Istranka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Istranka

PostPostao/la Barramundi24 » 22. 12. 2020. (09:35)

Dorbo jutro,
Kupio sam staru Istranku i u procesu sam je obnove. Nekada je bio ugrađen unutarnji motor, danas je vanbrodski motor u pogonu. Moje pitanje: mogu li ukloniti stari drveni nosač motora bez pogoršanja stabilnosti? Hvala na savjetima.

Barramundi24
Barramundi24
New Entry

Tip plovila: Istranka 4,99

Re: Istranka

PostPostao/la peroLA » 22. 12. 2020. (10:08)

naravno da možeš ali ne moraš.. istranka je dovoljno stabilna sa svojom kobilicom ne mora te to zamarat
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la pan-54 » 26. 12. 2020. (22:00)

Stare nosače motora skini (odreži), i oštećenja na oplati popravi sa nekolko slojeva laminata. Kako ti nedostaje dio poda u kokpitu, nađi negdje, ili izplastificiraj dovoljno veliku ploču da možeš ubaciti u otvor i sa nekoliko slojeva rubove zaplastificirati da more ne ulazi ispod poda. Detaljne upute mogu ti dati preko maila. Kad si se već uputio u taj zahvat, moram te upozoriti na još neke stvari koje sam uočio prilikom remonta moje Istranke prije tri godine.
1. Izrezao sam dio dna iznad kobilice, i promijenio beton koji je bio zaliven u kobilici. Beton svojom masom daje stabilnost prilikom hoda po brodu kao da hodaš po drvenom.
2. Pojačanje unutar krme od šperploče, je sigurno trulo, i to treba promijeniti, Inače ti krma diše kod stezanja vanbrodskog motora, i postoji mogućnost da ti motor skoči u more.
3. Ispod otvora na provi, ugradio sam kadicu za smještaj sidra.
4. Sve otvore prozora na kabini sam zatvorio, jer uvijek propuštaju vodu u kabinu. Ugradio sam dva okrugla prozora koji se mogu dobro zatvoriti.
5. Dogradio sam nadkabinu.
6. Na krmi sam dogradio boksove sa nosačem pomočnog motora, i skalicama.
7. Podvodni dio do vodene linije sam premazao sa dva sloja antiosmotske zaštite.
Za sve to potrošio sam 18 kg smole, 7kg talka, 10 kg staklenog mata, i oko 22 limenke boja i impregnacija (HEMPEL).
Ismjerio sam brzinu plovidbe sa Tomos 10KS, 5-6 Čvorova, a sa T-18. 6-6,5 čv. Zaključio sam da se ne isplati ulagati u jači motor od 10 KS, i kupio Tohatsu 9,8. Za svaki savjet oko radova na popravku možeš mi se javiti na 099/7863444...Zvonko. ili mailom na zvonko.hlusicka@gmail.com.
pan-54
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka, Tomos10

PostPostao/la ginekol7 » 04. 01. 2021. (09:03)

Čita li itko arhivu foruma!?
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la josme » 06. 01. 2021. (09:32)

ginekol7 je napisao/la:Čita li itko arhivu foruma!?

: Laughing4: : Laughing4: : Laughing4:
Pa tko je vidio još pretraživati forum??? :o Lakše je otvoriti novu temu i ne dobiti nikakav odgovor jer je sve već napisano i rečeno... :Other12:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la peroLA » 22. 09. 2021. (11:01)

"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la el passo » 22. 09. 2021. (21:01)

Ja sam imao istranku koja je ili nekada imala unutarnji ili je napravljena priprema. Longaroni su bili prilično nisko tako da je preko njih bila stavljena blažujka kao podloga. To ti je jednostavnije rješenje ...a meni je bilo dobro to što mi je pod uvjek bio suh. Istina, bila je zatvorena tendom ali svejedno.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Vuk_samotnjak, ZoranB i 11 gostiju.