Potrosnja plasticnih brodova sa VB motorima

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Potrosnja plasticnih brodova sa VB motorima

PostPostao/la kala » 01. 11. 2021. (22:27)

Je,malo smo.skrenuli s teme al odgovarao sam na Perin post. Što se tiče potrošnje , sve je jasno , onome kome nije ,neće ni biti . Al ćaskamo. A iz koncepcije se može puno toga izvući , samo treba gledati a i shvatiti . I nastojati znati za što ti treba i onda koja te koncepcija zadovoljava.
Da se razumijemo, meni je san Rhea 850, 2 motora od 200 konja direkt drive , pravi mali remorker . Ali za tu veličinu je užasno skupa, dobro opremljena daleko prelazi prvu brojku 3 u cijeni . I onda se većina vrati vb motorima gliseru koncepcije koji joj ne mogu primirisati na moru. Ali imaju puno više prostora za puno manju cijenu . I to je onda usporedba što je netko spominjao ,za 20000 eura razlike u cijeni , koliko mogu kupiti benzina . A ovdje su cifre razlike puno ,puno veće . Pa tko šta voli i može platiti
kala
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Elan 435f,Suzuki 20

PostPostao/la dimulius » 02. 11. 2021. (09:34)

Rhea je top :thumbup:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la dimulius » 02. 11. 2021. (09:49)

josey je napisao/la:leidi 990 je 250 000eur (trenutno je jedna pri kraju)
merryfisher 1095 sa full opremom dakle nema dalje, i 2x 300ks yamaha je 289 000e

Svaki bi mi dobro dosa :D
Ni jednog ne mogu priustit :(
A kad bi mi neko poklanja, uzeja bi Leidi jer bi ga (mozda) moga odrzavat i vozit, dok ovog sa 2x300 ne bi.

Moj izbor je uvik jedan veci dizel nego dva vanbrodska.
Znaci, ako cemo se drzat u okviru francuza, puuuuuno bi radje Swift Trawler-a 30 (D6 370 ks, osovinski pogon), nego ovi MF 1095
Sa dizlom ako ocu vozim 7 cvorova i trosin 7 litri na brodu od 10 metri.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 02. 11. 2021. (10:02)

kala je napisao/la:Pero, dugo sam na forumu i zaista cijenim tvoje mišljenje al ovdje si u krivu . Da li je Leidi etabliran ili ne je stvar percepcije , ali da radi dobro i da mu je knjiga narudžbi puna je činjenica . A to je njemu u poslu najbitnije. Ti što ti kažeš renomirani štancaju na veliko i njima je gubitak se prilagođavati bilo kome , to je čista ekonomija . Radije će napraviti neku akciju ,čitaj spustiti cijenu i u 78 država gdje prodaju , rasprodati ciljanu količinu. Onaj tko nema to , mora biti elastičan . Ako se ne varam, baviš se nešto s informatikom, da te kontaktiram za neku malu firmu za specifično rješenje , potrudio bi se . Da kontaktiram SAP, ne bi mi odgovorili na mali.
Btw.treći dan da ne radim , baš mi je dosadno pa se raspisao :mrgreen:

Sve 5, ja cjenim kako čovjek uspjeva u jako nezavidnoj poziciju i po tome mu se divim i želim mu sve najbolje, ne sumnjam u kvalitetu, osobno estetski mi je u pedesetim ali i to je percepcija. On uspješno zauzima jednu poziciju u maneštri kupaca koji su došli od one moje da je u YU Istranka bila za prosječnog itd. Jedino meni se ne sviđa nastup kako niš staro niš od uvoza, niš osim njega ne valja, čak je njegov solar bolji od mog itd...ali vjerojatno tako mora.. osobno poznam da dobrostojeća koji imaju Leidi a obi su prije imali dalmatinke s vanbrodskim motorima, neznam dali je netko imao nešto strano po prešao na domaće... u svakom slučaju sve 5 za Leidi, ja neću kupit ni novi Leidi niti novi francuz pa nema smisla niti da pišem o tome..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 02. 11. 2021. (10:35)

dimulius je napisao/la:
josey je napisao/la:leidi 990 je 250 000eur (trenutno je jedna pri kraju)
merryfisher 1095 sa full opremom dakle nema dalje, i 2x 300ks yamaha je 289 000e

Svaki bi mi dobro dosa :D
Ni jednog ne mogu priustit :(
A kad bi mi neko poklanja, uzeja bi Leidi jer bi ga (mozda) moga odrzavat i vozit, dok ovog sa 2x300 ne bi.

Moj izbor je uvik jedan veci dizel nego dva vanbrodska.
Znaci, ako cemo se drzat u okviru francuza, puuuuuno bi radje Swift Trawler-a 30 (D6 370 ks, osovinski pogon), nego ovi MF 1095
Sa dizlom ako ocu vozim 7 cvorova i trosin 7 litri na brodu od 10 metri.

eto igrom slucaja san tija kupit MF 1095 FLY al isporuka je 2023 u najboljem slucaju, citaj, bit ce 2024, i to mi ne pase pa cu nesto drugo.
poanta je da si falija poantu i KONCEPT broda, kako mozes usporedit swift trawlera i meryfishera??? dobro ga nisi usporedija sa grand turismom.

Slazen se da bi najbolje bilo 2X D6 370ks,
al pogledaj kolko kosta taj motor a kolko kosta yamaha 300ks

a osim toga, kako si reka vozis 7 milja i ne brines,
mislis da bi ti jedna yamaha na 7kn brzine U MF 1095 FLY trosila puno vise od D6 u trawleru?
nebi, varas se.
bili bi u dec razlike na milju.
i onda se vratimo natrag, sta si ustedija?

svi ti motori loču kad ih stisnes, samo benzinci loču jos malo vise.
2x d4 ili nedaj boze d6 ti je 3 litre na milju.

a sta mislite da na 20-25kn drzat brod od 7 tona, (plus oprema i putnici znaci 9) dizel ne trosi nista a benzinici loču? je kako si, ima se i dizel "uznojit" za gurat tu grdosiju.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la lupis » 02. 11. 2021. (15:22)

Koliko bi trošila Yamaha 300 na Pičuljanu 720,pri brzini 18 kt
Litra,litra i pol/ milja ili više?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dimulius » 02. 11. 2021. (16:18)

josey je napisao/la:poanta je da si falija poantu i KONCEPT broda, kako mozes usporedit swift trawlera i meryfishera???

Mogu, i to lako :)
Vise manje isti proizvodjac (grupacija), ista ili slicna duzina. Slicna cijena. Slicna bocna silueta.

A sad razlike.
Jedan se moze vozit u sporijim rezimima 7, 8, 10, 12, 15 cvorova uz relativno nisku potrosnju. Drugi ne moze ni pod razno.
Jedan je osjetno bolji po vecem moru iako ima motor manje.
Jedan je osjetno tezi od drugoga (6000kg vs- 4638kg) iako ima motor manje
Jedan ce za 10 godina vridit puno vise od drugoga iako ima motor manje
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 02. 11. 2021. (17:06)

dimulius je napisao/la:
josey je napisao/la:poanta je da si falija poantu i KONCEPT broda, kako mozes usporedit swift trawlera i meryfishera???

Mogu, i to lako :)
Vise manje isti proizvodjac (grupacija), ista ili slicna duzina. Slicna cijena. Slicna bocna silueta.

A sad razlike.
Jedan se moze vozit u sporijim rezimima 7, 8, 10, 12, 15 cvorova uz relativno nisku potrosnju. Drugi ne moze ni pod razno.
Jedan je osjetno bolji po vecem moru iako ima motor manje.
Jedan je osjetno tezi od drugoga (6000kg vs- 4638kg) iako ima motor manje
Jedan ce za 10 godina vridit puno vise od drugoga iako ima motor manje

auuu sto si sad napisao.

slicni su ko formula 1 i wrc auto
olitiga mercedes SLR i A klasa

pa sta to je ista grupacija!

antares 11ob bez motora 155000e (sa motorima 200 000)
trawler 290000e

i sad ti kazes da je cjena SKORO ista a da ce za 10godina trawler vrjedit puno vise.
nece, nece vrjedit 45% vise, bit ce manja razlika, a sad placas 45%.
a da ne pricamo da bi se moglo dogodit da taj isti dizel vrjedi manje od verzije sa benzincima zbog direktiva EU i NOX plinova!

ponovot cu ti jos jednom za slucaj da si propustio, imam dva glisera sa etecom 90ks dakle 2t, imam gliser sa yamahom 80ks 4t, imam drveni brod deplasman koji ima 5 tona prazan (dakle ne voda ne konzerve za provest ljetovanje na moru) i koji ide putne 11kn nakrcan, vozio sam kisu isusovu tih antaresa, grand turizma, princessa v, fairline targa, phantoma i neznan sve cega nisam.
nije to bas tako kako ti pricas.

po tvojim pricama ispada da benzinci locu a dizeli su male mace, sto je daleko od istine.

odi na iduci sajam nautike i pitaj covjeka iz euromarinea koliko trosi merry fisher 1095 sa dva suzukija 300ks lean burn na putnoj, ako uspijes, užicaj đir pa snimi satiće od potrosnje pa nam javi tu na forum.
iznenadit ces se ;)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 02. 11. 2021. (17:31)

lupis je napisao/la:Koliko bi trošila Yamaha 300 na Pičuljanu 720,pri brzini 18 kt

nema sanse znati dok ne probas, al na taj brod je suludo atavljat VB, tako da NIKAD necemo znat, pa moze
o samo pretpostavljat, a kao sto znamo pretpostavka je majka svih zajeba.

mogu ti rec kolko trosi gumenjak od 7.5m sa 300ks na toj brzini 1-1.2lit (dakle samo skiper i gorivo)
tako da piculjan bi vjerojatno bio u okvirima 1.3-1.5 al ponavljam pretpostavkla je majka svih zajeba.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la kala » 02. 11. 2021. (20:57)

josey je napisao/la:
dimulius je napisao/la:
josey je napisao/la:

odi na iduci sajam nautike i pitaj covjeka iz euromarinea koliko trosi merry fisher 1095 sa dva suzukija 300ks lean burn na putnoj, ako uspijes, užicaj đir pa snimi satiće od potrosnje pa nam javi tu na forum.
iznenadit ces se ;)

I šta kaže Gino :mrgreen:

Gle potrošnja dizla.je.200 i nešto po kw,benzina je 300 i nešto ...
Dakle vb troši cca 45 % posto više u usporedivom režimu . Onda u jednažbu treba ubaciti otpore, kod vb su manji zbog konstrukcije . I s povećanjem brzine ti otpori kod direkt drivea postaju sve veći i zato naravno vb imaju brzinu od 20 čvorova i veću jer su tu efikasniji I onda se opet vraćamo na koncepciju šta kome treba. I kad to savladamo, dolazi ispovijed, cijena . Antares 9 košta cca 160, a Rhea 340. Jedan je brži , sa puno više prostora , drugi nemjerljivo bolje podnosi more , možeš ga voziti u svim režimima ,kvalitetniji itd al kolika je ono razlika?

Eh te želje , uglavnom zapnu na mogućnostima :thumbup:
kala
Member

Tip plovila: Elan 435f,Suzuki 20

PostPostao/la josey » 03. 11. 2021. (08:19)

kala je napisao/la:
josey je napisao/la:
dimulius je napisao/la:
josey je napisao/la:

iznenadit ces se ;)

I šta kaže Gino :mrgreen:

Gle potrošnja dizla.je.200 i nešto po kw,benzina je 300 i nešto ...
Dakle vb troši cca 45 % posto više u usporedivom režimu . Onda u jednažbu treba ubaciti otpore, kod vb su manji zbog konstrukcije . I s povećanjem brzine ti otpori kod direkt drivea postaju sve veći i zato naravno vb imaju brzinu od 20 čvorova i veću jer su tu efikasniji I onda se opet vraćamo na koncepciju šta kome treba. I kad to savladamo, dolazi ispovijed, cijena . Antares 9 košta cca 160, a Rhea 340. Jedan je brži , sa puno više prostora , drugi nemjerljivo bolje podnosi more , možeš ga voziti u svim režimima ,kvalitetniji itd al kolika je ono razlika?

Eh te želje , uglavnom zapnu na mogućnostima :thumbup:

i onda na 30kmh bure svi brodovi stoju vezani u portu, tako da ti je potpuno svjedno kako drzi more.
na more se ide uzivat a ne patit. barem u ovom nasem forumskom slucaju
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 03. 11. 2021. (11:36)

je pogotovo kako drži more nije važno onaj koji će kupit za se kurčit na vezu, a itekako se zna da se na višednevnim đitama često nađeš u svakakvim situacijama.. ali tu đite očito nisu nikome važne
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la chomli » 03. 11. 2021. (13:05)

josey je napisao/la:
lupis je napisao/la:Koliko bi trošila Yamaha 300 na Pičuljanu 720,pri brzini 18 kt

nema sanse znati dok ne probas, al na taj brod je suludo atavljat VB, tako da NIKAD necemo znat, pa moze
o samo pretpostavljat, a kao sto znamo pretpostavka je majka svih zajeba.

mogu ti rec kolko trosi gumenjak od 7.5m sa 300ks na toj brzini 1-1.2lit (dakle samo skiper i gorivo)
tako da piculjan bi vjerojatno bio u okvirima 1.3-1.5 al ponavljam pretpostavkla je majka svih zajeba.

1.2-1.5l/nm troši Leidi 660 s 150ks, tako da pičuljan ne bi ispod 2l/nm s obzirom da je veći, teži i ima poludeplasmansko dno koje ima i puno veći otpor.
chomli
Senior Member

Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

PostPostao/la lupis » 03. 11. 2021. (14:11)

Ovdi dere jugo...nikog s VB na moru...

Jel moguće da bi 300 ks vanbrodski na P720 trošio 2-2.5 litre,ili čak i više??
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dimulius » 03. 11. 2021. (14:18)

ne znan kako vi uvik svi vozite samo po bonacama.
Ja recimo prilicno cesto upadan u situacije u kojima su valovi ~2 metra. Ali mozda je to do razlicitosti akvatorija u kojima se nalazimo.

Uglavnom, da se vratimo na MF sa 2x300. Taj ce na punom gasu trosit 200 litri na uru (34 cvora max brzina)
Swift trawler sa D6 370 ce na punom gasu trosit 78 litri na uru (22 cvora max brzina)

Samo u laboratorijskim uvjetima koji ukljucuju:
- more 0-2
- apsolutno cist trup
- brzinu od 20+ cvorova

ce MF sa 2x300 trosit slicno ka i swift trawlera (pri 22 cvora MF trosi 84 litre na uru, Swift trawler 78 litri na uru)

Cim uvati malo sline po intonku, i/ili cim se digne val, prica ide u smjeru dvostruke potrosnje.
dimulius
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.