Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la peroLA » 17. 07. 2023. (10:21)

Iskreno da sam ja toliko dugo radio svoj brod ja bi i 10 ruka stavio da ga nikad ne vadim više
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 17. 07. 2023. (10:56)

jebete covika
bezveze
on se vozi a mi tipkamo po forumu :)

reksi samo ti udri.
ove godine kupanje, na jesen vadi van pa
popravni, malo kita (jedno 200kg) i peglaj i popravljaj
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Rexi » 16. 08. 2023. (12:16)

evo ako nekoga zanima, da javim opce dojmove.

vucem paralelu unutrasnjeg 18ks i vanjskog 20ks sa platformom.

stabilitet: unatoc nadkabini koja je sada produzena i solarima, brod je stabilniji.
- mislim da je to zbog tezista motora koji je bio na nosacima (cca 20cm od poda) i iako je imao oko 200kg, bio je podignut. Trenutne baterije od 100kg su odma dole i u sredini.
- rezervari goriva su bili uplastificirani na bokovima ispod klupa, sto je dalo dodano ljuljanje
po ovom pitanju sam jako zadovoljan rezultatima.

Umjetna tikovina vs kiwi grip.
odma cu rec umjetna tikovina.
lakse se cisti, brze se susi, stabilnija je. Cak ima bolji grip od corkline-a kojeg sam imao na prijasnjoj dalmatinki.
Kiwi nije tako los, bosom nogom ili sa tenisicama je odlican, ali recimo tko ima psa (ja imam), njima je malo "sklizavije". ne sklize se ali vidim da mu noga moze proklizati malo, vjerojatno zbog kanđa.
Ali... kiwi grip se lakse nanosi i brze je s njim posao gotov. Vidit cemo sa vremenom kako ce se jos pokazati jedno i drugo.
I tikovina, umjetna i kiwi grip su se pokazali odlicni za hodati po njima kada je vruce. nema onog pecenja tabana. Ugodno je.
slika

Temperatura
oko ovoga je bilo dosta diskusije. Ja cu reci da mi pas ode u kabinu i spava kao beba na vrucini.
Zasto? zato sto nema donje podnice, duplog dna i hladi ga more.
Temperatura u zatvorenoj nadkabini je manja od one kada sam radio na brodu na suhome. Toplo je.. ali ne onakav toplotni udar kada otvorim kad je bio na suhome.
Toliko da... ako nema vjetra isplati se zatvoriti jednu stranu na kojoj sunce udara.
Boja kabine i nadkabine. Mozda statistika kaze da je toplije nego sa bijelom bojom, ali u reali je to za ignorirati.

bastun
Odlican. Ja super zadovoljan, dodatna sirina, komotnost pri izlazenju.. sve je kako sam zamislio u glavi.
Mozda nije najljepsi...sigurno nije. Ali za prvi rad, djelotvorniji nego neki na luksuznijim brodicama.
slika

bokostitnik
kako se blizilo vrijeme bacanja u more, tako me malo brinilo da se novi stari brod ne bi ogrebao prilikom porinuca.
Međutim, uz dva bokobrana debljine dovoljno L profila ograde + 15cm, ispalo je dobro jer se oni naslone na nosace pa su stabilniji, ne lelujaju livo desno kada je brod uz mulet na valovima.
po ovom pitanju, zadovoljan.
slika

struja i frizider
bez problema se frizider odrzava sa solarom tjekom dana na friziderskoj temp od 5C, a ima struje i za jos jedan. Sljedeci test je stavit ga u minus da vidim dali moze lediti... kao trebao bi moci.
Trosi 2.9Amp kada radi kompresor, od toga mu solar da direktno 1.8Amp
slika
slika

Sto se tice MPPTa, odlicno funkcionira da proveno i krmeno svijetlo palim sa obale preko mobitela.
Na slici se ne vidi, ali brod sam stavio u prvi red tako da se moze do njega sa obale, pa ce dobro doci kada budem po mraku izlazio-ulazio.
slika
slika
ovo naprid nije reflektor nego podvodno svijetlo montirano ispod bastuna.

motor 20ks vanjski
po pitanju motora, dobio sam i vise nego sam trazio. Razvija brzinu od 6kt pri nekih cca 80% sto je optimalno i ima rezerve. natocen sa stvarima i skoro 400kg ljudstva.
Brze od toga ide, ali za ono sto ja zelim, nepotrebno. Mislim da bi mogao i 15ks, pa cak i mozda 10ks ali da ga se ne stedi.
O tohatsu cu reci da je to po meni klasa... koja trosi kao suzuki, cuje se manje od honde a slusa kao yamaha :D
Ukratko ocekivao sam da je malo tisi, prije na gumiju sam imao suzuki 20ks i ovaj je glasniji. Ali ni do koljena kao honda 10.
motor u usporedbi sa unutarnjim ide bolje, tise a i potrosnja je takva da zanemarim dizel

manevriranje
neusporedivo bolje, brze, okretnije. ovaj brod parkiram ko da je igracka u usporedbi sa kormilom i unutrasnjim

platforma
platforma za kupanje, ulazak i izlazak je odlicna, komotna, stepenice iako pise da su za ronilace - pun su pogodak, cak se i pas popenje na njih jer nisu okomite nego kose.
Platforma je dosta podignuta kada nema ljudi, optertecenja. kada su dva tri covika iza e onda sjedne i ona i dolazi na nekih 10cm od povrsine mora sto je za kupanac oke.

U voznji tu nije sve odlicno i bajno.
Imamo par scenarija.
- Kada sam sam, onda hvata zraka. ne previse, ali hvata na momente, pogotovo ako ima mora.
Ako sam na provi, to se vise primjeti iako ne puno vise.
- sa opterecenjem ljudi samo u kokpitu, taj level mora postaje dobar, no javlja se drugi problem a to je da pri 100% brzini krmeni val pocinje preljevati platformu pa to u praksi izgleda kao da motor sam leteci vozi. iza broda.
Pri gore spomenutoj putnoj brzini, ili sa kojom osobom na provi, stvari se popravljaju.

ovo je jedan kompromis, sve jedrilice koje idu na vanbroidski imaju u biti slican problem sa hvatanje zraka. Nije to tako strasno, samo treba opreznije po valovima.
Ja se sjecam i elan t401 je hvatao zraka po vecem moru :mrgreen:

vise mi smeta ovo preljevanje platforme jer ocito limun krma ne moze ne sjest dolje sa tezinom koju nosi sam motor i ljudi u kokpitu.
Za to bi vjerojatno pomoglo ono sto sam htio izbjeci - spojler i šlapa.
dali cu se u to upustiti u nekoj buducnosti.. neznam. za sada ne, ali treba se jos voziti po razlicitom moru da vidim i odlucim.
Ginekol, kako se tebi spojler, kod tebe nisam primjetio to preljevanje, tj bilo je u razini, malo nesto sitno.. ako se dobro sjecam?

i za kraj evo jos jedna fotka:
slika

i za kraj pitanje. Elektronicki senzor mora tj "plovak" koji pali pumpu.
Ima 5 kabela, ali slabo objasnjenje.
- smeđa ide na pumpu + tj ako pricamo na on-auto-manual prekidac onda ona ide na manual
- crvena je + od senzora i ide na aku.
- plava je .. ledica? ide isto na +
- siva ide na auto kod prekidaca?

molim pomoc oko ovoga.

slika
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la josey » 16. 08. 2023. (14:31)

rexi dobar review
sano kolko objektivan?

po ovome ispada da imas piculjan eleven
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lior » 16. 08. 2023. (15:00)

Rexi je napisao/la:krmeni val pocinje preljevati platformu pa to u praksi izgleda kao da motor sam leteci vozi. iza broda.

Zanimljivo. :o
lior
New Entry

Tip plovila: G646

PostPostao/la josey » 16. 08. 2023. (15:21)

lior je napisao/la:
Rexi je napisao/la:krmeni val pocinje preljevati platformu pa to u praksi izgleda kao da motor sam leteci vozi. iza broda.

Zanimljivo. :o

i to sve pri 6kn ;)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 16. 08. 2023. (15:43)

Iskreno se radujem da si u moru.Bome si zaslužio :clap: :thumbup: Sada samo guštaj.
U vezi pitanja, meni se spojler zalipi za more i nema hvatanja zraka.
KOd plovidbe sa jačim morem (barem trica) u krmu zna se dogodit da se val
prelije preko spojlera ali se odma odlije. Kad je baš zeznuto to se dogodi i sa
morem u bok. To ne smatram problemom.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la bobipu » 16. 08. 2023. (18:05)

Rexi je napisao/la: i za kraj pitanje. Elektronicki senzor mora tj "plovak" koji pali pumpu.
Ima 5 kabela, ali slabo objasnjenje.
- smeđa ide na pumpu + tj ako pricamo na on-auto-manual prekidac onda ona ide na manual
- crvena je + od senzora i ide na aku.
- plava je .. ledica? ide isto na +
- siva ide na auto kod prekidaca?

molim pomoc oko ovoga.

slika

Ako ti nije problem vrati to u trgovinu i nek ti daju sličan ali sa dvije žice i nula problema kod spajanja...prije malo vremena je tu netko baš i pisao o takvom..
Zadnja izmjena: riberer; 16. 08. 2023. (19:11); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la porer » 16. 08. 2023. (19:45)

Izoliraj tu plavu i sivu ostalo spoji po shemi i miran.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la lupis » 16. 08. 2023. (20:10)

Rexi je napisao/la:evo ako nekoga zanima, da javim opce dojmove.

Temperatura
oko ovoga je bilo dosta diskusije. Ja cu reci da mi pas ode u kabinu i spava kao beba na vrucini.
Zasto? zato sto nema donje podnice, duplog dna i hladi ga more.
Temperatura u zatvorenoj nadkabini je manja od one kada sam radio na brodu na suhome. Toplo je.. ali ne onakav toplotni udar kada otvorim kad je bio na suhome.
Toliko da... ako nema vjetra isplati se zatvoriti jednu stranu na kojoj sunce udara.
Boja kabine i nadkabine. Mozda statistika kaze da je toplije nego sa bijelom bojom, ali u reali je to za ignorirati.

Ti isto spavaš u santini ?
Podnicu inače ima krevet,brod,barka,kaić imaju pajole.
Ja sam par puta zaspao na pajolima,u santini nikad.
Vjerujem da ti je u santini ugodnije. 8-) ,još ako te oplakuje kišnica..top topova.

Uspoređuješ temperaturu broda u moru,i na suhom.
Usporedi temperaturu broda u istim uvjetima,s različitim bojama kabine.

Pas ne ignorira razliku u temperaturi,a čovik bi trebao.
Uostalom šta pas zna o vrućini.

Mirno more!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la som » 16. 08. 2023. (22:07)

Da je limun, limun je.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Rexi » 02. 10. 2023. (15:19)

Pozdrav svima.

Nisam se javljao neko vrijeme, uzivam u brodu. Uskoro kada uhvatim vremena budem jos jedan osvrt o svemu napisao.

Umeđuvremenu razmisljam i konstruiram kako rijesiti problem koji sam vec spomenuo. Nazalost platforma u ovom obliku ne moze ostati jer nije dobro. Iako mogu ici po dosta mora da nemam problema sa hvatanjem zraka, to nije to.
Tako da sam se bacio na mozganje kako to rijesiti.

Saljem vam skice u mjerilu svega osim ove trenutne inox platforme (ona se isto sužuje u stvarnosti) i motora di su samo bitni djelovi u mjerilu tipa kavitaciona, visina, sirina, mjesto rotacije itd.
Na skici se vidi stara tj. trenutna inox konstrukcija i novi spojler.
Nisam na cisto dali da inox potpuno maknem ili da ostavim.

Mnogi su mi zadnji puta dobro savjetovali pa vas nisam slusao jer nisam neke stvari niti razumio. Tako da i ovaj puta molim konstruktivne savjete.
Zapravo je najveci zajeb to sto nisam mislio da limun toliko uroni i izroni pri valovima, jer to nisam prmjetio prije. A ocito nije dovoljno veliki brod da to ne radi toliko.
Bilo bi idealno da je XXL noga i inox jos vislje gore. Ali to nije moguce.

Kako bilo.. evo skica... Sto mislite, predlazete?
Stavljeno je 5cm iznad vodene linije i 5cm ispod.

slika slika slika slika slika slika slika slika slika
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 02. 10. 2023. (18:36)

Imas na sedmoj stranici u svojoj temi primorku sa spojlerom koji mozes uzet u razmatranje :D

Spojler je originalni od galeba da ti je lakse trazit ako ti to pase
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la Rexi » 02. 10. 2023. (18:42)

mislis da ostavim inox a dole napravim ovako nesto?
nisam siguran da je to dovoljno da odmaknem krmeni val
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 02. 10. 2023. (19:04)

Neznam Rexi ,na ovoj primorci funkcionira sve kako triba,u svakom slucaju tribalo bi krmu rasirit.
Taj livo vezan od tebe Tvix nema tih problema sta se sirine krme tice :D ,nadam se da mu nisi ti razbia provu. :thumbup: :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Vuk_samotnjak, ZoranB i 9 gostiju.