Suzuki df150 servisi

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Suzuki df150 servisi

PostPostao/la Damarko » 16. 05. 2025. (09:32)

Pozdrav svima, ponovo neka pitanja i nedoumice pa da se savjetujem ovdje.
Ukoliko je tema bila, isprike, ja je nisam mogao pronaći.

Imam motor Suzuko 150df, 880h na satu.
Ove godine sam radio servis, standardno prije sezone, redovni.
Ispao me 827 EUR.
250 ruke servis
150 ruke ispiranje
Ostalo - dijelovi i ulje.

Ono što me zanima, jesu li to normalne cijene godišnjeg servisa?
Rađeno je:
Izmjena ulja (peta, motor)
Nove svjećice
Novi cinkovi
Zamjena impelera i čašice
Zamjena filtera goriva
Zamjena filtera ulja
Čišćenje kamenca kiselinom.

Sad, nekako mi se to u globalu čini dosta za redovni godišnji servis pa pitam vas pametnije i informiranje, jesu li to redovne cijene?

Hvala unaprijed.
Damarko
New Entry

Re: Suzuki df150 servisi

PostPostao/la josey » 16. 05. 2025. (10:08)

mislis 250e su djelovi 150e su ruke ?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la josey » 16. 05. 2025. (10:34)

krivo, ok, skonta san
427e su djelovi
ulje peta
ulje motor
svjećice
cinkovi
impeler
filter goriva
filter ulja

ok proguglas cjenu djelova i dodjes na taj iznos

a za to sve promjenit, a ima tu posla, dolazak i odlazak sa terena, sve rastavit, 250e
po meni je to ok cjena.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Damarko » 16. 05. 2025. (10:56)

josey je napisao/la:krivo, ok, skonta san
[b]

ok proguglas cjenu djelova i dodjes na taj iznos

a za to sve promjenit, a ima tu posla, dolazak i odlazak sa terena, sve rastavit, 250e
po meni je to ok cjena.

Dakle, cijena tog servisa u kompletu od 827 eur je ok cijena?
Damarko
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 16. 05. 2025. (11:23)

U nautici je sve prenapuhano. Od cijene dijelova, cijene servisa, cijene vezanja za bovu, …
Realno, u zadnje 2-3-4 godine, od korone pa na dalje, opcenito, sve je prenapuhano. O ugostiteljskim cijenama da ne pricam/pisem…
150 eur RUKE, za ispiranje… Dakle, bez sredstva za ispiranje… Bilo da je ispirao preko noge/kadice, bilo preko pumpe, koliko vremenski traje? Tu se ocito racuna i vrijeme samog ispiranja za koje vrijeme serviser pusi cigaretu… ok, jasno mi je kada ispire da on ne moze nista drugo raditi na motoru pa ajde, vrijeme ide, ali ipak…
I da se odmah ogradim, nisam upoznat koliko ostali servisi naplacuju ovakav servis, nego isto ovako kao i ti, naglas razmisljam i subjektivno mi se cini da su to ipak prenapuhane cijene…
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la Damarko » 16. 05. 2025. (11:31)

Marin Bralic je napisao/la:U nautici je sve prenapuhano. Od cijene dijelova, cijene servisa, cijene vezanja za bovu, …
Realno, u zadnje 2-3-4 godine, od korone pa na dalje, opcenito, sve je prenapuhano. O ugostiteljskim cijenama da ne pricam/pisem…
150 eur RUKE, za ispiranje… Dakle, bez sredstva za ispiranje… Bilo da je ispirao preko noge/kadice, bilo preko pumpe, koliko vremenski traje? Tu se ocito racuna i vrijeme samog ispiranja za koje vrijeme serviser pusi cigaretu… ok, jasno mi je kada ispire da on ne moze nista drugo raditi na motoru pa ajde, vrijeme ide, ali ipak…
I da se odmah ogradim, nisam upoznat koliko ostali servisi naplacuju ovakav servis, nego isto ovako kao i ti, naglas razmisljam i subjektivno mi se cini da su to ipak prenapuhane cijene…

Ma upravo to, gledam da je za ruke uzeo 400 eur, bio je jedan dan oko motora, ali odlazio, vraćao se itd, dok je kiselina curila s pumpom, 3h ga nije ni bilo. Jasno mi je da je sve napuhano, al realno, dnevnica od 400 eur, nije mala dnevnica.

Svakako ću dogodine ulje promijeniti sam. Jer zamjena ulja, filtera ulja, ulja u peti i cinkova ne iziskuje neko pretjerano znanje pa ću to odraditi sam. O ispiranju ću isto razmisliti jer spajanje same pumpe na motor i da to vrti u krug, isto nije neka atomska fizika.
Damarko
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 16. 05. 2025. (12:13)

Samo da te malo ispravim, nije njemu dnevnica 400 eur…
Osim ako mu norma nije ovaj ovakav jedan servis na dan, koji realno traje koliko h?
A vjerujem da i cijenu materijala uveca od svoje nabavne cijene…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 16. 05. 2025. (12:26)

Jesi dobio račun kakav?
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la josey » 16. 05. 2025. (15:50)

satnica servisera je 50e.

ja sam jucer servis brp jeta platio 450e
izmjena ulja u motoru, cinka, svicica i filtera ulja.

evo,
koliko kosta servis osobnog automobila u servisu?
izmjena ulja, ulja u getribi, vodene pumpe, filtera ulja, filtera goriva, filtera zraka.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Marin Bralic » 17. 05. 2025. (15:32)

Ako je satnica 50eur, a naplaceno je 250eur, znaci da je radio 5h…
Ocito je taximetar radio cijelo vrijeme kada je pumpa vrtila, a on bio na drugom “gradilistu” :-)

Josey, sto se tice ove usporedbe s auto servisom… Znas dobro i sam da ovo sto je radjeno na suzukiju (ulje, filter, ulje u peti, cinkovi, impeler, svijecice) da spada u standardni, nazovimo “mali” godisnji servis. Ok, ajd, mijenjana je i casica impelera, al ako govorimo o “rukama”, to je kad mijenjas impeler i imas ga vec u rukama doslovce jos dodatnih minutu, pa i manje, posla..
Konkretno, radjen je standardni godisnji servis plus ispiranje…
A ovo sto nabrajas za auto, izmjena ulja u getribi nije bas standardni godisnji servis. Pogotovo ne izmjena vodene pumpe plus remen plus… Niti se moze usporedjivati cijena vodene pumpe za auto sa impelerom, a niti vremenski koliko serviseru treba da se to rijesi…

Realno, svi imamo drugacije poglede na ovo. Mene je, osobno, nautika jako zaludila od moje 20te pa ajde negdje do 30te… sada kada me par godina dijeli od 50te, mogu reci da me vise ne drzi toliko. Dapace, mrsko mi dodje kada trebam ici na godisnji, od same pomisli svih priprema koje moram na poslu napraviti prije godisnjeg, pa guzva koja me doceka vec na zg zaobilaznici, da ne govorim guzva dolje kada se ide do marketa, do benzinske,… dosao sam, jbga, u godine kada mi treba mira. A more, nazalost, u srpnju i kolovozu, je sve samo ne mir…
I sve vise razmisljam da bi trebalo taj godisnji provesti u planinama, pogotovo sada kada imam i njemackog ovcara kraj sebe, vjerujem da bih se bolje odmorio…
Zasto ovo pisem. Sada, kada me nautika pustila, po meni su to sve prenapuhane cijene. U ono vrijeme kada me je nautika drzala i kada sam “ulazio” u sve to, dao bih i zadnji novac koji imam za nju… mislim da je do toga…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 17. 05. 2025. (16:26)

Standardni il nestandardni servis, ja za posranu skodu u ovlastenom servisu za izmjenu ulja i filtera platim 270eur.
kolko je tu naplacen radni sat?

Kad vidim sa kolikim ogorčenjem gledate na meštre koji rade u nautici ne zelim ni pisat kolko kostaju servisi na volvo pentama, z noge ips itd. Al cjene su da se smrznete, godišnji servis je = prosjecna hrvatska GODIŠNJA plaća.

Ne nisam mestar nikog ne reklamiram i ne zivim od tog, al isto tako se vi morate pomirit sa tim da je nautika luksuz. A ako ti je skupo uvik imas dvi opcije, prodaj brodicu ili napravi sam.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 17. 05. 2025. (17:20)

Kod nas baš i nema meštra, svi sve znaju jer se uče na tome šta rade.
Pokaži koji servis ima specijalizirane ljude za nešto da su prošli obuku? Neki tečaj?
Nema toga kod nas.
Nemoj reći da ima jer nema, kod nas nema meštra da radi sa običnim kilo ključem, sa kojim bi sve moralo biti odrađeno, svaki šeraf, matica, filteri ma sve.
Sve ima svoje, al kod nas je drugačije, samo da se pare uzmu a ne odradi se ništa po peseu.
Svi rade jer misle da znaju.
I pitanje dal ti meštri i opće naprave sve dogovoreno.
Jer pohlepa je velika.
A neću mi misliti kako strance gule sa cijenama i varaju ih.
Održavaju im motore plovila u snovima.
Samo im lova u mislima.
Pa ja kad vidim koje sve račune meni dao ovaj od kojeg sam kupio brodicu slabo mi je došlo kad vidim koje stavke je plaćao godimama.
A i upitno je jel su i ulje mjenjalji i filtere. Ali na računu ti sve obraćanju.
Tako da nam je sve jasno.
Da nautika je luksuz dobro kažeš, al opet neki red se mora znati.
Isto je sa dizanjem plovila. Svi masno naplaćuju a ko izdaje račune? Ko? Vjerojatno u marinama da, al ovi sa kranovima na kamionima, bagerima ne.
Sve je lopovluk okolo nas.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la Marin Bralic » 17. 05. 2025. (19:49)

Ma josey, nisam ja ogorcen na servisere, dapace. Godinama mi je tohatsu 30 servisirao covjek iz splita. Dolazio je u pocetku svake godine do sibenika da odservisira. Kasnije smo se dogovorili da sam ja svake druge godine sam promijenio ulje u motoru, a on je svake druge dosao da promijeni ulje, filter i ulje u peti. I to je dobro funkcioniralo, nije bilo nikakvih problema s motorom, nikad ga nisam konzervirao, cijene servisa su bile ok.
Sada imam yamahu, kupljena u motonautika vm, oni ju i servisiraju. Bas prosle godine bio mladi serviser, sve obavio po ps-u, jes to mali servis, ali bas sam bio zadovoljan jer je bas sve napravio kako sam si ja zamislio. Promijenio je cak i one digtunge na vidama od pete gdje se ulje ispusta, i rekao da to radi svaki put, jer je premala cijena tog dihtunga da se ide riskirati. Otvorio je i termostat, vidio da je ko novi, zatvorio ga. Ali je isao provjeriti jer je to cas posla, a puno znaci…
Uglavnom, nisam uopce ogorcen, dapace, s ovim serviserima sam zadovoljan. A kada je takav pedantan rad, nije mi ni problem to i platiti.
Mene, kao sto sam napisao, polako pusta volja za nautikom u ciku sezone, i tu je glavni problem.
U pravu je i ivan zagorec, samo sto on pogresno generalizira. Nisu svi salabajzeri i fuseri, ima i postenih servisera sa znanjem. Ali da ima i ovih drugih, ima ih. Generalno je problem u rh s radnom snagom, vjerujem da jebi vlasnicima servisa tesko pronaci radnike, a posla usred sezone ima boli glava, i onda zaposle priucene klince, pa jbga, bude svasta…
Zato je, za mene osobno najbolje rjesenje, sto samni odabrao, 25 ks, manji motor koji kada istegne garancija mogu bez problema sam servisirati, dijelova za yamahu fala bogu ima, a i volim prckati po motorima oduvijek, pa mi je to i gust…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la Marin Bralic » 17. 05. 2025. (20:08)

Zaboravio sam napisati, prosle godine ga je ovaj mladji serviser cak i spojio na laptop, ocitao eventualne greske (kojih nije bilo)… U biti me zanimalo dal sam bio u blokadi s okretajima jer je propela zeru premala, laka mi je kadica, a znao je lagano kao zatrokirati a nisam bio siguran dal to trokira il je blokada. Uglavnom, ucitao je da je to ipak bila blokada, tako da mi je i to bilo super jer ovakve male pente pd 25ks bas i ne spajaju po defaultu na laptop…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 17. 05. 2025. (23:04)

ivek,
ajde lovi zmije, i pusti ozbiljne ljude da rade ozbiljan posao.
Kad radis sa fuserima nemozes ni ocekivat nista nego da dobijes fus.
Za sve radove oko brodica se uredno dobije racun, pa i one najmanje stavke poput izmjene cinkova.
Da to kosta neke novce, kosta, al kao sto sam rekao, nautika je luksuz, pa
onda imas dvi opcije ako ti je skupo, napravi sam ili prodaj brodicu.
Ovlasteni serviseri sigurno nece pisat stavku izmjena oringa na vijku kartera ulja ako ga nisu zamjenili. Reputaciju sigurno nece riskirat zbog 50 centi. Itd, da ne ulazimo u dubioze i ostalih 1000 primjera.
I nemojte zaboravit, ne placate vi vrjeme, nego alat i znanje.
Nekom za neki x posao treba 3h nekom 40min, isti posao
I onda jel ti bolje platit osobi B 3 radna sata i imat brodicu nakon 40min ili platit osobi A 3h i bit bez brodice 3h?
Rastegnite ovo sad na vexi servis koji traje par sati/ dana.
josey
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.