el passo je napisao/la:Gle, neznam di je tih 7000 eura u tvom golom škafu. Znači brodić od 6.5 metara kojem gel prosijava na sve strane...puno previše...
Budući da sam kažeš da si amaterski radio upitna je i kvaliteta laminata. Računaj da smola dođe 22 kn / kg tvoj brod ima recimo max 1. 3 tone od kojih recimo 250 kg imaš betona u kobilici. Znači po cijeni smole 1100 kg imaš 24.200 kn troška. Naravno da je smole manje ali gelcoat je skuplji a mata i kombimat nešto jeftiniji pa uzimam cijenu smole kao srednju za izračun troška u ukupnoj težini plovila. Ajde nek sam fulao ovako na daljinu pa recimo da je materijala 30000 kuna + 2 tisuće na ostale sitnice poput struje, valjaka, škara, maski...
E sad recimo da ti to sve skupa vrijedi 7, a meni se jako sviđa tvoj brod i odlučim ga kupiti. Platim ti cifru i šta dalje. Prvo moram ga ofarbati...2500 kn materijala niže cijene, onda mi trebaju prozori i guma...recimo najjeftinija verzija plexy + guma 2500 kn, onda mi treba ograda, špirun i krmena platforma 10000 kn. Tada treba napraviti jastuke za kabinu recimo nekih 2000 kn. Onda treba nešto špere za uređenje unutrašnjosti, stropne i bočne obloge itd 1500 kn. Onda mi treba stolar za vrata kabine i krme 5000 kn. Onda treba inox palubna oprema poput bitvi, vodilice sidra, raznih vijaka i šarnira 1500 kn. Dodatna plastika za spajanje raznih komponenti 1000 kn. Rezervar za gorivo sa čepom, gumom, mjeračem nivoa goriva 1000 kn. Onda ti trebaju svijetla, jarbolet, prekidači, kablovi, akumulator....2000 samo u materijalu + majstor recimo 1000 - 1500 kn. Sigurno će trebati komande motora i volan 2000 kn. Špag, sidro, lanac, pomočno sidro, bokoštitnici 2000 Ono što sam zaboravio navesti 5000 kn. Majstori za ono što ne možeš sam 5000 kn.
Dakle oko 45 tkn + 52.500 koliko tražiš = 97. 500 kn oli ti oko 13.000 jura
Sad neka neko od meštara za unutarnje motore toj cijeni pribroji prosječnu cijenu na novo repariranog torpeda 18 / 24, pripadajuče kopče, osovine i ostalih sitnica potrebnih za ugradnju + ruke za postavljanje i centriranje pa ćeš dobiti neku cifru. Recimo da bi to bilo oko 3.000 eura ( bubam ali manje od toga nije ) dobiješ 16.000 eura. E sad prijatelju zamisli sliku tvog broda završenog i reci dali to vrijedi te novce.
Slazem se s vama da treba jos u njega uloziti par tisuca eura bez motora. Motor je prica za sebe.
Gdje sam utrosio novac, pored svega sto sam naveo, nisam naveo cijenu smole koja me nije kostala 22kn po kg vec 32-34kn po kg. (za kobilicu nije koristen beton, vec smjesa smole i pjeska) kao i cijenu kalupa te usluge ponajboljeg stakloplasticara na ovim prostorima, koji je radio sa mnom na brodici, stoga kvaliteta same brodice nije upitna. Njegovo ime necu spominjati ali gospodin stoji na usluzi svim zainteresiranim kupcima koji dodju pogledati brod.
Da sam znao za ovaj forum ranije, vjerujem da bi me uz vase savjete izgradnja izasla jeftinije jer jednostavno ne mogu vjerovati da nabavljate materijal po tim cijenama, sto cini na kraju ogromnu razliku u troskovima izgradnje!
Mogao sam se odluciti za drugu vrstu broda, ali sam se odlucija upravo za Skorpika zbog prijatelja koji godinama ga imaju, te su super zadovoljni s njim. Vjerujem da ce te se sloziti da se radi o jako interesantnom i dobrom brodu koji jako dobro drzi more, te je prava steta sto se vise ne proizvodi.
Sad hocu li uspjeti ulozeno vratiti, po vasim rijecima tesko, ali ipak nadam se da cu pronaci kupca koji ce bar priblizno moci ponuditi mojim ulaganjima.
Hvala vam svima na iscrpnim informacijama