Škorpik 6,53

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Škorpik 6,53

PostPostao/la brod131 » 02. 09. 2014. (20:23)

el passo je napisao/la:Gle, neznam di je tih 7000 eura u tvom golom škafu. Znači brodić od 6.5 metara kojem gel prosijava na sve strane...puno previše...
Budući da sam kažeš da si amaterski radio upitna je i kvaliteta laminata. Računaj da smola dođe 22 kn / kg tvoj brod ima recimo max 1. 3 tone od kojih recimo 250 kg imaš betona u kobilici. Znači po cijeni smole 1100 kg imaš 24.200 kn troška. Naravno da je smole manje ali gelcoat je skuplji a mata i kombimat nešto jeftiniji pa uzimam cijenu smole kao srednju za izračun troška u ukupnoj težini plovila. Ajde nek sam fulao ovako na daljinu pa recimo da je materijala 30000 kuna + 2 tisuće na ostale sitnice poput struje, valjaka, škara, maski...

E sad recimo da ti to sve skupa vrijedi 7, a meni se jako sviđa tvoj brod i odlučim ga kupiti. Platim ti cifru i šta dalje. Prvo moram ga ofarbati...2500 kn materijala niže cijene, onda mi trebaju prozori i guma...recimo najjeftinija verzija plexy + guma 2500 kn, onda mi treba ograda, špirun i krmena platforma 10000 kn. Tada treba napraviti jastuke za kabinu recimo nekih 2000 kn. Onda treba nešto špere za uređenje unutrašnjosti, stropne i bočne obloge itd 1500 kn. Onda mi treba stolar za vrata kabine i krme 5000 kn. Onda treba inox palubna oprema poput bitvi, vodilice sidra, raznih vijaka i šarnira 1500 kn. Dodatna plastika za spajanje raznih komponenti 1000 kn. Rezervar za gorivo sa čepom, gumom, mjeračem nivoa goriva 1000 kn. Onda ti trebaju svijetla, jarbolet, prekidači, kablovi, akumulator....2000 samo u materijalu + majstor recimo 1000 - 1500 kn. Sigurno će trebati komande motora i volan 2000 kn. Špag, sidro, lanac, pomočno sidro, bokoštitnici 2000 Ono što sam zaboravio navesti 5000 kn. Majstori za ono što ne možeš sam 5000 kn.

Dakle oko 45 tkn + 52.500 koliko tražiš = 97. 500 kn oli ti oko 13.000 jura

Sad neka neko od meštara za unutarnje motore toj cijeni pribroji prosječnu cijenu na novo repariranog torpeda 18 / 24, pripadajuče kopče, osovine i ostalih sitnica potrebnih za ugradnju + ruke za postavljanje i centriranje pa ćeš dobiti neku cifru. Recimo da bi to bilo oko 3.000 eura ( bubam ali manje od toga nije ) dobiješ 16.000 eura. E sad prijatelju zamisli sliku tvog broda završenog i reci dali to vrijedi te novce.

Slazem se s vama da treba jos u njega uloziti par tisuca eura bez motora. Motor je prica za sebe.
Gdje sam utrosio novac, pored svega sto sam naveo, nisam naveo cijenu smole koja me nije kostala 22kn po kg vec 32-34kn po kg. (za kobilicu nije koristen beton, vec smjesa smole i pjeska) kao i cijenu kalupa te usluge ponajboljeg stakloplasticara na ovim prostorima, koji je radio sa mnom na brodici, stoga kvaliteta same brodice nije upitna. Njegovo ime necu spominjati ali gospodin stoji na usluzi svim zainteresiranim kupcima koji dodju pogledati brod.

Da sam znao za ovaj forum ranije, vjerujem da bi me uz vase savjete izgradnja izasla jeftinije jer jednostavno ne mogu vjerovati da nabavljate materijal po tim cijenama, sto cini na kraju ogromnu razliku u troskovima izgradnje!

Mogao sam se odluciti za drugu vrstu broda, ali sam se odlucija upravo za Skorpika zbog prijatelja koji godinama ga imaju, te su super zadovoljni s njim. Vjerujem da ce te se sloziti da se radi o jako interesantnom i dobrom brodu koji jako dobro drzi more, te je prava steta sto se vise ne proizvodi.

Sad hocu li uspjeti ulozeno vratiti, po vasim rijecima tesko, ali ipak nadam se da cu pronaci kupca koji ce bar priblizno moci ponuditi mojim ulaganjima.

Hvala vam svima na iscrpnim informacijama
brod131
New Entry

Tip plovila: Škorpik s natkabinom

PostPostao/la 4ever » 02. 09. 2014. (20:43)

[quote="brod131"]
Gdje sam utrosio novac, pored svega sto sam naveo, nisam naveo cijenu smole koja me nije kostala 22kn po kg vec 32-34kn po kg. (za kobilicu nije koristen beton, vec smjesa smole i pjeska) kao i cijenu kalupa te usluge ponajboljeg stakloplasticara na ovim prostorima, koji je radio sa mnom na brodici, stoga kvaliteta same brodice nije upitna. Njegovo ime necu spominjati ali gospodin stoji na usluzi svim zainteresiranim kupcima koji dodju pogledati brod.

Da sam znao za ovaj forum ranije, vjerujem da bi me uz vase savjete izgradnja izasla jeftinije jer jednostavno ne mogu vjerovati da nabavljate materijal po tim cijenama, sto cini na kraju ogromnu razliku u troskovima izgradnje!

uz duzno postovanje tebi i tvome majstoru
za cijenu koju si ti placa smolu si moga napravit dva cila broda,ponavljam dva cila broda jer neko ko se time bavi i jos ponajbolji stakloplasticar mora imat i cijenu ponajbolju a to znaci 14 do 17 kuna
nije krivo napisano sigurno i ne radi se o cijeni smole isteka roka :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la genije » 02. 09. 2014. (20:57)

el passo svaka čast na volji za ovako detaljan odgovor.

ja cu samo dodat da ima na njuskalu vec odavno galeb koji je po meni veći i bolji brod koji se prodaje za 6000 a nemože se prodat.
genije
Member

Tip plovila: Quicksilver 700

PostPostao/la Thomy » 02. 09. 2014. (21:00)

Je ovaj, iako je krenija sa cijenom od 9000€

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... s-11137025

Inače cili Škorpik može stati u ovaj Galeb :D :D
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la brod131 » 02. 09. 2014. (21:36)

4ever je napisao/la:
brod131 je napisao/la:Gdje sam utrosio novac, pored svega sto sam naveo, nisam naveo cijenu smole koja me nije kostala 22kn po kg vec 32-34kn po kg. (za kobilicu nije koristen beton, vec smjesa smole i pjeska) kao i cijenu kalupa te usluge ponajboljeg stakloplasticara na ovim prostorima, koji je radio sa mnom na brodici, stoga kvaliteta same brodice nije upitna. Njegovo ime necu spominjati ali gospodin stoji na usluzi svim zainteresiranim kupcima koji dodju pogledati brod.

uz duzno postovanje tebi i tvome majstoru
za cijenu koju si ti placa smolu si moga napravit dva cila broda,ponavljam dva cila broda jer neko ko se time bavi i jos ponajbolji stakloplasticar mora imat i cijenu ponajbolju a to znaci 14 do 17 kuna
nije krivo napisano sigurno i ne radi se o cijeni smole isteka roka :thumbup:

Tu cijenu se ne moze pronaci u ducanu, istina ovaj gospodin sigurno s obzirom na iskustvo poznaje nekog tko bi mu mogao pribaviti povoljnije ali kako se jednom opekao ne pada mu napamet igrati se sa zakonom, a ni meni, ne teba mi eitketa s 30g, te da me prati los glas cijeli zivot, pa makar to znacilo da cu morati prodati brod manje od onoga sto sam u njega ulozio
brod131
New Entry

PostPostao/la 4ever » 02. 09. 2014. (21:52)

...ha ha , ducan i racun naravno :lol:
ako se time bavi i radi sigurno zna i di jer za napravit brod od 6 ipo metara po toj cijeni koja je veca nego u ducanu u najvecoj zabiti i nije bas da ima posla a i ne triba mu
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la tg-boy » 02. 09. 2014. (21:54)

ako te mogu utješiti malo je onih koji su vratili uloženo (samo materjalno), a trud volja ljubav znoj i ostalo se u pravilu poklanjaju..... samo teško je to priznat,
na dva broda šta sam kupio uređivao i prodao bio sam presretan šta sam donekle s materijalom na nuli....
ovo ti govorim naiskrenije a vjerujem da će se i ostali složiti sa mnom, zato stisni zube - ako je gužva prodat i stavi realnu cijenu
naravno šta niža cijena brža prodaja, a oni koji držu cijenu godinama su po oglasima tako da samim stajanjem broda opet gube na cijeni - onoj realnoj .... eto
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la el passo » 02. 09. 2014. (22:18)

brod131 je napisao/la:Gdje sam utrosio novac, pored svega sto sam naveo, nisam naveo cijenu smole koja me nije kostala 22kn po kg vec 32-34kn po kg.... kao i cijenu kalupa te usluge ponajboljeg stakloplasticara na ovim prostorima..... koji je radio sa mnom na brodici, stoga kvaliteta same brodice nije upitna.

Da, kad neko nezna i ne raspita se dobro...traži par ponuda...onda ispadne tako. Cijenu smole si preplatio za trečinu, plastičar ponajbolji bi trebao znati malo bolje namazati gelcoat....u cijenu kalupa ne ulazim....

Ono što ide u prilog prodaji plovila u ovakvom stanju je to da se večina kupaca ne obazire na cijenu dodatne opreme koja im kasnije višestruko pređe buđet pa po meni i nije sve tako crno. Probaj sa 5 pa ako neide spuštaj

Ps. kupi kantu topcoata i premaži unutrašnjost pa će manje prosijavati.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la brod131 » 02. 09. 2014. (22:28)

[quote="tg-boy"]ako te mogu utješiti malo je onih koji su vratili uloženo (samo materjalno), a trud volja ljubav znoj i ostalo se u pravilu poklanjaju..... samo teško je to priznat,
na dva broda šta sam kupio uređivao i prodao bio sam presretan šta sam donekle s materijalom na nuli....
ovo ti govorim naiskrenije a vjerujem da će se i ostali složiti sa mnom, zato stisni zube - ako je gužva prodat i stavi realnu cijenu
naravno šta niža cijena brža prodaja, a oni koji držu cijenu godinama su po oglasima tako da samim stajanjem broda opet gube na cijeni - onoj realnoj .... eto[/quuote]

Hvala na iskrenom odgovoru, nije mi guzva mogu cekati, ali poslusati cu vas i spustiti cijenu, ali predhodno moram vidjeti koliko sam spreman biti na gubitku.
brod131
New Entry

PostPostao/la Lady M » 02. 09. 2014. (22:57)

Na gubitak moraš biti spreman čim si kupio brod , brod se ne kupuje ni s nekom računicom , ni razumom , nego srcem ;)
Lady M
Member

Tip plovila: gull 745 turist , mitsubishi S4L2-T

PostPostao/la bobipu » 03. 09. 2014. (16:09)

:
Lady M je napisao/la:Na gubitak moraš biti spreman čim si kupio brod , brod se ne kupuje ni s nekom računicom , ni razumom , nego srcem ;)
:thumbup: :thumbup: :wave:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la nostromo » 03. 09. 2014. (18:37)

Vise od 3000 tesko da ces dobiti, realnije 2500-to kazen kao nezavisni promatrac
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la porer » 03. 09. 2014. (20:31)

Eto, potvrdio si moje. Realno 2500 i tu je kraj.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la nostromo » 04. 09. 2014. (10:06)

Da ne ispadne da mudrujen i ponavljam sta su drugi kolege rekli kolika mu je tržišna vrijednost ja da tražim takav tip broda u tom stupnju izgradnje ne bi da vise od 3000 da ga je moj brat gradija.
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la josme » 04. 09. 2014. (10:27)

a da i ja kažem neku...ova brodica je tek odlivak i na njoj treba još puno raditi da bi postigla cijenu od 7000€ sada trenutno za te novce se može dobiti puno kvalitetnijih i opremljenijih brodica..ja osobno ne bi dao više od 2500€..el passo je odlično napisao i ja sam se uvjerio po slikama u kakvom je stanju..da je pogledam uživo sigurno bih napisao da je tanka kao papir..treba još ojačanja i plastike nabacati..cijena 7000€ bi bila kad bi to bila gotova sa osnovnom opremom bez motora(govorim o novoj brodici) a i onda mi je Primorka draža....
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.