Cink protektori

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Cink protektori

PostPostao/la Gaso » 28. 07. 2008. (23:27)

Danas sam nešto tražio cink protektore za brod, pa slučajno naletim na proizvađača u Sloveniji, može i direktno od njega kupit stvari, radi sve moguče cink protektore,
elastične spojke, cink protektore - vijace za sve motore, Z noge, ...., manžete kopija volva, vanjske ležajeve, osovine, sve ostalo itd...., ne pišem ovo zbog kakve reklame, nego me zaista iznenadilo, pošto pratim nautično literaturo i nikad nisam čuo za ovu firmu. Ako koga interesira šta rade:
http://www.povhenavtika.4mg.com/izdelki ... 202008.pdf
A i često je pisao člance u našoj Val-Nautici o koroziji i Zn protektorima, vrlo interesanto samo je na slovenskom.
http://www.povhenavtika.4mg.com/clanki.html
Baš me interesiralo ono o pravi leguri za protektor.
Cjene proizvoda neznam, zato nemojte me pitati, ali kad sam danas razgovarao sa vlastnikom, kaže da nema trgovine, na adria teritoriju, u kojoj on ne dobavlja nešto. Mislim, da bi znalo bit jeftinije direktno on njega naručit. Ako kome treba neka pogleda.
Zadnja izmjena: riberer; 29. 07. 2008. (18:25); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Neprikladan naslov
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

Re: Nautični proizvodi

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (14:03)

a imamo i u rh takvih majstora. rade ljudi svašta. ima tih cinkova kupiti svakakvih ja bi ipak na brod stavlja one s atestom a ne ove što ekipa topi okolo i pravi sama...
unije
Korisnik baniran

Re: Nautični proizvodi

PostPostao/la Gaso » 29. 07. 2008. (15:43)

Upravo ova tvrdka ima te a testove. Pogledaj njegove člance, mogu ti kazat da ti je on prof. za stručnjake u Burzi nautike u vezi razumjevanja korozije, a znam sve njihove tekstove na pamet. U člancima češ vidjeti zašto nije dobro topiti cinkove i kako razpoznaš što ti je dobar cink protektor i loš, tu mislim na material od kojeg je rađen(granulaciju). Dobio sam jednu cink maticu u trgovini, ali mi je potpuno korodirala u odnosu na ostale cinkove, to ti je od toga pošto nije tamo isti material ko na drugim protektorima, a imam sve spojeno zajedno, znači sve na istom potencialu. Svi poizvađači šalju ideologiju, da što više cink korodira to bolji je i ne stave pravu leguro, koja bi bila primerna za ovaj elektrolit, nego onu što treba mjenjat što prije. Trenutno sam imao problem nači rezervno cink maticu za propeler, koja ima upravo moj navoj na osovini.
Gaso
Old Senior Member

Re: Cink protektori

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (20:30)

gašo ne obrazuju se svi u RH čitajući članke u NBN ;) vidi Hrvatska je svojedobno bila 3. u svijetu u brodogradnji, a i sad imamo vrhunsku brodogradnju --- Uljanik npr. NBN je korisno i popularno štivo za široke narodne mase, a i nema drugog ;) Želim ti reći da ako želiš možeš do informacija do nivoa koji ti treba . Ako imaš barku od 5 m koja treba godišnje jedan cink od 25 kuna nečeš čitati znanstveni rad o kemiji metala ;) A ako imaš flotu kao Jadrolinija onda sigurno znaš kakvi su koji cinkovi.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 29. 07. 2008. (23:27)

Dobro, unije skužio šta si htio kazat :D , ali prvo malo pročitaj kako je urađena korozivna zaštita kod velikih brodova, pa ne misliš valjda da je tamo pola tone cinka gore :D :D . Znam da ima stručnih inženira i kod vas, ali šta to vrijedi pošto Uljanik bez subvencija ne može preživjeti, ali neču sad o tome. Tu sam ja mislio na malo brodogradnjo i savjete za vlastnike tih, pa i na starom forumu sam dosta odgovarao ljudima o ovoj temi, a tu ima sve na jednom mjestu objašneno.
Znam da pratiš sve oko male brodogradnje, pa da si jedan od onih koje takve stvari interesiraju, pošto sami nešto radimo itd...., onda znaš da ako pogrešiš oko zaštite korozije, i daš onih 25kn za kinesku robu, koja ne odgovara salnitetu Jadranskog mora, možeš uništiti i Perkins sabre, ma koliko god on bio dobar, ako ne radi zaštita kako treba, ili propeler bučan, pošto cink matica nije ravnomjerno korodirana, pa je tako nije više osovinski vod balansiran, itd....
Svaki vlastnih informira se o svom brodu koliko ima volje, moje osobno mnjenje je da bi svaki vlastnik brodice, trebao znat barem što je korozija i kako vidjeti odmah, dali je anoda prava, te kako na oko vidjeti dali ispravno radi.

Htio kazati , da sam pročitao ove člance koje je ovaj vlastnik firme napisao, pa su tu zaista svi odgovori za obične ljude i objašnjenje na njihovom nivou. Več prije sam sve ovo nastudira, i predložio onima koji nisu, da ako ih interesira neka pročitaju, jer je to za sve što trebaju znat. Ja sam dva puta osobno pitao NBN koliko treba cinkova(površina, masa) stavit za zaštito 100kg metala, i odgovorili nisu ništa pamentnog, ona standarda, U našim brojevima, puno smo pisali, staviti treba dovoljno zaštito, bla, bla, ...., tako da na kraju opet nisam znao koliko treba stavit toga za moju količinu metala, jer se može i šteta napravit od cinkova, pa sam tražio po svuda te informacije i našao na nekih engleskih forumih i člancih.

U tim člancima, koje sam slao, ima sve na "ljudski" objašnjeno, cink protektori, manžete, osovinski vodovi, i ko voli, nek izvoli.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 30. 07. 2008. (06:09)

to za uljanik NISI U PRAVU ,jer imaš informacije koje pročitaš u novinama. ako ideš malo detaljnije proučiti to društvo shvatit ćeš da ne žive od subvencija. kod nas je dobra konjuktura što se tiče brodogradnje, a ona je u cijelom svijetu subvencionirana više manje. ovi iz eu bi htjeli da to funkcionira bez pomoći. pogledaj bilo koju industrijsku granu u EU NITI JEDNA nije bez subvencija. to je kao da kažeš da seljak u sloveniji može proizvoditi brez pomoći za mlijeko, za gorivo, za poticajna sredstva. ne ide pa tako ni brodogradnja. na zapadu je normalno da postoje škverovi koji su državni/vojni ili već kako se to zove. a što to nije subvencija ? ili kad dođe strana firma pa joj damo besplatno zemljište, vodu, ceste, infrastrukturu ? to isto nije subvencija ? ti vjerojatno nisi ekonomist kad tako razmišljaš. veliki biznis traži pomoć države i to je svugdje u svijetu.
malu brodogradnju pratim jer mi je to posao ;) a to je istina da su ljudi ograničenog znanja jer ko može sve znati ? :) zbog cinka se nije potopio brod ali je puno motora stradalo što gazde nisu godinama mijenjale cinkove ni čistili hladnjake to se zna :)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 30. 07. 2008. (07:58)

Dobro da ima znalaca na forumu, na kojem području male brodogradnje radiš, pošto meni nikada ne fali pitanja, pa mi je drago da ima ljudi od stuke ovdje, toliko da znam na koga se obratit, ako imam koje pitanje ili tražim savjet ;)
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 30. 07. 2008. (08:37)

ekonomskom
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Strici » 12. 08. 2008. (21:21)

Prije par godina je u Splitu na Mateuški bila prodavaonica (Dangl ?) gdje je bilo i raznih cinkprotektora.
To su bili vječni protektori, jedamput kupiš, i netreba ih mijenjati.
Eventualno brod; kad ga galvanske struje srede. Neznam ima li i danas te prodavaonice, no skoro da ne vjerujem, jer se i kod nas u međuvremenu dosta naučilo.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Gaso » 12. 08. 2008. (22:11)

Ako nije ni u jednoj godini otišlo barem pola novog cinka, onda su bili ti cinkovi sigurno za bacit, jer uopšte nisu radili ono za što su bili montirani, zato sam mišljenja da još puno vlastnika nezna dosta o cinkova, a trebao bi svaki vlastnik brodice to znat. A rečenica "eventualno brod" gad ga galvanske struje srede, to neču komentirat :D :D :D :D
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 16. 08. 2008. (22:21)

slika
Ovaj cink protektor sam morao saliti sam, naravno od provjerenog 99,9% (ili tako nešto)cinka. Navoj je napravio tokar.
One crvenkaste točkice po propeleru su nastale jer sam samo jednom upotrebio cinkovu anodu marke "vječna" kupljenu na Mateušci.
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 16. 08. 2008. (22:30)

slika
Ta ista cink anoda dvije godine kasnije. Crvenkaste rupice na propeleru (iz bronce izvučen cink), ostale su iste.
Dakle anode, pa ma koje bile; moraju se trošiti.
Meni ta anoda štiti propeler, i sve metalno šta je na propelu spojeno. Brončani držač šupernice i brončani ležaj osovine kormila imaju svaki svoju posebnu cink anodu, koje se isto troše, ali ne toliko jer su površinski znatno manji. No ipak kod svakog dizanja broda ih redovito mijenjam, naravno i dva velika na kokumbi. Tu se nesmije štedjeti.
Strici
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 17. 08. 2008. (14:33)

Trebaju se trošiti anode, ali što više jednakomjerno, znači da ti je material što više homogen, a ne da je koncentracija legura odnosno cinka na nekim mjestime drugačija, pa se onda nekdje brže i sporije troši. Vrlo bitan je procent cinka i ostalih legura, kako si naveo. Dobro što si stavio onu drugo sliku, to je tipičan primjer kako material za ovaj protektor nije pravi, pošto je cink otpao u komadima, a to na propeli znaci veču buku propele, više vibracija na osovinskom vodu.
Ove matice su obično od cinka sa malo manjom aktivnoščom, nego ostali cinkovi. Več kod ljivanja se može dobit dosta nečistoča, zato nije preporučljivo ljivati ponovno stare cinkove, je se promjeni aktivnost odnosno potencial anode. Nije isto ljivati olovo za ribolov i cink protektor.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 17. 08. 2008. (22:33)

Gaso a sta se ne bi moglo staviti umjesto cinka neki bolji metal kao inox ili magnezij ili bronza koji se ne bi trošili ? :lol: zašto se uvijek netko mora trošiti da bi netko bio dobro ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 17. 08. 2008. (23:35)

Ako bi ja to sad mogao odgovoriti, zaradio bi za penziju :D .
Inox pod vodom nije više rostfrei, super je za sve ostalo osim uronjen u more. Magnezij, se više troši od cinka, pa se upotrebljava za zaštito aluminija i za metale u vodi, koja ima puno manju provodnost od Jadranskog mora. Najbolja ako se uzme cjena-jednostavnost ljivanja-izdržljivost, je bronča a i to ne svaka.
Ekonomski gledano još uvijek je najjeftinije da netko pati, da je drugi dobro. :D Drž se plastike, kdje god je moguče.
Gaso
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.