Dalmatinka sa VB motorom na spojleru?

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Dalmatinka sa VB motorom na spojleru?

PostPostao/la el passo » 15. 03. 2019. (20:08)

fizio88 je napisao/la: Mislio sam da je malo jednostavnije to sa vanjskim motorom na spojleru ali evo vidim da nije

Pozdrav !
Dobro si ti mislio i zahvat nije kompliciran. Radi se o motoru sa 20 ks...nije to 200 ks.

Ono što si naveo kao bitno je nedostatak servisa, česti kvarovi, veliki ulog ukoliko se kupuje nešto novo, vibracije, miris dizela u kabini itd.
Neznam ko je radio spojler...odnosno dali ti je poznata njegova debljina, ukruta koja je korištena za gaznu površinu itd.

Zahvat se može odraditi na dva načina. Oba dva iziskuju otvaranje servisnog otvora na spojleru.
Prvi je način zavariti nosače od inoxa...kvadratne cijevi...tako da nosač nalegne na gornji dio spojlera...ide preko njega do krme i tu se u L podiže uz krmu prema gore....isto tako i na kraju spojlera di će se na njega zavidati šperploča na kojoj će biti motor. Na taj se način nosač vidama priteže po gazištu i dodatno po krmenoj ploči. Servisni se otvor ugradi u sredinu između dva dijela nosača i kroz njega se stežu kontramatice.

Drugi je način je da se na kraj spojlera uvida šperploča koja ide od dna pa 50 cm za gore...to je visina hvata motora sa dugom osovinom. Ona se dodatno plastificira u potpunosti...da se onemogući da drvo dođe u kontakt sa vodom....znači sa vanjske strane za spojler, za dio gazišta spojlera itd. Naravno, estetike radi može se spojler zarezati sa gornje strane pa špera umetnutu unutra ali taj je zahvat kompliciraniji...tj. treba otvarati veći otvor na gazištu spojlera i nakon montiranja i plastificiranja špere odrezani dio uplastificirati natrag. Nekakve portele tu nema smisla stavljati...pokušavao ven ali uzalud...uvjek su mu spojleri bili puni vode.

Ovu ti poruku nebi pisao da mislim da će ti sigurnost biti ugrožena, a tvoje je razmišljanje na mjestu. Dakle manja investicija, novi motor sa garancijom, bez smrada ulja i nafte, mogućnost naknadnog rezanja kutije motora i spuštanja praga ulaznih vrata za kabinu itd...imam u mobitelu slike dvije primorke koje imaju tako izveden pogon. Motori 30 ks. Stvar funkcionira.
Ako odlučiš za jednu od navedenih opcija, slobodno se možeš javiti radi konzultacija...ako ćeš raditi sam, mogu te voditi korak po korak.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la fizio88 » 17. 03. 2019. (11:20)

Hvala na detaljnom odgovoru. Svaka cast. Debljina spojlera je 12 mm. U spojleru su 2 ukrute od stakloplastike ugrađene po duljini spojlera i na njih je onda stavljeno gaziste (poklopljen spojler) u obliku stakloplastike debljine 1 cm. Malo sam se poigrao Sketchupom i nacrtao 2 verzije koje si napisao. Mislim da sam skuzio otprilike na sto si mislio. Evo slike u prilogu pa da vidis je li to to.Verzija sa L profilima i verzija gdje se sperploca zavida na krmu i plastificira kompletno.

VB motor spojler.png

VB motor spojler 2.png
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
fizio88
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka 590

PostPostao/la el passo » 17. 03. 2019. (12:55)

Odlično :thumbup:

Jedan sigurnosni savjet...ovaj krmeni ulaz je znao biti razlog potonuća plovila...najčešće na vezu kad bi ih jugo nakrcalo morem. Ako nemaš vrata treba ih napraviti

U nacrtanoj verziji 2 je potrebno staviti i kosu štangu...da nosač izgleda kao trokut sa boka. U sredini ide servisni otvor korz kojeg stežeš vide i kasnije kontroliraš dali ima vode itd.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la SHETLAND » 17. 03. 2019. (17:34)

Da li misliš ovako ?
slika
....samo je u mašti granica...........
SHETLAND
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: SHETLAND 610 , JLM PERKINS 75 ks

PostPostao/la el passo » 17. 03. 2019. (20:46)

Ne, to nema veze sa bočnim dijelom spojlera nego nosača motora. 30 ks ne može stajati na L profilu.
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 18. 03. 2019. (08:06)

Ma to izgleda savršeno. Ja se spremam isto napraviti na Primorci (teži brod, veća naprezanja...).
El Passo mi je poslao fotke (Hvala!!!). Nema buke, smrada, vibracija, stajaća ispod natkabine...
Jedva čekam!
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 18. 03. 2019. (08:55)

ginekol7 je napisao/la:Nema buke, smrada, vibracija, stajaća ispod natkabine...
Jedva čekam!

Valjda je čovjek tako zadovoljniji imat vanjski jer ne smrdi, nego zato jer nema buđeta... u svakom slučaju sretno i mirno more
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la ginekol7 » 18. 03. 2019. (11:59)

Ne radi se o demagogiji. Sada imam bezprijekorni Torpedo 18/24 i mogu kupiti što poželim (u razumnim granicama)
ali, sa skoro 60 godina želim mira i tišine. Sa Yamahom 30 neće faliti snage a potrošnja i nije kategorija o kojoj moram
razbijati glavu.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la legi » 18. 03. 2019. (12:08)

Miris nafte i ulja..crnilo od lignji...krv i lustre od ribe...diš bolje...i ladna bevanda...a torpedo trese li ga trese..... :D ...kiša je pa malo :Fishing42:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la peroLA » 18. 03. 2019. (14:16)

ginekol7 je napisao/la:Ne radi se o demagogiji. Sada imam bezprijekorni Torpedo 18/24 i mogu kupiti što poželim (u razumnim granicama)
ali, sa skoro 60 godina želim mira i tišine. Sa Yamahom 30 neće faliti snage a potrošnja i nije kategorija o kojoj moram
razbijati glavu.

slažem se da je najbolje raditi kako si čovjek zaželi, pa neka bude i najjeftinije i najjednostavnije, ali ne i pritom govoriti kako je to najbolje i bolje od skupljeg, tvorničkog rješenja koji postoji već 100 godina... u drugim temama svaki takvav primjerak hvalimo.. eto primjer tema searover sa janmarom šta tamo nitko nije napisao da da će mu brod smrdit i biti bučan... zato jer to nebi bila istina... to nažalost radimo jer nemamo para za bolje ili si želimo davat posla, i to možemo jer smo sjebana država pa taj brod neće morat na tehnički sa tim "napravama"...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 19. 03. 2019. (09:45)

ginekol7 je napisao/la:. Nema buke, smrada, vibracija, stajaća ispod natkabine...
Jedva čekam!

Ima i buke i smrada i dima i vibracija i nespavaš noću da ti netko ne drpi motor...a buka se rješava izolacijom,smrad se rješava čišćenjem i održavanjem a vibracije će ti i dalje ostati (makar nešto manje) jedino pozitivno je to što se možeš rješiti onoga kasuna ispod vratiju kabine..ali kako kaže narod "tko voli nek izvoli" ;)
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la bananko28 » 19. 03. 2019. (10:49)

Ko prvo to nije barka napravljena za vanbrodske motore. Ko drugo ne znaci da ako je unutarnji janmar da je bolji od vanjskog benzinca. Danas se sve vise i vise rade brodici za vanjske motore. Sve vise se zamjenjuju dizeli za vanbrodske zato sto su jeftiniji, jednostavniji za odrzavanje, manje se kvare itd, raširenija servisna mreža... to sto se u nase barke ugrađuju dizeli vec 100 god ne znaci da su bolji nego od davnih vremena nisi imao sto drugo stavit u barku nego torpeda ili tomosa pa od tud ta deviza da su unutarnji bolji... nisu bolji nego eto to je valjda navika
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la peroLA » 19. 03. 2019. (11:25)

bananko28 je napisao/la:Ko prvo to nije barka napravljena za vanbrodske motore. Ko drugo ne znaci da ako je unutarnji janmar da je bolji od vanjskog benzinca. Danas se sve vise i vise rade brodici za vanjske motore. Sve vise se zamjenjuju dizeli za vanbrodske zato sto su jeftiniji, jednostavniji za odrzavanje, manje se kvare itd, raširenija servisna mreža... to sto se u nase barke ugrađuju dizeli vec 100 god ne znaci da su bolji nego od davnih vremena nisi imao sto drugo stavit u barku nego torpeda ili tomosa pa od tud ta deviza da su unutarnji bolji... nisu bolji nego eto to je valjda navika

1. ko prvo dalmatinka je bila i za jedno i za drugo ali ih je bilo više sa dmb i torpedom jer su bili dostupni samo tomosi i johnsoni, ali ih je bilo i sa volvom, yanmarima i ostalim ko je imao love(inžinjeri, šefovi itd, povratnici iz amerika to govorim za vlansike dalmatinki iz 70-80-90 od kojih su neki i danas)
2.ako govorimo za deplasmansku plovidbu broda na jadranskom moru od 6 metara na dalje a tu bi stavio i 5,9m da uključim dalmatinku isto je unutarnji motor, to se vidi po jačem moru jer vanjski izađe van, pritom netko je spomenuo i krađu pa eto još velike prednosti bar u mojoj lučici...
3.janmar brodski motor je uvjek bolji od vanjskog benzinca jer je to visoko izdržljivi stroj sa velikim okretnim momentom, radi na manjim okretajima, teže se zapali, da ne pričam dalje, danima može biti upaljen, manje delikat na gorivo...
4. brodski dizel je skuplji u startu i ugradnja je puno skuplja, održavanje je jeftinije, mreža servisa isto tako
5. Sve više ima domaćih a i stranih polu deplasmanaca sa vanjskim motorima, od kojih su neki dobri
6. dizeli su ostali i dalje pogotovo u deplasmanima,jedrilicama, većim poludeplasmanima, radnim brodovima, a vanjski u bržim, to što se trend mjenja istina...
7. dizel pogotovo na deplasmanu je bolji i sigurniji i skuplji!

Reci mi molim te što se to kvari na dizelu koji se održava? kvari se ulje i filteri jedino koliko je za sad meni poznato...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 19. 03. 2019. (12:28)

Ovo su debate kao da je stari Aran (na čiket) ugrađen ;) ..bananko promašio si "celi fudbal" :lol:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la peroLA » 19. 03. 2019. (12:36)

na šta misliš kad kažeš "čiket"? kod nas se govorilo čiket za dinamit za lovit ribe, ali i za brandycolu ;)
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: beba, dragger, Google [Bot] i 5 gostiju.