Ruzinava kobilica

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Ruzinava kobilica

PostPostao/la marioxp » 22. 09. 2020. (18:33)

Na plastičnoj jedrilici imam željeznu kobilicu. U 5. mj. smo ju temeljito obojili. Kobilica već godinama hrđa i muku mučimo s njom, kobilicu smo detaljno pobrusili žičanom četkom na brusilici, kako je doslovno u par sati krenula hrđati prebrisao sam je sa solnom kiselinom pa vodom i na kraju acetona. Nanio sam hemperitovu temeljnu boju za željezo i dva sloja antifouling.
Rezultat: u 6.mj. je počela boja otpadati.

Šta da radim?

Vidim da i drugi imaju problem sa željeznim kobilicama.

Kako se i čim bojaju željezni brodovi da podvodni dio ne hrđa?

Neki pričaju o epoksidnim bojama i primerima drugi govore da epoksidne smole će samo spasti.

Lud sam više!

Mario
Zadnja izmjena: riberer; 22. 09. 2020. (18:40); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: kosilica - kobilica
marioxp
New Entry

Tip plovila: Bavaria 36

Re: Ruzinava kobilica

PostPostao/la brule » 22. 09. 2020. (21:10)

tu kobilicu nosi desetak vida pričvrščenih za trup, trebalo bi napraviti pregled istih jer ako one ruzinaju to može biti veći problem.
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la marioxp » 22. 09. 2020. (22:31)

brule je napisao/la:tu kobilicu nosi desetak vida pričvrščenih za trup, trebalo bi napraviti pregled istih jer ako one ruzinaju to može biti veći problem.

Oni su OK
marioxp
New Entry

PostPostao/la marioxp » 23. 09. 2020. (20:08)

marioxp
New Entry

PostPostao/la Groff » 23. 09. 2020. (20:25)

Kod očeve jedrilice smo to napravili ovako : obrusili do čistog željeza, premazali tekućinom protiv rdje zatim dvije ruke epoksidnog dvokomponentnog primera I zatim tri ruke epoksidnog premaza, nakon toga smo stavili antivegetativnu boju. Jedrilica je prodana drugom nakon 6-7 godina I kobilica je I dalje bila bez rdje. Samo dobro poštivati intervale izmedju premaza. Koristili smo Veneziani boje.Sretno !
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la tragos » 26. 09. 2020. (13:39)

marioxp je napisao/la:Na plastičnoj jedrilici imam željeznu kobilicu. U 5. mj. smo ju temeljito obojili. Kobilica već godinama hrđa i muku mučimo s njom, kobilicu smo detaljno pobrusili žičanom četkom na brusilici, kako je doslovno u par sati krenula hrđati prebrisao sam je sa solnom kiselinom pa vodom i na kraju acetona. Nanio sam hemperitovu temeljnu boju za željezo i dva sloja antifouling.
Rezultat: u 6.mj. je počela boja otpadati.

Šta da radim?

Vidim da i drugi imaju problem sa željeznim kobilicama.

Kako se i čim bojaju željezni brodovi da podvodni dio ne hrđa?

Neki pričaju o epoksidnim bojama i primerima drugi govore da epoksidne smole će samo spasti.

Lud sam više!

Mario

od pocetka ste krenili krivo sa tom sanacijom kobilice
kobilicu treba brusit a ne cetkat, jos najbolje je ispjeskarit.
cemu prat solnom kiselinom , solna skida kamenac i uz to korozivna je za sve metale.
kobilicu izbrusi ili ispjeskari, odmasti sa antisilikonom, i odma namazat epoxy primer(hempel light primer, ili jos bolje international Interprotect 3 do 5 ruku) i zavrsit na antifouling. temelju zastitu podvodnoga djela ili plastika bilo zeljezo radit iskljucivo sa dvokomponetnim sistemima prije samoga antifoulinga
tragos
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la marioxp » 28. 09. 2020. (10:20)

tragos je napisao/la:
od pocetka ste krenili krivo sa tom sanacijom kobilice
kobilicu treba brusit a ne cetkat, jos najbolje je ispjeskarit.
cemu prat solnom kiselinom , solna skida kamenac i uz to korozivna je za sve metale.
kobilicu izbrusi ili ispjeskari, odmasti sa antisilikonom, i odma namazat epoxy primer(hempel light primer, ili jos bolje international Interprotect 3 do 5 ruku) i zavrsit na antifouling. temelju zastitu podvodnoga djela ili plastika bilo zeljezo radit iskljucivo sa dvokomponetnim sistemima prije samoga antifoulinga

Možda sam krivo rekao, ali kobilica je bila brušena/četkana brusilicom do sjajnog metala! Nije ostalo nikakve boje ili hrđe.

Solana kiselina, kako je metal ostao na zraku preko noći, počeo se stvarati oksid (hrđa), mineralne kiseline otapaju metalne okside pa tako i hrđu, treba biti oprezan i odmah nakon što prebrišeš s kiselinom oprati vodom i evo je kao nakon brušenja. Nakon brisanje do suhoga i aceton za odmaščivanje.

Nagodinu ćemo probati s epoxydom kako si rekao.

Nego, neravnine sam mislio poravnati s nekim epoxy kitom, u kojoj fazi on ide, prije ili poslije epoxy primera.

Pozdrav,
marioxp
New Entry

PostPostao/la janko_ka » 28. 09. 2020. (11:57)

ja sam na svom prvom elanu skinuo hrđu i boju sa kutnom brusilicom i lamel diskovima 60/80, nakon toga sa antikorozinom namazao sve, nakon toga epoksi smola, jedno 4-5 slojeva na mokro tj onako blago ljepljivo n a prst, i nakon toga light primer dva sloja i antivegetativna na kraju..kako sam ga prodao, još 5 godina nakon tog tretmana nije prohrđao.

na velikom elanu sam samo prebrusio i light primer stavio, ali očito nešto krivo ili pre debeleo ili nisam čekao dovoljno da se osuši, uglavnom nakon tjedan dva otpalo je sve do željeza :-)
janko_ka
Member

Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.