prodor vode izmedu palube i kabine

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

prodor vode izmedu palube i kabine

PostPostao/la Toma_st » 03. 11. 2021. (18:28)

22.jpg
11.jpg

sta napravit ovde :(
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Toma_st
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: primorka Yamaha 25

Re: prodor vode izmedu palube i kabine

PostPostao/la peroLA » 03. 11. 2021. (20:09)

Cesta pojava na primorki jer ima pad u sredini ne na kraju pa se desi da se zadrzava voda izmedju gume i bokostitnice, pa napravi stetu..ja sam bio kompletnu obrusio sto nevalja skinuo i pojacao..pokitao sve skupa i prefarbao ligtprimerom...neki rjesavaju i sikom jer je kao fleksibilna itd..ali ne traje puno..nije problem rjesit a ako se ne rjesi eto problema vlage ali puno vecih problema..uz to kontrolirat i prozore
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Toma_st » 03. 11. 2021. (20:43)

Prozori su novi nije do njih ali mi se cini da cu gumu morat skinit i sve ovo sta sam pitura pobrusit do plastike i popravit
Toma_st
Member

PostPostao/la peroLA » 03. 11. 2021. (21:38)

Sto se tice piture nije ni toliko vazno jer guma prekrije...ja to nisam napravio ali mozda nebi bilo lose uplastificirat neku cijevcicu kroz koju bi izlazila ta voda ispod u more.. po ljeti brzo to nestane ali zimi se dugo zadrzava... pojacaj di treba da ne klempa nigdje a taj rub tj spoj zastiti da ne pije vodu..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Toma_st » 03. 11. 2021. (22:02)

S cim da iznutra ovo zacepim
Bostik epoxy filler smola sa talkom ....
Toma_st
Member

PostPostao/la peroLA » 04. 11. 2021. (09:24)

po meni je puno važnije izvana, da unutra staviš bilo koji slikon ako stalno voda prodire na njega, s vremenom će se odljepit... pobrini se da je bokoštitnicu pokrpaš odzvana da je čvrsta da ne klempa i da ne pije, poslije iz nutra kako god... znaju i sve zakovice ti popustit tako da se teoretski ti sve može to plesat ako dobro ne učvrstiš, od tuda kreni... bilo je već dosta na tu temu po raznim temama... u originalu barka je napravljena da se može kompletno odvojit i spojena zakovicama tako da ispitaj sve to i učvrsti, pokrpaj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la jerga » 04. 11. 2021. (18:52)

Morati ćeš odvojiti bokoštitinicu pa škicnuti kako je ispod. Najbolje pričekati ljeto da guma postane rastezljiv. Meni je na Gradcu rub gdje su spojeni trup i kabina praktički raspao pa je tu ulazila voda. Morao sam ga potpuno obnoviti u dužini cca 30 cm i opet spojio pop zakovicama, a između stavio siku prije spajanja.
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la bobipu » 05. 11. 2021. (10:31)

Viva,po slikama ti se vjerojatno odvojio gornji dio od donje sta znači da je popustija štuk kojim se spoji/zalijepi gornji dio za donji..skidaj gumu moči češ ( za je vratit ti treba malo veča plastična posuda i topla voda da se guma smekša ) izbuši zakovice po rubu bar metar livo i metar desno ( ili koliko vidiš da je odvojeno ) jer tribaš stavljat male štike/kunje da biš raširija /odvojia palubu i korito kako biš očistija stari štuk ( smola i talko zamiješani) koji je popustija..zatim namažeš samo smolom dan prije nego ideš mišat štuk...za punit štuk između moreš koristit staru tubu silikona jer nečeš moč puno odvojit gornju bazu od donje... moreš i špatulom ali mora bit materijala bez straha pa nek sama izbaci višak kad skineš štike,tako si siguran da ga ima po cijeloj površini koja treba bit spojena.
Kad to napuniš,a nemaš puno vrimena skineš štike ako pita malo stisnit moršetima ali ne previše da ti izbaci sav materijal vanka jer si onda na početku...kad se osuši idu nove inox zakovice sa podloškama od ispod a gore ako pita jer neznaš u kakvom je stanju dok ne skineš..
Takvih problema ima na starijim barkama koje se uvijaju i manjim gliserima od lupanja i vibravija pa popusti masa..
Sretno sa delon..jedino ča bi barka tribala bit vanka za odradit.
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la peroLA » 05. 11. 2021. (11:06)

evo svako na svoj način ti je pokušao objasnit, važno je to da skidaš gumu jer moraš izvana to odradit a ne iznutra... najdetaljnije ti je bobipu objasnio... kažem sika će s vremenom na tom mjestu propast jer je stalno voda i mokro.. puno dugoročnije je ovako
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 05. 11. 2021. (11:27)

ok sada mi je jasnije odkud vlaga :D

Toma, pridruzujem ti se u ovom podvigu, samo ja cu kasnije, kada zavrse lignje :shifty:

kod nekih sam vidio da ne stavljaju nazad bokostitnicu nego da plastificiraju taj rub. e sad koliko je to dobro.. ili nije :?: :roll:
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la peroLA » 05. 11. 2021. (11:54)

pa ovisi kakvo je oštenječenje, jer nerjetko ako u sredini propadne onda i pukne sa gorenj i donje strane pa se plastificira u svakom slučaju, ne vezano za to da se sredit kao šta je bilo da stigne guma preko,, neznam zašto je ne stavit kad već postoji, osim kao što sam rekao i dalje onda voda zna ostat između ruba i gume pa kad se zadrava nije baš sreća... uglavnom osim što radi problem u kabini tako se može i osmoza razivt jer direktno kišnica ulazi u laminat i negdje onda mora zavrišit
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ivica1611 » 05. 11. 2021. (12:03)

Nisam stručnjak, ali ne služi li bokoštitnica upravo tome - da štiti bok. Ne znam kako bi bilo udarati po rivi s golom plastikom.
ivica1611
New Entry

Tip plovila: Primorka 630, Sole Mini 33

PostPostao/la peroLA » 05. 11. 2021. (12:32)

nije ni s gumom dobro već sa pajetima, ali bolje da je i guma za svaki slučak i svaki kut i da recimo sklizneš s barke u more bolje skliznut po gumi..
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Toma_st » 05. 11. 2021. (18:43)

Ja koliko sam vidija kad sam skinija gumu okolo na to misto sam preskocija kitat iako sam stavija prajmer i piturandvi ruke opet nade put prvi cu pokusat stavit epoxy filler u tu rupicu pa vidit sta ce bit
Ako opet pusta pobrusit cili rub i stavit dvi ruke smole i vune od 220 g ili 300 g tad bi tribalo bit ok
Vidit ce se pojacanje nema veze jedini je problem kako vratit gumu nazad jer ima tri komore
P.S.
jel netko ima sliku kako izgledaju zakovice ?
Toma_st
Member

PostPostao/la peroLA » 05. 11. 2021. (21:37)

Kakve tri komore??? Zakovica ko zakovca ispod gume vertikalno spaja gornji i donji dio..ako je samo rupa znaci da su pala..ali s obzirom na komore mozda je vec sta tu radjeno
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Vuk_samotnjak, ZoranB i 7 gostiju.