Grašo 23 vs Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Grašo 23 vs Betina 700

PostPostao/la mario » 30. 12. 2012. (11:35)

slika
slika

Budući da je kabina Arvora 230AS postala premala za obiteljske đite popustio sam pred demokratskom većinom i odlučio zamijeniti brod. Kako imam "tri gracije" novi brod mora imati zatvoreni wc i mogućnost pristojnog smještaja za dvoje odraslih + dvoje djece. Naravno, mora biti pogodan i za ribolov, trebao bi imati pouzdan motor, putnu brzinu cca 16 milja i mora imati "ono nešto". Nakon dugog razmišljanja i analiziranja svih potencijalnih opcija trenutni izbor sam suzio na Grašu 23 i Betinu 700. O predmetnim brodovima na našem Forumu napisano je puno, ali molim forumaše da još kojim postom izraze svoje mišljenje.

Hvala na odgovorima!

Mario
(P)loviti se mora!
mario
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Antares 8s Nanni 200

Re: Grašo 23 vs Betina 700

PostPostao/la SEA » 30. 12. 2012. (13:09)

novo ili polovno?
to je bitno pitanje

s obzirom da je demokratska vecina u pitanju
moj savjet nemoj uzest niti jedan od ta dva broda (nisam reka da su losi pa da me se odma napadne)
oba polovna ce udrit min 50teur na 16nm ce ic 20lit

imas sad u oglasu Furiju mislim 4,5 godine stara s novim VM 270ks(motor moze ic do 320,350ks)
cijena je 65Teur ali to ce vjerovatno past doli,troskovi nisu nista vece nego kod B700(da se ljudi ne pripadnu)

dobivas puno veci jaci komforniji za demokratsku vecinu brod ;)
jedna velika i jedna mala kabina ,salon di spustis stol i komodno lec
pristojna kuhinja za i ozbiljniji obid spremit
krma za sidit navece u vali ,niko nikome ne smeta
tankovi vode 400lit da ne vuces i trazis vodu svaka dva,tri dana
puno puno vise komoda
a za ribe je podjednako dobar(osim ako ti ne smeta crnilo po tikovini,sve to pere bruskin)

napisano po iskustvu s demokratskom vecinom i prijasnjem vlasnistvu nad tim brodima
:wave:
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la jaxy » 30. 12. 2012. (14:32)

jaxy
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la antep » 30. 12. 2012. (15:09)

Mario da san na tvom mistu ja bi gleda Šibenika 800... pa nek je i polovan, ipak je to neki drugi svit za Betinu i Grašu..

u svakom slučaju i za njih dvoje ćeš dati velike novce..po meni uvik bolje uzet za klasu veći a možda malo manje opremljen brod pa ga s vrimenom urediti...

kad startno umeš dobru bazu lako je poslije nadograđivati.. al kad uzmeš barku od 6 m, uvik imaš mali brod pa da staviš na njega zlatne rukohvate...

imam u ekipi dva prijtelja koji su uzimali brode za 50-60tis eur, jedan je uzeo full opremljenu L 600 (novu sa Suzukijem 150) a drugi Šibenika 800 (polovnog s VM-om 270 ks), razlika u cijeni je desetak tis eur a totalno različiti svjetovi... neumjesno ih je uopće uspoređivati..

.. i još jedna bitna stvar, kad bi danas prodava L600 koja je nova plaćena 50.000 eur, tko zna šta bi dobio, a za tri god starog Š800 bi dobio skoro iste pare.....

načelno, uvik bi prije kupio dvi - tri godine star brod, a takvih bar danas ima dosta na tržištu (a to je kao i novi - ne vidim razlike), koji je izgubio 30 % vrijednosti novoga...
antep
Member

Tip plovila: Galeb 6.75

PostPostao/la Kapo » 30. 12. 2012. (15:11)

Oba su OK u svojoj klasi. Ipak za spavanje 4 osobe i nisu bas jako komodni. A i djeca rastu....brzo....prebrzo...
Isto kao i stan...i brod postane zacas tijesan kad djeca narastu.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Kiana » 30. 12. 2012. (16:04)

Mario – Kapo dobro kaže, bez obzira na brzi rast klinaca, stvar je u prostoru. Ja sam imao uređenog Galeba za đite osam godina. I što se tiče đitavanja sve je bilo donekle OK, dok smo imali sa sobom samo jednu unuku. Počela je sa nama đitavat od svoje nepune dvije godine (spavala je sa nama u provi).
Zadnju godinu (osmu), ukrcao se i drugi unuk (cca 2,5 god) i tada je počela prava gužva. Jas m morao spuštat stol u salonu za spavanje ili napuhavat madrac i spavat u kokpitu.
Unuci su zlatni ali to osmo lito bilo je “ruzinavo” ha ha.
Razmisli o tome. One dvije barke su, što se tiće dita, najviše za dvoje + djete, ajmo reći do cca 10 god.
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la kazo » 30. 12. 2012. (17:04)

antep je napisao/la:Mario da san na tvom mistu ja bi gleda Šibenika 800... pa nek je i polovan, ipak je to neki drugi svit za Betinu i Grašu..

u svakom slučaju i za njih dvoje ćeš dati velike novce..po meni uvik bolje uzet za klasu veći a možda malo manje opremljen brod pa ga s vrimenom urediti...

kad startno umeš dobru bazu lako je poslije nadograđivati.. al kad uzmeš barku od 6 m, uvik imaš mali brod pa da staviš na njega zlatne rukohvate...

imam u ekipi dva prijtelja koji su uzimali brode za 50-60tis eur, jedan je uzeo full opremljenu L 600 (novu sa Suzukijem 150) a drugi Šibenika 800 (polovnog s VM-om 270 ks), razlika u cijeni je desetak tis eur a totalno različiti svjetovi... neumjesno ih je uopće uspoređivati..

.. i još jedna bitna stvar, kad bi danas prodava L600 koja je nova plaćena 50.000 eur, tko zna šta bi dobio, a za tri god starog Š800 bi dobio skoro iste pare.....

načelno, uvik bi prije kupio dvi - tri godine star brod, a takvih bar danas ima dosta na tržištu (a to je kao i novi - ne vidim razlike), koji je izgubio 30 % vrijednosti novoga...

Isto moje mišljenje.
Šibenik800 je zbilja dobro osmišljen.Boravili smo i spavali nas četvero (dvoje odraslih i dvoje djece) ukupno mjesec dana na brodu,nikad nitko nije nikom zasmeta.
Također smatram da u konačnici i nije tako velika razlika u cijeni,ako se uzme u obzir što se dobije.
Samo ja moga neću prodat :) , i nedaj bože da bi ikad mora.
Šepić Commerce d.o.o
Rastočka 14
10020 Zagreb
098 398525
info@motooprema.hr
kazo
Djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Šibenik800(Cummins370) Betina500cabin (yam30)

PostPostao/la mario » 30. 12. 2012. (17:53)

Kupio bi plovni brod 2-3- godine star. Što se tiče Furije mislim da je sigurno best buy u klasi,a i ovaj iz oglasa je sigurno dobra kupnja. Međutim, na vezu mogu držati max brod od 8m. Također, kako na brodu provodim najviše vremena sam ili u dvoje na ribarenju, mislim da mi je Furija malo prevelika (iako sam i ja pobornik teze da je svaki brod prekratak za metar!!). Treba uzeti u obzir i veće troškove održavanja i potrošnju. Obiteljske đite svode se ukupno na 10-15 dana provednih na brodu s familijom i to ne odjednom nego u par puta po 4-5 dana u tijeku ljeta. Puno češće sam na vikend ribarenju s prijateljem. Nije zanemariva i činjenica da mi treba brod s kojim mogu bez problema sam manevrirati, uplovljavati, isplovaljavati, panulati i dr. Gledao sam i Fjaku 800 i bio na njoj te smatram da je odličan brod, ali da bi iskoristio potencijal trupa traži jači motor što ponovo rezultira većom potrošnjom.
I dalje mi se misli uglavnom vrte oko Betine 700 i Graše 23. S Betinom sam plovio i brod je OK. Malo mi smeta kašun motora i činjenica da po umjerenom maestralu dosta lupa kada se vozi u val. Rekao bi dosta više od moga Arvora 230. Grašo mi se oduvijek sviđa. Nažalost na brodu sam bio samo jednom "u suho" na jednom od nautičkih sajmova tako da ne znam kako se ponaša na moru. S obzirom na izgled trupa vjerujem da nije loš. Molio bi forumaše koji imaju G23 ili iskustva s istim da napišu nešto o maritimnim svojstvima.

Mario
(P)loviti se mora!
mario
New Entry

Tip plovila: Antares 8s Nanni 200

PostPostao/la SEA » 30. 12. 2012. (18:11)

mario

cijena odrzavanja i koristenja B700 i Furije je skoro pa ista
potrosnja na 16nm je 2-3 litre razlika
manevriranje s Furijom ili B700 meni nikakva razlika udes na vez u lucicu bez problema
sve furije imaju thruster (b700 I Graso mahom ne) tako da je jos jednostavnije s njom
duzina u papirima je 8,49m pa neka to progledaju u lucici ;)

za S800 ne triba puno pricat :thumbup:

od ova dva manja broda B700 mi je draza ima jedna u lucici split da se prodaje
covik ju je malo bolje doradia i stvano je dobra (frizider top loading svjetli interijer spustia pod salona
di je bia prije frizider sad je ormaric isto ormaric ispod skiper katrige etc
mislim nanni 155 200hrs nac ces je po oglasima.
je lupa ,skafet u zivotu ne smeta,nevjerovatno stabilna

sve su to dobri brodi i lipi gusti sta god uzea
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la Kapo » 30. 12. 2012. (19:58)

Prijatelj m i ima Grasu 23 pa odemo cesto zajedno u ribolov a i na djiti se nadjemo.
Za ribolovni dio rekao bih da je Graso jako dobro pogodjen brod,velika komodna krma,bez obstrukcija, u dvoje se lovi zaista i vise nego komodno.
Ima ugradjenog Scam-a, mislim da je 140 KS. Na deplasmanskim brzinama i u panuli potrosnja je gotovo pa zanemariva.
Pod provom komodan lezaj za dvoje + treci lezaj koji se razvuce na frizideru. Za troje komodno.
Za djitavanje najveci nedostatak bi po meni bio zaista skromna kuzinica sa mini sudoperom i nedostatak ormarica za drzanje posudja i pribora. Prava je tlaka kuzinavat na tome pa je covjek na moju preporuku ugradio rostilj na krmi i spasio se (a bome i zenu!!) po tom pitanju.
I jos jedno zapazanje, mozda to nekome i nije bitan nedostatak, ali vratasca za izlazak na zaista lijepu krmenu platformu dobro bi dosla i znacajno bi povecala funkcionalnost krmenog dijela. Kako za ribolov,tako i za djitavanje.

Sretno u potrazi :wave:

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 30. 12. 2012. (20:15)

nema sanse da ce iti jedan proizvodac radit ta vrata prema platformi, jer ako ih napravi nece dobit niti jednu svjedozbu registra, bilo je ljudi koji su imali ideju sa tim vratima na betinama al Bobi ni čut, jednostavno stabilitet visina nadvođa i jos neke stvari ne dozvoljavaju to.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Kapo » 31. 12. 2012. (06:54)

kalafat je napisao/la:nema sanse da ce iti jedan proizvodac radit ta vrata prema platformi, jer ako ih napravi nece dobit niti jednu svjedozbu registra, bilo je ljudi koji su imali ideju sa tim vratima na betinama al Bobi ni čut, jednostavno stabilitet visina nadvođa i jos neke stvari ne dozvoljavaju to.

Nisam strucnjak za stabilitet ali ne vidim bas vezu krmenih vrata sa stabilitetom plovila.Mozda grijesim pa molim da me strucniji isprave ako nisam u pravu. Ako vec nesto i narusavaju u proracunu cvrstoce ne vidim razloga zasto se krmeno zrcalo ne bi moglo dodatno ojacati da podnese vrata od 50 cm za izlaz na platformu. Naravno,to dodatno poskupljuje cijelu pricu proizvodnje i vjerovatno zahtijeva dodatno certificiranje pa mozda ili cak vrlo vjerovatno u tom grmu lezi zeko.

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 31. 12. 2012. (08:23)

Kapo je napisao/la:
kalafat je napisao/la:nema sanse da ce iti jedan proizvodac radit ta vrata prema platformi, jer ako ih napravi nece dobit niti jednu svjedozbu registra, bilo je ljudi koji su imali ideju sa tim vratima na betinama al Bobi ni čut, jednostavno stabilitet visina nadvođa i jos neke stvari ne dozvoljavaju to.

Nisam strucnjak za stabilitet ali ne vidim bas vezu krmenih vrata sa stabilitetom plovila.Mozda grijesim pa molim da me strucniji isprave ako nisam u pravu. Ako vec nesto i narusavaju u proracunu cvrstoce ne vidim razloga zasto se krmeno zrcalo ne bi moglo dodatno ojacati da podnese vrata od 50 cm za izlaz na platformu. Naravno,to dodatno poskupljuje cijelu pricu proizvodnje i vjerovatno zahtijeva dodatno certificiranje pa mozda ili cak vrlo vjerovatno u tom grmu lezi zeko.

Kad okrećeš "pod ručnom" mogao bi se malo poškropiti... : Laughing3:
Mislim da ovaj put kalafat nije sasvim u pravu jer ima puno proizvođača koji rade ta vrata...pi*darija je u tome što treba imati drugačiji kalup za izlivanje a to se našima neda raditi...rađe bi rezali a samim tim se gubi kompaktnost bokova i zrcala...a to je problem...treba to znati napraviti....a tko nezna ,neće se ni potruditi već će naći izliku...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la djigo » 31. 12. 2012. (08:30)

E moj Mario odose ovi u krcevinu kao uvjek mislim da je suvisno postavljat pitane drugima jer svak ima svoje snove pa misli da je to prihvatljivo i drugima.Ti znas najbolje sto bi htio, ako se dvoumis izmedju ta dva broda pokusaj napraviti testnu voznju sa nekim ko ima te brodove pa vidi koji ti vise odgovara.
djigo
Member

Tip plovila: Betina 700

PostPostao/la Kapo » 31. 12. 2012. (08:36)

josme je napisao/la:Kad okrećeš "pod ručnom" mogao bi se malo poškropiti... : Laughing3...

Vjerovatno neka "narodna" izreka....koju ni uz najbolju volju ne mogu niti skuzit a niti dovesti u kontekst ??!! :?:
Jesam li propustio stogod ?
Pomagaj....

Kapo
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Vuk_samotnjak, ZoranB i 11 gostiju.