Bayliner ciera 2655 ugradnja vanbrodskog motora

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Bayliner ciera 2655 ugradnja vanbrodskog motora

PostPostao/la el passo » 06. 09. 2021. (22:13)

Evo, za promjenu umjesto da dajem savjete tražim ih

Imam navedeni brod sa mercruiserom 5.7. Kao što je jedan moj poznanik predvidio a ja odlučno negirao...imam problema sa motorom. Prvo je bilo da jedan cilindar nije imao kompresije. Zamijenjeni su ventili na toj strani, napravljen đir, brod izvađen, motor konzerviran. Onda ovo ljeto čim je brod išao u more nakon 2 minute glisiranja nešto je protuklo. Šta je protuklo boli... me ona stvar. To gov_o od motora ide van.
E sada, moj je problem specifičan. Imam priliku jako povoljno uzeti volvo benzinac sa duoprpopom za koji znam da je održavan i servisiran redovno. No problem je u mehaničarima. Ima ih malo, onih koji valjaju još manje. I tu u okolici pule dvoje koji su mi prvi put popravili motor su nedostupni. Izgleda da im moj novac ne valja. Da nebi krivo shvatili...nisam onaj tip čovjeka kojem kad majstor kaže 500 eura pita jel može za 450. Nisam ni nestrpljiv, obratio sam im se po pitanju motora i rekao da je vremenski okvir za popravak/zamjenu do sljedećeg ljeta. Odgovor nisam dobio. Također imam problem da ne želim moliti nikoga da mi uzme novac i to cifru koju je sam odredio za svoj rad. To mi je ispod časti isto kao obračati se mehaničarima kao nekim svijetski poznatim znanstvenicima. Jednostavno to odbijam. Iz tog razloga ne mogu uzeti volvo jer u slučaju nekog kvara nema mi ga ko riješiti.

Tako da je naginjem ka vanbrodskom motoru. Razmišljam o ugradnji 250 ks...sada je 260. No kubikaža vanbrodskog je dosta manja. Pa imam bojazan da bi mogli izostati rezultati...a investicija je poprilična. Svi koji su to napravili...ali na manjim plovilima...do 7 metara su više nego zadovoljni. Manja potrošnja, lakše izglisiravanje, veće brzine čak i kod ugradnje motora manje snage od prijašnjeg. Dali se radilo o klasičnim prepravljanju krmenog zrcala ili ugradnji produžetka ljudi su zadovoljni. Ja bi išao na produžetak.

Ono što me zanima budući da na netu nisam naišao na sličan brod sa vanbrodskim...odnosno preradu takve vrste, dali neko zna nešto po tom pitanju ima neko iskustvo, zna nekog ili slično?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

Re: Bayliner ciera 2655 ugradnja vanbrodskog motora

PostPostao/la josey » 07. 09. 2021. (06:39)

poznanik je prije 3 god imao identican problem. na identicnom brodu.
riknuo motor.
nije htio popravljat, kupio ispravni sa malo radnih sati, radio je dobro par dana.
otisao on sa familijom na go, motor protukao.
nije zvao slepu, nego se tako vratio na nekom minimalnom
gasu do svoje luke (40 milja koji su trajali u beskonacnost) da ne pricam o upropastenom godisnjem.

to ga je toliko raspizdilo da je rekao da ce prodat brod (a voli more i brodove)
i sta, kazem mu da za taj brod bez motora nece dobit nista a za motor je prije sezone dao 8000e.
ono, neces dobit za brod ni kolko si dao za motor.

kazem mu stavi dizel.
ma ko ce to sad bla bla :(

i nadje 6cyl cummingsa
10 000e (oko 500h cinimise)

dobro
mestra za ugradit, prepravci...
a puno je to sad novaca.

i ipak se odluci za to kupi on motor dogovori se sa mestrom

krajnji ishod 13 000e

al kad se vratio sa godisnjeg rekao mi je a jebate ovo nema veze sa onim
motorom
cummings je 50ks slabij a brod lakse izglisira i kad pogodim u val konda nisam pogodio. samo prodje kroz more, necujes da se motor gusi da padnu okretaji samo ide.
a da ne pricam da se nista nije pokvarilo.

dan danas taj brod plovi sa sretnim vlasnikom i starim dizelom.

razmisli i o toj opciji ;)
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la lošinj » 07. 09. 2021. (07:47)

250 ks će sigurno biti malo za taj brod.
Kako bi ti uspio upasati vanbrodski na to plovilo da bude dobro i oku donekle skladno mi nije nikako jasno.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la el passo » 07. 09. 2021. (19:10)

Lošinj, uspio bi napraviti da posao bude oku ugodan kao što i uvjek radim. Tehnika mi je poznata, već sam odrađivao dorade takvih načina montaže motora. Tako da znam točno što i kako treba napraviti. Molim te ako može obrazloži to što si napisao da motor od 250 neće biti dovoljan. To je ono što me pravo zanima

Josey, tu opciju sam isto razmatrao, možda jedan frend još ima vm koji je sebi sastavio 220 ks. No onda je problem peta. Taj VM bi pasao na nosaće mercruisera, samo treba drugo zvono. Ali prijenosni omjeri nisu isti :?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 07. 09. 2021. (22:34)

ostavi kako je i radice dobro
poznanik je ostavio propele za prvu ruku kako jesu i brod je isao dobro.
a ostavis z nogu koja je, i onjer koji je samo promjeni propele.

e da
jedan motor od 250ks ti je malo

falice potiska

treba tu dvi propele bojim se
2x150 ili 2x175ks je neki minimum :(
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la lošinj » 08. 09. 2021. (06:12)

el passo je napisao/la:Lošinj, uspio bi napraviti da posao bude oku ugodan kao što i uvjek radim. Tehnika mi je poznata, već sam odrađivao dorade takvih načina montaže motora. Tako da znam točno što i kako treba napraviti. Molim te ako može obrazloži to što si napisao da motor od 250 neće biti dovoljan. To je ono što me pravo zanima

Josey, tu opciju sam isto razmatrao, možda jedan frend još ima vm koji je sebi sastavio 220 ks. No onda je problem peta. Taj VM bi pasao na nosaće mercruisera, samo treba drugo zvono. Ali prijenosni omjeri nisu isti :?

Što se tiče same dužine da je neki obični gliser, fisherman i slično 250 ks bi bilo dovoljno, ali mislim da zbog tog svog peglastog oblika bi to moglo biti na knap. Po nekim slikama vidim da su poprilično dobro opremljeni pa onda treba uzeti u obzir i njegovu težinu.
Treba staviti sve na papir i vidjeti točno koje su cijene ajmo reć vrlo dobrih polovnih motora i samoga rada i materijala.
jer ako je premala razlika od npr. partisuća eura onda je svakako bolje ići na drugi unutrašnji pa možda i dizel.

Da li je moguće na tom plovilu napraviti preinaku na osovinu zbog dna ili to otpada?
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la barba2 » 08. 09. 2021. (09:51)

Ako postojeći motor ima 260 KS, a planiraš staviti vanbrodski 250, to je praktično ista snaga cca 5% manje. Osim toga vanbrodski motor ima snagu 250KS mjereno na propeli, a da li ovaj ugrađeni ima snagu motora 260 KS ili je mjereno na propeli?
Razlika je u položaju motora odnosno u rasporedu težine na brodu, ne znam koliko to ima utjecaja.
barba2
New Entry

Tip plovila: Kvarnerplastika PG 550 K i Johnson 115

PostPostao/la el passo » 08. 09. 2021. (18:33)

lošinj je napisao/la:Što se tiče same dužine da je neki obični gliser, fisherman i slično 250 ks bi bilo dovoljno, ali mislim da zbog tog svog peglastog oblika bi to moglo biti na knap. Po nekim slikama vidim da su poprilično dobro opremljeni pa onda treba uzeti u obzir i njegovu težinu.
Da li je moguće na tom plovilu napraviti preinaku na osovinu zbog dna ili to otpada?

Oko onoga što si napisao u prvom dijelu...peglasti oblik, oprema...se i ja lomim. Imam iskustvo iz prve ruke samo metar kraći gliser za koji vlasnik navodi da ima nešto preko tri tone...ali ljudi se često znaju razbacivati težinom broda. Moj po specs ima 2600. Kaže stavi, nećeš pogriješiti ja sam pre zadovoljan. Imao je isti merc kao ja sada i kaže razlika je drastična. Gore mu je honda 250, prije je imao mercury 200 ali mu je riknuo. Kaže i da mu je sada sa hondom potrošnja manja za 4 litre na putnoj u odnosu na merc/blok yamaha. No moj je gliser duži tako da ima i veći otpor. A i V tropa dosta igra tako da ću svakako usporediti kada ga izvadi iz mora.
Jedan klijent je uzeo starfisher 830, na krmi ima yamahu 250, brod je mrvu duži, dosta širi i motor ga gura bez jebemti....ali opet...V?

Preinaka na direktni, čak i V drive nije moguća je nema mjesta.
.
Barba, ono što kažeš o snazi. Da, vanbrodski je na propeli a unutarnji nije tako da postoji određeni gubitak snage kroz Z pogon.
Što se težine i tasporeda tiće, olakšao bi krmu za nekih 200 kg ali bi i težište išlo više natrag tako da tu nebi bilo problema. A i da se desi neki problem po tom putanju u motornom prostoru imam više nego dovoljno mjesta za kompenzaciju težine. Recimo ugradnja tanka vode na mjesto di je bio motor a postojeći tank ostane prazan.
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la lošinj » 09. 09. 2021. (06:05)

Veliki plus za je manja težina motora i izbacivanje istoga na krmu te bolje trimanje.
Po meni veliki minus su jako visoke bande i sama silueta broda te skoro 30% manje kubika gledajući Yamahu 250.
Je li možeš skicirati kako bi izgledalo a tim motorom?
Koliko planiraš potrošiti na VM?
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 09. 09. 2021. (21:19)

Malo sam gledao po oglasniku, najbolje mi zvuči kod bobeka, uzeo je i frend tamo polovni i sve je ok....on je dao 7500
Mislim napraviti kao što ameri rade...onaj produžetak na krmi na koji onda dođe motor. Naravno uz potrebne dorade jer taj sistem kao takav funkcionira samo na dugim valovima, za naše uvjete treba dorade. Skica mi je u glavi, inicijalna. Još moram vidjeti mjere kako i šta kada ga izvadim
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 10. 09. 2021. (10:16)

a gledaj,
oni merry fisheri i beneteaui su isto dosta kutijasti.
Do nedavno su na 7m (i 2.8m sirine) stavljali 150ks (sada su to na novima pomakli na 200ks).
To je ~2200 kg prazan brod, ali i ravnije dno od tvoga.

Na 8m trupa, vec stavljaju 2x200ks, ali to su brodovi od ~4000kg.

Onako odoka, taman si na granici. Dosta zeznuto...
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la macro » 10. 09. 2021. (20:32)

Pitanje je ima li to uopće smisla. Utuć ćeš para, radnih sati i živaca koji vride više od toga konačnog proizvoda, sve da bude pogođen 100%.

Ps. pogledajte ovu zanimljivu gargašu, drago 27 s vanbrodskim motorom :mrgreen:

slika
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la lupis » 11. 09. 2021. (07:25)

dimulius je napisao/la:a gledaj,
oni merry fisheri i beneteaui su isto dosta kutijasti.
Do nedavno su na 7m (i 2.8m sirine) stavljali 150ks (sada su to na novima pomakli na 200ks).
To je ~2200 kg prazan brod, ali i ravnije dno od tvoga.

Na 8m trupa, vec stavljaju 2x200ks, ali to su brodovi od ~4000kg.

Onako odoka, taman si na granici. Dosta zeznuto...

Kod nas ,većina toga je za rentu.
Zato i jesu ti motori veći,nije isto 2-4 osobe,ili 6-8.

I kod tih polovnjaka treba pripazit,isto dolazi puno toga iz rente nakon garancije,ti motori se ljeti ne gase....,nije isto kupovat polovni motor za narednih 5-10 godina sa 300 sati,ili 2000 sati..,a sad vuku i te kolute i p.materine po krmi svaki drugi....,evo baš gledam u njih,od 10 komada,većinom Honde,niti jedan nije dignut iz mora preko noći,sve nova linija motora,i tako skoro cijelu sezonu,ovi vlasnici ionako ne misle držat motore izvan garancije,a s druge strane,propele lupaju da se ni trava ne stigne ulovit..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la el passo » 11. 09. 2021. (22:00)

Zato kada bi uzimao primat bi bio bobek. To jesu motori sa 1000 + sati ali dobiješ garanciju i nije prevara kao Pro...ka...iako sve što si napisao drži stoji

Glede snage motora, ono što me obeshrabruje je razgovor sa vlaqsnikom jednog Jennau sundecka od nešto preko 8 metara. Naravno i širina je veća. Na krmi je imao suzuki 300. Pitao sam vlasnika dali je zadovoljan sa kombinacijom, rekao je da nije. Pitao sam šta mu fali...kaže lik još jedan motor. Najgore je imati graničnu kombinaciju jer je onda naprezanje motora veliko.
Isto sam razgovorao neki dan sa vlasnikom starfishera 830. Ima kabinu, nadkabinu. Prije toga čovjek je imao falcon 23 sa volvom 5.0 i duoprop. Rekao je da mu sa ovim brodom i yamahom 225 treba puno više vremena da izglisira, falcon je bio van vode dok si rekao keks. Kad je brod opterećen sa više putnika uz pravilan razmještaj izglisira...ali mu treba podosta. TZako da su mi ti podaci dosta obeshrabrujući.
Od spomenutog lika bi i uzeo volvo jer znam da je motor održavan, ima nove inox propele + stare...nije usitnjavao kamenje po dnu sa petom...ima i račun od prije 6 godina kada je u marini punat stavljen novi blok motora...tako da na bloku nema više od 100 sati rada. Cijena koju traži je više nego prijateljska. Ali tu me jebe servis.
Tako da dilema koju imam je biranje između nedostupnosti servisera ili mogućeg fijaska sa montažom vanbrodskog....mačak u vreči. Ili bi bio super zadovoljan ili bi cijela investicija bila uzaludna.
Jedna stvar o kojoj sam razgovarao sa vlasnikom falcona je da lažemo serviserima da sam ja njemu prodao svoj brod, on ubacio svoj motor pa da oni rade za njega...ko fol...pa on plati i ja mu dam novac...kad već ne žele raditi za domaće klijente. Lik se i sa time slaže
Zadnja izmjena: el passo; 11. 09. 2021. (22:06); ukupno mijenjano 1 put/a.
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 11. 09. 2021. (22:03)

u postu piše nije prevara kao p...neznam zašto ne piše kako sam napisao paronautika zoprešić

eto, namjerno sam morao napisati krivo jer pravi naziv forum šifrira...kao npr kad napišeš qr@c
el passo
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: bocadicattaro i 8 gostiju.