio Suzuki df115 (2.59:1) s 14x19 propelom, ali nakon 1200h sam ga zamijenio s Hondom BF135 2.14:1 isto 14x19 (težak motor 220kg) performanse i slip katastrofa.
Za ovu sezonu sam stavio Mercury 115 1.7 (2.07:1) (vrti se do 6200rpm tvornička specifikacija) i propeler je 13,75x15. Zadovoljan sam iako mislim da mu je mrvicu prevelik.

Jutros sam snimio podatke putne i koliko sam ga navukao (2 osobe,cca 100 litara goriva i 60L vode)

Bok Filip.
Mjerim ih isto kao i ti :D isto imam ovaj vessel view, za kontrolu, i pokazuje mi identično koliko i urica. A i urica je ona digitalno/analogna original or Mercurya, ugrađena u kompletu s motorom.
Tako neke brojke slične tvojima bi i ja trebao postizat s mojim brodom sa 100ks. Tj bar ih se nadam postić kad se sve poredi do kraja. ALi vidjet ćemo.
Zanimljivo da ti performanse sa Hondom 135 bile tako loše...ne bi nikad rekao. Jesi saznao je problem bio do kombinacije tog motora i propele ili nešto drugo?

Sad sam išao malo googlat slip, pa vidim da se to lako računa, Pa ću se i s time pozabavit. Čisto da imam info, po onome što čitam slip je slip, na određenim okretajima i brzini je takav kakav je, ne utječe na njega to što mi trenutno motor ne može ić visoko u okretaje.
Ić ću sam van da bez problema izglisiram, pa izmjerit slip na nekoj putnoj, i nekom maximumu kojeg u ovom stanju postiže brod. Baš me zanima. Iako ustvari...kad smo nakrcani smo sporiji na istim okretajima, znači slip je veći...da, neće mi imat smisla ti podaci dok ne izmjerim na putnoj kad smo nakrcani, a to sad dok se motor ne riješi ne mogu dobiti...
A dobro.
Kakav ti je taj Merc u odnosu na Suzukia? Što se tiče performansi i to? To je neki stariji Merc? Prije 2014? Jer mislim da su od 2014 prešli na 2,1l, takav je ovaj moj, i taj blok imaju i dan danas, a serija prije je bila 1,7l.
miki1981
New Entry

PostPostao/la josey » 14. 07. 2025. (09:04)

miki, kuzim ja da si skuzio da nije do propelera, ali ne kuzis ti mene, jer kao sto sam napisao ne kuzis problematiku kod proracuna vanbrodskih, koji se zapravo 90% sveo na empiriju.
Nema proracuna, proizvodjac ti za tu vrstu plovila, tu tezinu srac kenj bla bla, preporuca x propeler, koji onda probas, ako overreva onda ide veci ako underreva ide broj manji.
jasnije?
kad nadjes u cemu je problem onda sa postojecim propelerom napravi probnu voznju sam i max opterecenom brodicom pa onda dalje mozemo pricat o tome da ti neko iskusniji "izracuna" optimalni propeler.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la miki1981 » 14. 07. 2025. (10:42)

josey je napisao/la:miki, kuzim ja da si skuzio da nije do propelera, ali ne kuzis ti mene, jer kao sto sam napisao ne kuzis problematiku kod proracuna vanbrodskih, koji se zapravo 90% sveo na empiriju.
Nema proracuna, proizvodjac ti za tu vrstu plovila, tu tezinu srac kenj bla bla, preporuca x propeler, koji onda probas, ako overreva onda ide veci ako underreva ide broj manji.
jasnije?
kad nadjes u cemu je problem onda sa postojecim propelerom napravi probnu voznju sam i max opterecenom brodicom pa onda dalje mozemo pricat o tome da ti neko iskusniji "izracuna" optimalni propeler.

Kužim, da, ali ću ja svejedno ić makar po onim proračunatim brojkama koje sam dobio iz onog jednog programa pokušat nać od koga da mi posudi propeler kakav mi je program izračunao pa ću onda probat s tim nakon što riješim pumpu i ostalo ako šta bude. Jer ako niš drugo volio bi vidjet razliku između 3 i 4 lopatice, zvuči mi zanimljivo ovaj sa 4 lopatice. I znam da će to bit gotovo nemoguće pronać u tim dimenzijama, ali to je još jedan razlog da ga ranije počnem tražit.
Čim više čitam oko tih propelera postaje jasnije da je svo to i pomalo nemoguće predvidjet, osim ako ne koristiš dva identična propelera, gdje je jedina razlika korak...jer čitam i razne priče kako ljudima 2 nazivno ista propelera funkcioniraju osjetno drukčije, a ove naziovne dimenzije su iste, samo je različit proizvođač, ili u nekim slučajevima čak je i isti proizvođač, ali je različita serije propelera, i da se može osjetno drukčije ponašati.
I to bez da je u test još ubačena razlika alu/inox, ili 3/4 lista. Tako da to će biti zanimljivo vidim. Jedva čekam.
miki1981
New Entry

PostPostao/la miki1981 » 14. 07. 2025. (10:45)

josey je napisao/la:miki, kuzim ja da si skuzio da nije do propelera, ali ne kuzis ti mene, jer kao sto sam napisao ne kuzis problematiku kod proracuna vanbrodskih, koji se zapravo 90% sveo na empiriju.
jasnije?

Daj mi samo molim te objasni ovo da napravim probnu vožnju sam i max opterećnom brodicom, zbog čega oba slučaja radim? To nešto pomaže kod izbora ili? Jer smo barem 90% izlazaka opterećni sa minimum 3 osobe i svim onim stvarima, a najčešće je to ipak sa 5 osoba i svim onim stvarima. Bez obzira na to misliš da uzmem u obzir i ponašanje motora sa samo jednom osobom gore?
miki1981
New Entry

PostPostao/la josey » 14. 07. 2025. (11:32)

propela NIJE samo promjer * korak i broj "listova"

zasto sam i zasto pod punim opterecenjem?
e jbg.
zato da znas u kojem podrucju okretaja ti je motor, i upravo zato da nadjes najoptimalniji propeler za sebe.
I da pritome ne ides u egzotiku nego uzmes nesto sa police.
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.